Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 324
  • 768
  •   1
Отговори
# 375
Може ли да смеся стария субстрат с новия? Стария си изглежда съвсем читав.

# 376
  • ... рееща се.
При мен съм забелязала, че когато оформят пъпките, нарастват и са цъфнали не обичат да им е сухо. На майка ми бях оставила да се грижи за моите, някои с пъпки други тъкмо цъфнали, и нашата от страх да не ги удави беше ги оставила на режим Сахара. Повечето бяха хвърлили пъпките, а цъфналите прецъфтяха бързо.

# 377
Здравейте!Прибрах се и мисля че пъпките са добре.Ето ги как изглеждат

Обаче листата са по-меки и  откакто ги оставих преди една седмица.На какво се дължи според вас?Също искам да попитам мога ли да торя сега когато са в период на цъфтеж?
Сега се рова да чета  в сайтовете какво пише , но се притеснявам за тези листа и дали са добре нещата затова реших  и вас да попитам .

Също и това малко листенце което излиза е ново и се вижда че расте.Това е тази орхидея която е присадена,изчистена от гнили корени,и т.н.за която ви писах че се развива чудесно след купуването и пренасянето вкъщи,обаче сега тези сбръчкани листа newsm78

Последна редакция: нд, 09 окт 2016, 12:59 от Аktivity

# 378
Може ли да смеся стария субстрат с новия? Стария си изглежда съвсем читав.
Може, но след като се дезинфекцира, напр. чрез варене и после изсушаване във фурна.

Аktivity,
Пъпките са добре, но орхидеята като цяло не ми харесва. Толкова силно дехидратирани листа показват, че нещо не е наред. Най-вероятно има проблем с корените: гниене (тъмни, меки) или болест (сухи, спаружени).
Първо да решим това, после ще поговорим за торенето.

# 379
 :tired:Impala при пресаждането изчистих гнилите корени преди месец,месец и половина,след това започнаха да излизат пъпките а и новото листенце.Възможно ли е да е от недостиг на вода?Нещо поливането не мога да го оправя newsm78Също така ги премстих на прозорец като идеята ми беше да са на по-осветено и топличко ,като сутрин слънцето ги напичапеча до към 11,все пак е октомврийско слънце,източен прозорец,да не би от слънцето и недостига на вода Rolling Eyes

ето и останалите три

като двете цъфнали ги купих така преди 3 седмици горе долу и не съм ги пипала засега и изглеждат така.Те добре ли са?
а третата купих с първата с пъпките и тя прецъфтя,изрязах единия  цветоноса .бяха два,другия оставих,и сега и той е леко сбръчкан?

как са орхидеите според вас?

Последна редакция: нд, 09 окт 2016, 14:36 от Аktivity

# 380
  • Варна
Сдобих се с цимбидиум. Прочетох линка на първа страница, но не ме ориентира кой знае колко. Моля спецовете да ми синтезират накратко разлики и прилики с фаленопсис и дендробиум-фаленопсис, само това съм гледала досега. Най-вече как се полива - с потапяне или отгоре? За справка фалчетата ги поливам с потапяне, а дендитата на чешмата без изобщо да се старая да не ги мокря. Честота на поливане спрямо другите? Засега съм го сложила на затворена тераса, източна - рано сутрин докъм 9:30 го грее слънце, през останалото време е на светло, но сенчесто. Лятото става голям пек и жега там, не знам какво ще го правя тогава, може би в най-горещото време ще го прибирам в стаята.

# 381
Момичета, имам надежда за моите орхидеи. Трите, които пресадих изглеждат весели, с корените  им всичко си беше наред. Напръсках ги с Моспилан, но не посмях да го смеся с Топсин. Притеснява ме само, че по съвет на приятелката ми ги посадих в мокър субстрат и сега две от саксиите са с доста влага. Мисля да не ги поливам поне 10 дни. Дано не гъбясат. Може би утре ще ги обработя и с Топсин. Апропо петънцата ми са точно като на снимката на Aktivity в поста и по-горе, само че са повече. Стоят като сребристи. Има и в основите на орхидеите.

# 382
В Хоуммакс са заредили минита - дендробиум-фаленопсиси, онцидиуми, изобщо освен познатите ми мини-фаленопсиси има минита и от останалите видове орхидеи в момента. Не бях виждала минита освен на фаленопсисите.  Crazy

# 383
  • Mostly in my mind
аз пък от две три седмици следя на Кауфланд каталозите и странно, че нито веднъж не са пуснали орхидеи.  newsm78

# 384
Аktivity,
Другите три ми изглеждат наред. Особено на бялата с петната виждам чудесни корени и плътни листа.
Увисването и сбръчкването на листата на лилавата най-вляво показва силна дехидрация. По принцип е възможно да е заради недостатъчно поливане, но е малко вероятно - трябва системно и дълго да е поливана неправилно, за да стигне до такова състояние. Според мен причината е в корените: недостатъчно или не добре работещи. Бих извадила, за да проверя състоянието им.
Освен това я махни от перваза: на растението така и така не му достига влага, нека не го мъчи и нагряване. Да е на светло, но да не го пече.

# 385
Аktivity,
Другите три ми изглеждат наред. Особено на бялата с петната виждам чудесни корени и плътни листа.
Увисването и сбръчкването на листата на лилавата най-вляво показва силна дехидрация. По принцип е възможно да е заради недостатъчно поливане, но е малко вероятно - трябва системно и дълго да е поливана неправилно, за да стигне до такова състояние. Според мен причината е в корените: недостатъчно или не добре работещи. Бих извадила, за да проверя състоянието им.
Освен това я махни от перваза: на растението така и така не му достига влага, нека не го мъчи и нагряване. Да е на светло, но да не го пече.

ооо много ти благодаря Импала!Веднага ще направя това което ме съветваш! bouquet bouquet bouquet bouquet
Май да,горката орхидея съм я дехидратирала,много я пече,тя е най огрявана от слънцето и ме е страх да поливам,пръскам малко с пулверизатор но май не е достатъчно.Още не мога да се ориентирам как да ги поливам,веднъж ги потопих с накисване след пресаждането преди месец два и май това беше Blush Blush относно поливането им Blush Blush
Хубавата новина е че днес  сутинта вече виждам най-голямата  пъпка да се разтваря Praynig Praynig Praynig
Много ти благодаря още веднъж за съветите и мнението и за другите орхидеи!!!! bouquet bouquet bouquet

# 386
  • София
Здравейте!
Слагате ли на орхидеите си кубчета лед, за да стимулирате цъфтеж?

# 387
# 388
Лятото слагах няколко пъти, но нищо не се получи. Май доста глупости са изписани за орхидеите...

# 389
Аktivity,
Защо поливаш така? Недостатъчно е. Предлагам да минеш на поливане с накисване.
Но първо извади, за да прегледаш корените.

Общи условия

Активация на акаунт