Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 340
  • 768
  •   1
Отговори
# 435
Месечинка беше питала за цимбидиуми - според мен основната разлика с фалчетата е, че искат на хладно през зимата. Вкъщи не мога да им го осигуря, затова са на село от няколко години и цъфтят всяка зима. От ранна пролет до късна есен са навън - слънце ги пече, дъжд ги вали. Общо взето са на режима на гардении, камелии и азалии.
Аз имам огромен проблем с фалчетата. Имах няколко саксийки с плесен с бели топченца и преди да ги внеса вътре, реших да пресаждам. Четох на първа страница, че се хвали субстрата на Биоцвет и поръчах (в провинцията съм), пресадих и то всичките, че не съм пресаждала от години. Субстратът се оказа изключително влагозадържащ. Въпреки че вкъщи е доста топло, саксийките са малки, с дупки и т.н., в много от саксиите ми се появи мухъл, само след едно поливане. Направо чудо!  Sad Мисля, че е по-добре субстрата на Биоцвет да се махне от препоръките на първа страница. Аз сега се чудя какво да правя. Някои орхидеи са с растящи коренчета и не ми се иска да ги разбутвам. Идеи?
А препоръки за субстрат само от кори, който да се поръчва онлайн?

# 436
  • София
Орхидеите имат малко по - различни нужди от останалите цветя, за това е хубаво да се избира тор ориентиран, от производителя, към определен тип цветя. Примерно за орхидеи, за сукуленти и т.н. Орхидеите обичат по-кисела среда и не много концентрат на тор. Ако с тор за орхидеи се полеят и други цветя вкъщи - няма да им стане нищо, но ако с тор за обикновени зеленолистни се полеят орхидеи, вероятността да оцелеят клони към нула. Даже и да се разреди 1:2, пак няма да им се отрази добре.
 Amiamo - тази тор да не би да е със син цвят на кристалчета, като захар? Аз съм купувала такава и не е лоша. Имаше за листна маса и за цъфтеж, е с второто нямах голям успех, да не кажа нулев. От борса съм я взимала без етикет и надпис, само пишеше коя за какво е, от магазин - найлончето беше в картонена кутия с етикет, надписи и всичко, но не помня как се казваше.

# 437
  • ... рееща се.
Досега не съм използвала никакви торове и ми се иска да пробвам нещо по-щадящо, за да не ги изгоря. Вероятно и аз ще го използвам от дъжд на вятър, но да има там нещо...
Това е въпросната "серия" за орхидеи:
1. Тор за растеж
2. Тор за цъфтеж
3. Спрей за орхидеи – това мисля да го пропусна.

@Аktivity, на мен корените ми се струват в добро състояние може би 1-2 да са поизсъхнали, но нищо тревожно. Розетката как е? Ако и с нея всичко е наред аз бих я поляла по-продължително... изглежда много дехидратирана.

Последна редакция: нд, 16 окт 2016, 16:25 от n.y.x

# 438
Първият тор е по-скоро за цъфтеж, отколкото за нещо друго. Вторият и третият не им пише съдържанието. Първия не е лош. Аз бих се засилила към третия, защото напоследък ме мързи да джуркам.

За корите: виждала съм на живо корите на Вселена Орхидея, хубави са. В тях има и сфагнум, и торф, но са в отделни пликчета и не е нужно да се смесват.

Дописвам: "синята" и "зелената" тор на борсата по всяка вероятност са или някакъв кристалон, или синята е мастърбленд - между другото това е много як тор, само трябва да се разрежда доста сериозно, защото концентрациите му са за нормални цветя.

# 439
  • София

Amiamo - тази тор да не би да е със син цвят на кристалчета, като захар? Аз съм купувала такава и не е лоша. Имаше за листна маса и за цъфтеж, е с второто нямах голям успех, да не кажа нулев. От борса съм я взимала без етикет и надпис, само пишеше коя за какво е, от магазин - найлончето беше в картонена кутия с етикет, надписи и всичко, но не помня как се казваше.

Аз имам от синия, който май е универсален - за растеж и цъфтеж. В събота купих бял - за цъфтеж и селен - за растеж. Цена  - 2.50 лв./ бр. Клиентката, която ми ги препоръча, каза, че бе;ия много добре се отразява на нейните орхидеи. Синият май е мастърбленд. Слага се на върха на чаена лъжичка за 1 л.вода.

# 440
  • София
Скрит текст:

Аз имам от синия, който май е универсален - за растеж и цъфтеж. В събота купих бял - за цъфтеж и селен - за растеж. Цена  - 2.50 лв./ бр. Клиентката, която ми ги препоръча, каза, че бе;ия много добре се отразява на нейните орхидеи. Синият май е мастърбленд. Слага се на върха на чаена лъжичка за 1 л.вода.
Moите и двата от борсата са сини, но единия пише, че е за цъфтеж, другия за корени.
Скрит текст:
Досега не съм използвала никакви торове и ми се иска да пробвам нещо по-щадящо, за да не ги изгоря. Вероятно и аз ще го използвам от дъжд на вятър, но да има там нещо...
1. Тор за растеж
2. Тор за цъфтеж
Скрит текст:
@Аktivity, на мен корените ми се струват в добро състояние може би 1-2 да са поизсъхнали, но нищо тревожно. Розетката как е? Ако и с нея всичко е наред аз бих я поляла по-продължително... изглежда много дехидратирана.
Аз ползвам такъв тор на същата марка. Спрея, който е показан, е разредена тор.

# 441
Дани,
Много ми хареса написаното за фаленопсисите, систематизирано и информативно. Благодаря ти  bouquet .
Хубаво е да познаваме особеностите на орхидеите си вместо да се чудим с каква тор да ги накараме да цъфнат Wink .

Аktivity,
Орхидеята ми изглежда добре. Е, няма активни връхчета, но и така не е зле, има достатъчно коренова маса, за да се развива. Отлично си се справила с почистването на загнилите части Hug .
Спокойно можеш да я засадиш в обикновена саксия. Правилата са обичайните: да не е закопана и да не е натъпкан, твърде уплътнен субстрата.
След пресаждането изчакай поне седмица до поливане, и нека първите 1-2 пъти да са с Топсин. Накисвай за около час - нека корите се напоят добре.
Белите петънца по коренчетата не са повод за притеснение, нормални са.

# 442
  • Ænima/Albuquerque
Мале, като ви слушам какви процедури спазвате, се чудя мойте как оцеляват. Като купя нова - пресаждам (в декоративна саксия!), поливам и оставям да си живее живота.  hahaha

# 443
Да ти кажа честно понякога и аз се чудя как ми оцеляват китките Mr. Green Joy .

# 444
  • Варна
Мале, като ви слушам какви процедури спазвате, се чудя мойте как оцеляват. Като купя нова - пресаждам (в декоративна саксия!), поливам и оставям да си живее живота.  hahaha
Никога не пресаждам аз, направо ги оставям да си живеят живота Joy
divka,
благодаря за информацията. В момента е на терасата, по-навътре на завет, че ме достраша да го оставя на дъжда. Не съм поливала още, от миналия петък е при мен, но като бучна с пръст субстрата ми изглежда съвсем мокър. През зимата имам къде да го държа, спалнята не я отопляваме и си става бая студено там. Виж, лятото ще е по-трудно да му осигурявам хладно място.
Аktivity,
нормално ми изглеждат корените.

# 445
  • Ænima/Albuquerque
Ама аз пресаждам за да са ми в красиви саксии, не заради нещо друго.  hahaha

# 446
Установих наличие на нещо като бял мухъл на единия корен на по-старата орхидея. Tired По корите също има някакво побеляване, определям го като неразвит мухъл.  Laughing
Топсин ли да ползвам според вас?

Странното е, че имаме лъчиста печка в стаята, която уж изсушава въздуха, а реално мухълът се появи след последното накисване - преди около 2 седмици.

# 447
  • моята мила родна страна

Скрит текст:
1. Тор за растеж
2. Тор за цъфтеж
Скрит текст:

А принципно коя тор е за предпочитане: течната или тази на пръчици?
Аз се колебая между и newsm78

# 448
Чела съм, че разликата между пръчиците и течния е в различния начин на усвояване, но от прочетенето съм останала с впечатление, че това са търговски трикове разни, а тези двата са на един и същ производител, така че едва ли има кой знае каква разлика в състава

# 449
Установих наличие на нещо като бял мухъл на единия корен на по-старата орхидея. Tired По корите също има някакво побеляване, определям го като неразвит мухъл.  Laughing
Топсин ли да ползвам според вас?

Странното е, че имаме лъчиста печка в стаята, която уж изсушава въздуха, а реално мухълът се появи след последното накисване - преди около 2 седмици.

Може да е всичко може да е нищо. Може да е мухъл, гъби , побеляванена корите от торене и трърда вода....една снимка би свършила много добра работа.

Общи условия

Активация на акаунт