Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 42

• 71 475
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, отново!
Бях писала преди време, че имам съмнения за Хашимото, Е, оказах се права.
Проблема ми е, че съм толкова невежа а в интернет чета много различни начини за справяне. Лекаря ми каза, че имам "спящо Хашимото", което аз изобщо не разбирам как така го имам ама същевременно то спи  Thinking Разпитвах го но ми каза, че трябва да пия поне 3 месеца Еутирокс 25 микрограма. Но изключително много се потя, не мога да спя нормално, ставам сутрин и се чувствам толкова подтисната и уморена, а по негови препоръки спя по 8-9 часа. Кантара не мърда от 63кг. а бях преди 48кг. Знам, че много от тези неща и Вие дами ги изпитвате но как се справяте особено с психическото ви състояние. Исках да започна да тренирам, да бягам поне но лекаря ми каза, че не трябва да "претренирам". Толкова ми е неясно всичко и за това пиша, да обменя някакъв опит и да намеря баланса за мен, защото всичко мога да изтърпя но тази умора и това безсъние което имам понякога, просто ме измъчва.
Благодаря Ви!

# 601
Исках да започна да тренирам, да бягам поне но лекаря ми каза, че не трябва да "претренирам".

Когато тренирам интензивно и на ежедневен принцип, се чувствам много по-добре, дори в пъти, спрямо моментите, когато се "щадя" и си почивам, така че... Peace

# 602
Divinee при Хашимото е много честа анемията препоръчвам ти да си изследваш феритин-показва какви са запасите на организмът с желязо може и една ПКК но феритина само е достатъчен показателен а само ПКК не винаги. Ако си с анемия ще трябва суплементиране с желязо.
За да се почустваш добре трябва да намериш какви липси има организмът и да ги оправиш само еутироксът примерно не може да излекува анемия или нисък витамин Д затова тук много обсъждаме добавки, хранителни режими и т.н.
За кг помага безглутеновото хранене(но не със замяна с безглутенови заместители) или режим ВМ НВХ

# 603
Претренирането не се отразява добре на жлезата и в случаи на Хашимото, и в случаи на Базед. При второто е обяснимо, защото е хиперактивна жлезата, ускорен пулс, забързан метаболизъм, повишаване на кръвно и т.н. В първия случай, претренирането се явява един вид като стрес и напрежение. Можеш да си спортуваш, натоварвай се умерено и си прави почивки. Не се насилвай на всяка цена да "завършиш серията" упражнения, или да направиш заложените ти обиколки бягане, примерно, без почивка. Просто го давай по-леко. По-бавно ще се случват нещата, но ще се случват.  Simple Smile

# 604
Мереленда, ще взема да пусна контрола наистина.  newsm78 Да видиме какво става.
Няма да е лошо едно ТСХ да провериш, но при хиперфункция по принцип има ускорен пулс, нервност, напрегнатост, безсъние, често посещение до тоалетната.
А иначе проблем с кръвната захар да имаш или с кръвното? Това притреперване, замайване, тежест и пулсиране в тила, може да са свързани и с това. Ако не си мерила кръвното, виж провери го като ти е замаяно и ако усетиш пулсациите в тила. За притреперването и глада, може да пада и захарта. Кръвното и захарта са в пряка връзка, та може и в тази насока да се проследиш.
Ще проверя ТСХ. Пък с кръвната захар нямам проблеми, пу пу.
Снощи взех от съседката апарата й, че нямаме вкъщи, а тя ми каза много вяра да му нямам, че не бил точен. 118/75, беше първия път, следващите около 100 и нещо на 70 или на 60 , все различни, но приемам първата за ориентир, тъй като съм го мерила в кратки интервали, пък и апарата бил малко сбъркан.
Не знам, тревожа се че преди да разбера за хипофункцията бях като замаяна и МНОГО нервна ( въпреки, че съм с ХИПО, не хипер), нямах и желание за нищо- абе парцал.
Започнах Л- тироксин, в допълнение и антидепресант ми изписаха, че жлезата отключвала и такива състояния,депресивни. Абе ужас. Сега хормоните бяха влезли в норма, единствено тези 2 дни се усетих...  Crazy

ПП: Тежестта е в тила/врата, пък пулсирането е в челото, слепоочията. Сякаш главата ти тежи и това те зашаматва леко.

Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 14:21 от Carrie br

# 605
Начи за тренирането при мен е голяма мъка. Бягане, колоездене, катерене по планините ми е смРЪТ! Задъхвам се ужасно, уморявам се бързо, не става. Реших си въпроса с каланетика. Ся може да е бабешки спорт, ама и аз не съм на двайсе и да ви кажа много добре ми се отразява. Няма да отслабна с него, но започвам да виждам мускул тук таме, извайва тялото. В същото време няма задъхване, инструкторката ни кара да дишаме много, за да не натоварваме сърцето, така си тренираш и си дишаш като бял човек, а не да пръхтя кат конь. Човек доволен!

# 606
Един приятелски съвет - Абе хора, като не се чувствате добре, не знам защо си го причинявате, зор спорт та спорт  Thinking Или изчакайте да се подобрите малко, или намерете нещо по лежерно, разходки, каланетиката също ми се струва добра идея, или пък йога, някакви такива неща.
За килограмите, коригирайте си храненето, и няма да имате нужда от чак толкова много спорт. Намалете въглехидратите, ограничете сладкото, спрете глутена и нещата рано или късно ще тръгнат. Или поне при мен е така.

Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 18:18 от Lemy

# 607
Divinee при Хашимото е много честа анемията препоръчвам ти да си изследваш феритин-показва какви са запасите на организмът с желязо може и една ПКК но феритина само е достатъчен показателен а само ПКК не винаги.
не мисля че има лекар, който да постави диагноза анемия само с изследване на феритин

# 608
И аз в тази тема . Ще ми е в полза!

# 609
Divinee при Хашимото е много честа анемията препоръчвам ти да си изследваш феритин-показва какви са запасите на организмът с желязо може и една ПКК но феритина само е достатъчен показателен а само ПКК не винаги.
не мисля че има лекар, който да постави диагноза анемия само с изследване на феритин
Да на мен ендокриноложка ми изследва ПКК и серумно желязо които бяха в норми но реално само феритина под норма който сама си изследвах показа че имам проблем та ако чаках лекар да ми я открие още щях да се влача като парцал без енергия. Та лекарите много не се занимават с анемии ако не си бременна или си с остра анемия.

# 610
колко ти е бил феритина и какво пиеш за него?

# 611
Беше 9 при долна граница 11 а препоръчват да е поне 40. Пия желязо което е хранителна добавка и за около 2 месеца феритина ми се качи към 15 а хемоглобина от 120 на 127 но усетих разлика в енергията вече не бях парцал макар да съм далеч от оптималните нива.

# 612
ReniVasi в момента си предозирана и от леко хипо си минала в хипер. Не разбирам защо при ТСХ 3 и нещо са ти изписали 75 да не би преди това да си била на 50 и с него да не си влязла в норми. Трябва ти консултация с ендо вероятно ще ти спрат еутироксът но дали ще ти предпишат нещо за подтискане на свръхпроизводството не знам.
Селен какъв и по колко пиеш ако е от 100 вероятно нищо не правиш.

Здрасти Niss,
Благодаря че се включи, малко ме изплаши  Embarassed Embarassed. Директно ми изписаха 75 микрограма за 3 месеца, и Селен на Walmark 100 mg . Може ли да ми препоръчаш някой добър ендокринолог. Ще бъда много благодарна Sad Sad Sad

Последна редакция: ср, 20 юли 2016, 08:30 от reniVasi

# 613
  • Пловдив
Merelenda, благодаря ти от сърце за всичко споделено  bouquet
Реших да пусна още веднъж изследвания в по-добра лаборатория и тогава ще реша коя лекарка да слушам.
На всичкото отгоре се оказа, че има две лекарства със име Преднизолон и във аптеката са ми дали грешното. Вече пих от него  Confused Нямам думи вече...

За спортуването, на мен ми се отразяват добре дългите разходки сред природата. Федербалът - също. Но гледам да не се преуморявам, защото после не мога да стана от леглото.

# 614
Здрасти Niss,
Благодаря че се включи, малко ме изплаши  Embarassed Embarassed. Директно ми изписаха 75 микрограма за 3 месеца, и Селен на Walmark 100 mg . Може ли да ми препоръчаш някой добър ендокринолог. Ще бъда много благодарна Sad Sad Sad

Значи при ТСХ 3 и нещо да ти изпишат направо 75 мкг за мен не е адекватно. Започва се с 25 или 50 като в твоя случай най-добре с 25 като първите 2 седмици може да се пие половинка за да свикне организмът и после се минава на цялото хапче и след поне 6 седмици контрола. Според мен спри веднага еутироксът изчакай месец пусни наново ТСХ и ФТ4  а антитела не пускай няма смисъл и с резултатите при друг ендо виж на първа страница препоръките по градове.
Не се притеснявай  нищо кой знае какво не е станало просто ти трябва добър лекар.

За селена тоя на Валмарк директно да го забрави абсолютно нищо няма да постигнеш с него. Надявам се да не засягам някой но съм се нагледала на хора които пият подобни марки от 100 мкг и после твърдят че селена не помага. На мен ми помага но с правилната форма и доза, антителата при всяка контрола ми падат едните вече са ми в норма а другите от хиляди спаднаха до стотици.
Взимаш си селен примерно на Now ето този http://www.nowfoods.bg/now-foods-selenium-200-mkg?search=Selenium пиеш по едно на ден ще ти стигне за 3 месеца след като изпиеш контрола на антителата ако са влезнали в норми минаваш на вариант 100 мкг като поддържаща доза ако не са спаднали до норми още 3 месеца и пак изследвания. По принцип съм чела клинични проучвания и прием поне 6 месеца но понеже не са ти толкова завишени антителата може да спаднат и по-бързо. Не се притеснявай от дозата не е толкова висока  за висока се смята над 400 мкг и не се препоръчва.
Сега обаче ако спреш еутироксът спри селенът и всичко до новата контрола.

Последна редакция: ср, 20 юли 2016, 10:33 от Niss

Общи условия

Активация на акаунт