Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 643
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Хм, явно нещо друго ме яде, да. Аз ги видях гадинките, но  не ги разпознавам.

Красавец е буболеча, албинос  Laughing

Боже, като ви чета, имам чувството, че живея на друга планета. Досега само салати, лук и грах съм брала. Тиквичките тепърва връзват, краставиците и те са ню-ню. За домати изобщо не мисля, едва преди седмица започнаха да цъфтят.

Laughing значи си на моята  Peace
охлюви и  терва бол, другото само надежди за сега  Peace

за албиноса - опитахте ли с препарати срещу комари, кърлежи, бълхи?
примерно това  Peace наплашихме се след един кърлеж и още ни държи  Blush

Скрит текст:

# 211
  • София
И при мен голяма част от листата бяха на дупки. Облях ги направо с вода, в която бях накиснала фасове и се подобриха.
За охлювите и преди съм писала- дървесна пепел около растението.
Краставиците и боба растат с минути. За първа година пробвах със слама върху лехите и сега не само че не плевя Simple Smile , но и влажността им е запазена.
Картофената мана по доматите (засега) я преборихме с пръскане и премахване на поразените листа.
Редовно поливам с онова "благоуханно" нещо, наречено тор от коприва. Всички мухи събирам наоколо, смрад се носи навред, ама растенията си го харесват Simple Smile
Кърлежите ме потрисат и мен, а кучо непрекъснато носи по някой, въпреки разните каишки, Пестигон-и и подобни, с които го третираме Sad

# 212
Колко е хубаво да разпускаш, изпадаш в безвремие! Даже няма нужда да не работиш. Може, примерно, да плевиш и пак да изпаднеш в безвремие. Много зареждащо! Релакс за мозъка. Нещо такова беше писал и Куркума преди време, а аз не го разбирах. Сега вече го усетих.
Точно тъй се чувствам и аз в градината. Страхотно зареждащо е.

Да ви питам краставиците не се колтучат нали? Оставям всички разконения?

# 213
  • софия
Здравейте и от мен в тази прекрасна тема bouquet
 Искам да ви попитам има ли шанс да засадя по това време някакъв зеленчук или вече е прекалено късно.

# 214
  • София

Да ви питам краставиците не се колтучат нали? Оставям всички разконения?

Според сорта.
Коментирахме с един съсед, че на Гергана- та махал разклоненията до 20 см от земята, а следващите прекършвал на първия плод, третите- оставял до два плода... Разклоненията на Корнишоните, обаче, не се премахвали...
Аз махам, когато започне да става прекалено. Например при повече от 4-5 разклонения на едно коренче. Логиката ми е, че не могат да се изхранят всички листа и плодове. Може и да греша, ама така "ми го говорят" Simple Smile

пп- разтърсих се и попаднах на тази статия Simple Smile http://recepty.bg/gradina_b8-105-Krastavica

# 215
Забравила съм една накисната коприва в малка кофичка от 500 мл, две-три седмици вече кисне и вони, колко да я разредя за поливане, че да не  уморя зарзавата?

И при мен тепърва цъфтят доматите, тук-там по някой вързал.

# 216
  • Варна-София
Разреди в 10 литра вода - няма да имаш проблем. Нали ще поливаш? Това е 20-кратно разреждане, така че можеш даже и да пръскаш листата.

Цвети, много неща можеш да садиш. Чети тази статия: http://www.desant.net/show-news/30828/

Колко пъти сте писали за кресон, на мен едва сега ми остана време да поразуча растението. Май ще излезе интересно и целогодишно занимание - производство на салатки зад прозореца. Сега първата ми грижа е да си направя няколко растения за семе, за да си имам през зимата.

Кърлежите през миналата година ги бях направила 9 - само по мен. Тази година мъжо редовно стриже тревата и под дърветата е като игрище за голф. Купихме и препарат, но си стои и никой не поема инициатива да пръска с него.

# 217
  • софия

amica1 
Потребител 

amica1 
Потребител 

amica1 Благодаря

# 218
Добри, благодаря!  Hug

Имам проблем. Вчера се връщам от работа и що да видя :

Скрит текст:

Това какво е по доматите ми? Мана ли е? С какво да пръскам? Така хубаво вървяха и за едно денонощие какво им е станало - идея нямам. Моля, помогнете!!!!

# 219
  • Варна-София
Мисля, че трябва сериозно да се запознаеш с редица други болести по доматите, тъй като не се изчерпват само с алтернария и картофена мана. Търси информация за гъбните болести фузарийно увяхване Fusarium oxysporum , вертицилийно увяхване Verticillium albo-atrum и V. dahliae и комбинирано Фузарийно увяхване с кореново гниене при доматите - Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici. После бактериалните болести: бактериално изсъхване, бактериално увяхване и бактерийни петна (струпясване), после има вирусни болести, микоплазмени болести - има много за четене и диагностициране - то се гледат плодовете, то проводящите тъкани ...
Като най-първа мярка напръскай с медсъдържащ препарат, или направо меден сулфат 0.4%. После довършвай диагностицирането и уточнявай какво да правиш.
Обърни внимание на унищожаването на болните растения, изкореняването на многогодишните плевели (защото вирусните болести оттам тръгват през насекомите) и т.н.
А, и махни тези долни листа, които докосват земята. При дъжд те прихващат вирусни и гъбни болести от пръстта.

Последна редакция: ср, 29 юни 2016, 15:47 от amica1

# 220
amica1, днес няколко пъти ти чета поста, половината разбрах, другата не, но всичко с времето си Simple Smile Аз за първа година гледам домати на място която не е обработвано поне 20 години. 2 дни си обработвах земята с правата лопата и по колене да дърпам корени и т.н. 
Тази вечер изрязах всичко което ми се видя пожълтяло. Утре ще взема меден сулфат 0,4%. Ще взема и клонче от проблемините листа. Дано да успя да си задържа доматите, защото много ги чакам .....
Там където има зелен домат, зеленчука изглежда добре, за сега....
Всеки ден ли се поливат доматите ако се има предвид, че температурата при нас напоследък е около 30 градуса?

Лелееееее и краставиците ли се колтучат? Как? Като доматите ли? Аз се учих по нета как да колтуча доматите, дано да е правилно   Crazy

# 221
  • на пъпа на Златията
Реа,
Спокойно.

Като пръскаш напръскай и земята около стъблото и под короната  на доматите.
Аз махам всичките листя,култуци, на височина до доматите и около доматите като започнат да зреят.
Даже направо ръсни вар и син камък  около стъблото.

Преторила си си доматите с азот.

Листно завиване при домати

Публикувана на Неделя, 20 Юни 2010 01:00

Болестта  /не е болест !!!!  според  мен / се среща предимно при ранното производство на домати, и то през втората половина на вегетацията на растенията. При средно ранното и късно производство на домати почти не се наблюдава. Листното завиване е неинфекциозно заболяване. Независимо, че по растенията не се наблюдават големи изменения, то е опасно заболяване, което често причинява сериозно намаляване на добивите. Как да различим листното завиване? Обикновено през втората половина от вегетацията на растенията започва удебеляване на листните пластинки и извиването им под формата на ладия. При по-силна проява на заболяването листата се завиват нагоре около централната жилка , така че краищата им се допират един до друг. Тази деформация започва обикновено от най-долните листа и стига до средните етажи. Има и случаи, когато обхваща листата на цялото растение. Поради намаления отток на хранителните вещества, образувани при фотосинтезата, в листата се натрупва скорбяла. По тази причина те стават твърди и при натиск се чупят лесно . В резултат на настъпилите патологични изменения , плодовете, намиращи се в по-горните етажи, не наедряват. Следователно от степента на завиването на листата зависи и степента на намаляването на добива
.
От какво се получава завиването на листата при доматите?
Все още причината не е точно определена. Смята се, че то се дължи на физиологични смущения, свързани с технологията на отглеждане. Възможни причини са култученето и едностранчивото азотно торене. Други предположения са силното преовлажняване на почвата и обилната слънчева светлина, в резултат на което се образуват излишни количества резервни хранителни вещества
, които се натрупват в листата и причиняват тяхното завиване. Всичко това , обаче са само предположения. Като най-правдоподобно е схващането, че листното завиване се появява в резултат на биохимични и физиологични изменения, които настъпват в растенията след колтученето и прекършването на индетерминантните ( колово отглеждани) домати. По-рано прекършените - след I-II съцветие - страдат по-силно от прекършените след IV-V съцветие. Непрекършените растения не проявяват белези на завиване на листата .
Как да се избегне листното завиване по доматите?
В стремежа да получат ранна продукция , производителите прибягват до дълбоко прекършване на растенията (на 2-3 китки). Но към растенията с различна растежна сила трябва да се подхожда различно. Слабите растения могат да се прекършват в този момент, но силните растения, не трябва да се прекършват. Още повече, че от листното завиване най-много страдат силно развитите растения. И така, за да се избегне заболяването листно завиване при доматите, към прекършването на растенията трябва да се подхожда в зависимост от развитието им.

Не прекършвай върховете на доматите.

Прочетете повече на: http://www.agro-consultant.net/zemedelie/rastitelna-zashtita/950 … tml#ixzz4D0mDBjdd

Последна редакция: чт, 30 юни 2016, 02:05 от rorik

# 222
rorik, благодаря, малко ме поуспокои....Сега като те чета възможно е да съм им направила нещо с колтученето...или с пръскането на Доматин, но това беше преди 1-2 седмица. Пръсках с Доматин, всичко наред. Някой ми беше казал, само цвета, но на опаковката сякаш пишеше - всичко.

Да уточня пак:
1. да пръскам с меден сулфат 0,4%;
2. да наръся около стеблата вар и син камък;
3. да махам всичките листа, колтуци, на височина до доматите и около доматите;

Правилно ли съм разбрала. Днес ще ходя до агроаптеката.

# 223
  • Варна-София
Рея, медния сулфат сигурно го имаш. Това е син камък. Няма да му слагаш вар и правиш по-слаба концентрация, отколкото за бордолезовия - само 40  грама на 10 литра разтвор.
За височината на обезлистването аз бих го формулирала по друг начин: Да се махат само тази част от листата, която допира земята. Ако листата "висят" надолу, просто ги съкращаваш на някаква височина. Растението хем трябва да диша, но и да не се каля от дъждовните пръски. То най-добре ако можеш да мулчираш със слама, ама не всеки има достъп до това богатство.

# 224
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush не съм специалист, но ми се иска да кажа  Blush

когато се полива сутрин, а след това температурите доста се качат, както става напоследък, изпаренията могат да "попарят" най-долните листа.
същото е и когато се полива вечер, а земята още не е изстинала  Blush

махни засъхналите листа, консултирай се със специалист в някоя агроаптека, наглеждай растенията  Peace

Общи условия

Активация на акаунт