За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 75 611
  • 742
  •   2
Отговори
# 525
  • Мнения: 4 859
Благодаря ,момичета!
Получи се ....нещо Simple Smile Почти се изяде,ама много мъка да я докарам.
Пак ще пробвам ,няма да се отказвам.С 2-те пакетчета мая си стана добре,няма неизпечено (малката тавичка беше със сладко) .Явно това точене не ми се отдава и оттам идва проблема.
Благодаря отново -ще запиша съветите и пак ще я направя Simple Smile Подозирах,че проблема е в мен,не в точилката ...

# 526
  • Мнения: 904
Аз пък да ви попитам за изпитана ,сполучлива рецепта за лучник. В спомените ми от детството на баба лучника беше страхотен ,но майка ми не обича лучник и никога не правеше и така приемствеността се изгуби. Решила съм за Бъдни вечер да направя лучник вместо зелник примерно.

# 527
  • Мнения: 2 315
Аз пък да ви попитам за изпитана ,сполучлива рецепта за лучник. В спомените ми от детството на баба лучника беше страхотен ,но майка ми не обича лучник и никога не правеше и така приемствеността се изгуби. Решила съм за Бъдни вечер да направя лучник вместо зелник примерно.

Този много го харесваме, но за Бъдни вечер го направи без сирене. става и така-изпробвано.  Grinning

За да приготвите вкусен лучник, така както го правят по нашия край ще са ви необходими следните продукти: брашно 500-600 гр., мая за хляб ½ от кубче от 42 гр. или пакетче суха мая от 7 гр., 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка сол, 300 мл. хладка вода, 2-3 сухи чушки, 1 чаена чаша едро счукани орехи, сол на вкус, 1 чаена лъжичка червен пипер, чубрица, олио 2 супени лъжици за тестото и 50 мл. да изпържите плънката за вашият лучник и 3-4 едри глави лук.
Ето как да приготвите тестото за вашият лучник:

брашното се пресява и се прави кладенче в него. Сложете лъжичката сол в него. Разтворете маята в хладката вода заедно със захарта и добавете 2-те лъжици олио. Течността изсипете в кладенчето и замесете гладко тесто като постепенно поемате от брашното до неговото усвояване. Готовото омесено тесто прехвърлете в леко намаслен съд и оставете да втасва покрито със стреч фолио или кърпа, докато приготвите плънката за вашия лучник.
Приготвяне на плънката:

изчистете от семките сухите чушки и ги попарете с вряла вода, след което ги на режете на парченца със средна големина, нарежете на едро лука и го запържете в олиото за 5 минути като често го разбърквате да не загори. Добавете към него нарязаните сухи чушки и орехите. Бъркайте сместа още минута две и добавете червения пипер задръжте на котлона още 20-30 секунди и отместете. Овкусете с чубрицата и посолете на вкус. Докато приготвите плънката тестото ще се е отпуснало и готово за оформяне. Разделете го на две, едната част да е по-голяма от другата, примерно малко повече от половината. Оформете на топки. Постелете тавата ако желаете с хартия за печене или я подмажете с малко мазнина. Разточете по-голямата топка на кора за тава 26 -30 см така, че краищата и да излизат от тавата и я поставете в нея. Отгоре разстелете охладената плънка. Разточете и втората топка на кора, но с големината на тавата (както е показано на снимките). Падащите краища на долната кора обърнете и покрийте горната притиснете ги и ги прищипнете да затворите плънката.
Оставете да втаса 15-20 минути. Отгоре може да намажете вашият вкусен лучник с разбито яйце или само с жълтък и малко олио, с кисело мляко или само с вода. Печете в предварително загряна фурна на 180 градуса за 30-35 минути. След като извадите вашия лучник от фурната, отстранете тавата, като внимавате да не се изгорите и увийте в кърпа да почине за 15 минути.
Получи се много дълго, но нещо не стана с линк.

# 528
  • Мнения: 615
Здравейте! Възможно ли е да направя милинки, да ги наредя в тавата и въобще да са готови за печене, но да ги пробера в хладилника и да ги изпека на следващия ден сутринта, за да са топли за закуска?

# 529
  • Мнения: 168
Здравейте!
Може ли да замразя продуктите за бахур/свински  бял дроб и месо + черва/ във фризера и след това да го направя?
Предварително благодаря!

# 530
  • София
  • Мнения: 10 825
Аз пък да ви попитам за изпитана ,сполучлива рецепта за лучник. В спомените ми от детството на баба лучника беше страхотен ,но майка ми не обича лучник и никога не правеше и така приемствеността се изгуби. Решила съм за Бъдни вечер да направя лучник вместо зелник примерно.

Ето това е рецептата на моята баба. Тя я правеше с прясна мая, разбира се, но аз работя основно със суха

Тесто:
270 мл вода
1 к.л. сол
1 ч.л. захар
1 пак. суха мая
1 с.л. олио
500 гр. брашно (+ още при нужда)

Плънка:
5 стръка праз
червен пипер
магданоз
чубрица
сол
олио


Приготовление
Маята + захарта се оставя да шупне в малко водичка. Замесва се тесто и се оставя да втаса за около час.
Празът се нарязва и се запържва в олиото. Когато е почти готов се прибавят подправките.
Тестото се разточва на правоъгълник с размери 50 х 25 см. Плънката се разстила по кората и тестото се навива по дългата страна. Усуква се. В намазана с олио тава се навива като охльов. Остава се да втаса за 30 минути във фурната на 40 градуса. Поръсва се със шарена сол. Пече се на 170 градуса

# 531
  • Мнения: 2 860
Ей, страхотни идеи ми дадохте  Hug Имам доста кексово тесто и ще направя няколко неща от предложенията.

За сладкиша, предложен от i_peych, ако ползвам кондензирано подсладено мляко Dutch lady пак да го варя няколко часа, нали? Да стане по-карамелено?

Да попитам и за печати за бисквити - има ли в Джъмбо? Ако има дали са хубави?

# 532
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Здравейте! Възможно ли е да направя милинки, да ги наредя в тавата и въобще да са готови за печене, но да ги пробера в хладилника и да ги изпека на следващия ден сутринта, за да са топли за закуска?

НИкакъв проблем. Аз само така правя. Приготвям тестото, оставям го да втаса, оформям милинките и ги слагам в тавичката в която ще ги пека направо във хладилника. На сутринта са идеално втасали и пека. Винаги стават супер.

# 533
  • София
  • Мнения: 12 258
...............................

За сладкиша, предложен от i_peych, ако ползвам кондензирано подсладено мляко Dutch lady пак да го варя няколко часа, нали? Да стане по-карамелено?
Важното е да е със захар. Вариш кутията в тенджера покрита с вода през цялото време за около 1 1/2 - 2 ч

# 534
  • Мнения: 2
имам изостанал бял хляб.
идеи какво да направя от него без крутони, галета, пърж. филии и подобни.
страта
http://pep-4o.blogspot.bg/2012/02/blog-post_16.html
[/Когато има останал бял хляб може да се направи млечна баница, като предварително първо препичате хляба до сухар или го изпържете на крутони . Поставете натрошения хляб в намазана с масло тавичка и залейте с карамелена смес (1л. мляко+6-8 яйца+250 г. захар или подсладител+ ванилия). Пече се на 160-180 градуса до готовност. Опитайте! Когато правя тази баница добавям и 2 капачки РОМ в карамелената смес,както и когато правя палачинки.
quote]

# 535
  • Мнения: 4 113
Ох,ами аз вече бухнах 2 пакета Sad
1 кг брашно ми отиде и малко повече.
Втасва незнам какво ще стане.С моите "умения" за точене кифличките (естествено несъразмерни)стигнаха за 1 тавичка 24 см и още 8 кифлички в друга съвсем малка.
Точих, старах се,клипове гледах,даже масата счухих,но и 2-те кори не ги докарах нито на правоъгълник,нито на кръг-приличаха на вълнообразен облак и изрязвах.
Какви точилка ползвате?Моята е от тези дълги и тънки ,с които бабите точат кори.От това ли е или аз съм крайно некадърна?
(тестото си беше ок-меко,нелепнещо, не се късаше при 'точене')


гледах един клип, за тези кифлички, върху разточената кора се слага голям капак от тендежа и се изрязва тестото и после се нарязва кръга на триъгълници и стават, по -красиви с форма на кифлички Simple Smile и аз ще пробвам така

# 536
  • Мнения: 9 492
Здравейте!
Може ли да замразя продуктите за бахур/свински  бял дроб и месо + черва/ във фризера и след това да го направя?
Предварително благодаря!

продуктите за бахура да, но червата мисля, че ще ти се с късат след размразяването, като започнеш да ги пълниш и пипаш.. Ако можеш напълни го и замрази така напълнен, после само свари.

# 537
  • Северозапада
  • Мнения: 5 747
Какъв е срока на годност след отваряне на сладкарска сметана? Благодаря

# 538
  • Мнения: 615
Благодаря за отговора, SilverDream! За гости ще са, които ще спят в нас и искам да им ги приготя за закуска, дано да не се изложа и да останат доволни!

# 539
  • Мнения: 1 741
Дайте идея за пилешки крилца,но нещо по-различно. Аз си ги пека с различни подправки на фурна,но ми се ще нещо друго да опитам.   Hug

Общи условия

Активация на акаунт