Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 329
  • 768
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Не я вади, просто я полей с разтвора на препарата или накисни в него саксията, както когато поливаш.

# 406
Сдобих се с цимбидиум. Прочетох линка на първа страница, но не ме ориентира кой знае колко. Моля спецовете да ми синтезират накратко разлики и прилики с фаленопсис и дендробиум-фаленопсис, само това съм гледала досега. Най-вече как се полива - с потапяне или отгоре? За справка фалчетата ги поливам с потапяне, а дендитата на чешмата без изобщо да се старая да не ги мокря. Честота на поливане спрямо другите? Засега съм го сложила на затворена тераса, източна - рано сутрин докъм 9:30 го грее слънце, през останалото време е на светло, но сенчесто. Лятото става голям пек и жега там, не знам какво ще го правя тогава, може би в най-горещото време ще го прибирам в стаята.

Месечинке сякаш няма спецове.и аз не съм А имам две цимбита- едното преоценено другото намерено. Всички казват че искали лятото да са на открито на свеж въздух дори с напичане. Източен балкон открит било чудесно. Всички казват поливане проточно да няма застой на вода в хладните сезони. За да цъфне му трябвало стрес и захлаждане , четох че има хора които го държат наън до първи сняг. Моите са на сянка на южен балкон. Много съмбоса и не съм сигурна че ще ги цъфна въобще...

# 407
  • Варна
Регенце,
точно ти се надявах да се включиш Hug Засега не ми е дерт да цъфти, важното е да оцелее.

# 408
Impala,наистина корените не са добре!!!!!Ти беше права!!!!!Извадих я както ме посъветва и положението изобщо не беше цветущо PraynigИзчистих колкото и както можах,накиснах във вода,амааа никак не ми харесва кореновата система Tired Tired
Моля, опиши състоянието на корените. Малко количество, гниене или спаружване?

Месечинка,
Аз също имам цимбидиум, от миналата година, но не го докарах до цъфтеж. Още експериментирам. Ако се получи тази година ще споделя. Но нещо се съмнявам Rolling Eyes ...

# 409
Impala,наистина корените не са добре!!!!!Ти беше права!!!!!Извадих я както ме посъветва и положението изобщо не беше цветущо PraynigИзчистих колкото и както можах,накиснах във вода,амааа никак не ми харесва кореновата система Tired Tired
Моля, опиши състоянието на корените. Малко количество, гниене или спаружване?

Impala,имаше и изгнили и също и изсъхнали.По-късно ще я снимам  като я извадя за да прецениш най-добре bouquet bouquet bouquet

# 410
Добре.
Хубаво е да имаш фунгицид Топсин, може и кислородна вода. После ще действаме стъпка по стъпка Grinning .

# 411
Mисля, че направих глупост. Както писах, пресадих три орхидеи в мокър субстрат, но прекалено намокрен/по съвет на приятелката ми, която каза, че трябва добре да се накисне във вода и после да се отцеди/. И днес виждам как вътре в саксийките е тръгнал да се развива мухъл - бели петна. Освен това две от орхидеите пресадих в големи саксии, а явно  не е трябвало. Според мен мухлясалия субстрат ще скапе орхидеите. Трябва ли да го третирам с нещо?
Impala, какво се прави с кислородната вода?

# 412
По принцип е грешка да се слагат в мокър субстрат, защото след пресаждането може да има наранени места по корените и се изчаква с поливането няколко дни, за да засъхнат и евентуално да не направят проблем. Но с изключение на това, няма противопоказания да е мокър субстрата - не че това е малко. Рано или късно ще се намокри - и тогава тия гъби ще избият пак. Субстрата явно е гаден, махни го и сложи друг. Транспортните саксии са най-добри за орхидеите, нищо друго "за орхидеи" по магазините не е подходящо. Кислородната вода е с цел да се предпази от гниене - контактно затваря рани, от които може да тръгне. Дефакто за дезинфекция Simple Smile единствената "глупост", която всички сме правили, е да вярваме на надписите "за орхидеи" по саксиите и субстратите.

# 413
Избърсват се листенцата с памуче, натопено в 3% кислородна вода или се разрежда?
Субстратите са два - единия е немски, а другия чешки или полски и са в различни саксии. Не вярвам и двата да са скапани. Корените бяха в отлично състояние - плътни и зелени. Но може би сега саксиите са им големи. newsm78

# 414
С кислородна вода може да се напръскат корените за дезинфекция при гниене. Това обаче не отменя ползването на фунгицид.

Предполагам, че мухлясва новия субстрат. Преди това не е имало такива проблеми, нали?
Ще ти трябва Топсин (фингицид). Сложи при следващите 1-2 поливания с накисване. Мисля, че не е нужно да е веднага, надявам се да не засегне корените толкова бързо.
Освен това извади от кашпата, ако ползваш, осигури добра вентилация, достатъчно светлина и стайна температура.

# 415
Това, че е немски или полски нищо не ми говори и не значи, че е хубав. Хубаво ще е да видим все пак снимки.
И двата субстрата да развиват гъби е необичайно. Да е имало някакво общо третиране, примерно кисненето с една и съща вода ли беше, или пък самите орхидеи да са били мокрени с една и съща вода? Гъби не се появяват от въздуха, нещо е било заразено с тях, за да се появят. Ако е обикновен мухъл значи са изключително подгизнали тези орхидеи, на мен ми се появява само на една, която кисне в чаша с вода.
За каква въздушна влажност говорим в случая? Най-лесно се определя на око - запотяват ли се стъклата през зимата, имате ли проблем с мухъл в дома? Ако да, то трябва да се направи следното: да се вземат транспортните саксии и по стените им да се пробият дупки - с поялник или с нагрята отверка Simple Smile мда, аз така пробивам Simple Smile дупките трябва да са на разстояние горе-долу сантиметър-два до минимум половината саксия. Субстратът трябва да е само от едри кори - диаметър около сантиметър - и никакви примеси. Слага се рехаво около корените, не се тъпче или стръсква много.

При положение, че няма индикации за висока въздушна влажност може и да не се пробиват дупки по саксиите или само на дъното. Отново говоря за транспортните саксии. Субстратът също трябва да е само от кори, евентуално може да има минимални количества мъх. Може да се стръска малко по-усърдно, за да няма големи въздушни джобове, но да не се натъпква.
И в двата случая корените трябва да се разполагат равномерно в цялата саксия. Ако има твърде дълги корени се навиват на дъното като се държи орхидеята неподвижна, а саксията се завърта, за да се разпределят корените в спирала. Задължително е дънцето на орхидеята - там, откъдето тръгват корените - да е във въздуха над корите.

Аз препоръчвам смяна на корите и измиване на корените на орхидеите с кислородна вода. Аз просто ги поливам отгоре, не ги пръскам. После засаждане с нови кори, които не са имали никакъв досег със старите. Всички използвани инструменти, саксии и съдове хубаво да се измият с топла вода и сапун.

Има вариант да не се сменят корите, ами да си измият и да се изсушат във фурната, но аз мисля, че този вариант е недостатъчно ефективен, но може и аз да бъркам някъде със сушенето.
Ако има още въпроси питай!

# 416
Използвам домашен субстрат и не съм имала проблеми с мухлясването му.
Варя корите 40+ минути, отцеждам добре, после разстилам на тънък слой в тава и пъхам във фурната. Включвам на 50-55 градуса, без вентилатор. По някое време ги обръщам, разбърквам с ръка. Отнема часове да се изсушат, но става много добре.

# 417
  • Mostly in my mind
леле. колко много играчка. нямам нерви и време аз толкова да се занимавам.  Mr. Green

# 418
На мен пък ми е приятно Mr. Green .
"Усилията" ми по това хоби се изчерпват с подготовката на субстрата и първоначалната грижа. След това, в повечето случаи, е само удоволствието.
Е, и поливането по един ден го има в уравнението, но се свиква Joy .

# 419
  • ... рееща се.
Сами си решават, да. Имам няколко, които редовно цъфтят и през лятото, а с други се уговаряме с години и пак не щат Close .
Но сега е точно подходящото време: светло, по-хладно и с температурни разлики. Няколко седмици така и цветоносите на фалчетата тръгват. Повечето Mr. Green .
Моляяяя, къде това? Добре, че вчера и днес изпече хубаво слънце, предишните три дни имах чувството, че беше вечна нощ Laughing

Моите са се развихрили да вадят листа и корени... явно няма да е този сезон цъфтежен при мен. Мисля, че причината е в майка ми Mr. Green Август бяха на отглеждане при нея и тя в най-големите жеги, в София, западен прозорец, ги опръскала жената веднъж за целия месец.

Общи условия

Активация на акаунт