Чудите ли се дали да запишете децата на лагер, уроци по шах, лятна арт академия, курс по готварство, или тенис? Или пък на всички?

Има толкова голямо разнообразие от занимания и летни лагери, с които да запълните ваканцията на детето, както и да ви помогнат с грижата през лятото, когато детските градини и училищата са затворени. Психолозите и експертите по детско развитие обаче съветват, че да претоварвате лятната програма на децата не е задължително добра идея - това им пречи да открият сами нещата, които са им интересни.

“Нашата роля като родители е да подготвим детето да заемe своето място в обществото. Да си възрастен означава да запълваш времето си с неща, които те правят щастлив", споделя Лин Фрай, детски психолог, практикуващ в Лондон. Ако родителите избират интересите на детето, то никога няма да се научи да прави това само", допълва тя.

Д-р Тереса Белтън също обръща внимание на това колко е важна скуката и на нейната връзка с въображението.
Въпреки че способностите ни да скучаем са изключително намалели благодарение на дигиталния свят, в който живеем, ползите от "правенето на нищо" се дискутират от векове.
През 1993 г. Адам Филипс публикува есе за скуката, в което твърди, че “придобиването на способността да скучае, е важна част от развитето на едно дете". Скуката е възможност да размишляваш върху живота, вместо просто да препускаш през него, казва още той. “Едно от най-потискащите очаквания на родителите към детето е то да бъде постоянно заинтересовано от нещо, вместо да отдели време за да намери нещото, което му е най-инетресно”.

Фрай съветва родителите да отделят време в началото на лятната ваканция и заедно с децата, поне тези на възраст над 4 години, да направят списък на нещата, които те искат и могат да вършат през лятото. Това може да са съвсем простички неща - игра на карти, четене на книга, каране на колело. Може да са и по-сложни и трудни неща, които си поставят за цел - да подготвят официална вечеря, да практикуват фотографските си умения, да измислят пиеса.
 
Вижте как да използвате списъка, когато в някакъв момент от лятната ваканция детето се оплаче, че му е скучно.

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 16:59 от Академия за родители