Спор за пералня

• 7 425
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
Благодаря ви. Тъй като нито един от нас не можа да предложи разумни доказателства в негова полза, решихме, че ще купим 1 голяма бяла хавлия. Хем ще има мир и любов, хем ще сме спокойни за пералнята.

Покрай твоето питане, май и аз ще направя така Laughing
Имам малко бели дрехи... И тази новозакупена хавлия, да кажа само, че ще блести от чистота, защото ще я перем доста често Mr. Green

# 31
  • София
Съветвам авторката да си закупи 1-2 големи бели хавлии и да ги слага при ризите. Така ще си реши проблема.

# 32
Тъй де, купих вече:) благодарско.

# 33
Никога не съм я мислила пералнята. Много често дрехите ми са под 1/3,  да не кажа, че съм имала и по една дреха вътре, ако спешно се е налагало. По-скоро като се замисля, проблема е че така ме удря в джоба, ама здраве да е!

# 34
  • София
Когато дрехите са прекалено малко, примерно 1-2 блузи и не заемат много място, т.е. малки са по обем - качеството на изпиране също се влошава. На някои указания за перални даже си го пише и е обяснено защо.

# 35
Аз много на майстори вяра нямам... таааа някой може ли да даде някаква смислена обосновка защо, какво и как ще и се повреди на пералнята? С по-малко или никакво пране вътре не се натоварва окачването на казана, не се натоварват лагерите на барабана, не се натоварва мотора  newsm78

...имам чувството, че автоматичните перални са творение не на инженери, а на ада. Прането е само параван на основната им функция - да заплитат по възможно най-сложния начин поставените вътре дрехи! Laughing

# 36
  • София
Никога не съм я мислила пералнята.
Скрит текст:
Много често дрехите ми са под 1/3,  да не кажа, че съм имала и по една дреха вътре, ако спешно се е налагало. По-скоро като се замисля, проблема е че така ме удря в джоба, ама здраве да е!
И аз съм така. Уредите ми служат за улеснение. Не ги мисля толкова.

# 37
  • София
Аз много на майстори вяра нямам... таааа някой може ли да даде някаква смислена обосновка защо, какво и как ще и се повреди на пералнята? С по-малко или никакво пране вътре не се натоварва окачването на казана, не се натоварват лагерите на барабана, не се натоварва мотора  newsm78

...имам чувството, че автоматичните перални са творение не на инженери, а на ада. Прането е само параван на основната им функция - да заплитат по възможно най-сложния начин поставените вътре дрехи! Laughing
Предполагам се има предвид малко пране, което не може добре да се разпредели по станите на барабана му пречи, но то ако дрехите много отидат само в едната част или ако е една дреха, повечето съвремнни перални дават грешка при центрофуга, точно защото прането не може да се разпредели равномерно по стените на барабана. За празна - нямам идея какво може да и пречи - аз така си пускам профилактика, то и няма как иначе, ако ползвам специализиран препарат, но дори и само с прах за бяло, когато я чистя, не слагам пране заради високите градуси. За заплитането съм съгласна.

# 38
  • София
При неравномерно разпределение на прането, а това се случва когато то е малко, се износват по-бързо лагерите. Особено при високите обороти. Където има дреха, натискът върху барабана е по-голям. Все едно да хванете оста на лагера и освен да я въртите да я клатите ту в една посока, ту в друга.

# 39
При неравномерно разпределение на прането, а това се случва когато то е малко, се износват по-бързо лагерите. Особено при високите обороти. Където има дреха, натискът върху барабана е по-голям. Все едно да хванете оста на лагера и освен да я въртите да я клатите ту в една посока, ту в друга.

"При неравномерно разпределение на прането, а това се случва когато то е малко..." - това е много голямо заблуждение, при това широко разпространено. Не говорим само за една дреха - тогава няма как. Но при 2 и повече неща вътре няма проблем, особено ако са еднотипни: тениски, панталони, ризи... Ама не вярвам да перете само чорапи, само тениски, само ризи, само бельо... Та то и при пълна пералня пак не винаги ги разпределя равномерно. Ако вътре има само 3-4 тениски си ги разпределя много добре. При пълна пералня не е много сигурно. Обаче дисбаланса при 3-4 тениски е много по-малък от колкото при пълна не добре балансирана пералня! Проблема с дисбаланса идва и от материята на дрехите - някои задържат повече вода от другите. Едно одеяло от поларните задържа повече вода от един дънков панталон и тежи повече. Но след хубава центрофуга одеяла излиза почти сух и доста лек, а дънковия панталон не толкова сух и по-тежък. Та дори по-време на центрофугиране дисбаланса се променя... пълно щастие няма

# 40
от 1994год. моята пералня работи и центрофугира и с малко пране и с повече. И колко по-бързо да се износят лагерите? Не се е повреждала, понякога при центрофугиране се тресе, но не спира.

# 41
  • София

"При неравномерно разпределение на прането, а това се случва когато то е малко..." - това е много голямо заблуждение, при това широко разпространено. Не говорим само за една дреха - тогава няма как. Но при 2 и повече неща вътре няма проблем, особено ако са еднотипни: тениски, панталони, ризи... Ама не вярвам да перете само чорапи, само тениски, само ризи, само бельо... Та то и при пълна пералня пак не винаги ги разпределя равномерно. Ако вътре има само 3-4 тениски си ги разпределя много добре. При пълна пералня не е много сигурно. Обаче дисбаланса при 3-4 тениски е много по-малък от колкото при пълна не добре балансирана пералня! Проблема с дисбаланса идва и от материята на дрехите - някои задържат повече вода от другите. Едно одеяло от поларните задържа повече вода от един дънков панталон и тежи повече. Но след хубава центрофуга одеяла излиза почти сух и доста лек, а дънковия панталон не толкова сух и по-тежък. Та дори по-време на центрофугиране дисбаланса се променя... пълно щастие няма
За разликата в "накисването" се съгласявам веднага. За малкото дрехи ще правя експеримент Grinning
Не че в моята пералня се перат малко дрехи Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт