Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 360
  • 768
  •   1
Отговори
# 510
  • Mostly in my mind
влизам и аз да се похваля. 2 от 8 орхидеи са с цветонос. почна се.  Heart Eyes

# 511
Искам да попитам, имам зелен цветонос стар, дълъг е около 20 сантиметра. Не знам какво да го правя. А орхидеята сега пуска нов. Да отрежа ли стария или да не го пипам?
И още нещо трите орхидеи, които пресадих ги сложих в мокър субстрат. Вчера пресадих една в сух субстрат, обработих корените с топсин, но днес ми изгледа омърлушена. Да я полея ли?
За топсина от агроаптеката са ми написали за 10 грама се разрежда с 10 литра вода. Значи грам на литър.

# 512
  • Варна
Искам да попитам, имам зелен цветонос стар, дълъг е около 20 сантиметра. Не знам какво да го правя. А орхидеята сега пуска нов. Да отрежа ли стария или да не го пипам?
Както искаш. Аз не ги пипам, докато не изсъхнат, други ги режат още  щом прецъфтят. Едната ми орхидея е с три стари цветоноса, единият е от преди 2 години, другите два от миналата. И трите са с пъпки, единият е цъфнал. Освен това пуска четвърти. Но на нея такъв и е моделът, почти целогодишно цъфти и редовно е с 4 цветоноса. Други не цъфтят от прецъфтял цветонос или будят спящи пъпки на следващата година, трети засушават целия цветонос щом прецъфти. Тази си цъфти от върховете, ако ги оставя стават над метър цветоносите. Всяка орхидея си има свои особености.

# 513
И още нещо трите орхидеи, които пресадих ги сложих в мокър субстрат. Вчера пресадих една в сух субстрат, обработих корените с топсин, но днес ми изгледа омърлушена. Да я полея ли?
За топсина от агроаптеката са ми написали за 10 грама се разрежда с 10 литра вода. Значи грам на литър.
Я дай снимка. За един ден трудно се омърлушват.

# 514
Вчера я полях, обаче днес установих, че въобще не съм я засадила както трябва, цялата се мърда, корените не са вкарани добре в субстрата и ще трябва пак да я разбутам. Ще махна част от субстрата за да наглася корените по-добре. Къде съм гледала и аз не знам.  Embarassed

# 515
Някой пробвал ли е успешно този ужас. Изправи ми се косата от жал за растенията.  Shocked
 http://static.blitz.bg/documents/newsimages/201611/1478444680-kupikh-ya-poluumryala-v-magazina-gorkata-orkhideya-posledva-sp.mp4

# 516
Здравейте,

преди два месеца половинката ми подари Фалче от Мимоза (Варна). На едното листо имаше нещо като памук (паяжина), но до днес не съм видяла никакви гадинки. Беба вече прецъфтя, единия цветонос изсъхна, втория също започна да пожълтява, чакам третия и мисля да я пресадя. Гложди ме какво е положението вътре, но всъщност това е първата ми орхидея и нямам никакъв опит (с каквито и да било цветя  tooth). Четох и гледах клипчета и се надявам да се справя, но имам няколко въпроса:
1) Какъв препарат да използвам за обработване на корените, в случай, че има някакви гадини или зарази? Като ги гледам, изглеждат добре, но тъй като нямам опит, може и да пропусна нещо...
2) След пресаждането трябва да я сложа на тъмно и хладно, нали? Срещам различни мнения ...
3) Сега, когато започнахме да отопляваме, трябва ли да правя нещо по-специално? В общи линии, денят е по-студен от вечерта.
4) Използвали ли сте продуктите на Лактофол? Да заложа ли на тях?

Май е това, за сега.  Embarassed Благодаря предварително!

# 517
  • Ænima/Albuquerque
Някой пробвал ли е успешно този ужас. Изправи ми се косата от жал за растенията.  Shocked
 http://static.blitz.bg/documents/newsimages/201611/1478444680-kupikh-ya-poluumryala-v-magazina-gorkata-orkhideya-posledva-sp.mp4

Shocked Shocked Shocked

# 518
Това съм го гледала. Има страшно много условности, за да се получи. С това, което знам в момента, гниене в розетката или бих засилила директно в коша, или, ако е ценно и скъпо цвете, топсин и стискане на палци.

# 519
Бих казала че виждам това изрязване за излишно особено ако стъблото е читаво в някаква своя част. Орхата и да няма дъно или розетката може да се реанимира и от нюню - част на стъблото. Понеже никога не знаеш къде точно е тя с това изрязване си ограничаваш шансовете.

# 520
Здравейте,

преди два месеца половинката ми подари Фалче от Мимоза (Варна). На едното листо имаше нещо като памук (паяжина), но до днес не съм видяла никакви гадинки. Беба вече прецъфтя, единия цветонос изсъхна, втория също започна да пожълтява, чакам третия и мисля да я пресадя. Гложди ме какво е положението вътре, но всъщност това е първата ми орхидея и нямам никакъв опит (с каквито и да било цветя  tooth). Четох и гледах клипчета и се надявам да се справя, но имам няколко въпроса:
1) Какъв препарат да използвам за обработване на корените, в случай, че има някакви гадини или зарази? Като ги гледам, изглеждат добре, но тъй като нямам опит, може и да пропусна нещо...
2) След пресаждането трябва да я сложа на тъмно и хладно, нали? Срещам различни мнения ...
3) Сега, когато започнахме да отопляваме, трябва ли да правя нещо по-специално? В общи линии, денят е по-студен от вечерта.
4) Използвали ли сте продуктите на Лактофол? Да заложа ли на тях?

Май е това, за сега.  Embarassed Благодаря предварително!

с препаратите не съм много наясно.

За тъмно и хладно - не! Естествено с идващата зима става достатъчно "тъмно" и "хладно" поради по-късия ден и по-ниските температури, но и без това след пресаждане не е необходимо нищо подобно
С отоплението - нищо. Следи се дали не изсъхва по-бързо или по-бавно и се нагажда поливането спрямо това.

За лактофол - ами май не са лоши, но по принцип през зимата се препоръчва да не се тори.

# 521
Здравейте Simple Smile
Преди три седмици си купих орхидея. Поорязах изгнилите корени, защото буквално течеше вода от нея и първата седмица всичко беше наред. Сега обаче цветовете и едното листо започнаха да увяхват, сякаш им липсва вода...Т.е. не мога да разбера дали просто си увяхват или има някакъв проблем. Моля за съвет, ако трябва ще кача снимки малко по- късно.

# 522
По принцип е нормално цветовете да увяхват, а ако става дума за най-долното листо - също. Но тези симптоми могат да означават и проблем, така че най-добре да се покажат снимки.

# 523
Благодаря за бързия отговор. Просто не очаквах толкова бързо да увехне. Значи скоро започва голямото чакане за нов цветонос? Ето малко снимки.

Скрит текст:

# 524
Изглежда ми малко засушена, но иначе здрава. Как и колко често я поливаш? Иначе за голямото чакане - голямо си е, обикновено цъфтят веднъж до максимум два пъти годишно Wink

Общи условия

Активация на акаунт