Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 568
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
  • гр.Пловдив
Alys, миналата година гледах освен въпросните корнишони и Гергана и някакви други салатни. Към средата на август се появи брашнеста мана първо по тях и след това и по корнишоните. Пръсках ги веднъж със зехтинено содената емулсия и се постопира. От корнишоните брахме тук таме и септември а останалите сортове изсъхнаха. Трябваше още 1-2 пъти да пръскам , но нямах възможност. Тази година още април месец ми се появи брашнеста мана по разсада от тиквички и краставици (гледах ги на терасата). Пръсках ги 3 пъти през около 3 дни пак със същото и се оправиха и няма и помен от мана сега. И аз четох даже и питах тук за прясното мляко, но не ми стана ясно и не посмях. Благодаря за съвета за фасула.

# 331
Нападат ме тиквички!!! Напълних фризера, ядем, раздаваме, чак сладко от тиквички правих онзи ден. И пак налазват, да им се не види  Laughing, а нищо специално не правя, дори не ги поливам, а е суша при нас.

Кажете ми, моля, как най-лесно да извадя морковите от пръстта, която е станала на цимент от сушата? Пробвах с тесла да разкопая, с малка мотичка, накрая с права лопата и не мога да разбия така наречената почва. А морковите станали огромни и надълбоко. Ако полея хубаво, дали ще ги виждам в калта, за да не ги отсека с лопатата?

# 332
  • Перник
Annabelle*, полей морковите, според мен така ще е най-лесно.
При нас в петък падна градушка. Като се прибрах от работа и си видях краставиците, жал ми стана. Листата им надупчени, изпочупени...Ама се възстановяват. Иначе са много хубави (някакви салатни, мъжът ми ги ся, доволен е от тях и заяви, че си заслужавали цената от 25 ст. за семка)
Гроздето, което и без това е малко, и то пострада.
Тиквички насадих на шега, от 6 растения в момента има 2 малки тиквички. Ще ги почакам още няколко дни и ще ги късам. 
Доматите по мои изчисления трябва да започнат да зреят в началото на август. Тогава може и някоя чушчица да има.
Вчера сях рукола, че първата вече цъфна и не става за ядене. И маруля насях отново - Калоян ме изнуди - "значи на теб ще си насадиш рукола, а на детето ти марули няма да насадиш"  Mr. Green

# 333
Кога ще изникнат марулите, ако се сеят сега?
Питам, защото аз като сях моите и докато изникнат, времето се стопли и някакси направо взеха да се издължават и не бяха вкусни.
Аз май прибързано изскубах доматите. Оставих няколко корена на ниски стъбла, колкото да узреят на корена. Вчера набрах една голяма торба порозовели. Може би и останалите щяха да оцелеят. Останаха още на корените и ще видя след десет ден след тези дъждове дали са се развалили.
Тиквички има умерено тази година, но от краставиците откъснах поне 20 без нищо да съм ги правила. За седмица много завързаха.
Забелязах, че жужат много пчели в градината. Пролетта садих цветя, които привличали пчелите и може това да е причината.

# 334
  • Перник
Знам ли ги кога ще поникнат марулите  newsm78 Предполагам за седмица - две. Миналото лято мъжът ми ся по никое време, не помня юни или юли ги зася и си имахме до есента, докато ги попари сланата.
Аз не скубя нищо, докато не изсъхне на 100 %  Peace

# 335
Първите ми люти чушки са сладки Laughing, ще се оправят ли или така сладки ще си ги ядем?

Корнишоните ми тази година са по земята, без мрежа, колци и каквото и да било. Много добре им се получава, само дето трудно откривам корена да ги полея. И те, и късоплодните, и Гергана-та се справят добре и от две седмици хапваме. Домати засега 5-6 само откъснахме.

# 336
  • в здрача
Аз събота си направих салата тученица. Само тученица нарязана на ситно, един корнишон, малко чесън, сол и зехтин. Хареса ми. Всички останали ме гледаха изпод вежди и не опитаха. Аз си изядох цялата чиния. Хареса ми, макар да имаше леко горчив вкус. И все още нищо ми няма, жива съм. Така, че ще повторя.

Краставици, корнишони са в силата си. Вече 5 литровите туби за зимата станаха 7. Напълно достатъчно, първата зима, в която пробвахме в туби от минерална вода бяхме направили 6 и ни стигнаха за цяла зима и пролет - до първите краставици. 
Обаче домати още няма. И бамите се бавят. Както ги гледах по миналата седмица трябваше вече да са станали, ама нищо - супата бамя ще почака.

Зрелия боб обаче стана много дребен, че и малко. Набрахме само 5 кофи - преди шушкането им. Е, ще има за няколко варенета, поне семето да си запазим, че то можеше и по-зле да е.

Аз за моркови не мога да се изкажа - никак ме няма в опитите си да ги отгледам и се отказах.

# 337
  • на брега на Дунава
И така , от опит установих , че засадени тагетеси , латинки и босилек до корените на доматите ги пазят от вредители , но не влияят на маните.  Добро съжителство е и със зелен боб пред тях . Бобът не дава кой знае колко , но заедно  доматите до растат по добре.
Краставичките ми тази година не станаха  newsm78 Защо ли ?
Откъснахме първите доматки  и вече са на салата.

# 338
  • гр.Пловдив
Tsv, малко извън темата, но може ли рецепта за краставиците.

# 339
  • в здрача
В петлитрови туби от минерална вода се пъхат нарязани корнишончета /като за салата/, че е по-лесно да се подредят и минат през дупката. Бяхме направили и 2 туби със стандартната заливка на кисели краставички, но се развалиха бързо /едната я изядохме, другата изхвърлихме/. Тези, които обаче изкараха без проблем ги бяхме направили с готов фикс /като се прибера довечера ще го погледна точно какъв беше/.  В бидон правим "царска туршия", т.е. карфиол, камби, моркови, зеле и когато изядем част от туршията в бидона режем тубата и я изсипваме към другата туршия, че киселите краставички принципно се правят отделно /иначе омекват твърде бързо/. Та приготвяме готовия фикс /на него си има рецепта как става/ в голяма тенджера и като изстине с фуния го наливаме в тубата. И я носим в мазето.

# 340
  • на брега на Дунава
Според мен не е добре да се използват туби от пластмаса . Той и фикса е  химия .Ето тук подробности : http://bultimes.com/panika-obhvana-tsyala-balgariya-zaradi-opasn … to-vodyat-do-rak/
Има много публикации по темата.

# 341
МХ, много са ти симпатични зеленчуците! Жълтите тиквички вкусни ли са и раждат ли добре?

# 342
Аз правя едни с горчица и седят много време без варене, почвам да събирам краставички вече и ще слагам, може да не е цяла доза, защото нямам толкова краставички, но мисля да започвам, напълнила съм едно чекмедже в хладилника. За който се интересува лично изпробвана от мен. Hug

# 343
Аз правя едни с горчица и седят много време без варене, почвам да събирам краставички вече и ще слагам, може да не е цяла доза, защото нямам толкова краставички, но мисля да започвам, напълнила съм едно чекмедже в хладилника. За който се интересува лично изпробвана от мен. Hug
Сиси, дай рецепта.

# 344
  • в здрача
Според мен не е добре да се използват туби от пластмаса . Той и фикса е  химия .Ето тук подробности : http://bultimes.com/panika-obhvana-tsyala-balgariya-zaradi-opasn … to-vodyat-do-rak/
Има много публикации по темата.
Той и бидона е от пластмаса.
И не е еднократна, а двукратна употреба. Стои на хладно и не се излива гореща течност в нея, а именно при загряването се отделят вредните химикали в течността.
Който има 3 литрови буркани или обикновени може да си ги ползва тях.

Общи условия

Активация на акаунт