Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 септ. 2016, 08:56 ч.

Австрийска тема - №53

 • 71 459
 • 446
 •   1
Отговори
# 435
 • Мнения: 270
Да,сравнително ново е.Правят го от около 5-6 години.По точно е от биохимичния скрининг и няма риск от загуба на плода какъвто има при амниоцентезата.

# 436
 • Vienna
 • Мнения: 256
Да,сравнително ново е.Правят го от около 5-6 години.По точно е от биохимичния скрининг и няма риск от загуба на плода какъвто има при амниоцентезата.
но риск за фалшиво положителен резултат: тоест да изкарат здраво дете болно. Всякакви тестове в ранната бременност са направени така, че да пропуснат възможно най малко болни, т.е. да ги изкарат здрави, но затова пък има значителна част и здрави, които по тест излизат болни.
Малко сложно е, но това е статистика....
Не забравяйте, че с теста печели преди всичко фирмата, която го продава, а нея не я интересува колко зрави бебета са махнати. Те гледат да не плащат за болните, които са се родили, защото теста им ги е изкарал здрави.
Пазете се от нови неща в медицината. Рядко са така добре изпробвани като "старите"

# 437
 • Мнения: 270
Благодаря за допълнението към коментара ми,Леден облак.Подкрепям.Описах теста с две думи.Хубаво е наистина да се знае, че не може да се доверим на нито един от тестовете на 100 процента.И за да сме по точни от NIPT,при него фалшивите резултати са 1 на 1000,докато при биохимичния скрининг са 3-4 на 1000.
Кръвните тестове за мен са нож с две остриета.За съжаление има жени изплашени от резултатите от биохимичния скрининг които дори не изчакват резултатите от направена амниоцентеза или въобще не се подлагат на изследването, а направо пристъпват към прекъсване на бременноста.
Аз лично не съм правила биохимичен скрининг при последната ми бременност точно заради статистическия му характер.

# 438
 • Мнения: 697
Никой не прави аборти въз основа на биохимичен скрийнинг. Защо пишете неща които просто не са верни?

# 439
 • Мнения: 270
Не съм писала и не мисля,че бременности се прекъсват въз основа на БХС.Никой не прави само кръвен тест за установяване на малоформации. Съжалявам ако някой ме е разбрал погрешно.

# 440
 • Мнения: 22
Здравейте, предстои ни преместване в Австрия. Съпруга ми е от една година там, а аз и децата ще отиваме скоро. Имам питане относно пренасянето на личен багаж. Ще го пренася наш познат с личния си автомобил. Има ли ограничение за това какво може да се транспортира? Ще пътува през Румъния и Унгария. По границите правят ли проблем при транспортиране на някакъв вид техника, козметика, парфюми, лекарства в количества за лично ползване? Ще ми е полезна всякаква информация по темата. Благодаря!

# 441
 • Пловдив
 • Мнения: 2 496
Здравейте и Христос Воскресе, бъдете здрави преди всичко!

Може ли да ми помогнете с информация къде точно да прочета относно болничен по време на бременност и по специално дълъг болничен, който се дава от комисия при проблемна бременност? Прочетох вече за болничния 8 седмици преди термин, но ме интересуват условията за болничен доста по-рано, тъй като си имам предпоставки. А прегледите ми през 1 месец, едвам се сдържам да не й звънна на гинеколожката някой път и да отида. Но не го правя, изтрайвам си.
Казаха ми, че има условия за определено заболяване и анемията било едно от тях, но бих искала да го видя написано като информация ака някъде го има и да знам какво да изисквам от моята гинеколожка, без това тя трудно предлага нещо различно от ваксини и платени тестове.
Благодаря ви.

# 442
 • Vienna
 • Мнения: 256
Това, за което говориш е фрайщелунг:
https://www.wien.gv.at/amtshelfer/gesundheit/gesundheitsdienst/a … mutterschutz.html
Трудно става и анемията не е причина. Кажи си го открито, че го искаш , но не се учудвай, ако ти откажат.

# 443
 • Пловдив
 • Мнения: 2 496
Благодаря мнг, ще прочета. Имам анемия таласемия всъщност, с падащ хемоглобин. Миналата бременност стигнах до доста под 100 , а при раждането и кръвозагубата ми преляха кръв. Сега тръгвам с хемоглобин, по-нисък и от предния път и си имам страховете. В АКХ ме взеха за пациент веднага. Задъхване, припадане, прилошаване, някои дни не съм жива и не мога все да ходя за 2 дни до личния...
Всъщност бях я питала гинеколожката, за да съм подготвена, но не ми обясни условия, а ми сподели, че личният ми трябва да ме препрати при нея и тя след това на комисия. Ще си настоявам, особено в летния сезон и когато съм пингвин вече.

П.с Сега прочетох наредбата и основание 1 е анемия с нисък хемоглобин.
Ще си мрънкам и още как, аз бях 10.5 г първоначално, искат 8.5 г,  а вече съм 4ти месец , плодът се храни и съответно си ми пада, ще проверя докъде съм стигнала. Имам и специални стъкълца, които показват една не добра картина на кръвните ми клетки..

Последна редакция: сб, 04 май 2019, 23:42 от Josefin

# 444
 • Пловдив
 • Мнения: 2 496
След като вчера съобщих на работа, че съм бременна, се вся малък смут, защото работим с деца, част от които малки и съответно има изискване да си направя едни тестове за антитела на шарки. Които си направих още вчера, те са платени и ги искат явно само от моята работа. Въпросът е , че съм наясно за рубеола, че нямам антитела, но ваксина докато съм бремунна не мога да си ударя. Сега съм в болничун докато лекар не съобщи резултатите и то ако са нормални, тогава мога да се върна на работа. Аз мислех по болест по-рано да се освободя от работа, но сега  може и да се наложи поради неподходяща среда на работа с някаква инспекция на труда или трудова медицина. Това променя ли заплащането ми до майчинство или си получавам заплатата по договор за тези месеци, в които ми е забранено да работя? Благодаря!

# 445
 • На Дунава
 • Мнения: 220


Josefin,
мисля, че при "неподходяща" среда работодателят има право/предпочита да те сложи да работиш на друго място, което не е рисково за теб. Обичайно работа на бюро. В такъв случай заплатата ти си остава непроменена, биха отпаднали само определени добавки, ако получаваш такива (командировки, извънредни часове, обезщетения за работа в опасна среда и т.н., които вероятно така или иначе не те вълнуват).
Не ми е известен вариант, в който да не работиш, а да получаваш заплата. Ако не можеш да изпълняваш служебните си задължения - тогава отиваш в болничен. Нали затова съществува здравната каса.
Сподели какво са решили в твоя случай - интересно е.
И най-вече: лека бременност!

# 446
 • Пловдив
 • Мнения: 2 496
Благодаря. Ще споделя. Защото вариант за бюро няма или друго трудоустрояване.. Това е частна компания с 25 така наречени "къщи", в които децата учат английски и немски. И са в градинска възраст до 4 клас. Но в моята "къща"няма от най-големите деца. Имам право само при най-големите при нас 6 годишни да бъда и ме преместиха на мига. Но после това с кръвния тест се появи като изискване и направо ме пуснаха. Ако съм в болничен, той ми покрива заплащането 100 процента и нямам против. Обаче този болничен , който е дълъг и от някаква инспекция, предполагам е друг. А не желая да оставам без заплащане, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт