Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Уроци за смъртта: родителство по датски

  • 4 166
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 230
Обикновено, когато родителите водят децата си в зоологическата градина, го правят с идеята да им покажат красотата и разнообразието на животинския свят. В Дания, обаче, зоологическите градини показват на децата мъртви животни и дори правят открити дисекции, за да образоват младите си посетители – практика, която среща неодобрението на активисти и родители от други държави.

Съвсем наскоро зоопаркът в Оденсе евтанизира лъв и извърши дисекция пред публика от стотици семейства. Миналата година пък зоопаркът в Копенхаген умъртви жираф на 18 месеца, публично му направи дисекция, след което нахрани лъвовете с него.


(EPA/Kasper Palsnov)

Родителите привестват възмоността децата им да станат свидетели на подобни ситуации и това се дължи на единствения принцип на датските родители: честност.

“Датчаните са много, много честни с децата си за живота “, споделя Джесика Александър пред NPR. Зоологическата градина в Оденсе обяснява в детайли защо често се налага да убива животни и защо те не биха имали никакви шансове да оцелеят, ако бъдат пуснати на свобода. А други институции в Дания, например Природнонаучният музей в Копенхаген, също провеждат дисекции, отворени за публиката, в продължение на вече 20 години.Разбира се, децата имат право на избор и ако им е неприятно могат да си тръгнат по всяко време.

Автентичният родителски стил на датските майки и бащи може да се стори доста шокиращ за повечето родители, които по-лесно се справят с положителните емоции на децата, отколкото с тъжните. Искаме историите на децата ни да имат щастлив край, макар добре да знаем, че в живота не винаги е така.

Противно на всеобщите убеждения, историите с тъжен край често ни помагат да се свържем по-дълбоко с човешкото в нас. “Дори датските семейства не харесват разоговори за смъртта, но я приемат като неизбежна част от живота. Когато отговорим на въпросите на детето за нея с емпатия и грижа, по начин, който детето разбира, това успокоява страховете му. Това, което децата искат най-много са отговори. ”

Обикновено родителите не разговарят за смъртта или секса с децата, защото смятат, че по този начин ги предпазват. Но датските родители смятат, че колкото повече истини за реалността, подходящи за възрастта им, знаят децата, толкова по-подготвени са за нея. Това им помага да изградят самочувствие и устойчивост, които са изключително важни за да бъдат щастливи възрастни. А щастливите родители отглеждат щастливи деца, които на свой ред отглеждат щастливи деца, които на свой ред отглеждат щастливи деца, и така нататък.

Дали темата е смъртта, секса или друга част от живота, в датските семейства няма теми табу. Този отворен диалог помага за изграждане на здрави връзки между деца и родители.

Трудно е да си представим, че можем да сме толкова откровени с децата си. Истината понякога боли, но те освобождава.

# 1
  • Мнения: 275
Да... Ако искаме да отгледаме психопат - да го заведем на 10 да види как убиват невинно същество все едно е нещо нормално, вместо да му покажем опити за спасяване на животно например.
Детската психика е много по-лабилна от тази на възрастния човек и подобни сцени биха могли да я увредят.

# 2
  • Мнения: 28
Който не желае да гледа да не си води детето, и в Дания имам както ЗА така и ПРОТИВ това с публичните дисекции....

Защо пък психопати да отгледаме. Сякаш половин България не е виждала на село как се коли прасе/агне/кокошка така нататък... или лъвът и жирафът са по-невинни  #Crazy Laughing

# 3
  • София
  • Мнения: 36 671
Защо пък психопати да отгледаме. Сякаш половин България не е виждала на село как се коли прасе/агне/кокошка така нататък...
Не станах психопат, но като малка имах страхова невроза/паник атаки и т.н. при колене на горе описаните животни на село.
Баба ми и дядо ми се бяха видели в чудо с пищящата си внучка. Гледаха да не съм там когато колеха животно.
Процесът с нищо не ме обогати или помогна. Гадното чувство все още го има в мен.

Общи условия

Активация на акаунт