Домакини 59/ Да посрещнем успешна и прекрасна година

• 68 691
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
  • На север
Ох Лейди не ме разбираш и това си е...  Hug Значи право на двойно гражданство имат само децата от родители от две различни националности до навършването на 18 години. След това те решават коя националност да си изберат. В тази ситуация е и приятелят ми, който е наполовина италианец. Иначе аз никъде не съм казала, че чакам всичко да ми е наготово и да ми е по-лесно от колкото на другите защото съм била с норвежец видиш ли. Аз казах, че ме е яд, че примерно ако бях българка, сгодена за българин и бременна тук щях да получа всичко веднага, а понеже съм сгодена за норвежец тц... проблем. За това говоря аз. За дискриминацията. Не е честно за едни да е толкова олеснено, а за други не. Особено когато причината е, че си с местен, който е роден тук, израстнал тук, плащал и плаща тук и накрая го дискриминират. Не е нормално за мен да му казат, че това, че е норвежец е проблем. За това говоря аз от гледна точка на права.
Иначе можеш да се успокоиш вече и да обърнеш нещо - моя милост ще се жени !  Mr. Green И не защото ще ми е по-лесно, ами защото това е тавана и по-нагоре няма какво да направя по моя въпрос и поне да знам, че съм направила всичко. Решихме го понеже говорих с една българка минала през същото миналата година и те са се регистрирали като сгодени и на тази база са кандидатствали и докато са чакали са се оженили, тя е родила и чак тогава е получила отговор и номер. Всичко й е било безплатно понеже вече са били в статус изчакване на отговор. Та за по-сигурно реших да минем по същия път. Дано само не са променили нещо друго освен таксата за регистрация от 1ви януари сега. Надявам се да се получи.  Praynig

# 151
Ред радвам се искренно за теб  Hug И си избий от главата всички мисли за "дискриминация", само защото си българка. Няма такова нещо! Българките в Норвегия са съпруги на законно пребиваващи там/а не туристи/ и за това имат права, сомалийки и др., са там или като бежанци, или с друг статут/различен от "турист"/. Не можеш да очакваш от която и да е държава да плаща курсове за езици, стажове, здравеопазване и т.н. на туристи! За това и през цялото време ти казвам "оправи си статута!". След като си решила да е чрез раждане на дете - следвай процедурата и не се жалвай! Ти не си дискриминирана, защото си бг, а защото статута ти е такъв! И тук ги има такива - все са дискриминирани, само защото са бг... ама не е баш тъй. А пък за това дали те разбирам, или не - направих си труда и попрочетох това онова, нищо, че през преводач - все пак не зная норвежки...

# 152
  • при късмета
Децата изкараха невероятно. По-доволни от рожден ден не са били. Бяхме на боулинг. Никой не можеше да играе и въпреки това много се забавляваха.
Шефа е много доволен. Сега се хвана някакво лего да сглобява

Ред, направете каквото трябва, за да ти е мирна главата в бъдеще. И според мен не си дискриминирана. Аз съм на мнение, че всяка страна, дори в ЕС, има право на нейни закони за нейни граждани. И имат право по различен начина да третират емигранти, туристи, бежанци и с какъвто  и статут да си. Ако ти харесват законите в държавата и те устройват се съобразяваш. Ако не ти харесват се връщаш в своята или отиваш в друга.
И Великабритания я задължиха да приеме голяма част от европейските закони, а те не бяха съгласни и какво стана? И това при положение, че те за работа например си имаха техни правила и си държаха на тях, въпреки, че са в ЕС. Накрая предпочетоха техните си закони и техния начин и теглиха майната на ЕС. Сега като излязат всички чужденци на социални помощи ще увиснат. И с право. Отидоха масово хора именно заради социалната им политика. И после реват защо на тях не дават, а англичаните си живеят на помощи с години и то добре. Ми ще живеят, като собствената им държава може да им го осигури. Но пък не е длъжна да го осигурява на граждани на друга, нали?
Още повече, че Норвегия не е обвързана с общи закони с ЕС, има си техни и не можеш да се сърдиш, че ги спазват. Такава им е системата и толкова. Имаш два варианта или правиш каквото е нужно според правилата или избираш друга страна. Или пък стоиш там без нищо да ти е осигурено, явно има и трети вариант, но надари е добър.

Тук ни затрупа, а не мога да си представя какво е в североизточната част на страната с двуметровите преспи. Отидахоме до партито с изчистена кола, а трябваше пак да я чистим, че да си тръгнем  ooooh! А уж не вали силно, но постоянно и си трупа.
И парно сме били нямали, имало някаква авария. Аз като се прибрахме изобщо не усетих, че няма прано, от новините разбрах и от ФБ. Добре, че са Валето и Куини. Уж щяли до полунощ да го пуснат. Добре, че е много топъл този апартамент и имаме радиатор за всеки случай.

# 153
Ма ко страхотно е на боулинг!!! Браво за рожденния ден! Аз много обичам да играя с децата, че нали вдигат страничните подпори  hahaha и винаги удряш нещо - иначе моите топки са все в улея  Joy Дано бързо ви оправят парното!
А наздраве, че да не забравим за празника

# 154
  • при късмета
Ние утре продължаваме. Шефа нали има имен ден. И тук още доста именници ще има утре. И на Вио и на Джейми и още някого имаше май

Само децата играха боулинг. Някой път през седмицата, на спокойствие и ние ще се пробваме. Но имаше и билярд и въздушен хокей и още една камара електронни игри. Мъжа ми и брат му играха сигурно повече от децата на тях. Стреляха някакви чудовища с някакви лазерни пушки  ooooh!
Калинче, специално за теб, за малко, че нямаш ФБ

Последна редакция: пт, 06 яну 2017, 22:53 от ма ко

# 155
Ма ко  bouquet Heart Eyes Hug напълни ми душата бе жена!!! Да си жива и здрава! Много здраве и късмет за Шефа и цялото семейство!!!
И аз утре имам именник - майка ми!

# 156
  • при късмета
Много ти благодаря  Heart Eyes

# 157
Удоволствието е изцяло мое  Hug Имам нужда ей тъй от красота за разведряване, че сега съм все от динавана, до масата...ама и това ще мине!
Абе обичам ви  Heart Eyes Нямате си и на идея колко ми помагате  Hug

# 158
  • при късмета
Че за какво сме освен да помагаме. Особено на готини хора  Hug

# 159
Изпуснала съм най- интересното, но ви изчетох. Ред, кураж скъпа!
Лейди, мерси за рецептата!
Ма ко, утре да затвърдите празнуването!

# 160
  • На север
Ред радвам се искренно за теб  Hug И си избий от главата всички мисли за "дискриминация", само защото си българка. Няма такова нещо! Българките в Норвегия са съпруги на законно пребиваващи там/а не туристи/ и за това имат права, сомалийки и др., са там или като бежанци, или с друг статут/различен от "турист"/. Не можеш да очакваш от която и да е държава да плаща курсове за езици, стажове, здравеопазване и т.н. на туристи! За това и през цялото време ти казвам "оправи си статута!". След като си решила да е чрез раждане на дете - следвай процедурата и не се жалвай! Ти не си дискриминирана, защото си бг, а защото статута ти е такъв! И тук ги има такива - все са дискриминирани, само защото са бг... ама не е баш тъй. А пък за това дали те разбирам, или не - направих си труда и попрочетох това онова, нищо, че през преводач - все пак не зная норвежки...

Лейди, аз не се чувствам дискриминирана защото не съм бежанка. А защото познавам много българки. НЕженени за българи, които като забременяха тук без да са работили тук получиха всичко и номер и помощи. За това се чувствам дискриминирана, че на мен ми се отказва или ми се казва, че може да ми се откаже, защото съм с норвежец, а не с чужденец тук.

# 161
  • На север
Ох Ма ко, какво да ти кажа... и ти не ме разбра явно. За мен не е нормално двама чужденци да имат повече права от един чужденец с един новрежец като двойка. За това говорих. Ако беше обратната бих го приела. Ще си кажа, че норвежеца си е в страната и за това. Но не мога да проумея как така ако ММ беше с друга националност в същата ситуация всичко щеше да ни е уредено. Той е работил 10 години, плащал данъци и едва ли не му забраняват собственото му дете да се роди като нормално дете както всички безплатно. Но вие не ме разбирате явно и изглеждам някаква алчна. Аз не искам повече от това, което всички в тази страна получават, а именно безплатно раждане и еднократната им помощ. Познавам много българки, които живеят тук без да са работели. Някои не са женени и си родиха нормално. За това просто не мога да разбера как може това, че той е норвежец да е проблем. Мъчно ми е и за него понеже той е по-дискриминиран и от мен. Това си е собствената му страна, но както казва той почва да се чувства чужденец тук. Както и да е боли ме главата. До сега съм чела и ровила. Разбрах, че ако успея да си изкарам здравна карта от Бг ще си гарантирам безплатно раждане поне. Ще действам ипо този въпрос. Намерих друга българка, минала през това и не са й дали номер, нито помощ, но с такава карта не е платила в болницата. В същото време имам позната българка тук сега бременна с второ, която никога не е работила и приятелят й е българин. който работи тук и всичко й е беазплатно. Има номер от момента, в който е дошла тук с него. Това е положението. Да бях с българин или пакистанец по-лесно щеше да ми е. Опитвам се да не се стресирам. ММ каза, че ако трябва ще почне втора работа, но ми е мъчно и за него.  Cry

Извинете ме за дългите фермани, момичета. Днес просто не ми е ден.  Sad
Лейди, извини ми слабостта. Ти си силна жена, на която много се възхищавам, че е толкова положителна и борбена. Аз не съм толкова силна. Това е положението. Аз съм мрънкало, паника и черногледа на моменти.

Последна редакция: сб, 07 яну 2017, 02:36 от Woman in red

# 162
Ред сори, ама пишеш глупости. Не знам кой ти дава съвети и акъли как да се закачиш към социала на дадена държава, ама си на крив път. Здравна карта от Бг дали имаш или нямаш е едно и също - тя ти покрива неизбежна спешност, която по принцип ти се полага и не включва планови лечения и раждания - можеш да си провериш и в сайта на ЗК в БГ. Няма какво да гледаш кой с каква националност е, а гледай с какъв статут е! Всички държави имат миграционна политика и изисквания. Като си искала да живееш в Норвегия - ами прочети изискванията - ти решаваш, че няма да работиш 6м и да си получиш номера, а ще раждаш дете и така по тънката ще се вместиш - ама те и много рускини бременеят по Бг черноморието, ама никой не им дава безплатно раждане като туристи и социални помощи, само щото забременителя е бг... Мъчиш се да ме убедиш, че ей сега да ида в Норвегия и да кажа, че съм бременна от този бг, или сомалиец и веднага щедро ще ми изсипят социала на главата, а ако е норвежец - ще ми откажат... Е няма такова нещо никъде по света - повярвай ми!
Мм е българин, живеем в Англия по всички правила на миграционната политика на държавата, имаме статут, плащаме си данъците, не висим на социала, получавам безплатно адекватно лечение за себе си, образование за детето си и т.н., но сме си минали по всички стъпки, за да си вземем статута и никой никъде не се е интересувал от каква националност сме - навсякъде службите се интересуват дали си с коректни документи, и дали отговаряш на определените изисквания! Не сме живяли само в Анг. и в Бг и мога да ти кажа, че навсякъде си има изисквания и ако искаш нормално отношение на държавата към теб - то и трябва да си документално изряден! Никъде на готово никой нищо не дава! Нагледала съм се и съм се наслушала как се тръгва от бг с една цел - да гепаме помощи, щото са видиш ли на супер, наслушала съм се как мамата ще дойде да роди от бг в анг., че детето да стане англичанче..., и после колко много сме дискриминирани само щото сме бг, а тъпите чужденци не ни влизат в положението! Аман от градски митове и легенди! Ей сега ми обясняваш и за здравна карта от Бг - остана и да ми кажеш, че ще ти я издадат и без да си здравно осигурена в бг.... Спирам вече, че надминахме и тумбите цигани по света /ама не са само цигани/ дето и те са репресирани, само щото са българи...

# 163
  • при късмета
Добро утро!

Ред, аз те разбирам, но никоя страна не трябва да си съобразява законите с това дали на някого му се струват нормални, а с други критерии. И никой не може да им отнеме това право.
Тук е същото. Българския гражданин е осигурен според законодателството и това, че се жени за чужденец на чужденеца не му дава здравни осигуровки автоматично. Дава ги според статута му и дали работи. Бракове и деца също се чака да им се издадат документите.
Преди да се оженят сестра ми и мъжа ѝ той работеше легално в Германия 8 години, а тя беше студентка. Имаха си здравни застраховки заради статута си, а брака чакаха да го легализират там, защото се ожениха тук. И на сестра ми брака никаква права нямаше да ѝ даде, ако не беше осигурена по други параграфи или поне не веднага. Точно както при теб. Там може мъжа ѝ да я включи в неговата застраховка, ако тя не работи или учи, но това се плаща, не ѝ го дава държавата.

Калинче, Вио, Джейми, да са ви живи и здрави менниците! Да си носят името със здраве, дълго да ви радват и много успехи да имат!
Да почерпя и аз от името на шефа
Скрит текст:

Честито ако съм пропуснала друг поименно и весел празник!

# 164

Честит празник!
Ма ко, Джейми, Вио, Славка...май имаше и други, ама моята глава нали е в паралелна вселена....
Да са ни живи и здрави именниците!

Общи условия

Активация на акаунт