Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8 163
Какво е столетническо хранене?
Храненето на столетниците е нискокалорично, високовъглехидратно хранене на растителна основа. При него фокусът е върху цели растителни храни в естествения им вид. Те са по природа калорично ниски, но изобилстват на полезни хранителни вещества.

С други думи, това хранене е основано на продукти, които са с висока хранителна плътност (съотношение хранителност/калоричност), а основният дял калории идва от въглехидрати.

Столетническото хранене е разнообразно, здравословно, вкусно, изобилно, адаптивно и красиво. Всяка порция изглежда привлекателна, а яденето е питателно и пълно с лесно усвоими полезни хранителни вещества.
 
Защо столетническото хранене не е диета?
Защото диетите се основават на един принцип: временно рязко намаляване на калорийния прием. Проблемът е, че временните мерки водят до временни резултати.

Нещо повече, периодичното подлагане на диети води до увреждане на организма и до отлагане на все по-голямо количество висцерални (вътрешно коремни) мазнини. Те са значиелно по-опасни от подкожните и са свързани  с редица заболявания, вкл. високо кръвно налягане, диабет, ССЗ и с все по-широко разпространената проява на инсулинова резистентност и диабет.

Храненето на столетниците не се основава на калорийни рестрикции. Не се броят калории, защото се гледа съотношението между нутриенти и калории (ANDI Score класацията е чудесен ориентир за това кои продукти са с най-висок хранителен индекс). Така тялото получава необходимите му хранителни вещества, при това с оптимален калориен прием.
 
Какъв тип храна се консумира при столетническото хранене?
 • Всички плодове
 • Всички зеленчуци
 • Всички бобови
 • Всички цели зърнени
 • Ядки (за предпочитане сурови и киснати или покълнали), особено орехови
 • Цели семена
 • Минимално количество добавени обработвани мазнини, извлечени растения и за предпочитане никакви от животни
 • Никакви фабрично обработвани зърнени (бяло брашно, макаронени изделия от бяло брашно)
 • Никакви рафинирани захари, вкл. скрити (сосове, газирани и подсладени напитки, готвени и/или пакетирани десерти)
 • По избор и в зависимост от здравословното състояние може да се ядат ограничени количества животински продукти (препоръчително около 4-5%, но не повече от 10% от общия калориен прием; седмичната консумация на месо не трябва да надвишава 280 гр. за жените и 450 гр. за мъжете).

Препоръчително е продуктите да се ядат под форма, която е възможно най-близка до естествената: сурови плодове и зеленчуци (които позволяват това), покълнали зърнени или пълнозърнести брашна, бобени кълнове (от които бобови позволяват).

Разбира се, готвенето на растителните продукти е напълно допустимо, а в някои случаи определено е за предпочитане (напр. за повечето гъби, бобови и картофи). Топлинната обработка на животинските продукти е силно препоръчителна, за да се избегнат зарази. Плодовете е по-добре да се консумират или сурови, или след замразяване, без да се добавят рафинирани захари. Ето какво става с хранителната стойност на ягодите, когато бъдат превърнати в сладко:
 

 
Какви са принципите на столетническото хранене?
 • Основният дял от дневния калориен прием се пада на бавните въглехидрати, които идват от зеленчуци, бобови, плодове и семена
 • Консумират се предимно цели растителни продукти, сурови или готвени
 • Животинските продукти (месо, морски животни, субпродукти, мляко и млечни продукти) се използват в минимални количества и много рядко, а в някои случаи - изобщо
 • В общия случай мазнините са предимно от растителен произход и неразделни от източника им (ядки и семена, авокадо, цели маслини), а не като извлек (олио, зехтин, масла)
 • Дневният калориен прием на мазнини (животински и растителни) рядко надвишава 10%

По какво столетническото хранене се отличава от веган или веге храненето?
Храненето на столетниците се отличава от традиционното веган или веге хранене по следните два аспекта:
 • Съотношението В/П/М, където въглехидратите дават най-големия дял от калорийния прием за деня (около 75-80%). Останалите калории се делят по равно между белтъчините и мазнините, като изключително малка част от тях са с животински произход.
 • Гъвкавостта по отношение приема на животински продукти. Столетническото хранене може да бъде веган, веге или всеядно хранене. Основното правило е, че храните от животински произход трябва да се ползват пестеливо - като подправка.

Защо трябва да се намали консумацията на животински белтъчини?
Скрит текст:
Животинските протеини са право пропорционално обвързани с нивото на IGF-1 - белтък, който играе роля и при растежа на клетките. Наличието на този протеин в кръвта е нормално, но с при увеличаване на количеството IGF-1 се увеличава и рискът от з … морни образувания. Колкото повече животински протеини се консумират (от месни и млечни продукти), толкова по-високо е нивото на IGF-1. Тази връзка е доказана от години (1, 2, 3). Типично за кръвните изследвания на дългогодишно здравите столетници е, че при тях нивото на IGF-1 е ниско, а нивото на фитохимикалите - високо.

Друг проблем с повишената консумация на месо е типът желязо, което постъпва в организма. Наречено хем желязото (heme iron), то се абсорбира напълно от човешкия организъм независимо от нуждите, а това предизвиква оксидация, ускоряваща стареенето на клетките. Когато хем желязото се комбинира с наситените масни киселини, типични за животинските продукти, се повишава и рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Месото също така влияе отрицателно върху видовото разнообразие на полезните бактерии, които живеят в стомашно-чревния тракт. Една от фукциите на стомашно-чревния микробиом е да общува с имунната система. Изследванията показват, че хората, хранещи се с много животински продукти и обработвани храни имат микробиом под оптималния и повече възпалителни процеси в организма, които от своя страна допринасят и за отлагането на артериална плака.

Друга зависимост, към която сочат изследванията е право пропорционалната връзка между повишената консумация на мес … ймер или деменция.

Хомоцистеинът е съдържаща сяра аминокиселина, която е резултат от разпада на животински белтъчини. Нейните нива са по-високи при хора, в чието хранене преобладават животинските белтъчини (месо, млечни) за сметка на растителните продукти. Изследванията потвърждават, че хомоцистеинът е фактор, свързан с повишения риск не само от ССЗ, но и от деменция и Алцхаймер - все заболявания, които са огромна рядкост при дългогодишно и пространно изследваните столетници в Окинава. Както може да се очаква, нивото на хомоцистеин при тях е много ниско.

Още по-важен е и чисто екологичният ефект от намалената консумация на животински продукти.

Тогава какво месо и по колко да ям?
Колкото по-малко месо (от бозайници, птици и риба) ядете, толкова по-добре. Заменяйте го растителни продукти, богати на белтъчини.

Ако и когато консумирате месо, старайте се да виждате това, което ядете. Тоест, гледайте да не купувате преработени месни продукти, защото обикновено в тях се влагат евтини меса, обрезки и пр. Tака ще намалите риска си от метаболитни, хронични и ракови заболявания. Избирайте месо, за което знаете, че е възможно най-чисто. Ако хапвате сьомга, стойте настрани от тази, която е гледана във ферми.

При всички случаи се старайте седмичната ви консумация на месо (от бозайници, птици или морски/речни животни) да не надвишава 280 гр. за жените и 450 гр. за мъжете.
 
Ползата от повишения прием на растителни продукти
Забелязали ли сте, че най-здравословните храни и най-големият дял "чудотворните" суплементи на пазара са от растителен произход? Това е напълно нормално, защото в растенията се съдържат витамини, минерали, фитохимикали и фибр … е върху организма.

Ето някои основни предимства на столетническото хранене:
 • Витамините, минералите и фитохимикалите от растенията са един от основните фактори за силна имунна система и възпрепятстват преждевременното клетъчно стареене
 • Фитохимикалите ITC предпазват от възпалителни процеси и злокачествени туморни заболявания
 • Флавоноидите предпазват от ССЗ, а клетките (вкл. мозъчните) - от увреждания вследствие на окисляване
 • Антоцианините и полифенолите подтискат образуването на масни киселини, намаляват окисляването на LDL и отлагането на артериална плака, а едновременно с това участват и в разпада на масните депа
 • Човешкото тяло абсорбира според нуждата си растителното не-хем желязо
 • Растителните белтъчини са по-лесно усвоими и нямат канцерогенно и липогенно действие
 • Фитохимикалите и фибрите в растенията подпомагат видовото разнообразие на стомашно-чревния микробиом и предпазват от ракови заболявания.

Диетите, разчитащи на въглехидратна рестрикция, прекомерен прием на животински храни (белтъчини и мазнини) или продължителна консумация на един и същи продукт, се характеризират със силен недостиг на фитохимикали и фибри. И нито един "магичен" суплемент не е в състояние да компенсира тази липса.
 
Защо това е храненето на столетниците?
По света има няколко места, в които са концентрирани най-големите групи столетници, които са с дълголетно добро здраве, разположение на духа и памет. Тези места са обект на дългогодишен интерес, наблюдения и проучвания и са наречени "Сини Зони".Хората в тези зони имат не само впечатляващо дълъг и пълноценен живот, но и изумително нисък процент на автоимунни, ракови, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Впечатляващо рядка е проявата и на болести като Алцхамер и деменция. Възрастните хора от Сините Зони се радват на бодрост, пъргавина, завидно либидо, превъзходна памет, чувство за хумор, добро зрение, здрави зъби, силна костна система и жилава мускулатура.

Събраните данни показват, че във всички тези места хората се хранят предимно с цели растителни продукти.
 

Лома Линда
Бобовите като основа в храненето на столетниците
Храненето в Окинава
 
По колко калории дневно приемат дългогодишно здравите столетници?
Въпреки високата си физическа активност, дълголетниците от  Абхазия, Окинава, Вилакабамба, Китай, Корея, Хунза и т. н. приемат много по-малко калории, отколкото хората от индустриално развитие страни. Дълголетните мъже консумират около 1900 калории дневно. Сравнете това с близо 2700-те калории, които приема средно статистическия мъж в развитите страни!

И въпреки (или заради) това хората с нискокалорично високовъглехидратно хранене са по-здрави, активни и живеят по-дълго. Без хранителни добавки, скъпи пакетирани "супер храни" и протеини на прах.
 
Имам ИР/диабетик съм, а този тип хранене предполага прием основно на въглехидратни храни. Това не е ли опасно?
Скрит текст:
Столетническото хранене от десетилетия се прилага като средство за предпазване, контрол и лечение на диабет. Приемът на хранителни вещества в тяхната максимално естествена форма ги прави лесно разпознаваеми и усвоими за организма. Успоредно с това, минималното количество животински храни и мазнини спомага за пречистването на тялото от излишните мазнини, които затрудняват работата на различните органи и системи. Така организмът съумява отново да се върне към правилната обработка на постъпващите захари.

Причината за ИР и диабет II е, че вътреклетъчната мазнина пречи на инсулина да постъпи в клетката, … ата резистентност. Лесната достъпност на разпознаваемите от организма хранителни вещества, идващи от растителни продукти подпомага работата и увеличава броя на митохондриите. Те, от своя страна, водят до изчистването на вътреклетъчната мазнина от мускулните клетки, блокираща притока на инсулин (илюстрация на д-р Нийл Барнард).
 

При диабет е препоръчително да заместите зърнените продукти с бобови, а обикновените картофи - със сладки или ямс. В някои случаи се налага да се спре изцяло консумацията на картофи и основният източник на скорбяла да станат бобовите.

Нека подчертаем още веднъж: има разлика в начина, по който човешкият организъм реагира на из … ете и зеленчуците.

Защо организмът ми би се чувствал така добре при основен калориен прием от въглехидрати?
Скрит текст:
Да започнем с това, че използването на въглехидратите като източник на енергия е толкова основна функция, че е приблизително еднаква за почти всички известни ни живи организми: от растения, през гъбични, та до млекопитаещи.

С други думи, захарите са били използвани като източник на енергия много по-продължително и от много повече (известни нам) форми на живот, отколкото, да кажем, мазнините. Това прави въглехидратите по-естествен, лесно разпознаваем, обработваем от организма и предпочитан от консуматора калориен източник.

В продължение на над 65 милиона години приматите са еволюирали така, че да ползват захарите като лесни и бързи източници на енергия. Разбира се, през по-голямата част от времето тази захар е постъпвала в организма на примата чрез консумацията на растения. Затова телата на приматите, в това число и на човека, са се специализирали в разпознаването, извличането и обработката на захар и хранителни вещества именно от плодове, зеленчуци и зеленолистни.

Огромното предимство на едрите примати е способността им да се приспособяват, за да оцеляват при различни условия. Човекът е особено талантлив в това отношние. В процеса на приспособяване, примитивните хора са започнали да ядат мърша и да ловят насекоми и дребни животни, а след това се научили да използват оръжия за лов и риболов. Колкото по-далеч от екватора живеели хората, толкова по-голям процент се падал на енергията и хранителните елементи от животински произход.

Въпреки това, следвайки правилото за избор на пътя с най-малко съпротивление, организмът ни естествено търси източници на въглехидрати. Вместо да се страхуваме от природно обусловената си пристрастеност си към захарите, можем да се възползваме от нея, като дадем на тялото си това, което иска, но в естествената му форма: от цели растителни хранителни продукти.

А възможно ли е хората да оцеляват, ако основният им източник на калории са животинските мазнини и белтъчини?
Скрит текст:
Възможно е. През хилядите години на еволюция и промени на климатичните условия, хомо сапиенс е доразвил способността си да използва животински мазнини и белтъчини. Но е изключително показателно, че преминаването към използване на мазнини за основен източник на енергия е запазено като крайна мярка. Тялото се "съгласява" на подобен компромис единствено с цел оцеляване в критични ситуации, при това с цената на продължителен и труден за организма преходен период.

Защо човешкият организъм приема с такова нежелание мазнините и животинския протеин като основен източник на калории?
Скрит текст:
Защото мазнините (особено животинските) и животинските белтъчини изискват по-голям разход на енергия, докато бъдат смелени, обработени и абсорбирани. А животът (поне този на Земята) предпочита пътя на най-слабото съпротивление. И причината за това е проста: колкото по-малко стрес и напрежение, толкова по-бавно се амортизира материята, следователно толкова по-продължителен е животът.

Затова, въпреки че ВМ-НВХ може да облекчи състояния като ИР, диабет и затлъстяване, нито една от дълголетно здравите групи хора не използва (животински) мазнини и белтъчини като основен източник на калории.

Нещо повече: всяко хранене, основано на животински продукти е екологически нерационално и опасно.

Защо тялото ни реагира по различен начин на рафинираните захари?
Скрит текст:
Първата рафинирана захар е била получена преди около 2300 години, но започва да става достъпна в Европа едва през XVIII век.

Това означава, че от чисто еволюционна гледна точка, приматите (в лицето на човека) са имали достъп до рафинирана захар само през 0.0026153846153846% от историята си! Естествено, че организмът ни няма да може да я разпознава и обработва правилно. Естествено, че рафинираните захари ще водят до стрес и заболявания. Та организмът ни не е устроен да се справя с подобни продукти!

Имам нужда да изгоря излишни телесни мазнини. Как храненето на столетниците може да помогне, щом основният източник на калории е от въглехидрати?
Скрит текст:
Плодовете, зеленчуците, семената и зърнените, когато са цели, са със захари. За разлика от рафинираните захари, които постъпват в организма шоково, въглехидратите от целите растителни продукти се обработват по-бавно. В естествения си вид плодовете и зеленчуците (с малко изключения) са с естествено ниски нива на мазнини, което пречи на отлагането на тлъстини.

Нещо повече - фактът, че в естествената си форма растителните храни са с висока хранителна плътност (високо съдържание на хранителни вещества при ниска калоричност) води до това, че може да се яде "на корем", и пак да се постигне и поддържа оптимална физическа форма - когато получава правилните хранителни вещества, тялото естествено се стреми към нея.

По какъв начин столетническото хранене влияние на акне, храносмилане и артериална плака?
Скрит текст:
Минималната консумация на животински продукти предизвикват изчистване на акнето и артериалната плака и възпрепятстват нови отлагания. Лесно усвоимите фитохимикали водят до намаляването на възпалителните процеси и подобряват състоянието на клетките, вкл. гъвкавостта на кръвосносните съдове.

Повишният прием на целулоза подпомага правилната фукнция на стомашно-чревния тракт.

Спортувам редовно. Няма ли мускулите ми да се стопят, да загубя издържливост и сила, а тренировките ми да станат неефективни при такъв ограничен прием на белтъчини?
Скрит текст:
Мускулите растат като следствие от натоварване, а не от повишаване приема на белтъчини. Ако обаче целта ви е драстично повишаване на мускулната маса като следствие от високо натоварващи силови тренировки, можете да увеличите приема на протеин. Примерите за постигнали успех веган бодибилдъри са много.

Ако пък се притеснявате за издържливостта си, вижте какъв е основният източник на калории за кенийските календжин и мексиканските тарахумара бегачи на дълги разстояния:
 
Двамата най-възрастни бегачи, Хидекичи Миязаки (105 годишен спринтьор) и Фауджа Сингх (104 годишен маратонец) също се хранят основно с растителни продукти.
Притеснявам се, че на столетническото хранене ще се повиши количеството на пестицидите, които ще приемам, а не мога да си позволя да купувам само био храни. Какво да правя?
Скрит текст:
Заради законите за био натрупване и био увеличение, с повишаване консумацията на растителни храни ще постигнете точно обратния ефект: намаляване на токсините, постъпващи в организма ви.

Ако има пазара има ограничен избор на био продукти или те са много скъпи, водете се от този списък на "мръсната дузина" и "чистите 15":
 

Ами фитоестрогените в соята?
Скрит текст:
Къде се консумира най-голямо количество соеви продукти? В Япония и Китай.

Ако теорията за фитоестрогените беше вярна, тогава японките и китайките щяха да са с най-голямата гръдна обиколка, а мъжете японци и китайци щяха до крак да имат moobs (мици).

Какви суплементи и супер храни ще са ми нужни?
Скрит текст:
Столетническото хранене се отличава с огромното си разнообразие от полезни, лесно усвоими хранителни вещества. Ако изберете да консумирате ограничени количества животински продукти, най-вероятно няма да е нужно да приемате дори В12, стига да нямате проблеми с усвояването на този витамин. Ако предпочитате веган версията на столетническото хранене, добавката вит. В12 (под формата на метилкобаламин) е задължителна, дори да е като част от "подсилени" веган продукти (растителни млека, хранителна мая и пр.)

През зимните месеци, когато слънчевата светлина е по-малко, можете да приемате допълнително вит. D.

Ако не ядете риба, пийте ниски дози DHA, която се продава и под формата на веган добавка (извлек от водорасли).

При пълноценно столетническо хранене, всички останали "супер храни" и "чудодейни" суплементи са излишни за човек без хронични или автоимунни заболявания.

А няма ли нивото ми на HDL да се понижи твърде много?
Скрит текст:
Основната роля на HDL е да премахва излишния LDL. Храненето на столетниците е с естествено нисък прием на допълнителни мазнини (животински или растителни), което води и до естествено ниски нива на LDL.

Ниското ниво на холестерола не е опасно, както се твърди. Столетниците в Абхазия поддържат общо ниво на холестерл от 98 мг/дл (2,5 ммол/л), а са във великолепно здраве и физическа форма, въпреки изключително напредналата си възраст.

Вече съм на 20/30/40/50 години, живея в градска среда, а работата ми е свързана със стрес. Какъв е смисълът да преминавам към столетническо хранене сега?
Скрит текст:
Колкото по-рано, толкова по-добре, разбира се. Но дори сега все още не е късно да приложите столетническото хранене. Огромен брой хора, преминали към столетническо хранене са направили това в зряла възраст, и пак са постигнали великолепни и дългосрочни резултати. Особено впечатляващ е случаят на Рут Хайдрих, която преминава на столетническо хранене на 47 години, едва след като е диагностицирана с рак на гърдата, метастазирал в костите и единия й бял дроб. Рут, вече на 80 години, успява да пребори болестта без лъче- и химиотерапия, а само със столетническо хранене (във веган варианта му) и спорт.

А нима стареенето и здравето не са само въпрос на гени?
Скрит текст:
Определено не. Разбира се, че гените играят роля, но (изключение правят генетичните заболявания, разбира се) не толкова голяма, колкото сме свикнали да мислим. Според един от най-изтъкнатите специалисти по геронтология, д-р Джон Роу, "с редки изключения само 30% от физическото стареене е заради гените ... и колкото повече остаряваме, толкова по-малка важност имат те."

Доказателство е и контрастът между здравето на столетниците и на младото поколение в Окинава.

Американската военна база е довела след себе си и типичната американска кухня на удобството: заведения за бързо хранене, полуфабрикати, подсладени газирани напитки и консервирани храни. Никъде другаде в Япония няма такава голяма концентрация на ресторанти за хамбургери, а Окинава държи първото в света място по консумация на обработени и консервирани меса.

Успоредно с това се е увеличила и консумацията на рафинирани захари, масла и продукти от бяло брашно.
Какъв е резултатът? За цяла Япония, младите жители на Окинава са с най-висок процент на затлъстяване, ССЗ и риск от преждевременна смърт.

Същите гени, същата среда.

От какво значение за дълголетното здраве е средата на живот?
Скрит текст:
Една от най- продължтително изследваните и следени Сини Зони е тази в Окинава. Замърсяването там е изключително много, а най-високата точка на острова е с надморска височина от 525 м (сравнено с Черни връх, който е на 2290 м). Въпреки това именно в Окинава е една от зоните с най-голяма концентрация на столетници в добро здраве.

Изводът, до който са стигнали медицинските екипи, изследвали и проучвали храненето и здравето на голямо множество от най-дълголетните хора, е следният:

"Никога досега в историята на хранителните изследвания резултатите не са били толкова ясни и постоянни: хранене, което е високо на (нерафинирани) въглехидрати, ниско на калории и е основано на растителни продукти, е най-полезно за дългосрочното здраве. В това вече няма никакво съмнение, независимо от написаното в книгите, защитаващи нисковъглехидратното и високопротеиново хранене."

Какво друго да правя, за да бъда дълголетно здрав(а)?
Скрит текст:
Отношение към остаряването 20-годишно проучване е доказало, че положителното отношение към старостта води до по-продължителен (средно +7,5 години) и пълноценен живот.

Смисъл на живота Намирането на смисъл на живота в личен план дава възможност за поставяне на цели, за постигането им и за изграждане на силна воля за живот. Така човек е склонен да търси, предприема и осъществява промени, които водят до самоусъвършенстване както в личен (интелектуално, психически и физически), така и в обществен план (взаимоотношения, професия, социална дейност и интеграция). А това са все фактори, които увеличават продължителността и качеството на живота.

Контрол на стреса Mедитативните техники, били те религиозно обвързани или не, повлияват положително теломерно обвързаното клетъчно стареене дори при хора в напреднала възраст.

Спорт Oсвен, че помага за освобождаване на стреса, за контрол на теглото и за цялостна по-добра физическа форма, спортът дава добри отражения върху сърдечно-съдовата система (намаляване на периферната активност) и има положителен метаболитен ефект (намаляване на инсулиновата резистентност и подобряване на липидния профил).

Обществен живот Редовните срещи с приятели, приятните събирания с нови и непознати хора, поддържането на топли семейни и роднински отношения са все фактори, които са от полза за здравето.

Преминаването към столетническо хранене гарантира ли ми, че ще бъда столетник?
Скрит текст:
Не, разбира се. Но комбинацията от столетническо хранене, спорт, позитивизъм и положително зареждащ обществен живот ще допринесе за постигането на оптимални здраве, виталност и физическа форма.

В края на краищата
Целта не е да живеем нито 120, нито дори 100 години.
Целта е да изживеем пълноценно времето, което ни е отредено
.

Материали на английски:

Разкази за постигнат успех (на английски):

При създаването на темата са използвани и следните материали (на английски):

Последна редакция: пт, 18 ное 2016, 03:10 от Фея Кръстница

# 1
 • Мнения: 4 339
Спринг, солиш ли патладжана преди готвене?

Да,  аз дори го обработвам термично и тогава започвам да редя продуктите в тавата.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 12 868
Аз никога не соля патладжана,а го кисна в студена вода,която сменям няколко пъти. За 1час е излязла цялата чернилка и горчивина.Белите не ги кисна,не са горчиви.

# 3
 • Мнения: 4 339
Аз го соля, за да може да си пусне чернилката  Grinning , а после го бланширам замалко.

# 4
 • Мнения: 8 163
И аз го соля, ама щом става и само с вода, ще пробвам и така.

***

Зелена салата с репички + веган панирана "риба" и веган сос "Тартар"Веган шоколадов мус от разбита нахутена вода с шоколад, захар и соево мляко. Украсен с неовкусена разбита нахутена вода и придружен от малиниВеган пица с тесто, направено от голямата ми ФръцлаЯгодов веган сладолед върху основа от какаов кокос и украсен с карамелизиран кокосЛилав сладък картоф с ананасово бадемово кисело мляко и соево мляко. Поръсен с настърган кокос и малиниСалата (домати, магданоз, червен лук, балсамов оцет) с черна леща и ориз, поръсен със сусамЗакуска преди училище: овесени ядки, фъстъчено масло, банани, соево мляко, канела, боровинки, нар

# 5
 • София
 • Мнения: 290
Благодаря за новата тема !  bouquet
Аз не пиша ,но редовно ви чета . Чакам бебенце сега и пак гледам да се храня максимално здравословно Simple Smile

# 6
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 3 605
И аз благодаря за новата тема  Hug Много полезна информация bouquet
Чета ви редовно PeaceНе пиша,поради липса на време,когато разполагам с интернет и липса на интернет, когато имам време Crossing Arms
Привършвам  книгата на Д.Чопра "Супер храна" и съм на рецептите от неговият здравен център. Ще преведа тези,които ми допадат най-много, но по-нататък.
Скрит текст:
Фея, ако промениш заглавието с храненето на столетниците,според мен, ще звучи по приятно. Но все пак ти решаваш Hug Прости за намесата  Hug
И за да не е само запис,тази сутрин направих невероятно бадемово мляко с моят кухненски робот. Няма нищо общо с купеното.
Снощи крем с купено бадемово мляко,какао,майцена,корн флейкс  и замразени горски плодове  chef
Не оцеля до снимки.

# 7
 • Мнения: 466
Искам да живея у Фея.  Mr. Green Даже има рима.

За да не е гол запис, от днес:
палачинки от елда, гарнирахме ги с авокато и хранителна мая или с мед
и един най-обикновен бял боб на яхния

Данилу, опитай с орехи! Това е моят фаворит, мога да изпия литри. Безобразно вкусно е.  Heart Eyes

# 8
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 3 605
Имате поща,вече съм правила. Ние имаме повече бадеми, отколкото орехи. А и не съм купувала все оше орехи от новата реколта, а нашите този година бяха малко и дребнички.
Спанак с ориз.
За утре картофено пюре с грах. Ако купя моркови ще сложа и от тях chef
Тази седмица ми е много натоварена и нямам много време за готвене.

# 9
 • Мнения: 8 163
Малинки, чудесна новина! Кога ти е терминът?

Данилу, съжалявам, чак сега виждам поста ти и вече не мога да променям заглавието... Чакам с нетърпение да видя рецептите на Д. Чопра.

ПощаLaughing

Да споделя, че комбинацията сладък картоф + ананас е тре-пач!

***

Ягоди, боровинки, лилав сладък картоф, банан, домашен соев кефир, соево мляко, ванилия. Посипано с веган маршмелоус и веган карамелизиран кокос.Детски обяд в деня, когато в училищната столова дават само пица: направи си сам веган чийзбургер. Мандарини за десерт.Чай от прясна мента, охладен със замразени манго и ягода. Сипан в ръчно изработена чаша от фин японски порцелан, останала от сватбата на дядо ми и баба ми.Детска вечеря за Фръцлите и две техни проятелки: ориз, домати, черен боб с кимион, ядливи лъжици. Хлапетата нямаха търпение и направих бърза снимка...

# 10
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 3 605
Фея, bouquet Hug
Първото трябва да ги прочета всичките. 90 страници с много интересни идеи и съвети chef

# 11
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 3 605
Ето първата рецепта от книгата , която реализирах снощи (малко персонална ).
Сладък картоф, морков, кервиз,джинджифил на прах, лук,нарязан на ситно,люта чушка,3 чаши бульон (аз сложих вода),малко грах(няма грах в рецептата, но ми попадна под ръка и го добавих). Сварих всичко и после пасирах.
ММ рече, защо толкова малко направи Thinking да уточня,че то й сладък картоф не щя да яде предишния път Mr. Green

Да добавя,че сладкият картоф има много полезни характеристики-витамини и минерали,полезни за организма. Peace

# 12
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 3 605
В събота най-сетне намерих тукашно авокадо Party Страхотен вкус. Много различен от вносните плодове. Миналата година не донасяха, но сега ще имам пресни,урррра!
Къде сте се запиляли newsm78 bouquet

# 13
 • Мнения: 1
Браво! Поздравления за авторката на темата. Ето нещо и от мен гледайте и се учете

Това е традиционната Окинавска диета от годините след Втората световна война, когато Япония е в икономически подем, да не си помисли някой, че това е диета за бедни  Laughing


А това е видео от книгата на руския акад. Уголев Теория на адекватното хранене, в която се обяснява НАУЧНО защо човек трябва да се храни с растителна храна  Sunglasses

# 14
 • на острова на мечтите
 • Мнения: 3 605
Браво! Поздравления за авторката на темата. Ето нещо и от мен гледайте и се учете

Това е традиционната Окинавска диета от годините след Втората световна война, когато Япония е в икономически подем, да не си помисли някой, че това е диета за бедни  Laughing


А това е видео от книгата на руския акад. Уголев Теория на адекватното хранене, в която се обяснява НАУЧНО защо човек трябва да се храни с растителна храна  Sunglasses


типично за мъжете това назидателно гледайте и се учете Laughing Благодаря,благодаря! Почти не чувам видеото и е доста размазано като изображени.  Ако може линк Peace

Общи условия

Активация на акаунт