Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 336
  • 768
  •   1
Отговори
# 420
Моляяяя, къде това? Добре, че вчера и днес изпече хубаво слънце, предишните три дни имах чувството, че беше вечна нощ Laughing
У нас  Mr. Green . И то от източната страна Mr. Green Mr. Green .
Шегувам се. Светлината е изключително важен фактор и наистина доста намалява през студените сезони, но е достатъчна за обикновените фаленопсиси - да не забравяме, че цъфтят през зимата Wink .
За моите растения съм преценила да не ги местя на друго изложение и да не използвам лампи.

# 421
http://prikachi.com/images.php?images/628/8933628q.jpg

Благодаря за съветите. Махнах чинийките отдолу за да се проветряват повече през отворите. Поискахте снимка - давам линк, снимах двете присадени в по-големите саксии. Пресадени са в петък, а още не могат да поемат влагата. От субстрата ми остана в един леген, оставих го да се проветрява на балкона - нищо му няма, изглежда съвсем добре. Останалите три орхидеи засега се отказах да пресаждам, искам да видя резултата от тези, понеже никога не съм пресаждала.
А това на едната орхидея е стар цветонос, да го отрежа ли или да го оставя? Той си е зелен.

# 422
  • ... рееща се.
Тези саксии са ужасни, ако не им направиш допълнителни странични дупки. И според мен действително са им големички саксиите.

# 423
Те имат специални надигнати дъна, които са с големи продълговати  нарези, така че би трябвало добре да се вентилират.

# 424
Както си прецениш, Morphea, дано няма проблеми.

Открих цветоносче на ароматното розовко мини. Ура Party !

# 425
Извинявайте, че постоянно досаждам с нови питания, но досега не обръщах особено внимание на орхидеите. По принцип те не изискват особени грижи. Вчера ги напръсках обилно с Топсин. Но не съм топила субстрата, защото новопресадените са още влажни. Огледах саксийките на другите орхидеи, които не са пресаждани. В две от тях ми се струва, че има зеленясало. Третата си изглежда ОК, но пък ми се вижда големичка за оригиналната саксийка. Трябва ли да ги пресадя в същите саксийки, но с нов субстрат?

# 426
  • София
Днес си купих тор за орхидеи, ставала и за всички други цветя. Една жена ми я препоръча. Много добре се отразявала на нейните орхидеи. Ще пробвам и ще споделя след време. Simple Smile

# 427
  • ... рееща се.
Какъв е торът? Обмислям да взема серията на лактофол за орхидеи, някой има ли опит?

# 428
Ако има тънък зелен налеп по саксията, това не е притеснително, единствено естетически не е приятно. Ако саксията е голяма, може да се смени с по-малка. Корите се сменят при следните положения: ако са стари и лесно се трошат с пръсти; ако имат гъби или мухъл;ако има подозрения за вредители. По принцип аз обичам да сменя корите на орхидеите, които си купувам от магазините, защото по всяка вероятност имат сфагнум в основата, който може да причини изгниване на корените, защото не знам какво има в тия кори и най-общо да видя състоянието на корените на орхидеята. По принцип най-подходящ сезон за пресаждане е пролетта, но при необходимост може да се случи по всяко време на годината.

Какво пише на този тор - какво е съотношението на основните вещества и какви помощни има? Аз май не съм ползвала тор на лактофол.

# 429
  • Варна
Стените обикновено зеленясват, ако по някое време ги огрява слънце, докато са мокри. Аз не бих се притеснила от това, имам зеленясали саксии, изобщо не са проблем. Всъщност май само орхидеите в кашпи не са зеленясали, логично, тях не ги грее слънцето директно.

# 430
Благодаря за отговорите, тогава щом е по-добре да се пресаждат пролетта само ще почна да наторявам и ще изчакам.

# 431
През зимата обикновено не се препоръчва торене Wink

Ще ти разкажа малко за годишния цикъл при фаленопсисите. Той е тясно свързан основно със светлината и на второ място с температурите. През лятото светлината е в изобилие, поради което започва растеж на нови клетки - корени и листа. По-дългия ден стимулира растежа, периода се нарича вегетация. Когато започне - вижда се по порастването на ново листо и по изникването на нови корени или по активните, ярко зелени връхчета на старите - моментът е подходящ за пресаждане, за започване на торене, за евентуално преместване навън, макар че аз не ги вадя - нямам условия за това. Повечето фаленопсиси не цъфтят през лятото, макар че има някои, които го правят. Правилото е - когато има активна вегетация - нарастване на корени и листа - растението събира сили за цъфтеж през есента. Когато дните започнат да стават по-къси, нощите по-студени, тогава започва цъфтежа. Повечето източници казват да не се тори по време на цъфтеж, защото има опасност цветето да хвърли пъпките. Аз смятам, че ако вегетацията е била достатъчно ползотворна, то няма и нужда от торене в този период. През зимата светлината е оскъдна и това в комбинация с обичайно по-ниските температури води до забавяне на процесите при фаленопсисите. По-малко усвояване на водата, основно. Главната причина за изгниване през зимата в нашите отоплявани домове не е температурата - липсата на светлина е. Растенията усвояват водата много по-бавно и ако ги поливаме на същия принцип като лятото, остава излишна вода, която не се усвоява и в крайна сметка води до поражения. Понякога, когата дойде пролетта и дните започнат да се удължават, фаленопсисите пускат втори цветонос за тази година - но това зависи от конкретния каприз Simple Smile ако се тори през зимата трябва да се имат предвид конкретните условия в дома и да се наблюдава самото цвете - дали има растеж или е замръзнало в развитието си или пък растежът е много бавен и ленив.

Имайки предвид всичко това, има и големи изключения. Единия ми фал цяла зима пуска едно листо и нараства на корени. Той цъфна през лятото. Нарастването беше много бавно, но все пак го броих за вегетация. Но май не го торих, през пролетта чак. Един от другите цяла зима спа - никакво движение - ни корен, ни листо, ни да тръгне да умира. Пусна цветонос чак май месец, когато останалите вече отдавна бяха забравили за цъфтежите си. А има и трети вариант - когато донесем вкъщи новозакупен фаленопсис без значение от сезона. Обикновено на тях им трябва поне един годишен цикъл, за да свикнат на условията в дома и да се отърсят от свръх-форсирането в оранжериите.

И ако някой е имал нервите да прочете дотук, за финал - зимата е сезон на покой и евентуално цъфтеж. Не се пресаждат освен при крайна необходимост, не се торят, много рядко се поливат. Ако цъфтят им се наслаждаваме. И наблюдаваме, за да хванем някоя своенравна хубавица, която не спазва правилата Simple Smile

# 432
Здравейте!

Impala,качвам снимка на корените на орхидеята както обещах с малко закъснение,но днес извадих да я присадя в по-малка саксийка както ме посъветва.

Моля те ,кажи ми какво е положението според теб? Praynig Praynig Praynig
Много се изненадах че като ги извадих изглеждат сухи Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes,не че разбирам,но ако са влажни нали трябва да са тъмно зелени Rolling Eyes Rolling Eyes.а съвсем скоро ги поливах,преди няколко дена с потапяне и накисваме може би за половин час,а и субстрата не изглежда много мокър newsm78 newsm78
Нещо май в поливането е проблема.
Дано се включиш скоро,а и други момичета които разбират,оставила съм я така върху вестниците и ще чакам да кажете какво да я правя.Имам топсин.Пак ли да полея като пресаждам?Има май някакви бели точки по корените,така беше ще като я купих newsm78

Това е тази същата орхидея със цъфтящите цветове и спаружените листа,има снимки по назад в темата.

# 433
Какъв е торът? Обмислям да взема серията на лактофол за орхидеи, някой има ли опит?

Ползвала съм го, нямам забележки, но аз торя когато се сетя, от дъжд на вятър, така че едва ли ми е много меродавно мнението.

Laughing Камбрията изкара първи цветонос при домашни условия, сега съм в трепетно очакване

# 434
  • София

От една борса за цветя си купих 2 вида тор в насипно състояние, в пликчета, няма надпси и име. Единият тор е за растеж, а другия за цъфтеж. Жената пред мен на опашката ми ги препоръча, много е доволна, мн.добре се отразявали на орхидеите й. Тези торове става за всички видове цвета. 

Общи условия

Активация на акаунт