Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 280 298
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 3 060
  • На село (близо до Лондон)
В тази тема нека си хортуваме все пак за Неяйно Величество и дали ще успее да запази Замъка си в Шотландия или ще я наритат по величественото седалище.

Ами темата не е за шотландците, дори не е и за това как Брекзита ще се отрази на Великобритания. А так ще се отрази на България и на ЕС.
Това го уточнихме преди н-страници с цитати от разни изследвания.
 Тоест на България хич няма да се отрази, а на ЕС икономически отрицателно. Сега как ще се отрази на Великобритания ще видим. Работата беше, че въпреки че народа му се разясняваше колко ще го удари по джоба и как няма да е на добре излизане от ЕС, хората във Великобритания (включва и Шотландия, и Северна Ирландия и Уелс) искаха да излязат от ЕС. Свободата Санчо....!

Ами защото другите страни не са влизали в ЕС, че да излизат после. ЮК влезе в ЕС с користна цел, с такава и излиза. Това не се отнася за другите страни извън ЕС
Не можа да направи Лондон финансов европейски център като влезе, но като излезе също няма да успее. Дано поне успее да не го съсипе съвсем.

Естественно, че ЮК през 1975г е влязла с користна цел, та това си е бил съюз за търговия на стоки, сега че след това съюза се е променил, че даже иска да става Обединени Европейски Щати.
Лондон Е световен финансов център, сега след като стане извън ЕС как ще се променят нещата ще видим.

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 15:45 от GI

# 3 061

Лондон Е световен финансов център, сега след като стане извън ЕС как ще се променят нещата ще видим.
След сливането си с Дойче борсе няма да е. След като сливането е одобрено в Лондон,  то това говори много зле за актуалното състояние на Британския световен финансов център.
 Лондон просто беше световен финансов център.

Причините да е бил такъв са ясни. Британия притежаваше половин свят. Сега, когато вече не притежава половината свят е съвсем логично ситито да поизпадне. Те нещата следват едно след друго и няма как да сложиш каруцата пред коня.

# 3 062
Гери, нямах предвид кое е справедливо желание и кое не е, а просто че такива желания има и други (освен Шотландия или Каталуня) и в Европа, и в света. А иначе всеки случай си е за себе си.

GI, хората в Шотландия над 60 % гласуваха да останат в ЕС, както и тези в Северна Ирландия. Затова сега шотландците имат основание да искат втори референдум, защото на първия през 2014 като основнна причина на лагера за оставане беше точно членството в ЕС и че независима Шотландия от ОК като член на ЕС, има неясен статут в ЕС.

Колкото до икономическите последици за ОК и за ЕС, прочетете си пак новините за очакванията и индикациите къде ще е по-зле и къде само зле - който и да е анализ все това казва - ОК ще пострада най-много, после ЕС, после (евентуално) и света. Разбира се, зависи от вида Брекзит, ако е норвежки вариант, ОК ще си снижи растежа, а ЕС няма да усети съществена промяна, но ако е вариантът "Лиъм  Фокс" - тогава прогнозите са за ОК в рецесия, а ЕС за намален растеж. Има предостатъчно информация, но ако предпочитате да се залъгвате, че ЕС ще бъде по-зле от ОК след Брекзит в икономически план, това си е ваше право. В крайна сметка, вие си решавате на какво да вярвате.

За Лондон като световен финансов център - въпросът е какво се разбира по това - дали е оборотът на фондовата борса само или се включват различни други аспекти като клиринг на операции, представителства на банки и т.н. Основният въпрос за Лондоснкото сити ще бъде видът Брекзит, който ще определеи и техните права за продажба на финансови услуги - ако е норвежки вариант, те най-вероятно ще си запазят "паспортните" права и ударът ще е минимален )евентуално преместване на евровите клирингови операции и може би на някои банки на континета), но ако е от типа "Лиъм Фокс", Ситито ще претърпи сериозен удар на европейския финансов пазар (където е лидер), а на световния ще се бори с гигант като САЩ (който е абсолютният световен лидер на фондовите борси - НЙ борса е три  пъти по-голяма по обороти и по капитализация от лондонската, а лондонската е с 1/3 по-голяма от следващата я, токийската), а също и с други световни играчи като Токио, Шанхай и Сингапур, което е много мрачна перспектива за него. Към момента пострадаха само пет-шест фонда за инвестиции в недвижими имоти, но то още не е задействан чл. 50 дори, камо ли да е ясно какъв ще е Брекзитът. Но фондовите пазари са много по-бързи в реакцията си на новините от останалата част от икономиката.

Самият факт, че в Лондон мнозинството гласува за оставане в голяма степен благодарение на гласа на Ситито би трябвало да ви говори, че то (Ситито) осъзнава много добре рисковете от Брекзита за себе си, а и за икономиката на ОК като цяло. Между другото, четох, че Лондон ще търси специален статут и донякъде изключване от останалото ОК при Брекзита - точно по тези причини. Какво ще получи, ще видим.

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 16:18 от Анонимен

# 3 063
Аз съм съгласен с анализите на Герри. То се вижда, че нещата стоят както тя ги описва.

И наистина да се каже, че Великобритания е люлката на демокрацията, е смешно. Те и македонците като влезеш в Македония, получаваш есемес - уелкъм то Маседония, дъ крейдъл ъф сивилизейшън! Люлката на цивилизацията, моля ти се, официален есемес получаваш от държавния им оператор. Joy hahaha

И наистина Бавария и Каталуния са абсолютно различни случаи и да се говори за отделяне на Бавария даже не е виц, това си е нелепица и глупост отвсякъде. Пък при Каталуния не е така. За Валония пък, Белгия въобще е толкова измислена държава, че няма накъде, там пък са съвсем различни нещата.

Действително вероятността Англия да остане с половин остров, никак не е за пренебрегване и не е малка. Тя и Югославия първо остана мини-Югославия със Сърбия и Черна гора, пък вече си е само Сърбия и даже и Косово загуби, та стана отделна държава. На Англия случаят е различен, и все пак. Въпрос на време е.

Герри е права, че Брекзитът дойде като следствие от огромната им лакомия да искат винаги всичко само за себе си, и е напълно вярно, че Германия им предлага подялба преди ПСВ. И ПСВ, и ВСВ започват поради лакомията на Англия и Франция и чувството им, че са богоизбрани.

Франция отдавна си изяде шамарите, загуби всичките си колонии и включително и Алжир, когото са считали за неделима част от метрополията - по времето на де Гол лозунгът е бил Algerie francaise. Де Гол им скроява номер, командирите в Алжир са били изключително твърдо настроени да не отстъпват Алжир с цената и на последната капка кръв. Де Гол урежда на всички войници да се раздадат портативни радиоапарати, от които се чувала приятна музика от родината и никой командир не се възпротивил. Докато една вечер съвсем изневиделица по тези радиа прозвучал гласът на де Гол, който казал - "аз съм Франция, чуйте ме, подчинете ми се". Повечето поделения осъмнали с по-малко от 10% от личния си състав, войниците дезертирали и отказали да се бият, послушали де Гол. После за няколко десетилетия френския от световен език, на който се говорело по всички дипломатически срещи, изпадна до регионален европейски език с местно значение.

Е, с английския това е невероятно да се случи, но интересно след Брекзит как ще остане официален език на ЕС, като няма да има държава -членка, на която да е официален - Гибралтар си е част от ЮК, а за Малта не знам дали и английския е официален наред с малтийския. Просто не знам как може документите на ЕК и Европарламента да се правят на език, който не е официалният в нито една членка. Макар че е невероятно немският или френският да го изместят.

# 3 064
Английският ще си остане, заради САЩ.
 САЩ ще го бъде, според мен. И ще продължат да бъдат сила на световно ниво.
 Аз затова залагам на тези два езика. Знаеш ли английски и немски-светът е отворен за теб.

# 3 065
Е, разбира се. Това е така.
Виж за немския, тепърва освен ако му се вдигне значението, защото в цялата документация примерно на ЕС, ЕК, Европарламента и Съдилищата в Страсбург и Люксембург вторият език след английският все още е френският. Само че е втори със 5% Joy hahaha немският е с около 2-3%, а над 85% от документите са на английски. Така че френският е втори както ако съберем мене, тебе и Бен Джонсън, аз ще съм втори на 100 метра бягане след Бен Джонсън, само че той ще ги бяга за 9,9,  пък аз за 15, а ти за 15,2. Joy

Виж, във бизнеса в Европа немският е наистина втори и от голямо значение, тъй като повечето големи фирми и бизнеси са немски; в интернет немският също е вторият език след английския. Ама и там положението е такова - 55% от нещата в нета са на английски, а 8% ли беше на немски, някъде 8% са и на руски, гледах такава класация.

Може да се гордеем, че от държавите с население сравнимо с нашето българският е с цели 0,2% в интернет, докато словашки, румънски, чешки и какви още бяха, са с 0,1%, тоест повече неща в нета има на български, отколкото на румънски, пък румънците са 3 пъти повече от нас.

# 3 066
  • Русе
  Почти не съм използвала немския, въпреки че имам няколко съвместни проекта с германци. С изключения на редките пъти, когато ги моля да си напишат мейлите на немски, защото от английския им текст нищо не се разбира.

# 3 067
Eй го бе
https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_used_on_the_Internet

Объркал съм се все пак, на румънски има 2 пъти повече неща от на български, но те са над 3 пъти повече от нас. Но наистина от словенци, сърби и дори норвежци ние имаме повече неща в нета. И сме на 27-мо място в света. Че това си е много добре, супер даже за малка държава като нашата. След 38-мо място останалите езици не попадат и в класацията, тъй като имат под 0,1%.

21    Romanian    0.4%
22    Hungarian    0.3%
23    Danish    0.3%
24    Thai    0.3%
25    Finnish    0.2%
26    Slovak    0.2%
27    Bulgarian    0.2%
28    Norwegian    0.2%
29    Hebrew    0.1%
30    Lithuanian    0.1%
31    Croatian    0.1%
32    Ukrainian    0.1%
33    Norwegian Bokmål    0.1%
34    Serbian    0.1%
35    Catalan    0.1%
36    Slovenian    0.1%
37    Latvian    0.1%
38    Estonian    0.1%

# 3 068
Eй го бе

Объркал съм се все пак, на румънски има 2 пъти повече неща от на български, но те са над 3 пъти повече от нас.
Това е заради нашата продуктивност в бг мама. Mr. Green

# 3 069
В Бавария си има движение за отделяне, а баварците, с които съм контактувала, до един държат да казват, че са баварци и дори твърдят, че немският им не бил същия като пруския, имал по-малко падежи (2 срещу 4, нещо такова) и изобщо звучал различно. Но Гери е права, че наистина исторически не са били подложени на етнически чистки, подобни на испанските в Каталуня и в Баския. При тях мотивът е икономически, но не съм влизала в детайли дали изобщо е политически възможно и доколко са сериозни. Идеята ми беше, че сепаратисти винаги е имало по различни причини, а дори и в САЩ, сочен тук като модел за СЕЩ, има сепаратисти - Тексас например.

Мецане, освен че е езикът на световния хегемон в момента, английският е официален в Ирландия  и в Малта (като втори официален език), така че и формално си остава език на ЕС и не виждам скоро да излезе от употреба. Ако, обаче, искаш да живееш в Германия, дори и да си намериш работа с английски, за ежедневието все пак ще ти трябва и немски. Не коментирам, ако искаш да учиш там. А и френският не е излишен - колкото повече, толкова повече (ц.)  Simple Smile

# 3 070
Основния език в европейските съдилища е френският, а не аглийският,всички съдии са задължени да го знаят и това е работният език в тях

# 3 071
Eй го бе

Объркал съм се все пак, на румънски има 2 пъти повече неща от на български, но те са над 3 пъти повече от нас.
Това е заради нашата продуктивност в бг мама. Mr. Green
Тези дето пишат на маймуница, какъв % имат  и за кой език се броят  Laughing

# 3 072
И сега к'вооо...? Simple Smile

# 3 073
  • София
Втори референдум?
Англичаните са като котките ми: мяукат до вратата, но като им отвориш, се фръцват и не излизат Smile

# 3 074
Брексит парти пред парламента вчера  Party
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=610701149359466& … ef=content_filter

Общи условия

Активация на акаунт