Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 301
  • 768
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте! Благодаря за темите и полезната информацията, които публикувате  Simple Smile  . Ако някой може да ми помогне със съвет за моя Дендробиум ще бъда благодарна   Grinning . Имам го от 6-7 месеца, при закупуването цъфтеше  и след 2-3 седмици прецъфтя. Оттогава не е цъфтял , израснаха нови цветоноси но са по- малки от другите. Какво да правя  ? Трябва ли да го пресаждам или да отрежа старите цветоноси ? От старите цветоноси ще израстват ли нови цветове? Мисля, че получава достатъчно светлина , сложила съм го  до перваза на прозорец. Поздрави и успешна седмица   bouquet

http://prikachi.com/images.php?images/758/8921758G.jpg

Присъединявам се към горното питане и добавям и друг въпрос - трябва ли да бъде постоянно влажна почвата/когато ми го подариха беше влажна/?
Сега и друго питане за Фаленопсис - подариха ми го с прекрасни цветове, които прецъфтяха и ги отрязах. Сега какво/из интернет има много противоречива информация/ - да поливам или не, да пресаждам, или не, да торя ли, или не/ако да с какво точно/ newsm78
Стои си на светло, към момента го поливам по малко/гледах клип как точно да го правя/, пулверизирам понякога, но няма никакво развитие - така ли трябва?
Прекрасни цветя са, но май с трудни за гледане.

# 331
Второ, струва ми се, че мини Марка ще развие кейки. Авъх Laughing !

Дай! Mr. Green
Имаш го Laughing . Стига да е наистина кейки и да успея да го отгледам до готово за самостоятелен живот растенийце.

D_e_s_i_t_o,
Ще се опитам да ти отговоря за фаленопсиса.
Информацията е противоречива, защото има много начини за отглеждане.
За поливането например, при мен е с накисване, защото е по-рядко и лесно. Не пулверизирам.
За пресаждането - може да се прави по всяко време, особено ако има проблем: лош субстрат, гниещи корени. Но ако няма причини за притеснение е по-добре да не се пипа.
Торенето е наистина спорна тема, има много варианти. Можеш да прочетеш в нета, както и в темата, и да решиш как ти искаш да го правиш. При мен е редовно, но с малки концентрации.
Светло място без пряко огряване е идеално Peace .
От колко време е при теб орхидеята? Продължителната липса на развитие може да е притеснителна. Лично аз се радвам най-много на новите коренчета. Това означава, че растението е преодоляло стреса, адаптирало се е към моите условия, а от там вече нещата потръгват.

# 332
При мен е от около месец и половина - корените и листата изглеждат здрави, на светло е...Ще потърся тор и няма да я пресаждам и местя.
И с другата ще постъпя така след като прецъфти.
Много благодаря за съвета  bouquet

# 333

Моля за помощ. Някой има ли идея какво се случва с орхидеите ми? Някои от листенцата имат грапави петна, някои са продълговати все едно нещо е пълзяло и ги е гризало. Няма нищо видимо като инсекти по тях. С какво мога да ги обработя?

# 334
  • София
Здравейте! Благодаря за темите и полезната информацията, които публикувате  Simple Smile  . Ако някой може да ми помогне със съвет за моя Дендробиум ще бъда благодарна   Grinning . Имам го от 6-7 месеца, при закупуването цъфтеше  и след 2-3 седмици прецъфтя. Оттогава не е цъфтял , израснаха нови цветоноси но са по- малки от другите. Какво да правя  ? Трябва ли да го пресаждам или да отрежа старите цветоноси ? От старите цветоноси ще израстват ли нови цветове? Мисля, че получава достатъчно светлина , сложила съм го  до перваза на прозорец. Поздрави и успешна седмица   bouquet

http://prikachi.com/images.php?images/758/8921758G.jpg

Повечето дендробиуми цъфтят веднъж годишно, обикновено през зимния период. Не мога да отворя снимката, за да видя какъв вид е.  Другото важно нещо - тук под цветоноси предполагам имате предвид самите стъбла на цветето? Ще дам пример със снимки.
Това е дендробиум нобиле, цветовете израстват от самото стъбло, след прецъфтяване изкарва нови издънки, които при подходящите условия цъфтят. Старите не цъфтят повече, но не се и режат.

Това пък е дендробиум фаленопсис, тук цветовете са на дълги цветоноси, като една издънка (клонка/ Стъбло) може да изкара няколко цветоноса, както едновременно така и един след друг или през определен период от време.

В общи линии, различните дендита имат различни възможности по отношение на цъфтежа, както и различни изисквания за нов такъв, но след прецъфтяване е напълно нормално да изкарва нови издънки - което предполагам се случва при вас.

Morphea, аз бих приложила комбинирана обработка с инсектицид (Актара, Моспилан) и след това с акарицид (напр. Ортус).
Само от горната страна на листата ли е? Отдолу как е?

# 335
Аз днес изпробвах начина на напояване с две бучки лед в стандартна /транспортна/ саксия. Орхидеите ми бяха за поливане със светло сиви корени. След като ледът се стопи корените позеленяха равномерно като след накисване, но саксиите ми се струват по-леки. Въпросът ми е, ако се използва този метод един път седмично, има ли опасност да се стигне до преполиване. Саксиите ми достигнаха доста сериозна бройка, а това ми се струва много пестеливо по отношение на време и разправии. Но пък и не искам да ги загубя.
Все още нямам никакви заложени цветоноси за тази година. Weary

# 336
  • Mostly in my mind
Много полезна тема. С интерес ви чета. Да попитам и аз нещо.
Днес направих нещо, което сега си стоя и си мисля дали беше много правилно. Имам три орхидеи, които ги изкарах внимателно от кофичките, махнах  им изгнилите корени, не бяха много, и пак си ги сложих в същите саксии със същите кори. Като ги полях след това. Преди малко видях, че при слагането няколко коренчета са се счупили. Ше окаже ли негативно влияние според вас това?  newsm78
Иначе имам 7 бр. Но всички в момента са марулки. Преди месец два ми пуснаха всяка по едно листо. Тук от седмица ги гледам пускат по едно две коренчета. Цветоносът ли е следващият етап? Grinning помня, че миналана година към ноември почнаха да пускат. И при вас ли е така?

# 337

Morphea, аз бих приложила комбинирана обработка с инсектицид (Актара, Моспилан) и след това с акарицид (напр. Ортус).
Само от горната страна на листата ли е? Отдолу как е?
Първата снимка е на листо от долната страна. И отдолу има, но не на всички листа. Има промени и в основата на едната орхидея. Имам 6 орхидеи за които не полагам някакви особени грижи, дори не са пресаждани. Подозирам, че някоя от по-новите е донесла зараза и за останалите.

# 338
Морфеа не се виждат снимки, опитах въртях - не са имиджните линкове.

# 339
Според мен метода с леда може само да доведе до бърза смърт, но ако усещаш, че това е твоят начин, експериментирай. Аз го смятам за маркетингов трик на масови производители на орхидеи в щатите с цел от една страна хората да купуват повече - "гледат се толкова лесно! Само слагате две кубчета лед и това е!", хем като умрат, да си купят пак.

Моите още не са започнали да пускат цветоноси, поне фалчовците. Чакам двата онцидиума, като туинкъла ще бъде впечатляващ, и намерих зачатъци на едната ванда и едната катлея. Сега им е сезона Simple Smile иначе за количествата - аз имам 50+ (не съм ги броила скоро...), рениа-ге има 100+ - колко станаха, приближават ли 200 вече Simple Smile

Последна редакция: пн, 03 окт 2016, 14:20 от danny_p

# 340
Да ви покажа докъде стигна бебето от фалчето с гниене на розетката.
Така беше в средата на август
Скрит текст:
а сега е така:
Скрит текст:
Не е истина как му треперя Crazy .

Относно бройката, наскоро паднах под трите цифри след като подарих повечето не-фаленописиси. С други думи освободи ми се място Whistling ...

# 341
Само да кажа, че съм си омазала поста. Исках да цитирам елиса. За начупените коренчета - нормално е да се случват такива неща, затова след пресаждане не се полива няколко дни, за да засъхнат нараняванията, ако има такива. А защо в същите кори? Иначе за същата саксия ок.
Импала, стискам палци. Аз как да освободя място, като онзи ден дойде един фал, а сега чакам още един....нямам идея.

# 342
Да ви покажа докъде стигна бебето от фалчето с гниене на розетката.
Така беше в средата на август
Скрит текст:
а сега е така:
Скрит текст:
Не е истина как му треперя Crazy .

Относно бройката, наскоро паднах под трите цифри след като подарих повечето не-фаленописиси. С други думи освободи ми се място Whistling ...

Стискам палци да се развива все така добре... Пу-пу да не му е уроки на бебето  Heart Eyes

# 343
Благодаря ви Hug !

Дани,
Аз също съм в търсене на някакво решение за максимално използване на пространството. За момента устисквам китките да са само в някои стаи. "Плъзнат" ли навсякъде ще стане страшно Joy .

# 344
Аз нямам възможност да ги държа на друго място освен пред западния прозорец на един скрин, и то заради терминатора по-навътре. Има още малко място на последна линия и това е. Напролет може да направя ревизия Simple Smile в другите стаи нямам достатъчно светлина и не могат да плъзнат там дори и да искат.

Общи условия

Активация на акаунт