Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 636
  • 748
  •   1
Отговори
# 240
J_M_M, какъв сорт са доматите? Много радват окото.  Grinning

# 241
JMM, имаш върхово гниене. При мене в оранжерията страдат сърцевидните (късам ги). От недостиг на калций е или недобро усвояване, свързано с грешки в поливния режим. Малко след дъжд качулка, вчера поръсих около корените с гипс. Трябва да се прекопае, но ще е днес, за да се смеси с почвата.

# 242
  • в здрача
При мен е на обратно - всичко изкубахме от оранжерията. Е, поне някой и друг корнишони опитахме от там, но доматите покафеняха и издъхнаха заедно със зелените доматчета, които бяха вързали.
С доматин сме пръскали само в оранжерията, че там пчеличките не се зачитат.
Извадихме чесъна, обрах петровката, направихме компоти и сироп от джанки.

Колко Гергана насях, все корнишони излизат, но те повече ми харесват. И има едно място от 2 метра от единия ред, където за 6ти път сях краставици - е, не искат и не искат там да поникнат.

# 243
  • Варна-София
След като посетих Агро аптеката и показах снимков материал на мойте домати Simple Smile ме посъветваха да взема Дифо и Санмайт и в комбенация да пръскам 2 пъти през 7 дни. Взех и син камък и ще сложа в основата на всички домати. Дано да помогне всичко .... Доматина 3 пъти през 10 дни ли се пръска?  
Реа, мисля, че в агроаптеката са ти продали каквото имат на тезгяха, обаче нямат много общо с твоя случай. Дифо е за ябълки, а Санмайт е само за белокрилка.
Доматинът не ти трябва, ако доматите са на открито. Има си диви насекоми, които опрашват.
Навикът на агроаптеките да пробутват наличната си стока ме научи да чета и вече когато отивам там, общо взето знам какво ще купя предварително. Това не значи, че няма да се поддам на чара на някой продавач.  JoyАз също имам ДоматинEmbarassed

Рорик, ТСВ - как се справяте с културите под найлон през лятото? Не се ли изпържват от горещина? Или имате възможност да отвивате и завивате?

Анисавд, ами то красота, бре!!! Пу! Да не ти е уроки!

JMM, доматите с върхово гниене са напълно годни за ядене, можеш даже когато се просветлят преди зазряване да ги режеш в супи и ястия. Не ги дръж дълго, защото в областта на върховото гниене, въпреки, че е физиологично, увреждането нараства.

Последна редакция: пн, 04 юли 2016, 11:54 от amica1

# 244
  • София
Домата се самоопрашва Simple Smile Пчеличките, както писа 7/8... са за разклащане на стъблото Simple Smile
При мен, огромен проблем се явява маната (май е картофена) и правилно ли пръскам с йод+сода+олио+сапун? Или да започвам с пръскане с мляко+йод  newsm78

# 245
  • Варна-София
Молив, преди няколко дена писах точно за картофена мана. Измежду йода, содата и олиото само йодът е за картофена мана. Върни се малко назад (от 23 юни имам 2 поста - единият е за унищожаване на болните растения, а другият за мерките за борба), картофената мана поне лесно се бори, ако реагираш светкавично.

Последна редакция: пн, 04 юли 2016, 13:17 от amica1

# 246
И още от Амика против върховото гниене
Скрит текст:
Против върхово гниене – 2 чаши дървесна пепел се заливат с вряла вода, кипи 10-15 минути, оставя се да изстине и се прецежда. Разрежда се до 10 литра с вода. Може да се комбинира с материал за листно торене. Материалът да се доизпръска по овошките.
   Против върхово гниене – За набавяне на калций се пръска с 250 г. мляко (1 ч.ч.) към 4 литра вода
   Против върхово гниене – Пръскане на растенията с 0,5% р-р на калциев двухлорид (в супермаркетите, при сирищната мая) при разходна норма от 100 до 200 l/декар в зависимост от масата на растенията (това още не съм го правила)

П.П. Амика, дали пръскането с кипнато мляко е ефикасно?

Последна редакция: пн, 04 юли 2016, 12:31 от Анонимен

# 247
  • София
Ами, не съм сигурна дали е алтернария или картофена мана Sad и реших да комбинирам сода+олио и йод.
Уча се от вас  bouquet. И се надявам да не съм прекалено досадна

# 248
  • Варна-София
Споко, Молив, не си. Тук сме за да си делим и радости и проблеми.

Алис, не съм ползвала варено мляко. Успех с експериментите, ако решиш да експериментираш, но първо порови из нета за повече инфо. Аз обаче имам някакъв спомен, че в края на него сезон направих заключение, че за върхово гниене външното прилагане на калций-съдържащи продукти не върши работа, защото (както е известно от други източници) калцият, подобно на бора, сярата и желязото, е от групата на неподвижните елементи, тоест където попадне действа локално. Така че засега съветът ми е да бъдат изядени с приоритет.
Догодина смятам да заложа не на листно третиране за върхово гниене, а на грижа за корените - тоест ще внеса повече компост, за да осигуря въздух в моята глинесто-песъчлива почва, ще ги посадя по-късно, когато почвата се затопли, трябва да се погрижа за мулчиране (това ми е малко проблем), ще внимавам как плевя - да не разбутвам излишно корените, ще ползвам торове с по-малко съдържание на азот ... такива работи.

Последна редакция: пн, 04 юли 2016, 13:58 от amica1

# 249
При мене като завържат и са с петно. А големите нямат петна. Сигурно са изяли калция. Grinning
Има и малки без петна, де.

# 250
Опитах се да снимам едни насекоми, които се движат по двойки (срещу калинката). Вредни ли са? Меки са и хвърчат. Нищо не се вижда, ама мърдат.

Приличат на това

Последна редакция: пн, 04 юли 2016, 16:03 от Анонимен

# 251
Rorik  amica1  Hug
Похвалите от вас означават много за мен , благодаря
Вчера и мъжът ми дойде на село , изкараха лодката да се возят по Дунава ......преди това бях откъснала няколко черита за дъщеря ми  и ги бях оставила в беседката ...тя ги изяла ...отивам аз и гледам мъжа ми стои и гледа джанката ...аз знам ,че я чака само да узрее и да я направи на ракия  Laughingвикам му , още малко и ще стане имай търпение ...а той ...не  бре , видех няколко тук на масата  и гледам да си откъсна  за хапване  Laughing Ела да ти покажа другите джанки , тия дето бяха на масата  Joy Joy и го заведох да види черитата узрели  , та му откъснах и на него
Скрит текст:
Ето ми и зелето , завива се , но и тия дупки по листата ...гледах около него , не видях нито охлюви , нито въшки newsm78
Скрит текст:
Скрит текст:

Първата ми тиква ...голяма , бяла ..  и радва минаващите по пътя   Laughingдругите още цъфтят  Rolling Eyes
Скрит текст:
Извадих и малко цвекло за салата ,  червеното е още малко , но стана страхотна салата  Heart Eyes
Скрит текст:

# 252
Имаме си змия в двора.

Пуснах и отделна тема, но ми хрумна да питам и тук.

Вчера прекоси двора пред самата къща.  Rolling Eyes Беше доста дълга /около 150см/ и тъмна на цвят.

Подозирам, че се е заселила покрай водната шахта.

Някакви идеи как да я изгоня от двора???????

Досега се опитвах да приемам по-хладнокръвно компанията на змиите, но така нахално да мине на педя от нас... И то през най-оживената част от двора... Освен това ме притеснява и факта, че май живее там - отново в оживената част на двора. Преди няколко седмици хванахме една по-малка на същото място.  Sick Sick

# 253
Утро, това най-вероятно е смок и е много полезно същество-аз бих искала да си завъдя от тези, но котките ги изяждат още като малки. Иначе живеят където има мишки и разни гризачи. Отдавна беше, имахме 3 години смок в градината и нямахме сляпо куче само тогава.

# 254
Благодаря ви момичета , начинаещи сме в градината , и аз не знам какво точно сгрешихме с доматите , някой питаше какви са .
Рила първо ги гледахме под найлон април, след това не ги колтучихме резултата е налице приличат на храстчета, кога и как да поливаме все още се учим вероятно и това е причината за гниенето.
utro77 баща ми си е купил препарат за прогонване на змии , но нямам идея какъв е , но щом за толкова години стигна до решение да ги гони значи наистина са станали много при него.
Обяснява ми човека преди няколко седмици , ама нали ние такаво зло нямаме не слушах внимателно  Embarassed
Виж за сляпото куче как дебнал с мотиката слушах и гледах  Shocked, нашето едното ( че всички разправят че са по двойки) успяхме да ликвидираме преди дни , всички съседи го видяха мъжа ми обикаляше победоносно с капана , и тези които не са купили казаха че ще купят , вече половината кварталче сме наредили кой кърти , кой сляпо куче хваща , може по едно но е малка победа.

Общи условия

Активация на акаунт