Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 309
  • 768
  •   1
Отговори
# 345
По вертикала е решението. Само да измисля как, защото никак не ми се иска да намалявам светлината у дома.

# 346
  • Ænima/Albuquerque
И аз да се похваля - тръгнаха нови цветоноси на едно мини и на три с регулярна големина.  Mr. Green

# 347
Бравооо!
Сарк, все забравям да те питам. Нали ти беше тръгнал цветонос на Лиодорото? Разви ли се, цъфна ли? Щото моят заспа на десетина сантиметра и съм му силно сърдита Imp .

# 348
Здравейте! Благодаря за темите и полезната информацията, които публикувате  Simple Smile  . Ако някой може да ми помогне със съвет за моя Дендробиум ще бъда благодарна   Grinning . Имам го от 6-7 месеца, при закупуването цъфтеше  и след 2-3 седмици прецъфтя. Оттогава не е цъфтял , израснаха нови цветоноси но са по- малки от другите. Какво да правя  ? Трябва ли да го пресаждам или да отрежа старите цветоноси ? От старите цветоноси ще израстват ли нови цветове? Мисля, че получава достатъчно светлина , сложила съм го  до перваза на прозорец. Поздрави и успешна седмица   bouquet

http://prikachi.com/images.php?images/758/8921758G.jpg

Повечето дендробиуми цъфтят веднъж годишно, обикновено през зимния период. Не мога да отворя снимката, за да видя какъв вид е.  Другото важно нещо - тук под цветоноси предполагам имате предвид самите стъбла на цветето? Ще дам пример със снимки.
Това е дендробиум нобиле, цветовете израстват от самото стъбло, след прецъфтяване изкарва нови издънки, които при подходящите условия цъфтят. Старите не цъфтят повече, но не се и режат.

Това пък е дендробиум фаленопсис, тук цветовете са на дълги цветоноси, като една издънка (клонка/ Стъбло) може да изкара няколко цветоноса, както едновременно така и един след друг или през определен период от време.

В общи линии, различните дендита имат различни възможности по отношение на цъфтежа, както и различни изисквания за нов такъв, но след прецъфтяване е напълно нормално да изкарва нови издънки - което предполагам се случва при вас.

Morphea, аз бих приложила комбинирана обработка с инсектицид (Актара, Моспилан) и след това с акарицид (напр. Ортус).
Само от горната страна на листата ли е? Отдолу как е?
   . svetlanka . Благодаря много за отговора и помощта  Simple Smile Ще опитам  да сложа пак снимка, за да може да видите как изглежда . Иначе моят е дендробиум нобиле с бели цветове като на вашата снимка.   И при моят след  като прецъфтя поникнаха нови издънки , но са по малки от другите предполагам че не са се развили напълно и още растат  newsm78   . Четох  различна информация за отглеждането и затова не бях сигурна как да постъпя.  Четох , че  помага за да цъфти  да се сложи цветето на тъмно за пет дни . Дали това помага или напротив?  Имате ли представа?  Rolling Eyes  Успешна седмица  Grinning

Последна редакция: пн, 03 окт 2016, 18:13 от moni4ka86

# 349
  • Mostly in my mind
Само да кажа, че съм си омазала поста. Исках да цитирам елиса. За начупените коренчета - нормално е да се случват такива неща, затова след пресаждане не се полива няколко дни, за да засъхнат нараняванията, ако има такива. А защо в същите кори? Иначе за същата саксия ок.
Благодаря за отговора. Всъщност изобщо нямах намерение да присаждам нищо. Нямах и нови кори. Просто тръгнах да ги почиствам от малко гниещи коренчета, корите ми се сториха ок, измих ги и си върнах всичко в саксиите.  Blush дано не съм им видяла сметката.

# 350
  • Ænima/Albuquerque
Бравооо!
Сарк, все забравям да те питам. Нали ти беше тръгнал цветонос на Лиодорото? Разви ли се, цъфна ли? Щото моят заспа на десетина сантиметра и съм му силно сърдита Imp .

Спи, спи. На сантиметър от основата.  Crossing Arms
Но след това покълна чисто нов и си цъфна, с две цветчета само.  Crossing Arms Crossing Arms

# 351
Две, ама си е домашен цъфтеж Peace .
Моето разви едно листо и корени, цветове - йок. Гад Crossing Arms . А така го чаках, така исках пак да ми заухае. Гад.

# 352
  • Ænima/Albuquerque
Две, и едното вече е довиждане. Бахти цъфтежа кратък.  Tired

# 353
Ще се потретя: Гад! Laughing
Краткият цъфтеж е едно от нещата, които ме отказаха от булбестите. Вярно, много са красиви и екзотични, но месец - месец и половина ми е малко.

# 354
  • Ænima/Albuquerque
Малко ми е, и на мен. Тази любов няма да е продължителна.  Crossing Arms

# 355
  • София
Две, и едното вече е довиждане. Бахти цъфтежа кратък.  Tired
Ще се потретя: Гад! Laughing
..................

Joy  Joy  Joy  Направо ме убивате!  hahaha

moni4ka86, доста добре изглежда дендито. Имай предвид, че старите стъбла са оранжерийно производство - трудно можем да се мерим с тях.
За да цъфти нобилето изисква две неща - застудяване и засушаване. Към края на октомври се прекратява поливането (евентуално само се опръсква отгоре ако тръгнат да се сгърчват много стъблата) и се държи на хладно - някъде около 12-14 градуса. Така докато се оформят пъпките на цветовете, след което се връща на топло и се полива по-малко.

# 356
Морфеа не се виждат снимки, опитах въртях - не са имиджните линкове.
Довечера ще опитам пак да кача. При мен в поста се виждат. Търсих такива петна и във френски и в руски сайтове и не видях нищо подобно. Намерих много подробна публикация на руски със снимки и я споделям с вас.
http://www.orchidee.ws/krankheiten/02.htm

# 357
Морфеа не се виждат снимки, опитах въртях - не са имиджните линкове.
Довечера ще опитам пак да кача. При мен в поста се виждат. Търсих такива петна и във френски и в руски сайтове и не видях нищо подобно. Намерих много подробна публикация на руски със снимки и я споделям с вас.
http://www.orchidee.ws/krankheiten/02.htm

Дадения линк е класика, много хора се ориентираме по него, но от опит мога да кажа че често визията на проблемите  се припокрива и затова ориентацията само! по снимки от там може да погрешна.

Снимките ги виждаш защото са достъпни за теб но не и за други ползватели. Не само не ги виждам ами и на линка без имдж скобите пак не виждам нищо.

# 358
http://prikachi.com/images.php?images/19/8928019v.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/20/8928020M.jpg
Пробвам дали ще стане да се вижда картинката с линк към прикачи. Снощи много ги разглеждах орхидеите и стигнах до заклчюението, че е вирус и трябва да се унищожат. Преди време ги бях окъпала на чешмата и дори ми се струва, че след това листата станах още по-зле. Дано този път картинките да се виждат.

# 359
Приличат ми на поражения от трипси Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт