Тоскана, Италия /Тема 2/

• 89 697
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Моля, ако някой има събрани локации на паркинги в Тоскана да ги сподели, ще е много полезно.
Ще  посетим Лука, Сан Джиминямо, Волтера, Арецо, Сиена, Монтепулчано и за каквото още ни стигне времето.
Ще съм благодарна за идеи на някои не толкова туристически селца в района, които заслужават посещение.

# 691
Здравейте! Не съм съвсем по темата, но се хващам за поста на Kepeva по-горе. Предстои ми пътуване септември до Италия. Ще се настаним в Сиена и оттам ще се придвижваме с кола до Перуджа и Арецо. Ще съм благодарна на Kepeva и други, посетили с кола последните две градчета, за препоръки за паркинг. В Перуджа виждам Parking Saba до автогарата, която трябва да е близо до историческия  център. За Арецо не знам доколко да вярвам на https://www.visitarezzo.com/en/parking-lots/car-parking-in-arezzo-arezzo
Здравейте, и в двата града не съм паркирала на платен паркинг, а в свободна зона - белите маркировки. Така правя в повечето случаи, не беше никакъв проблем през май.  Сиена не е такъв случай - там паркирах точно под асансьорите на историческия център и по спомен, паркингът е удобен, на няколко етажа.
Почти навсякъде може да паркирате свободно, освен ако не държите директно да сте в историческия център и не ви плашат кратки разходки. В Монтериджоне е само платено паркирането. Това помня. Като цяло реагирам гъвкаво, според ситуацията и нямам списък с паркинги. Пазете се само от ZTL зони.

# 692
https://www.accessibilitacentristorici.it/ztl/Veneto_en/lazise/mappa

В този сайт въвеждате от падащото меню област и населено място. Излиза карта на ZTL зоната, има опция да Ви покаже паркинги извън нея, къде са камерите, всичко. Точно преди пътуването ни за Тоскана миналата пролет случайно открих в две от групите за пътуване в Италия десетки ужилени (основно американци), които месеци след като са се прибрали са получили накуп глоби за над 1000 долара от пресичане на ZTL границите (между 80 и 120 евро еднократна глоба, на ден можеш да минеш 10 пъти без да се усетиш). Тогава открих този сайт и ми е много полезен помощник при планиранията. От тогава досега още 3 пъти сме били там с кола, никакъв пробле не сме имали.

# 693
Моля, ако някой има събрани локации на паркинги в Тоскана да ги сподели, ще е много полезно.
Ще  посетим Лука, Сан Джиминямо, Волтера, Арецо, Сиена, Монтепулчано и за каквото още ни стигне времето.
Ще съм благодарна за идеи на някои не толкова туристически селца в района, които заслужават посещение.
Ангиари е моето любимо селце;  Синалунга; Буенконвенто; Ашано; Пиенца; Питиляно; Совано.

# 694
  • София
Ще  посетим Лука, Сан Джиминямо, Волтера, Арецо, Сиена, Монтепулчано и за каквото още ни стигне времето.

С уговорката, че са отпреди 2 години и не само за Тоскана!

Лично съм ползвала всеки един от тях. Там, където съм сложила повече от един паркинг, съм ползвала първите от списъка за съответното градче.

За общинските паркинги ползвам за плащане приложението Easy Park - много е удобно, може да се зададат минути и в движение да се добавят още. Единственото, което трябва да се направи е на таблото на автомобила да се сложи бележка с името на приложението - като минат да проверяват, те си гледат дали е активен абонамента за паркинга още.

https://www.parkme.com - всички паркинги и цени

San Gimignano
Piazzale Martiri di Montemaggio, 53037 San Gimignano SI

Monteriggioni
Monteriggioni

Siena
Siena - от него има асансьор за ескалаторите до стария град, няколко подземни нива + надземно. Има и тоалетни.

Montalcino
Montalcino

San Quirico d’Orcia
San Quirico d’Orcia

Bagno Vignoni
Bagno Vignoni

Pienza
Паркинг 1
или
Паркинг 2

Monticchiello
Monticchiello

Montepulciano
Паркинг
As others said, don’t park on main level when you enter the lot. It wasn’t obvious to us where the other levels are, so when you enter, keep going past the small lower lot then a sharp left uphill takes you to the 2nd level where there will be more parking. Close to Piazza Grande/center of town.
Паркинг 2
Паркинг 3 - има стълби по хълма

Corciano
Corciano

Perugia
близо до центъра, има ескалатори, открит
близо до центъра, неудобно влизане из уличките, тесен
близо до ескалаторите за Стария град

Assisi
най-близо до Свети Франциск

Spello
Spello

Urbino
Urbino

San Marino
горен вход
долен вход
Паркинг 3 - имат асансьор и стълби до центъра

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 19:15 от ElzaFB

# 695
  • Пловдив
Сърдечно благодаря, чудесни предложения и информация, спестихте ми доста ровене.

# 696
  • София
Сърдечно благодаря, чудесни предложения и информация, спестихте ми доста ровене.

Надявам се да са полезни. Когато си правих проучването за паркиране, избирах паркингите, които да са най-близо до обектите, центровете на градовете или да има удобен достъп до центъра - като например в Сиена да е до ескалаторите, в Перуджа също. Някои от тези паркинги се запълват бързо, но на място на повечето места има още и си има табели с упътвания.
Моята кола е малка и се събираше на тесните подземни паркинги, но за по-големи съм обозначила (пак след доста четене, гледане на снимки и от личен опит) кои са неудобни за по-големи коли.

# 697
Здравейте, някой дали е посещавал Сиена по време на Палио-то? Интересувам се как се закупуват билети, които да не са на балконите на пиацата.

# 698
Здравейте!Моля за съвет.Последната седмица на ноември ще сме в Тоскана Кацаме в Болоня и директно за Флоренция .Разполагаме със 7 дни.Полетът ни за София е рано на 8-мия ден от Болоня.Колко време да отделим за Флоренция?А после накъде?С рентакар ще бъдем.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 23:32 от NelyK

# 699
Здравейте!Моля за съвет.Последната седмица на ноември ще сме в Тоскана Кацаме в Болоня и директно за Флоренция .Разполагаме със 7 дни.Полетът ни за София е рано на 8-мия ден от Болоня.Колко време да отделим за Флоренция?А после накъде?С рентакар ще бъдем.
Ние спахме във винарна близо до Сан Джимиджано.
Бяхме във Волтера, Чересто (селото на Бокачо) , Сиена после се качихме до Пиза и градчето преди Пиза с елипсовидният затворен площад (че му забравих името) на финала Флоренция за два дни.

# 700
  • София
Лука е с елипсовидния площад.

# 701
Благодаря,нещо такова ще направим - нощувки в някое селце и пътуване да местата които искаме.През зимата как изглежда Тоскана?Едва ли е зелено и  красиво?

# 702
  • Пловдив
За Флоренция, ако посещавате музеи отделете поне два дена, красиви са Пиенца, Сан Джиминяно, Сиена, района Вал д'Орча и селцата наоколо, всъщност на всякъде в Тоскана е красиво.
Бих разделила нощувките на различни места, така няма да губите излишно време за пътуване.
Бяхме отседнали във винарна край Сан Джиминяно, много приятно място, предлагащо домашно приготвена закуска в близост имаше имение с невероятни гледки и градина, стаите не са нищо особено, но мястото е вълшебно. Предполагам, че ноември няма да е така живописно, но наистина се влюбихме в мястото. Снимките в Букинг не показват реалната красота на мястото

# 703
Ако ще ходите до Сиена непременно се отбийте в Монтериджони. Малко средновековно селище( борго), има и музей.

# 704
Благодаря за съветите!Който каквото се сети да пише!Изключително полезни са всички мнения.

Общи условия

Активация на акаунт