Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Помощ! Гълъби?

  • 19 627
  • 49
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 5 857
Благодаря, Лина_87!

# 46
  • Мнения: 4
Ще се разпиша и аз тук, защото търсим спешна помощ в борбата с гълъбите. При нас проблемът е по-особен.

Става дума за град Кюстендил, живеем в четириетажна кооперация, на четвъртия етаж. Семейството ми живее в блока, горе-долу откакто е построен и никога не е имало такива проблеми, някъде от година-две се появиха тези досадни гълъби. (Единствено допреди 2-3 години в горния край на холския прозорец имаше гнездо на лястовички, но те бяха няколко бебета с майка си, много сладко чуруликаха, музика за ушите, пък и не са цапали с курешки..).

Първоначално гълъбите бяха осрали холската тераса (където никога не излизаме, защото е напукана по дължина точно в средата, от единия та чак до другия край). Два-три пъти изхвърляхме пълен чувал с курешки. После кацаха по кухненския балкон, но слава богу някак се отучиха (не преди да се повреди външното тяло на климатика, който е в стаята на баба ми). Сега обаче са на стълбищната площадка на таванските помещения, като понякога слизат към нашия етаж, че дори на площадката между четвъртия и третия етаж, и ни е страх да минаваме. Най-вероятно влизат от един отворен прозорец/капандура, който е за покрива и до който от стълбищната площадка на тавана е сложена метална стълба, за да се излиза на покрива. Преди мислехме, че е от прозореца на площадката между четвъртия етаж и тавана, който за разлика от останалите прозорци по етажите е двойно по-малък и от там до третия етаж имаше кабел за електричество, който пречеше на прозореца да се затваря и винаги беше леко открехнат (един съсед, който преди няколко години почина беше дърводелец, беше си пуснал кабел за ток и си беше направил таванското помещение на нещо като работилница, за да не пречи на никого докато работи). Преди около месец този кабел беше махнат, но нищо не се промени. Гълъбите кацат по парапета на таванската стълбищна площадка явно, защото стъпалото, което се пада първо от нашия етаж към тавана винаги е цялото страшно оцвъкано/насрано, да не говорим, че като се качваме от третия към четвъртия етаж буквално ги виждаме как са кацнали там. Съмняваме се да нямат и малки, защо понякога се чуват звуци, като на по-малки (бебета). Някаква страшна напаст е. Курешки по стълбите, навсякъде перушина, смърди и не се диша (главно на нашия етаж, тъй като е до тавана) но най-лошото е, че всеки път трябва едва ли не да тичаме от площадката между третия и нашия етаж до нашата врата, защото ни е страх да не се разлетят и да ни връхлетят (а те могат да го направят, веднъж тук в София,в градинката на "Св. Седмочисленици", ято гълъби се разлетя рязко и няколко минаха толкова близо до главата ми, че щяха или те да се блъснат в мен или мен да ударят и да ме отнесат, но това не ги смути ни най-малко и си продължиха най-невъзмутимо с полета).

Възможно е, проблемът с гълъбите да се е появил, след като направихме частичен ремонт на покрива в нашата (дясната) част от покрива, тъй като по едно време имаше страшен теч от тавана в две от стаите. Оказа се, че има разместени керемиди, и изкривени водосточни тръби (поразия, която подозирахме, че е е от отново от гълъбите, тъй като това беше по времето, когато още ни кацаха и по терасите). На съседите от долните етажи едва ли им пука особено, тъй като от години никой не се качва на тавана, а дори да го прави е най-много веднъж в годината.

Аз много рових и четох в интернет, различни методи, но повечето не вършат никаква работа.

Ултразвукови уреди или уреди, които издават звуци на птици не стават, защото просто на стълбището няма контакт и няма къде да ги включим.

Шипове не вършат работа. Дори да ги сложим по парапета, гълъбите ще почнат да кацат директно на стълбите, а може да слязат и към долните етажи.

Стари CD-та, гелове които да приличат на огън и всякакви средства, които имат нужда от светлина и то най-вече слънчева също не стават, прозореца на между стълбищната площадка е твърде малък и почти няма светлина на тавана. Не знам от отворения капак на покрива (ако въобще е отворен и наистина от там влизат, тъй като не сме се качвали да проверим, понеже ни е страх) колко светлина и слънце влиза, но едва ли е много и съвсем не е достатъчно.

Нарязани ленти от стари аудио или видео касети също не вършат работа, защото на стълбището и междустълбищната площадка вятър няма и няма какво да ги мърда и да ги кара да шумят.

Мрежа също не става, не можем да заградим стълбите и междустълбищната площадка с мрежа. Единствено можем да сложим такава на капака, за който мислим че е отворен, но за целта първо трябва да прогоним гълъбите, за да можем да стигнем до въпросния капак.

Декоративни плашила и птици също отпадат, защото няма как да бъдат закрепени, а в сумрака на стълбището и тавана няма и да се виждат.

Също четох за посипване на силно миризливи подправки, като чер пипер, чили и дори чесън. Това не сме го пробвали още.

Четох и за различни препарати, включително препаратите и методите описани в тази тема, като ментов разтвор, Нипасепт и WD40. Тях също не сме пробвали, но как бихме пръскали особено с последните две по стълбите не знам, тъй като сигурно са отровни и миришат, а на нашия етаж живее още една възрастна жена освен баба ми, която в момента я гледа друга жена, която идва всеки ден. Всеки ден им носят на баба ми и съседката храна от социалния патронаж, идва жена да ни носи мляко, пощальонка (и то понякога по няколко пъти, все за различни неща) и въобще един куп хора точно на нашия етаж.

Последно вчера майка ми изми стълбите с лимонов препарат от тези за тоалетна чиния, нагоре до където успя да стигне, защото я е страх от гълъбите, и цялото стълбище долу чак до входа. Обаче тя го направи сутринта, като изчисти всичко, а в късния следобяд отново беше доста оцвъкано.

Търсих в интернет и фирми за борба с вредители и попаднах на една фирма, която се казва КИЛЪРИ и за която се оказа, че има офис в Кюстендил и то на 5 минути от нас. Но срещу птици предлагат само шипове или уред, който издава звуци на различни птици, а точно това освен че е скъпо (предлагат уреди за звуци между 290лв и 400лв, но които трябва да се включат в контакт, а на стълбите такъв няма) не върши никаква работа. Да не говорим, че за оглед на място искат 24лв, а ако е събота или неделя - 50лв...Astonished

Освен тази, четох няколко стари теми тук във форума на хора, които също се оплакват от проблеми с гълъби, но за съжаление проблем като нашия няма, тъй като е доста специфичен, а съотвено няма и решение...

От всичко което изчетох и тук и в нета, виждам коментари на хора, които също живеят на последния етаж и след успешна акция срещу гълъбите на покрива, са почнали да им кацат по терасите. Та съответно ме е страх от появата на същия проблем. Тоест, ако ги отпъдим от стълбите и тавана/покрива, да не почнат да кацат пак по терасите, особено както сме на четвъртия/последния етаж, или пък ако недай си боже действително имат малки или има останали гълъби скрити по таванските помещения след затварянето на капандурата/капака към покрива, да не вземат да слязат/да летят надолу по етажите, защото тогава ще се видим в нов кошмар. И вместо да изпишем вежди, ще избодем очи...

Моля ви, ако имате някакви идеи за борба с тези "летящи плъхове" както ги наричат, помогнете!

П.П. Не искаме да ги убиваме, така че използването на отрова не подлежи на коментар...

Познато ми е,макар и не до такава степен....
И ние сме на последен етаж и са се настанили в междупокривното.Това лято беше най-нетърпимо,смрад жестока по стълбите и в асансьора ooooh! Sick
Викахме фирма да пръска,но докато влизат вътре така ще бъде.Запушваха с нещо отворите,но пак проникват.
Виждала съм в Гърция по сгради да слагат едни бодливи лайсни.
Голяма напаст  Close
Каква е тази фирма, може ли малко повече информация за нея и някакъв контакт? А също и с какво пръскат, нали не е отрова?

...ремонт на покрива и запълване на подпокривното пространство. И НИКАКВО хранене.
Това също няма да помогне.
При нас няма кухо подпокривно пространство и със сигурност никой от кооперацията не ги храни.
Някъде из квартала, някой, може би; но сутрин и през деня се наместват по нашите керемиди, козирки, тераси, первази на прозорци, защото е най-слънчево.
Появиха се преди 2-3 г., преди това със сигурност ги нямаше.
Не знам доколко съм права, но свързвам появата им с едно зверско орязване на клоните на дърветата по улицата, маскирано като санитарна сеч и направо съм бясна на общината, също и заради липите, които много трудно се възстановяват след такова нещо. И да е имало птици преди, не припарваха до сградата, живееха си в короните на дърветата.

Това за рязането на клони е много интересно, изобщо не ми е идвало на ум, но пък е много възможно и нашият проблем с гълъбите да е възникнал именно от там, защото последните нялко години се изсякоха доста клони, че и дървета около нас, включително едно голямо дърво точно пред блока...

# 47
  • Мнения: 5 857
Извинявайте, но това е нечетимо. Прочетох някъде до средата..
Ами затворете капандурата да не влизат. Останалите вътре изгонете.
Почистете таванските помещение и толкоз. Сега нямат малки.

# 48
  • Мнения: 4
Извинявайте, но това е нечетимо. Прочетох някъде до средата..
Ами затворете капандурата да не влизат. Останалите вътре изгонете.


Ако затворим капандурата (при условие, че въобще се доберем до нея) няма начин да изгоним останалите. Какво имате предвид под нечетимо? Че е много дълго или...?

# 49
  • Мнения: 3 016
Темата я пуснах аз и 5г по-късно мога да кажа, че гълъбите победиха.
Едната тераса от години не се ползва и не е отваряна вратата към нея, защото не мога да насмогвам да мия щателно всеки ден 2 тераси. Освен че отнема време е и голям разход на вода. На нея бяха снесли яйца, които привлякоха други птици и бяха унищожени в саксиите след което махнах всичко от терасата. А един гълъб беше дошъл да умре там. Другата тераса я ползваме само лятото за да изкарваме болен човек на въздух, но преди всяко излизане дори и в съседни дни мия с много вода и пяна "пода" и събирам курешки от перилата.
Толкова са нагли, че кацат там и цапат докато на терасата има човек сложен на шезлонг. Някак усещат, че той е безопасен за тях и игнорират присъствието му. Страшна напаст са.
 Нито СД дискове, много на брой, висящи, подрънкващи един в друг, бляскащи на слънчева светлина, нито нарязани на различна дължина и увесени една до друга като мрежа много ленти от стари видео касети, нито шарените детски перки, които се въртят на вятъра, нито накачулени найлонови торбички (бедна ми е фантазията какво са мислели хората гледайки тая цигания по терасата), нито репилентите които пробвахме помогнаха.
А под климатика на хола, върху козирката на прозореца на долния етаж гнездят и мътят, та освен мръсотията ни тормозят и с гукане, шумовете от крилата като кацат и отлитат.
Търсете специалисти и дано се справят с тях и да ги изгонят не само от стълбището, но и от кооперацията и района. Ако успеете да се отървете от гълъбите не забравяйте да се отбиете тук и да споделите как.

Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 14:53 от Рори72

Общи условия

Активация на акаунт