Песен за огън и лед 26 - Love is poison.

• 64 441
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
 за Ниса ниса го пише в Асшайската версия - "Нефритенияк копенедиум".

Азор Азхаи трябвало да закали меча си - чукала, тряскал - и го окъпал в кръвта на някво животно....меча се счупил.
Втори път тръгнал да го прави - убил любимото си куче с него....мечът се счупил.
Третия път го забил в гърдите на любимия си жена  -Ниса Ниса - мечът станал невъзможен за чупене и станал Светлоносец.
тук дълбокото символика - трябва да убиеш най-скъпото ти, за да се сдобиеш със Светлоносец и да станеш Азор Азхаи.

неколкократно е коментирано, че Дани усмърти Дрого, а Джон участваше в битката срещу Игрит, на страната на НС. тук меча е символика. мечът на Станис е фалшив.

за сметка на това легендата на Юай тай - (в много  сбит вариант) - съществуват богове-императори, които властвали по хиляда-две хиляди години. Всеки следващ царувал по-малко от предишния и управлението му било по-лошо. Халцедоновия император взел управление от сестра си (май беше Аместитовата Императрица) с кръв - извършил черна магия и създал някаква зловеща църква, която почита тайнствен черен метеор. Скоро след това настъпила Дългата нощ. След известно вреем се появил Азор Азхаи (Хиркоон героя, Елдрик Сенкоубиеца). Той имал светещ меч и повел хората. След дълги години борба с мрака Зората  се върнала, но Кралствата вече били разединени.  Недоверието се настанило трайно между хората, разбойници шетали по улиците, кралете не си вярвали като преди.

има и трета  версия
Скрит текст:
(мисля че е н Ломас Дългата крачка) - някакъв героя (по-скоро дипломат) отшиъл  в Спорните земи, издирил ройнарските богове - Великият рак, Бога-костенурк и т.н. и ги помолил да изпеят тайна песен за да си иде Нощтта (Тирион в танца вижда Бога костенурка)

това се връзав с легендата на северняците за Последния герой- останал сам  с измрели приятели, със счупен меч, той върви в мрака, преследван от Другите, за да открие Чадата....не е ясно дали ги открива, но смятаме че ги е открил, и че така е сключен съюзът между Първите хора и Чадата - с дипломация.

Едно е сигурно - Последтния Герой не е Азор Азхаи, макар  легендите да си приличат .Азор АЗхаи е бил войн, а ПГ - по-скоро дипломат. също така ако разгледаш Асшаиската версия и Юай -таската ще видиш съществени разлики.

извинявам се за дългия пост. Нямаше как по-сбито да дам всички легенди за Дългата нощ

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 11:10 от Джон Сняг

# 601
  • Вестерос
Ок, но Джон може да убие Дух, а не Дани.

# 602
Аз се чудя защо приемаме, че нещата в сагата ще се повторят, както е било по времето на Дългата нощ.
Според мен Дългата нощ е само ориентир, да се научат от нея и да успеят да се справят с проблема, а справяянето ще бъде съвсем различно, известно само на Маръин. Мисля си, че няма да има преповтаряне на събитията, а по-скоро ще извлекат от вече случилите се събития поуките и ще продължат напред. Може и да се намери нов начин за справане, да не е необходим Последен герой, а нещо по-различно, за което моята фантазия е бедна.
Ако Мартин повтори Дългата нощ с всичките й легенди - героя да убие любимата си, т.е. да направи жертвоприношение и пр. може би няма да се повторят. Освен това преди голям фактор са били ГЧ, а сега проблемът е пряк между хора и други, не знам доколко Чедата ще оцелеят до края....

# 603
Аз не го приемам така. Не смятам, че някоя от легендите ще се повтори, нито вярвам, че пророчествата ще се сбъднат на 100%. Освен това за Церсей. Там е сигурно.

# 604
Що пък да е сигурно за нея
Никоя легенда не е сигурна, нито никое пророчество. Казвал го е неведнъж, че някои нарочно са двусмислени или направо грешни Simple Smile

# 605
пророчествата рядко са буквални и понякога е изкуство да ги разгадаеш правилно.
Освен това ако спекулаците за Бран се окажат верни и той сам се е бутнал от кулата, то тогава вече нищо не е под контрол промениш ли някой детайл, нещата ще тръгнат в съвсем неочаквана посока.

# 606
Защото пророчеството е доста логично спрямо събитията и ясно формулирано.

# 607
Абе Джони не си ли чел светът, Валирианците са ги намерили драконите и са ги опитомили. После се разраства империята благодарение на тях. Таргариен са били малка фамилия, които са се изнесли от Валирия преди да се случи катаклизма който по една случайност избива и всички дракони събрани за някакъв пазник там. Имали са стотици дракони но не хиляди.
Вече за първоначалния произход не е ясно, но това е все едно да питаш защо има слонове и от къде са се появили.

# 608
Не е същото
Отначало имахме противопоставяне на вълчища и дракони. Завърнали са се вълчищата, които са били изчезнали, значи може даже и драконите да се върнат. Вълчищата също не са като слонове и вълци, имат специални способности- свързани са с варговете някак си и са частично магически животни.
Simple Smile
Значи вълчища и дракони си възникват и хората някак си ги опитомяват, докато другите са ги направили изкуствено.
Ми то и Мелисандра е нещо като НК наобратно, ама той прави стотици зомбита накуп, а тя едва едва някоя сянка Simple Smile
Та май не са много свързани Simple Smile
Искаше ми се всичко да се разплете бавно и наобратно, но явно ще е рязко и нелогично...

# 609
  • Варна
    пророчествата рядко са буквални и понякога е изкуство да ги разгадаеш правилно.
    Освен това ако спекулаците за Бран се окажат верни и той сам се е бутнал от кулата, то тогава вече нищо не е под контрол промениш ли някой детайл, нещата ще тръгнат в съвсем неочаквана посока.
    По-вероятно е според мен старата триока врана да е метнал Бран от кулата. Иначе момчето си имаше мечти - да става рицар, да ходи на юг и т.н. Кое момче ще предпочете да е сакато, да дървенясва в пещера, да види семейството си мъртво, пък било то в името на голямата цел да спасява света? КГ може да е "подтикнал" Джайм да хвърли Бран, за да не му остави никакъв друг избор.

# 610
    Нямам търпение да разбера повече за Бран, според мен в книгата той ще е ключов играч и дори да не е провокирал събитията, си мисля, че той ще дърпа конците оттук насетне.
    Може да си права за КГ, но определено силата на Бран ще е много по-голяма, точно защото магията се засилва и защото той няма друг избор. В света ще е едно сакато момче, а от пещерата ще може да лети, да прави каквото си иска и реално да бъде нещо като бог.

# 611
    По принцип има логика в един момент да е изправен пред избор- да спаси себе си, обричайки други, може би всички, на гибел, или да запази събитията както са, за да може да има тези способности. Това е класически сценарий Simple Smile

# 612
    Абе Джони не си ли чел светът, Валирианците са ги намерили драконите и са ги опитомили. После се разраства империята благодарение на тях. Таргариен са били малка фамилия, които са се изнесли от Валирия преди да се случи катаклизма който по една случайност избива и всички дракони събрани за някакъв пазник там. Имали са стотици дракони но не хиляди.
    Вече за първоначалния произход не е ясно, но това е все едно да питаш защо има слонове и от къде са се появили.

Балерионе,  първо ние коментирахме точно първоначалния произход
    Второ тезата, че в началото е имало хиляди дракони във Валирия не е доказана, а е спекулация. (прочети бележките на майстерите)Майстериет не вярвата на тази теза, защото се пита къде са изчезнали тези хиляди дракони, как не са опитомени, как няма следа от тях и как Таргите са се появили само с 3 дракона. ОСвен това има страшно много липсващи страници в историята на Валирия. да не говорим, че не е ясно, дали тези дракони не са привнесени във Валирия отнякъде другаде.
    Септон Барт например прави размишления че на Сотьорос правили експиременти с уайвърни и така са се получили драконите - и на това съм по-склонен да вярвам, отколкото на валирианската теория.*

*Уайвърните си ги представям малко като птеродактили.

** Да не забравяме, че на Сотьорос има разни големи-гущери (динозаври), та нищо чудно това да са прародителите на драконите.

Мен все ме тегли към Сотьорос много има какво да се изследва там.

# 613
    Аз се чудя защо приемаме, че нещата в сагата ще се повторят, както е било по времето на Дългата нощ.
    Според мен Дългата нощ е само ориентир, да се научат от нея и да успеят да се справят с проблема, а справяянето ще бъде съвсем различно, известно само на Маръин. Мисля си, че няма да има преповтаряне на събитията, а по-скоро ще извлекат от вече случилите се събития поуките и ще продължат напред. Може и да се намери нов начин за справане, да не е необходим Последен герой, а нещо по-различно, за което моята фантазия е бедна.
    Ако Мартин повтори Дългата нощ с всичките й легенди - героя да убие любимата си, т.е. да направи жертвоприношение и пр. може би няма да се повторят. Освен това преди голям фактор са били ГЧ, а сега проблемът е пряк между хора и други, не знам доколко Чедата ще оцелеят до края....

Не знам греша ли или вътре в поредицата Мартин беше пуснал някакво намигване към "Колелото на времето", че историята се повтаря? newsm78
    Често сме разсъждавали над това как ще дойде 1000 командир, и той ще е като -13-ия; и пак ще бъде Старк; и пак ще бъде копеле; и пак ще бъде брат на Краля на зимата (Севера); и пак КнН ще има брат който ще се казва Брандън Старк; и пак ще настъпи Дългата нощ; и пак ще имаме кралица-труп и т.н.

# 614
    Ми имали са само 3 дракона, с колко да се появат!. Просто са били някаква незначителна фамилия във Валирия.

Общи условия

Активация на акаунт