Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Лицево-челюстен хирург и/или ортодонт

 • 2 968
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 11
Здравейте,

След като направих запитване в друга тема, реших, че ще бъде по-добре ако пусна нова такава. От известно време имам проблем с лявата става на челюстта - сутрин след събуждане нещо в нея ограничаваше движението и, и не можех да си отварям устата до нормалното, а само малко. В течение на деня проблема изчезваше, до следващата сутрин. Ако случайно не внимавах и натоварех челюстта повече, преди да ме е отпуснало се чуваше щракване. В момента въпросното ограничение е перманентно и мога да си отворя устата до края само ако преди това направя леко изместване надясно.

По един или друг начин се разбра, че ми е необходим ортодонт и/или лицево челюстен хирург. Разбрах също така, че в България почни никой не се занимава с подобен тип проблеми. Направих две консултации, като при първата ме посъветваха да направя ЯМР последван от евентуално лечение със силиконови шини за дълъг период от време. Това което ми се струва съмнително е, че цената на лечението със шините е 1100 евро. Към момента това което съм чувал за подобен тип шини, включително и от тук е, че цената би трябвало да е в пъти по ниска. Днес направих втора консултация при друг ортодонт - насочи ме за консултация с хирург и за пореден път чух признанието, че в България никой (почти) не се занимава с такива проблеми. Въпреки всичко бiх искал да попитам и тук дали някой има информация кой би могъл да ми помогне? Попадах на много имена на лекари, доценти и професори, за които има добри отзиви, но след като няколко специалиста ми казват, че проблема е сложен .... И така ще се радвам ако споделите Simple Smile Благодаря на Иван и неговата тема за изтритите зъби (нещо което и при мен е на лице), благодарени на която попаднах тук и за предоставената oт него информация.

Поздрави,
oberon

# 1
 • Мнения: 4 500
Не знам дали си за ортодонт, но в заглавието поне така пише  Simple Smile В такъв случай давам препоръка за Д-р Надежда Куюмджиева, София  Peace

# 2
 • Мнения: 11
Не знам дали си за ортодонт, но в заглавието поне така пише  Simple Smile В такъв случай давам препоръка за Д-р Надежда Куюмджиева, София  Peace

Ох и аз не знам. Сега чакам за консултация с лицево-челюстен. Не знам хората с такива проблеми как са се оправяли. Говорих с доста хора - това е една тъмна област за специалистите в България ... Все пак благодаря за препоръката Simple Smile

# 3
 • Мнения: 4 500
Добър вариант също е клиниката във ВМА по лицево челюстна хирургия, етаж 16.

# 4
 • Мнения: 2
Горещо препоръчвам доц. Ходор Факих, от катедрата по Орална и лицево- челюстна хирургия във Факултета по дентална медицина, МУ- София.

# 5
 • Мнения: 11
Здравейте,

Благодаря за отговорите! Може ли някой да ми каже колко горе долу биха стрували подобни шини? Приближава ли се цената към въпросните 1100 евро (включително с подмяната на шините, тъй като едва ли ще изкарам да кажем година с един и същи чифт) или е по ниска? Благодаря предварително!

Поздрави,
oberon

# 6
 • Мнения: 4 500
Не знам за какви шини говориш  Rolling Eyes На сина ми брекетите са 1800 - 2000 лв  Peace Давам това за сравнение само.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 283
Добър лицево-челюстен хирург е и Др. Едрев, от факултета по дентална медицина към МУ Варна.  Аз вадих зъб при него преди 3 дни, но знам, че се занимава с много по-сериозни работи и е добър специалист.

# 8
 • Мнения: 5
Здравейте. Искам да препоръчам д-р Ради Венков в София - невероятен ортодонт-хирург и художник! Извади ми два мъдреца наведнъж, въпреки че не беше много съгласен, но аз настоявах. Не усещах болка, само звука на машината, с която ми цепи костта. 🙄 Поне вторият мъдрец се беше показал и му отне секунди да го извади. Сестрата е най-милата жена на света. След операцията имаше неразположение в рамките на нормалното, можех да ям спокойно и нямах драми, освен болки в главата. Супер случайно го намерих, няма почти нищо в нета за него, но пък и няма две мнения, всички мнения за него са положителни.

# 9
 • Мнения: 35 685
Синът ми бори това. За момента му помага кинезитерапевт с масаж и акупунктура. Лчх иска 3 д снимка на глава. Но след като масажа помага, не смятам да правя. Не са толкова малко специалистите, които се занимават с това.
Не знам какви шини ще ви слагат. На мен силиконова шина против бруксизъм, който може да е причина за тези болки, ми струва 80 лева.
Болките може да се дължат на артрит, проблем със стави, мускулно напрежение, бруксизъм и изобщо куп неща.

Общи условия

Активация на акаунт