Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 31 080
 • София
 • Мнения: 4 222
Навсякъде хора има всякакви.
Скрит текст:
В Доспат една зачулена жена замери кучето ми с цепеница, защото беше клекнало на улицата, макар че аз стоях до него с пликчето, после събрах "творенията" му и чинно ги изхвърлих, както си му е редът. Затова пък друга баба, също омотана добре, ни упъти как да стигнем до парка, а накрая ни пожела "аллах да ви пази".  Simple Smile
Факт е, че турска реч в Доспат не чух никъде, и български байраци се веят навсякъде. Е, и плакати на ДПС има, разбира се...
Най-странната комбинация, която съм виждала, е турскоезични роми в Пещера, които са християни-евангелисти. В църквата им книгите с псалмите, които пеят, са на турски език, също и библията и писания на Лутер - всичко на турски, защото те български едва говорят.

# 31 081
 • Мнения: 2 385
На какъвто искат език да си четат евангелието, важното е, че са християни.

В Доспат, Сърница и околностите (ходим на почивка там от 90-те) не съм чула друга реч, освен българска.

# 31 082
 • SE
 • Мнения: 8 356
Факт е, че турска реч в Доспат не чух никъде, и български байраци се веят навсякъде. Е, и плакати на ДПС има, разбира се...

Помаците точно в тази община никога не са се припознавали в ДПС и съответно не гласуват за тази партия. Гласуват за ГЕРБ.

Ето например на последните общински избори кандидатът на ДПС е трети по вот след кандидатите на ГЕРБ и Реформаторския блок.

https://results.cik.bg/minr2015/tur1/mestni/2110.htmlМоите лични наблюдения показват, че тези хора са такива каквито са открай време с техните обичаи, бит и традиции.   Нито забелязвам да са станали по-религиозни, нито да се радикализират, нито да се забулват повече, нито са тръгнали да ви колят, взривяват и изнасилват. Това е смесен регион (област Смолян) с помашко, турско, християнско и ромско население, което население си живее в мир, разбирателство и толерантност откакто се помня. Неслучайно точно този регион се дава като пример за етнически мир.

Наистина не разбирам защо в тази тема се надъхвате против българските мюсюлмани, които съставляват 10-12% от българското население, които открай време живеят в България и които нямат нищо общо с тези от MENA?! Rolling Eyes

# 31 083
 • Чужбина
 • Мнения: 6 505
Това е някакъв изолиран случай, OnDine.

Моето семейство даваше под наем етаж от къщата ни в провинцията на помаци. Прекрасни хора. А децата им - много добре възпитани.

# 31 084
 • Varna
 • Мнения: 2 419
Ондинче,
кофти късмет си имала душко за съжаление.
Другият път ела при нас в село Косово. Християнин до християнин душа, ама сами за себе си казват, че са дръпнати за разлика от другите родопчани.

# 31 085
 • София
 • Мнения: 4 222
Наистина не разбирам защо в тази тема се надъхвате против българските мюсюлмани, които съставляват 10-12% от българското население, които открай време живеят в България и които нямат нищо общо с тези от MENA?! Rolling Eyes
Ако имаш предвид мен - аз съм последната, която би "надъхвала" някого против българските мюсюлмани или въобще против които и да е религиозни малцинства. Просто споделих неща, които ми направиха впечатление, без грам идея да критикувам хората там - те си живеят така, както са свикнали и както им харесва, не пречат на другите и не искат и на тях да им пречат, което си е нещо нормално. Тези хора не са пришълци тук, а са българи и си живеят в родината - както и ние, разликите в бита и религията са без значение.
Във всички най-известни религии има заложени общочовешки ценности и правила - не кради, не убивай, помагай на другите и още много такива подобни, необходими за нормалното функциониране на всяко общество. Когато тези религиозни догми изпълняват ролята на морален стожер за хората и по този начин обслужват интересите на обществото - всичко е наред, без значение кой точно бог повелява да не престъпваш тези табута и да живееш почтено.  Когато не се използват религиите за противопоставяне на хората едни срещу други - проблеми няма, живеят си мирно, черпят се едни други на Коледа,  Великден и всички там байрями и през ум не им минава да се колят заради някакви си там богове.
Лошото идва, когато религията се използва за политика. Според мен това е недопустимо в 21-ви век, това тласка развитието на обществото векове назад. Безумие е да се вадят ножове и да гърмят взривове заради богове и пророци - религията става оръдие в ръцете на мръсни политикани и точно това е най-отвратителното и най-плашещото за мен.

# 31 086
 • Street of Dreams
 • Мнения: 8 273
Това е някакъв изолиран случай, OnDine.


Точно така съм го приела и аз и мислех, че така съм го описала. Стечение на обстоятелствата и споделяне на случай от многото ми ходения в Родопите. Нищо повече не съм искала да кажа, освен това, което съм казала.

# 31 087
 • Мнения: 796
По повод на Доспатско - всичките са помаци, с матерен език български. С изключение на едно село, високо горе на баира, май беше между Тешел и Триград - Гьоврен.
С престилки и забрадки помакините си ходят от край време. Само по татово време покрай многобройните възродителен процеси и това не им даваха да обличат. На автогарата на Гоце Делчев имаше един голям надпис - Не се допускат в автобусите жени в непрятно облекло! Явно думата е диалектна, но съм я запомнила. Забраната беше за престилките, правите панталони под тях и забрадки те, които не бяха мюсюлмански.
За съжаление в Сърница положението е зле - имаше имам или чужденец, или нашенец, но от обучените в арабския свят. И насаждащ доста радикален ислям.
В Рибново положението е трагично, явно там се наливат яки пари от вън - огромни строежи, като зандани почти без прозорци. Всички жени и момичета зачулени!
Външният ислям настъпва сред циганите и помаците, за сега не закачат турците, или те не се поддават.
Не съм имала никакви проблеми при комуникацията с тях. Единствено понякога не мога да разбера нещо от местния диалект, но същото ми се е случвало и при разговоре с християнските баби (западнячка съм и родопското.наречие ми е далечно).
Ондин, от дете обикалям по диви места в Бг (което значи 50 години). Много голямо значение имат тона и думите, с които се обръщаш към обикновените хора в селата.
Нум, не съм била последните няколко години в този край, може да са се влошили нещата. Черни роби никога не съм виждала.

# 31 088
 • София
 • Мнения: 4 222
Стотици мигранти окупираха за кратко Пантеона в Париж
Около 700 мигранти и техните привърженици се присъединиха към демонстрацията, като някои от тях влязоха в историческия комплекс около обяд.
Така наречените "черни жилетки" е базирана в Париж асоциация на мигрантите, която е взела името си от антиправителствено протестно движение на "жълтите жилетки". Докато влизаха вътре, туристите бяха евакуирани от Пантеона, където са погребани някои от най-големите личности на Франция, включително писателите Волтер, Виктор Юго и Емил Зола.
В изявление протестиращите „черни жилетки“ заявиха, че искат "документи и жилища за всички", описвайки се като "нелегалните, безгласните и безправните от Френската република".

ВИДЕО и ВИДЕО
Каква стана тя - уж идват молби за убежище да подават, а всъщност изискват, че и жилища да им се предостави претендират, щото били безгласни и безправни, направо са жертви на Френската република.  Shocked ooooh!
Този цирк би трябвало да имитира нещо като революция - Liberté, égalité, fraternité, такива ми ти работи. Пълна пародия. Няма ли полиция в тая държава?
Заблудените европейци първо ги вадят уж давещи се от лодките им - спасяват ги, а после "страдалците" им се качват на главите. Волтер, Юго и Зола са се обърнали сигурно в гробовете...

# 31 089
 • Мнения: 8 228
Ако ще раздават жилища на нелегалните, да отиваме и ние, защо пък да не ни дадат и на нас...

# 31 090
 • Мнения: 1 119
Много ми хареса това с "Под игото" и разказите на Йовков!
Кънев от БХК не разбрал какво е искал да му каже Гешев... Цяла България разбра, само БХК не разбраха. Joy

Всъщност в доклада им за състоянието на правата на човека дали са изследвали правата на здравеопазване на българите? Дали има думичка за инвалидите, за децата инвалиди, за хората с ментални заболявания и условията за тях, за възрастните пенсионери и ниските пенсии, които са много под екзистенц минимума, за още по-ниските пенсии на инвалидите, които никога не са работили. Защото как се живее със 138 лв. месечно? Кое по-напред да си купиш и кой да ти го купи? Кой да ти помогне?

Хайде стига! Мигрантите да си ходят у тях, че от помагане не останаха пари да се помага за на нашите местни нуждаещи се.
В този смисъл, много ми хареса изказването на Тръмп - като не им харесват условията, да не идват.

Последна редакция: сб, 13 юли 2019, 10:06 от Diorela

# 31 091
 • Мнения: 15 634

Всъщност в доклада им за състоянието на правата на човека дали са изследвали правата на здравеопазване на българите? Дали има думичка за инвалидите, за децата инвалиди, за хората с ментални заболявания и условията за тях, за възрастните пенсионери и ниските пенсии, които са много под екзистенц минимума, за още по-ниските пенсии на инвалидите, които никога не са работили. Защото как се живее със 138 лв. месечно? Кое по-напред да си купиш и кой да ти го купи? Кой да ти помогне?


За тези неща има други доклади. България е на първо място по смъртност в света, главно заради лошо здравеопазване и мръсен въздух. Само че тази работа няма общо с малцинства и мигранти.

# 31 092
 • Мнения: 1 119
Аз коментирам човешките права, а такива имаме всички, не само малцинствата и мигрантите.

Доколкото чета заглавието, този доклад касае човешки права, би трябвало да е в тяхната съвкупност :
http://glasove.com/categories/novini/news/ivan-geshev-pratil-ekz … xOystHlUlTL_3ZHpM

И от извора - сайта на БХК:
https://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/20190703-press … hc-annual-report/
Цитат
Независима неправителствена организация за защита правата на човека

... годишния доклад на БХК за състоянието на правата на човека в България

На човека! Не на малцинствата или на мигрантите!

Щом претенциите им са да защитават всички човешки права, то моля да го правят. За всички хора!
Нима пенсионерите, инвалидите, децата-инвалиди, хората с ментални заболявания, социално слабите  българи у нас не се нуждаят от защита?! Нима няма дискриминация срещу тях?!  Нима основното им право им на живот се зачита и е защитено със социалната пенсия от 138 лв.?!
Като ще защитават само малцинствени групи, да си се регистрират като малцинствена организация, а не да развяват гръмки фрази.
----------------------------------------------------------

ПС Току що гледах по ТВ поредицата "Да хванеш гората". Пак даваха англичани, заселили се в България. Хората казаха, че ако трябва да избират, ще изберат българския паспорт. Защото тук още можеш да си сложиш бг знаме, а в Англия вече имало много обидчиви и не можеш да развяваш английското знаме, а старата песничка (от 1731г.!)  "Baa Baa Black Sheep", вече не можело да се пее така, не можело да бъде черна овца, трябвало да бъде многоцветна овцата - Rainbow.
https://www.couriermail.com.au/news/breaking-news/racist-baa-baa … 67a3c7616af62f48f

Ама то пък дъгата едни други са си я присвоили, та от цялата работа ще излезе, че овцата в песничката е гей. Да не вземат и те да се обидят, че ги сравняват с овце....
Малиииий, размножаването на овцете отиде на кино. Joy

ППС
Чудя се, нег***е, тези, с тъмния цвят на кожата, не са ли се сетили още да се обидят от черния цвят на дрехите на забулениете ??? Що в Англия, щом вече знамето обижда обидчивите, а черните овце са проява на расизъм и обиждат другите обидчиви, не вземат да забранят въобще черния цвят? Вкл. и на бурките и разните там други облекла?!  Ще стане голям майтап.  Joy
А какво ли би станало, ако белите вземем да се обиждаме от белия цвят, жълтите - от жълтия, червените - от червения...

Последна редакция: сб, 13 юли 2019, 12:41 от Diorela

# 31 093
 • Чужбина
 • Мнения: 6 505
България е на първо място по смъртност в света,

Ъъъъ ... Къде е тази статистика?

# 31 094
 • Мнения: 15 634
България е на първо място по смъртност в света,

Ъъъъ ... Къде е тази статистика?

И аз като теб запецнах като го прочетох, но е истина.

http://worldpopulationreview.com/countries/death-rate-by-country/

https://www.worldatlas.com/articles/measuring-conflict-and-disea … tality-rates.html

... както и според много други източници. Има и подробни доклади, в които е обяснено защо е така и според тях главната причина е здравеопазването или липсата на такова.
Според ЦРУ през 2017 сме на трето място, като Лесото и Латвия ни изпреварват с малко.

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rank … der/2066rank.html

Общи условия

Активация на акаунт