Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Откога сами навън (към училище, по улиците и т.н)?

 • 60 046
 • 254
 •   1
Отговори
# 240
 • Sofia
 • Мнения: 380
Zest приложението, което ползваме ние е за телефон  https://www.life360.com/, инсталира се на всеки от мобилните апарати от които иска да се използва, имаме го аз, баща й, детето и баба й. Необходимо да има включен интернет на него, дори да е на минимална скорост.
Вижда се къде се намира детето, кога тръгва от някъде и кога пристига, също така ако е с някой от горепосочените дава, с кой се придвижва - класната й първите месеци се бе включила и на карта ни даваше като ходят заедно до занималнята. Също така всеки момент виждаш колко батерия има в телефона си - нещо полезно, защото забравя да зарежда и така й напомняме за да не й падне батерията. Допълнително сме направи настройки като сме посочили адрес училище, вкъщи, вкъщи при баба й, адрес занималня, театър, спорт - все неща които са свързани с нейната логистика и часът, в който следва да пристигне там. Телефона издава като звуков сигнал, че дестинацията е постигната Wink - на мен това ми е пък полезно, защото като съм на срещи и тнт .не гледам нон стоп телефона си, не съм я обвързала и нея да ми звъни и съобщава "тръгнах -пристигнах".
В приложението могат да се създават различни групи – ние сме направили една семейна и всеки вижда всеки кога и къде. Но имахме и други групи, в които родители виждаме няколко приятелски деца, но помежду си нас възрастните не се вижда къде сме и тнт.
Предполагам има и други такива продукти, този ни е първия който сме ползвали и сме доволни.

Последна редакция: пт, 08 юни 2018, 16:25 от munieka

# 241
 • На брега на реката
 • Мнения: 4 360
Благодаря за подробната информация! Ще го тестваме.

# 242
 • в огледалото на живота
 • Мнения: 8 194
...приложението, което ползваме ние е за телефон  https://www.life360.com/, инсталира се на всеки от мобилните апарати от които иска да се използва, имаме го аз, баща й, детето и баба й. Необходимо да има включен интернет на него, дори да е на минимална скорост.

А има ли такова без да е необходимо да се включват мобилни данни?
Дъщеря ми носи  смартфон в у-ще,но е с обикновена ваучерна карта.Забранила съм ѝ да ползва  училищното Wi-Fi  и търся приложение,което да не е обвързващо задължително с оператор.

# 243
 • Мнения: 497
Няма как приложение, позващо GPS сигнал- сътветно изискващо местоположение да не ползва интернет.

# 244
 • На брега на реката
 • Мнения: 4 360
Дев, от настройки може да ограничиш мобилните данни да не се ползват с интернет браузър, ютуб и въобще да ограничиш прилиженията, а да оставиш само конкретното приложение за локализиране. Вкъщи сме с iPhone-и и си решихме проблема с find friends, като на щерката по гореописания начин съм ограничила мобилните данни само да се ползва за приложението.

# 245
 • Мнения: 8 769
Нали има закон според който е забранено деца до 12 години да бъдат оставяни без надзор.
Някой да ме поправи ,ако греша...до 12 години ли  или до 13...

Дъщеря ми е на 11години.
Живеем в квартал затворен тип и я пускаме да играе пред блока.
Но има охрана и видео наблюдение и не може да излезе извън оградата.
Може да отиде сама на училище,но училището е близо.

Използваме приложението на телефона и имам контрол-виждам къде се намира,какви игри играе,с кого си пише.
Но ,ако си захвърли някъде чантата или си изгуби телефона,тогава няма полза от приложението...

# 246
 • Мнения: 26 580
Всъщност, законът забранява оставянето на деца до 12 години сами, само ако с това се създава заплаха за живота или здравето им. За да подведеш под отговорност някого по този закон, ще трябва да докажеш заплахата за живота или здравето на детето.

# 247
 • Мнения: 4 039
Моето от 5 годишно се гледа само. Слава Бого избутахме я до тук без да се е случило нещо. Имаше една статия "По-сами или по-гладни'', това е и коментара ми спрямо закона.

# 248
 • София
 • Мнения: 26 812
Още чакам оферти за работа, но като ги знам майка ми и баща ми колко са отвеяни, уча малкия /3 клас/ да се прибира сам.

# 249
 • Мнения: 1 211
Моето от 5 годишно се гледа само. Слава Бого избутахме я до тук без да се е случило нещо. Имаше една статия "По-сами или по-гладни'', това е и коментара ми спрямо закона.
Родителски неглект е описаното и това, че нищо не се е случило досега не е позитивна практика, която да се прокламира из форума.

# 250
 • Мнения: 4 039
В случея няма неглект.

# 251
 • Мнения: 1 211
Оставено само  на 5 години е точно неглект.

# 252
 • Niagara Falls, NY
 • Мнения: 2 083
Аз съм гледана в неглект, нашите работеха, баба и дядо - и те. Повечето деца около мен - също. Но бяха други времена.
Моето дете след 12 години по малко го оставях, вече е по-скоро напълно самостоятелен - 13 навършени.
Следя с апликация.

# 253
 • Бургас
 • Мнения: 6 967
Синът скоро навърши 14 години.
Сега ходи сам навън,но е вече голям(ПУ,ПУ,ПУ)
Мисля,че по закон до 12 години не бива децата да са сами навън.
От това лято сам излиза,но до миналото стоях навън с другите майки, докато децата играят.
Такава съм си,паника,притеснявам се...
Както казват и други хора,светът е съвсем различен вече.
Аз и сега се страхувам и притеснявам,макар че е вече по-висок от мен,но се ограничавам да му звънна по телефона не повече от веднъж,докато е навън.А и след 10 вечерта нямат право да са сами навън май до 18 години,ако е някъде на гости при приятели,или аз,или дядо му сме ходили да си го прибираме.
Ако е сам,съм му казвала в 22:00 вкъщи.Ако иска до по-късно,звъни,за да изляза и да съм с него или поне да го приберем,ако е у някое приятелче.

# 254
 • Мнения: 42
От 7 до 10 годишна възраст, ето така стояха нещата при мен:
Скрит текст:
При мен ситуацията беше така: На 7 години - до училище и обратно без придружител, защото училището е близко. На 8 години започнах да излизам с приятели около блока, но условието беше баба да ме вижда през прозореца. На 10 вече излизах до по-късно с приятели, стига да сме САМО в квартала, не много далече (когато ми се каже "прибирай се" за 10 минути да съм стигнак вкъщи) и телефоните да са с включен звук.
От 12 до 14 години:
Скрит текст:
Когато станах на 12, вече седях до по-късно навън(в квартала), било то сам или с приятели, но пак преди да се стъмни си бях вкъщи, и най-важното е - през час се обаждах на баба за да знае къде съм, с кой съм, какво правя и т.н. На 14 - започнах да се возя с градския транспорт, но до 20:00, защото баба ще се притесни, а ако закъснявам се обаждах защо закъснявам, така де - максимум до 22:00.

Ситуацията когато бях на 15 беше по следния начин:
Скрит текст:
На 15: родителите ми, които са извън страната от доста време ми позволиха да пътувам до баба и дядо, които са на 300 км от София, като условието е баба ми да дойде с мен до автогарата и да види, че се качвам на автобуса. Златното правило беше да се обаждам на всеки един час, защото се притесняваха.
На 15: започнах да използвам всякакъв вид градски транспорт и да се оправям сам из София.
В момента съм на 16 - рестрикции няма, но все пак си спазвам написаното в закона/ Понякога ми се налага да се прибера към 00:00, но това са много редки случаи - ходя на курсове, които са до 21:00, докато чакам автобус, метро, докато стигна... Неприятна ситуация.

ЗАКОНИ:
Скрит текст:
(3) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.
(4) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Ако родителите, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.

Общи условия

Активация на акаунт