Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 344
  • 768
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте. Днес прибрах една изхвърлена орхидея. Беше в два съда, единия с много вода, черна. Излят водата, оставих я само в прозрачната саксия. Има изгнили корени, но и въздушни, които са зелени, също и един, който е от дъното и излиза навън. Ще ви прочета и старите теми. За сега не знам дори какво да питам.

Задължително извади от саксията, махни гнилите корени до жилки , опръсквах с препарат против гниене топсин например, корите препечи във фурна, саксията измий добре и дезинфекцира. Засей отново така че само корените да са в субстрата А стъблото и листата над.

# 466
  • Burgas
Здравейте! Опитвам си и аз да отглеждам от тези красавици у дома- къде успешно,къде-не токлова  Embarassed
Моля,да ми дадете съвет как да постъпя с това ,което остана от едно фалче,което беше цъфнало през миналото лятото,но при преместване в ново жилище, може би заради много по-слънчевото място (източна тераса) или поради друга причина загина за броени дни Cry От него след време са разви това от снимките. Оставих го да си расте ,но вече корените на старата орхидея са много сухи и реших да пресаждам. Не знам обаче как да стане-дали трябва да го отделя или не,корените до колко да изрежа,нещо друго трябва ли да се направи?Ето снимките:
http://prikachi.com/images.php?images/597/8942597V.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/600/8942600R.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/604/8942604L.jpgч

# 467
  • Ænima/Albuquerque
Счупих покълващия цветонос на най-дашната ми орхидея. ... Уж само връхчето... Има ли шанс продължи да излиза?  #Puppy dog

Да ви кажа, че цветоноса продължава да расте с бясна скорост. Все си мислех, че цветоноса расте от връхчето нагоре, а не от основата, за да се формира. Дали ще го бъде?  Tired

# 468
  • Варна
И от основата расте. Ще го бъде, защо да не го бъде?

# 469
  • Ænima/Albuquerque
Представях си растежа по друг начин.  hahaha

# 470
Момичета,здравейте!И аз съм любител на орхидеите!Имам 10 броя,но днес забелязах,че на едната ми орхидея,която в момента пуска 2 цветоноса има една буболечка.Като я видях толкова се ядосах и още преди да я разгледам,гневно я смачках.Беше голяма около 3 мм.,като че ли с елипсовидна форма,тъмна.Поогледах още мисля,че не видях други.После забелязах,че по листата и има много малки прозрачни лепкави капки.Дали това не е някаква случайно кацнала буболечка?Мн се надявам,но и се страхувам ,защото ако са вредители могат да ми съсипят орхито,а то милото с два цветоноса иска да ми цъфти.Кажете ми дали да я напръскам с нещо?

# 471
  • Варна
Лепкавите капки вероятно са съвсем нормални. Буболечката също може да е била случайно преминаваща, следващия път я снимай Simple Smile Засега не прави нищо, просто наблюдавай.

# 472
  • ... рееща се.
Цветонос или не? Mr. Green

# 473
  • Ænima/Albuquerque
На цветонос прилича.  Mr. Green

# 474
И двете са корени. Съжалявам . Снимка две оставя съмнение, но на снимка едно се вижда общото връхче и липсата на средно ръбче.

# 475
  • ... рееща се.
Пу, да му се не види! Ще му побая още малко, пък дано се превърне в цветонос Laughing

# 476
Пу, да му се не види! Ще му побая още малко, пък дано се превърне в цветонос Laughing

Запиши думите , че ако сполучиш да ги ползвам и аз  Hug

# 477
  • Ænima/Albuquerque
Побай му, като гледам как се е натопорчило нагоре, може и да върже.  hahaha

# 478
  • Варна
На мен визуално ми прилича на корен, но пък начина, по който е пукнал листото, за да излезе ми прилича на цветонос, не съм виждала корен да пука така листото, с вертикален прорез. Вижте как различно са избили двете, това, за което няма съмнение, че е корен и другото. Ще поживеем, ще видим, но за момента съм склонна да гласувам за цветонос Laughing

# 479
Благодаря за отговорите,момичета!Аз тази седмица се сдобих с 2 нови фалчета.Едното купих от Кауфланд тип Арлекин.Другото звех снощи от Хоуммакс.Час и половина обикалях около стелажите с орхита,може и за куку да са ме помислили.Имаше преоценени на 6.99(малко на брой)от които 1-2 с готини разцветки.Имаше и преоценена милтония на за 7.99.Аз си взех фал-бледожълт с по една две едри тъмнолилави точки-9.99 лв.
Имаше много бройки по 9.99 лв. с доста интересни и разнообразни шарки,които са с по 4 цвята.На някой от тях горните кори бяха покрити със зелен мъх,но голяма част от тях бяха със супер листа и корени.Имаше и преоценени цимбидуими на 20 лв. Thinking.Аз мн ги харесвам ,но ми се свидят 20лв за прецъфтяващо растение.Имаше уникални цимбита в разцвета си по 30 лв,което ми е много.Аз имам мерак на дендробиум-бях.Преди време имаше такъв Кауфланд и защо не си взех....????
Лелеее,досадих...колко изписах!Момичета имам оранжен кристалон.Мисля,че можеше да се тори,докато растат цветоносите,нали?Но как се разтваря той,в колко вода?

Общи условия

Активация на акаунт