Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 365
  • 768
  •   1
Отговори
# 540
  • Ænima/Albuquerque
Благодаря за инфото.
Ето я:
Скрит текст:

Да, бебе е.  Heart Eyes

# 541
  • София
Изумена съм, че човек като мен, който може без усилия да умори всяко растение, има бебе Heart Eyes

Кажете сега как се отделя, не знам абсолютно нищо.

Прозрачната саксия на едната ми орхидея бе сложена в друга саксия. Оказа се, че има страшно много вода и корените са кафяви. Явно е, че трябва да я пресадя. Откъде да си купя материала, който се слага в саксиите? Колко да отрежа от корените?

# 542
  • Ænima/Albuquerque
Сега няма да ти кажа как да отделиш бебето, щото има време дотогава.  hahaha

# 543
  • ... рееща се.
Кажи й поне какво трябва да изчака да се появи  Mr. Green
Материалът за орхидеи във бриколаж, хоуммакс вероятно и в по-големите цветарски магазини. Търси субстрат/почва за орхидеи Simple Smile

# 544
  • на острова на мечтите
danilu,
не ми се струва малка, но щом отдолу излизат корени... Не знам, а и не съм спец по дендробиумите, особено нобиле. Но докато цъфти не бих бутала. Сложи я в кашпа или наистина в някаква ваза.
да де,и аз в кашпа я закрепих. Значи да не я бутам Thinking Чудно ми е как ще изглежда без цвят newsm78 Тя е отрупана с толкова много цветове newsm09
Благодаря ти за съвета bouquet

# 545
Осинових една изхвърлена Cymbidium, но нямам идея как да я спася. Има само една жива "луковица", а и корените и са зле. Дали да я пресадя и да махна останалите?

# 546
  • Варна
Според мен недей. Доколкото знам старите луковици без листа служат за хранителен запас за младите, не трябва да се отстраняват. Ако ги махнеш най-вероятно и тази с листата ще замине.

# 547
А да я пресадя ли. В черна саксия е, а и къде да я гледам?

# 548
  • Варна
В черна не му пречи, и моят е в черна. По какво съдиш, че нещо не е наред? На моя изобщо не съм му гледала корените, не знам как са. Но сега мисля, че не им е сезонът да растат. Дръж го на хладно, цимбидиумите са по-студоустойчиви от другите орхидеи. Моят още е на терасата, но мисля довечера да го прибирам, защото следващите дни дават минимални температури около 0. Ако имаш хладна неотопляема стая ще му е най-добре там. И аз съм новачка с това цвете, четох, че обичат проветриво, светло, без пряка слънчева светлина.

# 549
Нямам Sad. Седи горкото на вън за сега. Утре ще купя почва и ще я пресадя. Много зле изглежда, но е живо поне.

# 550
  • Ænima/Albuquerque
Кажи й поне какво трябва да изчака да се появи  Mr. Green

Aма казаааааах!  hahaha

Редно е да изчакаш да станат поне три листа и три корена по около 10 сантиметра, и тогава можеш да мислиш за отделянето му от майката.

# 551
Моите орхидеи вървят добре. Но си купих нова
DENDROBIUM nobile
  http://img00.elicriso.it/it/orchidee/dendrobium/immagini/ … obium_nobile2.jpg
Обаче саксията му е малка Thinking Не намирам по-голяма прозрачна и понеже нямам много опит, а в нета виждам,че са засадени и в нормални бели саксии, дали мога да я присадя в такава newsm78И кога да я  прехвърля? Тя е отрупана с цвят.
Благодаря ви Hug

Не я пресаждай докато не прецъфти, сложи я в някоя по-голяма кашпа, за да не се нараняват коренчетата, орхидеите не обичат често пресаждане, както и много кори , това че излизат коренчета отстрани си  енормално за тях.

Laughing Имам цветоноси и дано скоро ме зарадват

# 552

...
 Laughing Имам цветоноси и дано скоро ме зарадват
И аз искам да се похваля, че си имам цветоноси  bowuu Много им се радвам. Миналата година си имах две орхидеи - бяла и лилава. Лилавата я имам от близо 3 години и освен цвета ѝ, който видях когато я получих, повече не ме зарадва.... до тази година. Имам си лилаво цветоносче. Бялата, която също имам от 3 години, миналата година изкара цветонос, пусна пъпки и.... детето я събори на земята и го счупи  Sad. По едно време тръгна да излиза разклонение от охлузения цветонос, но спря, остана на пъпка. Та сега, тази орхидея си е пуснала нов цветонос, от миналогодишното разклонение също виждам живот, та.... щастлива съм. И на трето място моята гордост. Пролетта, след като ми се счупи белия цветонос, ходих по работа до Практикер. Та там видях една преоценена орхидея с два цветоноса и все още останали два мижави бели цвята. Взех я. По едно време забелязах по листата едни бели, мъхести гадинки, които ги отстранявах само и единствено с мокро памуче. Та тази орхидея, сега ми се отблагодарява с два цветоноса, а от единия стар от спяща пъпка излиза разклонение newsm44

# 553
Здравейте,
Имам нужда от съвет. На нито една от орхидеите ми цветоносите не се развиват до край Sad Започвам да мисля че аз нещо правя грешно. На едното фалче порастна 15 см и спря до там, без пъпки, без нищо повече. Така е от преди няколко месеца (началото на лятото го пусна). Сега има нов цветонос, около 1 см е, опасявам се че и той спря да се развива, макар че може и да бъркам. Преди месец мини фалчето пусна 2 цветоносчета, едното само се показа 1/2 см, а другото е около 10 см и пак спря да се развива.
Не съм ги местила, не ги преполивам, корените са им ОК, листата мисля също. Не знам дали снимки ще помогнат, но ако искате ще дам.
Някакви идеи newsm78 ?

Благодаря предварително

# 554
  • Варна
Този от лятото може и да не се развие, защото е покарал в неподходящо време. Аз имам два от лятото, които си седят едва наболи, предполагам, че така ще си останат. Но новите си растат. Изчакай още малко, не се сещам за причина цветоносите да покарат, а да не растат.

Общи условия

Активация на акаунт