Старата ни тема, на всяка първа страница на всяка тема се стараем да поставяме полезна информация
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=813171;topicrefid=20
Понеже обичам гоблени, си откраднах една снимка за темата
http://www.dyslexia-bg.org/

До края на прогимназията ми беше най-трудно, занимавала съм се по почти всички предмети, всеки ден с часове, подготовка за кандидатгимназиален изпит, който взе с отлични оценки. Попадането в подходящо училище беше от решаващо значение. От 10 клас съм го оставила напълно самостоятелен, в началото имаше потъване, после изплува на собствен ход. Давам си сметка, че беше много тежко и трудно, изискваше голямо усилие, но си струваше. Има светлина в тунела!
Спомням си, като влязох в темата току-що бяха потвърдили опасенията ми, че детето е с дислексия. Не знаех как да й помогна, още повече, че при нея затрудненията са повече, защото има и дискалкулия.
Тя определяше първия звук в дума, но не чуваше останалите звуци дори в сричка от два звука. Познаваше буквите, но не можеше да ги свърже в сричка.
Не различаваше елементите на буквите и не можеше да ги изпише слято.
От Джуди и постовете й - върнах детето назад и започнах да й показвам сричките както ние сме учили през 70-те и 80-те години. В нейното училище работят по Булвест, но букварът на Просвета е по-добър за нашите деца. Ако намерите от старите буквари от едно време още по-добре. Във фб има група за взаимопомощ и обмен на материали и там ги имаше качени, издания от 1970 и някоя година.
Та започнахме със сричките. Използвах това, че познава гласните и въведох първата съгласна - М. Показах й сричките с М и започнахме да ги пишем. След това диктувах малки думички само с М. Когато започна да пише срички и думи с тази съгласна, преминах на следващата - Н. Паралелно с това в Асоциация Дислексия я учеха да чете, но не сричкувайки, а наслагвайки звуците.
Започна да пише четими / разчитащи се диктовки заедно с класа си чак през април. Малко преди това с огромно усилие прочете първата си книжка с картинки и по 4-5 реда текст на страница. Четеше само по една страничка от тази книжка дневно. През лятото вече успяваше да прочете една страничка А5, а есента премина към четене на 4-5 страници. Истинското четене се случи едва преди четвърти клас - детето изведнъж започна да чете книги и прочете доста.
Текстови задачи я уча да решава като чете текста и загражда цифрите и ключовите думи. Не всяка задача е подходяща за такъв тип решаване, но върши работа при повечето.
Например:
Мими купила 5 лалета и (+) 9 минзухара. Колко цветенца общо (=) е купила.
Болднала съм това, което ограждаме, а над думите поставяме знака.
Така детето "вижда" задача: 5+9=..., която да реши.