ИЗМЕННИК НА РОДИНАТА /Vatan Haini/ - нов сериал с Халит Ергенч и Бергюзар Корел

• 92 530
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
Днес е издадена заповед за арест на 42 журналисти.

На първо място е Джан Дюндар, който направи журналистическо разследване, разкриващо, че семейството на Ердоган и тайните служби покровителстват търговията с Ислямска  държава.

Преди няколко дни Джан даде интервю за английски вестник, в което заяви, че в момента се извършва най-големият лов на вещици в историята на Турция.

Уви!

Много хубаво слово е написала Бергюзар! Има дар слово тази жена. Както  и  тънка душевност и култура, разбира се!

Няма ги усмивките по лицата им.

# 331
Писмото на Халит

В нощта на 15 юли една част от армията ни, чийто основен дълг е да пази страната ни от външни врагове, обърна дулата на оръдията към нас. В онази черна нощ първо видяхме танкове по мостовете. Докато се опитвахме да разберем какво се случва, се появиха висши военни, които заявиха, че обявяват военно положение и призовават всички да се приберат по домовете си. И турският парламент беше бомбардиран в онази нощ. Имаше и хора, които казвайки „Сине, какво правиш, ти не си ли наш войник, как може да извадиш оръжие срещу нас”, бяха принудени да отстъпят пред силата. В онази нощ дадохме свидни жертви. В сърцето на града видяхме униформени военни, които използваха сила срещу народа ни, опитвайки се да разбият демократичния ред.

Кой изобщо си е помислял, че бихме могли да преживеем подобни събития? И днес следя случващото се всеки ден, всеки миг. Замисляйки  се  какво ли още е било запланирано, благодаря, че то беше предотвратено.

Оказва се, че в живота всичко е възможно. Особено нещата, за които казваме, че е изключено да се случат. Видяхме това още веднъж.

Демокрацията позволява на хората свободно да изразяват и защитават мнението си.
Да се опитваме да слушаме и разбираме различни възгледи.
В крайна сметка, казано е, две глави мислят по-добре от една.
Когато нещата стигнат дотам да се премахват  всички, които мислят различно, цялата палитра на демократичното общество може да се обедини и да каже в един глас „стоп”.
Ето това се случи в онази нощ.

Сега, когато сме ръка за ръка заедно срещу направения опит за преврат, когато цялата страна е сплотена, се надявам, че след много нещата, които ни се струпаха напоследък, след чувството на гняв, което ни беше обзело срещу всичко преживяно в нощта на 15 юли, развилнелият се егоизъм и сочене с пръст, езикът на омразата, в основата на който стои остракирането /анагемосването/  на другия, на различния, ще отстъпят място на разбирателството, обичта и способността да се изслушваме.

Ако няма демокрация, няма да ни има нас, няма да ги има и мислите ни. Не се съмнявам, че след като преодоляхме въздействието на преживените събития, ще бъдем по-силни и ще прегърнем още по-здраво принципите на демокрацията. Не приемам никакви опити за преврат. Ще бъда срещу тях до последната си капка кръв. Това са дни на изпитание, които мога да позволят на  демокрацията ни да укрепне.

Нашите земи са люлка на различни цивилизации. От началното училище, когато за първи път, започнах да опознавам  страната ни, в съзнанието ми е останало едно изречение, което никога няма да забравя.

„Турция е страна, в която в мир, братство и щастие живеят много хора с различен произход, култура и религиозни вярвания.”

Друга Турция няма!

.........................

Редактирала съм и текста на Берг.

.......................

И едно мнение, което до голяма степен споделям

http://offnews.bg/news/Politika_8/Tcvetlin-Jovchev-Svetat-varvi- … vojna_633221.html

Последна редакция: пн, 25 юли 2016, 13:15 от varna_2

# 332
Слънце, благодаря ти за превода!  Hug Hug Heart Eyes bouquet

ГоУеми са тия Ергенчови, и в мисли, и в действия и в дела.  Heart Eyes Heart Eyes

# 333
Ето, това са нашите любимци -
мъдри, човеколюбиви, родолюбци, демократи и най- вече
ЛИЧНОСТИ достойни за уважение Peace

ВАРНА   благодаря Hug

# 334

Ето нещо, свързано с Джейда.

Ceyda Düvenci ABD’de ameliyat oldu!..  http://www.sacitaslan.com/ceyda-duvenci-abdde-ameliyat-oldu-haberi-269282

Както знаем, Джейда беше в Америка за продължаващата терапия на Мелиса, която страда от церебрална парализа.

Джейда също се е подложила на операция там, която би й позволила да изкара безпроблемна бременност.

Написала е:  "Обръщам се към жените, които са преживели множество спонтанни аборти, които са лежали за задържане на плода  или имат проблемна бременност. Има лечение на диагнозата цервикална недостатъчност. При някои жени по рождение маточната шийка не може да изпълнява функциите си.  Чрез операция тази аномалия се коригира.  Благодарение на това може да се родят близнаци и цялата ви бременност да мине безпроблемно. Преди два дни пристигнахме в Чикаго за такава операция. Мина много добре."

# 335
Варна,благодаря! omm Hands Clap omm
Хубави снимки,но без усмивката на  вечно усмихнатата Бергюзар.
Не си спомням нещо казано от Халит и Берг да не ми е харесало.
Какво ще пише сега "Уикенд"?Не знам колко приятелки ми звъннаха
за да ми кажат тази велика "новина".

# 336
Браво на Халит и Берг!!!  newsm10

# 337

Не си спомням нещо казано от Халит и Берг да не ми е харесало.

Тъжни изглеждат наистина Берг и Халит, но аз вярвам в тях.

Те и двамата са много интелигентни хора. Сигурна съм, че ще вземат най-доброто решение за своя живот.

Много способни са. Не само като актьори. Имат редица умения и извън това. Не се съмнявам, че ще успеят да се реализират и извън Турция, ако се наложи.

Каквото и решение да вземат, то със сигурност ще бъде подчинено първо на мисълта за бъдещето на Али.

И аз не изключвам, както беше подхвърлено, да са ходили в Лондон, за да уредят имуществени или финансови въпроси.

# 338
При гъркините пише, че са били на преглед- резултатите в Турция били отрицателни за рак на гърдата , но те искали Берг да се прегледа и в чужбина...не знам дали е вярно...

# 339
Варна,  Hug  bouquet

Хубави думи са казали Халит и Берги,

но усмивките им ги няма.  Sad

Наистина в световен мащаб всичко се обърка.  ooooh!

А колкото до вестник "Уикенд", там 99,99% от "новините" са точно толкова верни,

колкото и тази за Халит.  Grinning

# 340
При гъркините пише, че са били на преглед- резултатите в Турция били отрицателни за рак на гърдата , но те искали Берг да се прегледа и в чужбина...не знам дали е вярно...

А, възможно е.

Аз съвсем забравих това.

То едно ли е тези дни.  ooooh! ooooh!

А веднага ги оплюха, че заминали на почивка. Идиоти.

# 341

100 души са уволнени днес и в турските авиолинии.

Аз се чудя  как не успя този преврат, като излиза, че враговете на държавата са практически навсякъде.  

ooooh!

# 342
Варна, благодаря за преводите! Hug
Големи и силни ЛИЧНОСТИ са нашите любимци!!! Peace

# 343
"Вярвам, че Турция в настоящото си състояние не е в позиция да стане членка на ЕС скоро и дори в по-дългосрочен план. Ако бъде върнато смъртното наказание в страната, преговорите ще бъдат незабавно прекратени", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юкнер

И непризнатата Севернокипърска турска република е обявила свързаната с Гюлен организация ФЕТО за терористична, предава Ню Юръп. От Турция са пристигнали екипи, които да разследват дали разположените в Кипър войници имат общо с преврата. Военните на Анкара в северната част на острова наброяват 35 хил.

...................................

Турското министерство на правосъдието ще наеме близо 5000 съдии и прокурори без минималния изискван стаж от две години, съобщава "Хюриет".

.................................

Министерството на образованието съобщи, че учебната година ще започне на 19 септември.

............................

Малко по-дълъг материал, за тези които следят по-задълбочено темата.

Проф. Тецуя Сахара: След чистките половината от турската армия симпатизира на джихадистите

http://a-specto.bg/sled-chistkite-polovinata-turska-armiya-simpa … na-dzhihadistite/

Последна редакция: пн, 25 юли 2016, 16:26 от varna_2

# 344
Клипче от Ферзан с Халит и Туба.

https://www.instagram.com/p/BISUO7_jmUq/?taken-by=ferzanozpetek&hl=en

...........................

Нямах време да коментирам текстовете на Берг и Халит.

Мисля, че няма нужда от много думи.

За мен най-ценното е, че и двамата дефинират демокрацията така,  както се дефинира в западноевропейските държави. С всичките си проблеми, западните общества са най-свободни. Нито един от  двамата не се опитва да скалъпи някаква измислена ислямска демокрация, само за да се хареса.

Иначе текстовете са написани без всякакво вдъхновение. Поне аз така го почувствах.
Няма как да остане незабелязано това, ако човек познава начина, по който Берг пишеше постовете си, преди да реши да затвори профила си преди година.

Последна редакция: пн, 25 юли 2016, 16:59 от varna_2

Общи условия

Активация на акаунт