В аксиомата за успоредността от евклидовата геометрия, която цитираш, няма никакви противоречия, тя е безусловно вярна, не само защото е аксиома и като такава приема за истина, но и защото в евклидовата геометрия и кривината е 0(нула) т.е всичко е плоско, равно и право. Но действителността не е плоска и права, а е динамична и неравна. Нашето мислене също е динамично и противоречиво и няма граници. Можем да мислим положително, можем и отрицателно, можем и да не мислим. Докато мислим ние можем да разграничим добро от зло и да си поставим собствени нравствени, морални, социални и др. норми, които да отговарят на нашето мислене и начин на живот и да си ги отстояваме, когато са застрашени. Живота не е безусловно верен, за да го приемаме такъв какъвто политиците ни го отреждат. Живота е противоречие и всеки сам избира на коя страна да застане - на страната на мислещите и търсещите истината или на страната на приемащите безусловно всичко спуснато им отгоре за вярно. Ако бях робот нямаше да мисля, а да действам в посока на спуснатата ми заповед и това щях да го правя без противоречие. Но аз съм човек, който вижда примерно как няма да се интегрират и как броя на престъпленията расте, докато някои продължават да мислят само за неклетниците. И докато всичко се крие, оправдава и има безумно бездействие, този брой ще нараства. В евклидовата геометрия двете успоредни прави никога няма да имат пресечна точка. Но в живота винаги е възможно да се загуби успоредността, примерно при една война или терористичен удар в България, е много голяма вероятността твоята права да намери пресечната точка с моята права, когато си промениш мнението за мюсюлманите.
Правилно и грешно според кого?Преди години също налагаха ''правилно мислене'' после го отрекоха.Аз си имам собствено мнение.