Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кое е най-качественото прясно и кисело мляко на пазара?

 • 106 816
 • 470
 •   2
Отговори
# 15
 • Мнения: 4 489
Верея взимаме прясно и киселото им по БДС. Аз лично съм доволна много от 2% на Верея, киселее ми и ми е воднисто, че другите много нишестени ми идват.

От доверен източник знам, че Олимпус си държат на качеството, но и на цената  Laughing

Елена бяха добри преди, вече ги развалиха и не взимам от тях.

# 16
 • Мнения: 815
Домашното кисело мляко с каймак "Родопчанка" ми е фаворит, продават го в по-големи кофи от две кила и нещо, май има и от кило. Не съм яла друго кисело мляко, което толкова да напомня на домашно наистина, препоръчвам го с две ръце. Най-киселото, което съм купувала от магазина. Ако има изкуствени неща в него, производителите са факири, защото ако не знам, че е от магазина, бих си помислила, че някоя баба го е квасила.  #Crazy
Прясно като че ли е по-трудно да се намери читаво. Преди години имаше едно - Киана, което беше доста добро, като истинско  Laughing , но не съм го виждала много отдавна.

# 17
 • Sofia
 • Мнения: 13 860
   "Тертер" и "Олимпус" може да ги пробвам. Peace

# 18
 • Мнения: 16 849
Олимпус прясно изобщо не ми харесва на вкус

# 19
 • Мнения: 1 780
Не се занимавайте с други марки сирена и кисели млека освен Ел Би Булгарикум. Това е истинското кисело мляко и сирене още от едно време, както го помнят бабите и дядовците ни. Това е единствената държавна фирма, която държи всички патенти за истинската закваска за кисело мляко и сирене, наследник на всички научни разработки на бившето обединение ДСО "Млечна промишленост" от времето на социализма. Тя притежава истинската закваска от която се прави истинското кисело мляко и сирене. Другите фирми работят с някакви измислени закваски които нямат нищо общо с истинската българска закваска. Ето малко от историята на фирмата за да разберете къде е истината с истинското българско кисело мляко и сирене.

"През ноември 1959 г. с постановление на Министерския съвет № 236 се създава Научноизследователски институт по млечна промишленост, който започва работа в началото на 1960 г. Първите задачи, които са поставени за решаване от специалистите на института, са свързани с проучване на състава и качеството на млеката, сирищната мая и заместителите й, закваските и някои технологични процеси при производството.

През 1963 г. институтът се премества в гр. Видин. Изборът не е случаен – в гр. Кула през 1951 г. е открит първият в страната модерен за времето си завод за преработка на мляко в масло, сирене и кашкавал. Към него е създадено млекарско професионално училище. Във Видинския район е имало добре развито млечно животновъдство. Скоро след създаване на института в него са извършени изследвания на състава на млякото на породата „Кулско говедо“. По това време в страната са били разпространени още четири породи („Български симентал“, „Българско червено говедо“, „Българско кафяво говедо“, „Черно-шарено говедо“ – канадски тип) и е било важно да се определи млякото на коя порода е най-подходящо за промишлена преработка.

Преместването на института във Видин поражда необходимост от създаване на звено, което да снабдява със закваски производствените лаборатории в страната. Ето защо през 1963 г. се създава Централна експериментална лаборатория за чисти култури със задачата да произвежда закваски, хранителни среди за микробиологичните заводски лаборатории, както и да организира повишаване на квалификацията на персонала на лабораториите. За неин директор е назначена Мария Стефанова-Кондратенко, която по това време е оглавявала районната лаборатория в гр. Плевен.

През 1965 г. се създава ДСО „Млечна промишленост” като самостоятелна структура. Една година по-късно се включва в структурата на ДСО „Родопа”.

През 1969 г. отново се отделя от ДСО „Родопа” като самостоятелно стопанско държавно обединение под името ДСО „Сердика”. В края на 1970 г. ДСО „Сердика” отново преминава към ДСО „Родопа”. От 1974 г. с ново постановление на Министерския съвет се създава Държавно стопанско обединение „Млечна промишленост”, което просъществува до началото на 90-те години на миналия век. Към новосъздаденото стопанско обединение преминават Институтът по млечна промишленост – Видин, и Централната лаборатория в София.

Настъпилите икономически и политически промени в начало на 1990 г. намират отражение и в млечната промишленост. Голяма част от окръжните млекопреработвателни предприятия са приватизирани или закрити. ДСО „Млечна промишленост” престава да съществува, а частта, обхващаща Централното управление, Централната експериментална лаборатория – София, Института по млечна промишленост – Видин, както и базата за нестандартно оборудване в Пловдив и цеха за разфасовка и опаковка – Казанлък, са преобразувани в еднолично търговско дружество „Ел Би Булгарикум” ЕАД. На фирмата е предоставено правото да предоставя в чужбина права за производство на българско кисело мляко заедно с автентични български закваски. Съответно Институтът по млечна промишленост е преименуван на „Ел Би интелект”, а Централната лаборатория – в „Ел Би инженеринг”. Независимо от всички трудности, през годините на прехода „Ел Би Булгарикум” ЕАД успя да съхрани кадровия потенциал на двете научни звена. Изследователската работа се пренасочва преди всичко върху закваските за кисело мляко и традиционни млечни продукти и разработка на функционални храни, предназначени за профилактично и лечебно хранене.

През 1995-1996 г. „Ел Би Булгарикум” ЕАД е избрано за основен изпълнител от българска страна на петгодишен междуправителствен проект, финансиран от Японската агенция за международно сътрудничество (JICA) и посветен на развитието на ферментиралите млечни продукти в България. В рамките на този проект е доставена съвременна апаратура за изследвания, научните работници на фирмата са обучени от японски експерти, въвеждат се нови методи на изследване. Научноизследователският център на „Ел Би Булгарикум” ЕАД се утвърди като най-добрия в България в областта на млечната промишленост.

# 20
 • София
 • Мнения: 6 199
Ние купуваме прясно Верея 3%.
От киселите любимото ми е Верея Екстра с висока концентрация на живи бактерии Lactobacillus Bulgaricus.

# 21
 • София
 • Мнения: 7 212
Алфатар. Сиренето им също е много вкусно, от скоро предлагат и кашкавал, но не съм взимала.

# 22
 • Sofia
 • Мнения: 9 772
През лятото купувам прясно Верея, синя и кисело - розова Елена. Кисело за готвене купувам марката на Кауфланд. През зимата си вземам прясно мляко от една ферма, доставят до София по домовете. Разкошно е и на много прилична цена. Веднъж седмично вземам 10 л, половината го квася. Но лятото не смея първо защото го карат с обикновена кола, не хладилна и второ нямам време лятото да се занимавам.

А иначе съм чувала от компетентен човек, че на Бг пазар има само 2 кисели млека, в които има истински живи бактерии - ЕлБи и Елена. Не знам дали е вярно. Аз успявам да заквася и с други марки, което би трябвало да значи, че и там има живи бактерии.

На вкус най-много ми харесва пълномасленото Боженци.

# 23
 • Варна
 • Мнения: 21 927
Ел Би едно време го продаваха в Карфур. Откакто няма Карфур не съм го виждала никъде. След като е толкова добро защо не е по-разпространено? Аз вземах Алфатар за малкия преди, сега той харесва Верея 4,5. За мен също купувам Верея. Родопчанка някой беше похвалил по-нагоре, и аз го харесвам, но 1-2 пъти бях попадала на вкиснало и спрях да купувам. Домлян е хубаво също. Прясно вземаме Верея или Май Дей (много ми е удобна разграфената бутилка).

# 24
 • Мнения: 16 849
ЕлБи има във Фантастико

# 25
 • Мнения: 3 754
Алфатар. Сиренето им също е много вкусно, от скоро предлагат и кашкавал, но не съм взимала.
Кашкавал на Алфатар имаше още преди 15 и повече години.

# 26
 • София
 • Мнения: 7 212
Алфатар. Сиренето им също е много вкусно, от скоро предлагат и кашкавал, но не съм взимала.
Кашкавал на Алфатар имаше още преди 15 и повече години.

В магазина им в кв. Иван Вазов се предлага съвсем от скоро.

# 27
 • Варна
 • Мнения: 21 927
ЕлБи има във Фантастико
Във Варна няма Фантастико.
На Алфатар съм виждала само кисело и прясно мляко, също и сирене. Кашкавал не, изрично бях питала в един техен фирмен магазин, казаха ми, че не предлагат такъв артикул изобщо. Това преди 3 години някъде. Възможно е наистина отскоро да има и кашкавал, ако попадна ще купя да го пробвам.

# 28
 • София
 • Мнения: 29 977
ЕлБи. Ако няма - Домлян.
Пробвах няколко други тия дни - плътна маса без вкус, бррр.

# 29
 • Варна
 • Мнения: 29 525
Момичета, като сте почнали млечните продукти, я кажете има ли прясно или кисело мляко Сердика? Имат сирене, което много ми допада, но техни млека не съм виждала.

Общи условия

Активация на акаунт