Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 636
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте. При мен вали вече две седмици и в градината вече има почти само охлюви. Парцелите до мен не се обработват и оттам прийждат пълчища. Хванах ги в действие, щич не са бавни. Изяли са младите растения на бамята до последното стръкче, тиквичката, коато насадих преди седмица практически не съществуваше, но имаше 4(четири) големи хищника по нея. Върху зрелите ягоди бяха се покатерили и пируваха също. Даже по доматите намерих, покатерени на 20см висомина и пируват. Потресена съм. За първи път се отчаях. Камъни не ги спират, дървесен мулч също. С какво да изолирам афикасно и не много скъпо, все пак.  Извинявам се, но се почуствах безпомощна.

Но, влизам да попитам друго. Ранни домати от българия( Рила, Рия, Прекос и четвъртия го забравих Simple Smile) вървяха доста добре, но младите листа на върха на растението жълтеят( снимка нямам). Четох, че е желязодефицитна хлороза. И понеже не съм сигурна, че ще намеря препарат с желязо, в нета пише: торот коприва и мулчиране с иглолистна кора( това защо). Някой пробвал ли ги е тези последните и има ли ефект?

# 226
Против охлювите - гранули.

# 227
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте. При мен вали вече две седмици и в градината вече има почти само охлюви. Парцелите до мен не се обработват и оттам прийждат пълчища. Хванах ги в действие, щич не са бавни. Изяли са младите растения на бамята до последното стръкче, тиквичката, коато насадих преди седмица практически не съществуваше, но имаше 4(четири) големи хищника по нея. Върху зрелите ягоди бяха се покатерили и пируваха също. Даже по доматите намерих, покатерени на 20см висомина и пируват. Потресена съм. За първи път се отчаях. Камъни не ги спират, дървесен мулч също. С какво да изолирам афикасно и не много скъпо, все пак.  Извинявам се, но се почуствах безпомощна.

Но, влизам да попитам друго. Ранни домати от българия( Рила, Рия, Прекос и четвъртия го забравих Simple Smile) вървяха доста добре, но младите листа на върха на растението жълтеят( снимка нямам). Четох, че е желязодефицитна хлороза. И понеже не съм сигурна, че ще намеря препарат с желязо, в нета пише: торот коприва и мулчиране с иглолистна кора( това защо). Някой пробвал ли ги е тези последните и има ли ефект?

железния дефиците със зелен камък, охлювите с вениш  Blush знанията ми са теоретични  Blush

Скрит текст:

Скрит текст:

аз установих, че след "страстния" период охлювите са се отдали на мързел, покатерили са се на дърветата и почиват  Crazy

# 228
Обаче огромните голи охлюви не спят. Много им се услаждат гранулите, без които щяха да опоскат първите листа на по-късните ми тиквички.

# 229
St. Dobri,  ни зелен камък продават тук, ни Вениш  Mr. Green Няма ги малките и евтини опаковки като в България.
Иначе благодаря за съвета, ще потърся нещо подобно.

# 230
За махането на долните листа на доматите - препоръчително е да се махат сутрин, за да може до вечерта раната да зарастне. За колтученето се отнася същото.
Когато махаме долни листа не е добре да се откъснат по много наведнъж, така растението остава с много открити рани. Ако се налага спешно махане на няколко листа, е хубаво да се "запечатат" с мед съдържащ препарат-бордолезов, Шампион...
Когато се оформи първа китка най-добрата схема е махане по 1 листо през 2-3 дена в хубаво време, така растението по-малко страда и по-малко е изложено на риск от болести.
Когато са в редове, т.е. повече домати махането на долните листа осигурява циркулиране и добро проветрение. В оранжерия особено е силно препоръчително.
Реа, щом 20 години не е обработвана земята е добре, почвата е починала и би трябвало да имаш добра реколта.
Аз много умувам напоследък, понеже навън доматите ги хвана вирус, а в оранжерията са супер, съвсем близко са растенията. Мисля, че основно проблемите идват от дъждовете, природата е вече много мръсна и кръговрата си казва думата. Вече стана много трудно да се гледат домати Sad

# 231
След като посетих Агро аптеката и показах снимков материал на мойте домати Simple Smile ме посъветваха да взема Дифо и Санмайт и в комбенация да пръскам 2 пъти през 7 дни. Взех и син камък и ще сложа в основата на всички домати. Дано да помогне всичко.                               
Добри, взех мрежа за краставиците. Лесно стана с нея.

Доматина 3 пъти през 10 дни ли се пръска? 

# 232
За какво ти е доматин?
Кой ти каза да го ползваш?

# 233
При цъфтеж било хубаво да се пръска с доматин. От Агроаптлата ми казаха.

# 234
Реколтата от днес chef
Скрит текст:

Царевицата
Скрит текст:

Бамя
Скрит текст:

Дългия бобец
Скрит текст:
Патисонките
Скрит текст:

Доматите навън
Скрит текст:
А днес такъв дъжд   се изля  и град удари , но не видях поражения за сега , само ми препълни басейна
Скрит текст:

# 235
  • на пъпа на Златията
michore ,
Къде си.Явно в България повсеместно има тоя проблем. Значи е от дъждовете. В парниците ,покритите с найлон също няма.
Аз махам само пожълтелите листа на доматите. Постепенно нагоре.
Явно е полезно да се ползва доматин. Аз като не ползвам от дъждовете не връзват всичките ми цветове.
Поливам късно вечер.Към 24 часа.
Поздравления  anisavd

# 236
Нали темичката е био. Доматина няма общо с биото. Какъв е смисъла от Доматина, опрашването го вършат пчеличките или като се разтърси стеблото.
Доматина е изкуствена работа, излишни хормони, никога не съм го ползвала и няма и да го ползвам.
Хубаво е преди да се доверим на агроаптекар, да се запознаем с продукта и какви последствия може после да има от него.
Доматите в природата (а и не само те) са оцелели и плододават нормално и без изкуствени опрашители/оплодители.

Последна редакция: нд, 03 юли 2016, 17:20 от ⅞ ...and Happily Ever After

# 237
  • София
Аз на моите голи охлюви им предложих биричка и колкото и да не ми се вярваше,действа безотказно.Всяка сутрин имаше богат улов....Но мисля че в момента ги няма и спрях да им сипвам  Mr. Green

# 238
Rorik, в Норвегия съм. Градината ми е от общината, под наем. Иначе вкъщи имаме само веранда от дърво и камък, няма двор. Ето това гледам там:
http://michore.snimka.bg/hobby/gradinkata-2016.914907.37136467
  (Защо така ми полегнаха снимките, някой ако знае?) 
 В кофата имам кухненски отпадъци събирани в хладилника, мицел, шума, нарязана хартия от офиса. Един миникомпост Simple Smile.

# 239
Добро утро Simple Smile
Вчера успях да уговоря децата да снимат из градината , и по важното да запазят снимките докато стигнем у дома .
Тиквичките май ще живеят или поне половината от тях, но ето новите засяти преди дни
Скрит текст:
Доматите за които ви писах че са много но все зелени
Скрит текст:
Не знам дали се вижда има някакво гниене по домата , само на един от корените е за щастие .
Имам вече патладжанчета
Скрит текст:
, зелето расте вече започва са завива главички
Скрит текст:
Обаче курнишоните са ми в този вид
Скрит текст:

Почти е готово капковото за броколите и карфоила
Скрит текст:
Много работа има , но си заслужава, а ето и помощника ,който овърша морковите и магданоза  и младежа който пее сутрин
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт