Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 365
  • 768
  •   1
Отговори
# 525
Е, хубава работа, две години.  Flutter
Откакто я взех съм я поливала веднъж, защото четох, че докато цъфтят се поливат по- често. Купих я от борса и там бяха всички вир- вода. Сега ако я "топна", ще стане веднъж на 7-10 дни. Иначе е на северен прозорец, не е твърде топло, нито сухо или пък студено.

# 526
Не две години, а два пъти в годината. Simple Smile А цветовете издържат 3 месеца и повече. Наблюдавай корените и когато се вижда, че са сухи - поливаш. 7-10 дни е нормален интервал.
Добре, че не отрязах цветоноса, неочаквано пусна пъпки.

# 527
  • на острова на мечтите
Моите орхидеи вървят добре. Но си купих нова
DENDROBIUM nobile
   http://img00.elicriso.it/it/orchidee/dendrobium/imm … obium_nobile2.jpg
Обаче саксията му е малка Thinking Не намирам по-голяма прозрачна и понеже нямам много опит, а в нета виждам,че са засадени и в нормални бели саксии, дали мога да я присадя в такава newsm78И кога да я  прехвърля? Тя е отрупана с цвят.
Благодаря ви Hug

# 528
  • Варна
Няма никакъв проблем да е непрозрачна. За прехвърлянето бих изчакала. Колко му е малка, дай снимка ако може. Не съм виждала купешка орхидея, на която да и е малка саксията, затова питам.

# 529
Здравейте на всички! Не се включвам често но затова пък всеки ден съм във форума и гледам красоти. Аз бях писала лятото защото от скоро имам орхидеи и имах много въпроси понеже за пръв път отглеждам такова цвете. Имах тогава и въпрос за самополивните саксии в които ми стоеше едната орхидея и обещах да кажа как се отразяват на красавиците ми. И трите ми орхидеи са в такива саксии и стоят на западен прозорец. Понеже ми бяха подарени по едно и също време съответно и  по едно и също време се изцъфтяха. Чудех се много какво да правя със цветоносите - до някъде ли да ги режа или до долу и след като няколко седмици стърчаха грозни пръчки реших да ги отрежа до долу. Напълних им саксиите със чиста вода и ги оставих да си спят. Понеже не съм виждала как избива нов цветонос много се чудех как ще го позная. Миналата седмица реших да ги поразгледам имат ли нужда от нещо и останах изумена. И от трите са избили по два цветоса - дори тази която беше с един сега е с два - и това само два месеца след като опадаха цветовете им. Аз не очаквах да се случи толкова бързо или поне питайки хора които с години се занимават са ми казвали че трябват поне шест месеца. Моля ви споделете редно ли е да се случва така?? Знам че за повечето от вас въпроса ми ще е смешен но като никога не съм имала такова цвете няма как да знам. Иначе много съм се влюбила в тях и вчера се сдобих  с нова жълта красавица. Много ми се иска да ви ги покажа но не знам как да кача снимки

# 530
  • Ænima/Albuquerque
Съвсем редно е, Кати. Скоро започна сезона, в който започват да изкарват цветоноси. Радвай им се!

# 531
Значи да разбирам че при идеалния ваирант ще цъфтят един път годишно.

# 532
Може и два, някои фалаенопсиси цъфтят и по два пъти, въпрос на цвете и характер.

# 533
  • Ænima/Albuquerque
При мен успяват да цъфтят два пъти годишно.

# 534
  • на острова на мечтите
Няма никакъв проблем да е непрозрачна. За прехвърлянето бих изчакала. Колко му е малка, дай снимка ако може. Не съм виждала купешка орхидея, на която да и е малка саксията, затова питам.
ами според мен саксията е малка, защото не мога да я поставя на пода от излизащи отдолу корени. Падна ми три пъти и ме беше страх да не я счупя ooooh! Накрая я закрепих  в една керамична ваза,или по-точно я вклиних, за да не пада.

Ето я орхидеята.

# 535
  • София
Здравейте, за пръв път влизам в темата.
Имам 3 орхидеи засега. И трите вече са изкарвали цветоноси.
След опадането на цветовете на едната не отрязах цветоноса. Сега от върха му е тръгнало да расте листо.
Трябва ли да правя нещо специално?

# 536
  • Варна
danilu,
не ми се струва малка, но щом отдолу излизат корени... Не знам, а и не съм спец по дендробиумите, особено нобиле. Но докато цъфти не бих бутала. Сложи я в кашпа или наистина в някаква ваза.

# 537
  • Ænima/Albuquerque
След опадането на цветовете на едната не отрязах цветоноса. Сега от върха му е тръгнало да расте листо.

Ако искаш пусни една снимка, за по-сигурно, но доколкото разбирам, това е бебе (кейки).
Редно е да изчакаш да станат поне три листа и три корена по около 10 сантиметра, и тогава можеш да мислиш за отделянето му от майката. Моето бебе, което отделих преди около година и половина, този сезон пусна първия си цветонос.  bowuu

# 538
На дъщеричката ми и подариха мини орхидия. Как да се грижим за нея?

# 539
  • София

Ако искаш пусни една снимка, за по-сигурно, но доколкото разбирам, това е бебе (кейки).
Редно е да изчакаш да станат поне три листа и три корена по около 10 сантиметра, и тогава можеш да мислиш за отделянето му от майката. Моето бебе, което отделих преди около година и половина, този сезон пусна първия си цветонос.  bowuu

Благодаря за инфото.
Ето я:

Общи условия

Активация на акаунт