Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 324
  • 768
  •   1
Отговори
# 390
Моите орхидеи упорито не изкарват цветонос... Едната е почти година при мен, другата от половин. Старите изсъхнаха, торя орхидеите с пръчици, поливам с накисване в леген (Махате ли саксиите като накисвате? Глупав въпрос, ама съм боса в гледането на орхидеи.), на светло място са, но не ги пече по цял ден. Едната (тази на 6м.) има нещо като издънчица в основата си, но при другата - нищо. Лисатата са добре, корените не са пресъхнали. Поне по мое мнение според снимков материал из нета.... Не знам какво да правя вече. Confused

# 391
  • Варна
Махате ли саксиите като накисвате?
Не, разбира се Laughing

# 392

Абе аз да питам, щото на няколко места прочетох "изваждате растението"... Laughing

# 393
Орхидеите искат търпение, което си е труднооо...в общия случай цъфтят веднъж годишно, с много късмет до два пъти. Сега е сезонът за цветоноси, но дали ще изкарат само те си знаят. По-вероятно е едногодишната да цъфне, макар че не се знае дали и другата няма да се реши.

# 394
Сами си решават, да. Имам няколко, които редовно цъфтят и през лятото, а с други се уговаряме с години и пак не щат Close .
Но сега е точно подходящото време: светло, по-хладно и с температурни разлики. Няколко седмици така и цветоносите на фалчетата тръгват. Повечето Mr. Green .

# 395
Е, добре, давате ми някаква надежда, че не съм изпуснала чак нещата.  Laughing

# 396
Аktivity,
Защо поливаш така? Недостатъчно е. Предлагам да минеш на поливане с накисване.
Но първо извади, за да прегледаш корените.

ами изчетох толкова много информация че тотално се обърках.Да така ще направя,както ме съветваш,още веднъж много ти благодаря че вземах отношение по-моите въпроси bouquet

не искам да досаждам вече с моята орхидея,но не мога да скрия удивлението си колко бързо се развиват нещата с цъфтежа от сутринта досега,направо съм удивена,за часове!!!

Последна редакция: вт, 11 окт 2016, 15:34 от Аktivity

# 397
  • София
Не поливам с ледени кубчета. Попитах, защото и аз прочетох доста неща за отглеждане  и цъфтеж на орхидеите, които май ще се окажат неверни.

# 398
Да така ще направя,както ме съветваш,още веднъж много ти благодаря че вземах отношение по-моите въпроси bouquet
Моля Hug .
По принцип фаленопсисите бързо хвърлят пъпките, ако нещо не им е добре. А твоят се е запънал Grinning да ги отвори. Това е хубаво. Просто му дай повече вода, но след като се увериш за корените.
И последно Laughing . Ако саксията е голяма за наличните корени, смени я с по-малка. Няма смисъл от субстрат, който да си стои мокър, без да има корени в него, които да поемат влагата.
И по този въпрос съм чела противоречиви мнения, но според мен фаленопсисите се чувстват добре с нагъчкани корени и преход към по-голяма саксия е необходим само когато вече няма накъде. А това отнема време.
Съгласна съм, че обикновените, транспортните саксии не са красиви, но може да се използва кашпа. Моите например са в тон с цвета на орхидеята Crazy .

# 399
Най-новото ми попълнение е едно мини фаленопсисче от миналия месец. Радвам му се снощи, пуска коренче и изглежда добре, но ... в основата на едното листенце открих щитоносни въшки /тези белите пухкави гадини нали са такива? Close/ Веднага изрязах листото до дъно. Надявах се, че са умрели... Днес виждам по стария му цветонос цели три гаднярки  Shocked Откъде се пръкнаха, къде може да се крият и досега да не съм ги видяла... newsm78  Може да има и още, а аз незнам къде да ги търся /не че са ми притрябвали  Mr. Green/. Какво да правя?

# 400
И аз съм на път за нови попълнения, че нямам нищо цъфтящо в момента, едва се удържам.
Как по магазините все има цъфтящи, пък като влезат вкъщи влизат в един режим, до миналата година все имах минимум по две- три цъфтящи, сега нито една.

# 401
beauty_magnolia,
Третирай с инсектицид - Моспилан, Актара; за моето любимо Би 58 ще си затрая Laughing .
Поливаш, може и да напръскаш. Няколко пъти.
Гадините се крият на най-невероятните места: зад устната на цветове, в пазвите на листата, както и в субстрата.
Не си спомням какъв е цикъла им на развитие, но може да са се излюпили при теб, т.е. може да не е имало видими към момента на купуване.
Не се притеснявай Hug .
Успех!

# 402
  • Варна
Това са памуклийки, не щитоноски. Ама да режеш листото за няколко гадинки ми се струва прекалено брутално, няма нужда чак толкова. Ако по всички листа има всичките ли ще отрежеш, нИдей така бре Laughing Махай механично каквото виждаш, евентуално може да напръскаш, но трябва да иде и в корите, т.е. и да накиснеш.

# 403
Да така ще направя,както ме съветваш,още веднъж много ти благодаря че вземах отношение по-моите въпроси bouquet
Моля Hug .
По принцип фаленопсисите бързо хвърлят пъпките, ако нещо не им е добре. А твоят се е запънал Grinning да ги отвори. Това е хубаво. Просто му дай повече вода, но след като се увериш за корените.
И последно Laughing . Ако саксията е голяма за наличните корени, смени я с по-малка. Няма смисъл от субстрат, който да си стои мокър, без да има корени в него, които да поемат влагата.
И по този въпрос съм чела противоречиви мнения, но според мен фаленопсисите се чувстват добре с нагъчкани корени и преход към по-голяма саксия е необходим само когато вече няма накъде. А това отнема време.
Съгласна съм, че обикновените, транспортните саксии не са красиви, но може да се използва кашпа. Моите например са в тон с цвета на орхидеята Crazy .

Impala,наистина корените не са добре!!!!!Ти беше права!!!!!Извадих я както ме посъветва и положението изобщо не беше цветущо PraynigИзчистих колкото и както можах,накиснах във вода,амааа никак не ми харесва кореновата система Tired TiredДаже си помислих че цъфти като за последно-някъде четох че така правели орхидеите Rolling Eyes
Тази сутрин и втората пъпка е тръгнала да се отваря,тя си цъфти,нищо че корените хич ги няма и листата спаружени.
Днес ще сменя и в по малка саксийка,както ме съветваш,защото по-късно видях написаното от теб,в купешките,тази саксия сегашната наистина е голяма.
Много,много  bouquet bouquet bouquet

Хубав ден на всички,ще се радвам да пускате снимчици и на вашите орхидеи да ни радват очите! Hug
Импала на товите също! Hug Hug

# 404
Impala, Месечинка виторога, успокоявате ме, че няма да ми затрият минито. Ще потърся днес препаратите и започвам да "парфюмирам мадамите"  Mr. Green Отрязах го в момент на притеснение, яд и безсилие посред нощ да ги третирам подобаващо. Минито е в сфагнум, оригинално както я купих. Ще трябва да я извадя и да третирам и сфагнума както разбирам от съветите ви. Благодаря за окуражаването  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт