Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 568
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • Перник
Краставиците ни тази година растат криви. Първите няколко бяха прави, а следващите се изкривиха. Вчера четох, че причината била киселата почва и проблемът се решавал с вар. Тъй като се установи, че нямаме вар вкъщи, мъжът ми ме накара да прочета за дървесната пепел и се оказа, че тя намалява киселинността на почвата. Поръсих около корените на краставиците. Да видим дали ще има някакъв ефект  newsm78

# 361
  • Варна-София
Мерих аз с лакмус рН на пепеляна вода (по стандартната рецепта) преди няколко дена от любопитство. 13 - ТРИНАДЕСЕТ. Изумих се. Все очаквах да е алкална, ама чак пък толкова ... Така че със сигурност ще има ефект. Гарантирано. Обаче също така гарантирано е, че ще е краткотраен, защото с първите дъждове водоразтворимите вещества (баш алкалните) ще се измият и ще попият. Но пък нищо не пречи от време на време да хвърляш пепел от огнището.
Все пак купи си лакмусова хартия за да си напълно наясно дали почвата ти е кисела или има и други причини.
Ама те вече махнаха регулацията за правите краставици в ЕС, така че какво ти пречи да са криви?

Последна редакция: чт, 21 юли 2016, 11:39 от amica1

# 362
......... Но пък нищо не пречи от време на време да хвърляш пепел от огнището....
Пепелта от дърва съдържа много калий (калиева основа) и в малки количества е добре за цъфтежа и плодовитостта като "количество-броя", но не и за "количество-обем" и качество. Така че трябва да се внимава да не се увредят растенията.

# 363
Краставиците се кривят и когато растенията боледуват... Поне моите правят така...

# 364
Имам питане , ако сега насадя моркови и цвекло червено ще станат ли  newsm78. Много ще съм благодарна ако ме образовате. Hug

# 365
Имам питане , ако сега насадя моркови и цвекло червено ще станат ли  newsm78. Много ще съм благодарна ако ме образовате. Hug
аз мисля че е късно , но не съм убедена .
Влизам да похваля аспержовия боб
Скрит текст:
Утре ще го пробвам и на вкус как е , че нали пръсках и чаках да мине карантината, голяма част от него ще консумираме в салати.

# 366
  • Перник
Мерих аз с лакмус рН на пепеляна вода (по стандартната рецепта) преди няколко дена от любопитство. 13 - ТРИНАДЕСЕТ. Изумих се. Все очаквах да е алкална, ама чак пък толкова ... Така че със сигурност ще има ефект. Гарантирано. Обаче също така гарантирано е, че ще е краткотраен, защото с първите дъждове водоразтворимите вещества (баш алкалните) ще се измият и ще попият. Но пък нищо не пречи от време на време да хвърляш пепел от огнището.
Все пак купи си лакмусова хартия за да си напълно наясно дали почвата ти е кисела или има и други причини.
Ама те вече махнаха регулацията за правите краставици в ЕС, така че какво ти пречи да са криви?

Май наистина ще купя лакмусова хартия, тъкмо ще я ползвам и за басейна.
Амика, искаш да кажеш, че вчера като полях, съм отмила алкалните вещества? Е, здраве да е, ще ядем криви краставици  Laughing На мен не ми пречи, ама мъжът ми даваше зор "прочети защо са криви, прочети, прочете ли", като че ли той е неграмотен и не може да потърси в гугъл  Mr. Green
Руколата и марулите, които засях в неделя следобед започнаха да никнат в сряда, а вчера си имаха по сели 2 листенца  Simple Smile

# 367
  • Варна-София
E-e-e, отмиването не става толкова бързо. Но не е като при варта. Добавянето на вар в почвите дава траен резултат. А събраната пепел трябва да се пази суха, за да може да се ползва по предназначение. Но и не е разтворима като сол, примерно. Нещо по средата.
Аз като си правя пепеляна вода варя пепелта 15 минути и кисна няколко часа. При студените методи се кисне няколко дена, като количеството на суровината се завишава.
Така че с едно поливане си отмила нещичко, но далеч не всичко.

# 368
Здравейте,
извинявам се, че задавам въпрос който е дъвкан многократно, но нямам време да чета и ровя в темите.
Имам голям проблем с миризливките по доматите, ще ми съсипят цялата реколта, как да се отърва от тях?
Ръчното събиране не върши работа понеже посещавам градината веднъж седмично.
Ще ходя в неделя и ми се изка да взема мерки до тогава.
Благодаря предварително за помощта.
 #Crazy #Crazy

# 369
  • гр.Пловдив
И аз се присъединявам към въпроса на Шаварчето. Миналата година ми разсипаха доматите за нула време. Моите не са типичните миризливки (зелените едрите). Моите са пак зелени, но отгоре имат черни и бели шарки и са по-дребни, но пак миришат. Май са като тези на снимка 9.

http://entnemdept.ufl.edu/creatures/veg/bean/southern_green_stink_bug.htm

Последна редакция: пт, 22 юли 2016, 17:27 от sunny_shine

# 370
Аз бях взела от Зоя една мостра 1мл масло от лимонова трева - оказа се, че наистина предпазва мъжа ми от комари. Купих едно шишенце 10мл от аптека Ремедиум - 3,50лв и следващия ми опит беше с бълхите по хризантемите и клематисите - беше успешен, пак подейства. До следващия дъжд.
Опитайте, мирише приятно и не би трябвало да е отровно или вредно за хората. И не е много скъпо.
Пръскала съм и с масла от чаено дърво и от нийм, но нямам някакви невероятни успехи.
В сезона на брането не трябва да се пръска с химикали с по-дълъг карантинен срок, защото се губи реколтата през това време.

# 371
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Така е като не сте им оставили нищо за ядене.
Виждам ги по двора ама не ми нападат доматите. Явно сте им изтребили неприятелите. Значи за втора култура
Праз, ряпи разни разнообразни, краставици, тиквички,зелен боб ,  ...
Подсетете ме нещо още?

# 372
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
зеле?

# 373
  • на пъпа на Златията

А да, По наше село няма от онова крехкото зеле, бялото със светли листя. Една зелка става 7-8 кг. .
Има едно зеле кьосе 17 листата му са коляви.
Някой каза че по пазарите на Варна се мярнало тая година.

# 374
Момичета като пишете зеле , моето днес има проблем, не мога да си обясня , нека някой който е  наясно помага , вчера нищо му нямаше
Скрит текст:
  днес вътрешните листа само от едната страна са повехнали .Трябва ли да ги махна ? Тъкмо започна да завива глави.
Иначе ето и първата кофа патладжан
Скрит текст:
за няколко от тях получих пипер от съседката че моя не е токова едър като нейния , та боба ми остава за утре.

Общи условия

Активация на акаунт