Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Sydney
 • Мнения: 4 625
имайте предвид, че вече сертификат IELTS, който е с давност две години, ти приравняват общата оценка към нивата - А1-C2  Peace
Сега явно няма смисъл. Наистина език се забравя, ако не се ползва ежедневно.
е, да ама за някои не може от днес за утре да се подготви, особено ако му искат висок резултат... език не се учи за три месеца Simple Smile

# 16
 • Мнения: 148
Ами с оценка А на повечето места са склонни. Но на един приятел му отказаха да му признаят CAE с оценка А в Нотингам, който не беше най-върховният университет в списъка му. Предложиха му да си вземе CPE (C2), ако държи на Кеймбридж изпит. Проблемът е, че Кеймбридж изпитите са по-трудни от двугодишните и нямаше база за сравнение между CPE и IELTS. Повечето ми съученици имаха C1 на Кеймбридж от 9 или 10 клас, но не беше с оценка А, а до 12 клас езикът им доста се подобри, особено покрай литературата и други дисциплини на английски. И реално сертификатът остана за тях без приложение, защото в стремежа си да се класират добре, дадоха пари и за подготовка за двугодишния изпит и отделно пари за явяване.

Бетабени, никой не се е научил за толкова кратко време естествено. Но когато дойде време за изпит, е важно за какъв формат си се готвил до момента, понеже и компонентите и лексиката варират. Упражнения излишни няма, но изпитът не е безплатен и ако няма да послужи, са пари на вятъра.

# 17
 • София
 • Мнения: 3 044
Ясно е, че няма как да се подготви за два дни. Все пак учи английски от 10 години. Вярно, в училище, но все пак си е някаква основа. Освен това не планираме следване в чужбина.

# 18
 • Варна
 • Мнения: 2 959
Аз съм на 36г., за себе си се замислям по темата за сертификатите и клоня към "да". Някак по-сериозно ми струва да твърдя, че владея езика и да мога да го докажа. Работя с един език, не искам да загубя и другия и почти съм решила да се явя на сертифициране, тъкмо ще опресня знанията.
Често чувам положителни коментари за нивото си на владеене на този език, с който работя, но по-голяма тежест за мен има сертификата.
Гледам, че говорите за децата си - ученици, според мен е рано. Езика още не им е нужен в ежедневието, не са на пазара на труда и не го ползват оперативно. Най-ползотворно при мен беше ученето на език когато вече имах с кого да говоря ежедневно.
Така се развиха при мен нещата, на времето дядо ми казваше "Един език е един хляб", т.е. знеш ли го гладен няма да останеш, но истинското научаване го виждам във възраст слвд 7ми клас.

# 19
 • Мнения: 20 205
Кеймбридж традиционно не се приема в чужди университети и ако попиташ най-често отговорът е, че искат C2. На C1 от мои приятели знам, че не се гледа с добро око.


Това, че Кеймбридж не се приема, е абсолютно невярно. И в САЩ, и в Англия се приема без възражения. Може в сайта на някои университети да пише, че се изисква друг вид сертификат, но при запитване всички отговарят, че Кеймбриджските са ОК.
Относно С1 нещата са леко неверни - по-така университетите приемат С1 ако е с оценка А или искат С2 с каквато и да е оценка. Т.е. С1 с оценка А си се приема почти навсякъде. Е, за английска литература може би искат С2, не знам Mr. Green За по-обикновените унита (извън топ 10 или топ 20) С1 си е съвсем ОК.
Peace
Приемат се и за скандинавските университети. За Канада.
От В2 няма смисъл. Излишно хабене на пари и време. Но ако ще се кандидатства за ВУЗ в чужбина, се прави усилена подготовка за С1 - универсална е.
В 11-ти клас трябва човекът да е наясно къде ще ходи и да си проучи какви са изискванията на университета. Ходихме есента на среща с "Интеграл". Почти за всеки ВУЗ се искаше Кеймбридж или IELTS. Казаха, че с TOEFL последните години имало проблем, нещо по самото провеждане на изпитите и не го предпочитали.
Винаги се прави проучване за конкретните университети, които ви интересуват - какво искат те.
Бих заделила средства за този сертификат точно и то ако се целИ продължаване на образованието в чужбина. Ако ще се търси работа или емиграция в Канада или Австралия -  IELTS.
Иначе просто нужда от събиране на хартии няма.

Ами с оценка А на повечето места са склонни. Но на един приятел му отказаха да му признаят CAE с оценка А в Нотингам, който не беше най-върховният университет в списъка му.
За кой университет и за каква специалност?

Последна редакция: сб, 04 юни 2016, 20:51 от Judy

# 20
 • Мнения: 148
Авторката си каза, че не целят кандидатстване в чужбина. При това положение аз полза от изпит не виждам. А за универсалното CAE, точно това коментирахме, че където се зачита, се зачита само А. И го знам, защото около мен повечето опитаха да преговарят с идеята да не се явяват отново на изпити и да харчат пари. Една моя приятелка преговаряше за CAE с оценка B в Дания и я отрязаха категорично, другата беше отрязана с B в Англия. За С няма какво да коментирам, но реално изпитът и с С се води взет.

Естествено всеки е длъжен да си направи проверката и да прати запитване до университета, ако се налага. Просто тези преговори и запитвания ги видях как се случват последната година и изведнъж, както CAE беше върхът на сладоледа и всички го бяха изкарали и забравили, се оказа, че ще си се подготвят и ще си държат наново изпит. Подготовката и стресът бяха нечовешки. Кандидатстванията са по-рано, харчат се спестявания, проучват се заеми. От друга страна хората, които целенасочено се готвеха и явиха само на IELTS, независимо дали в 11 или в 12 клас си спестиха доста стрес. Не че и с Кеймбридж не може, може си, но трябва да е не просто взет, а взет с максимална оценка, да си сигурен, че всичко ще е точно в желания университет, в противен случай си е риск.

# 21
 • Sydney
 • Мнения: 4 625
за университет винаги искат Academic IELTS, сега вече ти го приравняват на CPE, като ти слагат оценка C2, ако имаш овърол 8.5 или 9 на ИЕЛТС, което е доста трудно. Кеймбридж е "неприятен", защото ако само на един компонент не изкарш определени точки, не ти зачитат нивото. Докато ИЕЛТС е доста по-флексибъл така да се каже и при всяко положение вземаш сертификат. Мен единствено не ми харесва, че са на Британски съвет изпити, а те са голяма фабрика за пари и ако наистина не му трябва на човек за конкретна цел, по-добре е да не се явява ей така, защото еди-кой-си се явил.

# 22
 • Мнения: 542
А за универсалното CAE, точно това коментирахме, че където се зачита, се зачита само А.

Това не е вярно.
http://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/international-students/ … ance-requirements
http://www.imperial.ac.uk/study/pg/apply/requirements/english/

# 23
 • Пловдив
 • Мнения: 3 165
Имам сертификат по испански език ниво С2. Явих се на изпита в 11 клас. Беше ми от полза за намирането на допълнителна работа като преводач.

# 24
 • Мнения: 20 205
Авторката си каза, че не целят кандидатстване в чужбина. При това положение аз полза от изпит не виждам. А за универсалното CAE, точно това коментирахме, че където се зачита, се зачита само А. И го знам, защото около мен повечето опитаха да преговарят с идеята да не се явяват отново на изпити и да харчат пари. Една моя приятелка преговаряше за CAE с оценка B в Дания и я отрязаха категорично, другата беше отрязана с B в Англия. За С няма какво да коментирам, но реално изпитът и с С се води взет.

Затова е темата - да си кажем мнението.
И го казваме.
Ако дете реши да кандидатства за чужд университет, то следва родителите му и то да са наясно, че подготовката изисква доста време и средства. Та е добре да са наясно с тези неща. Решения хрумват често пъти изведнъж. Но ако човек не се е подготвил, той няма много избор.

Иначе аз попитах конкретно само едно нещо:
Цитат
Цитат на: night_sky в пт, 03 юни 2016, 19:18
"Ами с оценка А на повечето места са склонни. Но на един приятел му отказаха да му признаят CAE с оценка А в Нотингам, който не беше най-върховният университет в списъка му."
За кой университет и за каква специалност?
Но не разбрах отговора.
Не е сигурно въпросните хора защо са ги "отрязали" и че причината е точно посочената.

А за универсалното CAE, точно това коментирахме, че където се зачита, се зачита само А.
Това не е вярно.
http://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/international-students/ … ance-requirements
http://www.imperial.ac.uk/study/pg/apply/requirements/english/
Peace

# 25
 • Мнения: 148
Няма отговор, защото нямам достатъчно време да се разровя из повече университети, но греша и се приема и C, с уговорката, че можеш да кандидатстваш, но конкуренцията по-вероятно ще те отвее.

Попитах моя приятелка, която кандидатства и й отказаха и тя ми обясни, че специалностите, за които тя е кандидатствала се водят силно комуникативни и заради това са й искали по-висока оценка. А иначе масовият случай е, че искаш по-хубава специалност в по-хубав университет и до последния момент мъчиш да си създадеш или да си подобриш шансовете.

А момчето, отрязано от Нотингам, заради CAE, го бяха одобрили в Кеймбридж с наличното А, но на събеседване на място избраха двама китайци. Езикът не е бил проблем, успехът също, не знам причината да не го приемат, но тогава точно беше назрял проблемът с България и Румъния и много българи се оплакваха от лошо отношение. Дали е дискриминация, симпатия към китайския народ или нещо друго нямам представа, но момчето наистина е страшно умно.

# 26
 • Мнения: 542
... с уговорката, че можеш да кандидатстваш, но конкуренцията по-вероятно ще те отвее.


Съжалявам, че трябва да го напиша, но пишеш глупости. Личи си, че не си виждала условна оферта, не си запозната с процеса на кандидатстване в чужбина, но пък това не ти пречи да пишеш неща, които нямат нищо общо с реалността. Щом като университетът е дал условна оферта с изискване за САЕ с В или С и кандидатът я изпълни, то няма как да го отвее конкуренцията, ако ще тя и СРЕ с А да има. Е, ако не са изпълнени другите условия – успех от Диплома за средно образование, оценки от ДЗИ, оценки по определени учебни дисциплини, няма как да се очаква офертата да стане безусловна. Трябва да бъдат изпълнени всички условия, за да бъде приет кандидатът.

# 27
 • Мнения: 148
На мен пък ми се струва много логично университетът да отсее най-добрите кандидати и да си запълни бройките, а останалите с по-ниски резултати да ги отхвърли и да отидат там, за където им стига успехът. Университетите, в които напливът е по-голям (в по-добрите), е ясно, че няма как да приемат всички само защото покриват минималните критерии.

# 28
 • Мнения: 10 726
На мен пък ми се струва много логично университетът да отсее най-добрите кандидати и да си запълни бройките, а останалите с по-ниски резултати да ги отхвърли и да отидат там, за където им стига успехът. Университетите, в които напливът е по-голям (в по-добрите), е ясно, че няма как да приемат всички само защото покриват минималните критерии.

Университетите понякога отхвърлят и много добри кандидати, а приемат такива с по-ниски постижения, това си е тяхна политика някаква, но в случая с оглед на конкретния спор това няма значение. Както каза и math_mother ако веднъж ти дадат оферта тя е обвързваща и изпълниш ли изискванията си вътре.

# 29
 • Sydney
 • Мнения: 4 625
зависи къде (в коя държава) се намира университета. Има много държави, където образование е основният отрасъл, който генетрира приходите на страната, там е нормално да приемат "от кол и въже", за да имат доход! съвсем друг е въпросът на качеството на образованието, което ще се получи в университет, където приемат с минималните изисквания  Peace

Общи условия

Активация на акаунт