Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фенове на Тери Пратчет- да се преброим - 4

 • 47 096
 • 403
 •   1
Отговори
# 390
 • Дивата природа
 • Мнения: 194
https://www.goodreads.com/book/show/17791420-2000--

автор(и) Тери Пратчет и Стивън Бригс с илюстрации на Пол Кидби:
Дневник 2000 – Анкх-Морпоркска градска стража в Света на Диска
националност английска, език български, превод Владимир Зарков;
I издание „Архонт-В“, ИК „Вузев“ 1999 г, 128 стр, твърда корица ~ 5 лв.


:Зареди&чети` ИЛИ/И Свали *.pdf~31,2mb? Link.1 = Link.2
+Олекотена,версия *.djvu~1,9mb! Link.1 = DLink.2 = DLink.3

# 391
 • Мнения: 24 385
Това прилича на нещо, което някой ще се опита да продаде за 50 лв в ОЛХ.

# 392
 • Мнения: 10 004
Не е каквото очаквах, но...добре е че го има

Благодарности на Gloripeace, че си е направил/a труда да сканира и да сподели с нас

# 393
 • София
 • Мнения: 5 015
Не мисля, че стореното е за похвала, това е книга с авторски права.

# 394
 • Мнения: 24 385
Какво лошо има? Ако не знаете, съществуват Читанка и Замунда и безброй други подобни сайтове.

# 395
 • Мнения: 8
Скоро прочетох книгата му за котките. Хареса ми, много е смешна! Simple Smile

# 396
 • Мнения: 10 004
Когато в България всеки от нас има по 3000 лева и може да си позволи да купува каквото поиска, а 2 милиона българи се върнат и пазара се регулира тогава предлагам да си говорим за права.
Към настоящият момент ми се струва абсурдно да имаме цени, наполовина спрямо западноеврепейските и стандарт - 7-8-9 пъти по-нисък. Да не говорим, че щом поставяме въпроса за правата, е редно да поставим въпроса защо издателите взимат цели 60 процента, както и кога ще се развият електронните книги и няма ли те да бъдат на по-ниски цени, още повече че от тях ще печели повече и авторът?

Освен това не мисля, че загубите на Пратчет в България са ужасяващи, когато книгите  му бяха на трето място се продавах в 2800 бр- тираж за година-, т-е- несъпоставими са нещата да речем с Великобритания където се издават милиони тиражи. Пък  все пак Пратчет вече е мъртъв.

А на всичкото отгоре имам големи съмнения доколко тази книга е от него - стилът не отговаря, а има редица неточности.
Скрит текст:
Например още в първите книги за стражата Веселка Дребнодупе става сержант и се занимава с патология, а тук е ефрейтор и се занимава с инвентара. Календарът е от 2020, но много от нещата навеждат на мисълта, че са използвани само първите книги за Стражата или че просто някой е преписвал по-старият дневник на Градската стража.

и т-н.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 13:55 от Лорд Сняг

# 397
 • Мнения: 108
Здравейте!
Баща ми е най-големият фен на Пратчет, когото познавам. Има всичко издавано на български до момента с изключение на тези двете. Знам, че не са преиздавани скоро, но имате ли представа къде мога да ги намеря? Наистина искам да го зарадвам и да му ги подаря. Знам, че “Улиците” могат да бъдат намерени на английски, но завалията няма да може да си преведе написаното Confused

# 398
 • Дивата природа
 • Мнения: 194
^ Значи (досега) не са намерени & никой ги няма... излишни! Ето, че понякога и да искаш да си купиш нещо - е почти невъзможно, ако не е споделено/съхранено. А някой, който ги има в колекцията си изобщо, може ли да потвърди какво са точно:
1. Улиците = като сгъваема голяма пътна картъ на Анкх-Морпорк... "само" с имена на улици/обекти или и друго инфо? Ако някой може да я сканира/снима - или ако е налична висококачествена на друг език, то поне от българския вариант да се вземат надписите и да се заменят оригиналните, за да се запази... А наименования поне могат да се направят и като легенда/таблица, коя дума как е на нашенски; че и с официални/фенски преводи има разлики...
2. Албумът = галерия образи... Значи основно илюстрации; предполагаемо до всяка ще си пише кой какъв е, вероятно разни коментари и евентуално Увод/заключение. Повечето картинки сигурно ги има из интернет, ама не си е работа да ги събираш по една в безразборна резолюция.

@3 пък си наех *Изкуството на Света на Диска* от библиотека, хартиена. Явно толкова е била разглеждана, че се наложило да я подшият с твърда подвързия, а в оригинал май си е с мека корица. Наснимах си я за текста, но заради ремонта ѝ липсва задна корица - някой може ли да я снима от своята книга, колкото да се разчита, или да ми препише превода на резюмето; също ако кориците имат подгъване и от вътрешна страна е пишело нещо за авторите, трябват ми само такива "страници" на български

& ще мога да направя електронна бг фен версия да я споделя!

__________________
+ Добри поличби: сериалът - потвърден сезон 2; съ-сценарист ще си е Геймън, казал е, че са мислели с Пратчет как би могла да продължи историята им.

# 399
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 30 989
имам картата и албума. ще сме в София октовмри месец, ще се опитам тогава да направя каквото мога - скан, снимка...

# 400
 • Мнения: 24 385
Аз имам почти всички, но някои бяха изчерпани и при най-добро желание не можах да ги купя. Добре, че Сиела преиздават от време на време.

Не знам дали знаете, но Роб Уиликинс е написал биография на Пратчет, надявам се догодина да се появи и на нашия пазар.

# 401
 • София
 • Мнения: 5 015
Мисля, че всичко издадено си има авторски права...

Имам всичко, но не ми харесва питането. Мога да разкажа кое какво е. Да се видят би следвало да може по библиотеки, вкл. Народната, ако е толкова важно.

# 402
 • Мнения: 10 004
В Народната  - а всъщност вече Национална - библиотека повечето художествени произведения ги няма. Само споделям. Да, законът задължава издателите да дават 10 бр, но те не го правят - знам много издателства

В България не може да се спечели от книги. Тери Пратчет в неговия пик се издаваше в 2800 бр. Отделно можем да поставим въпроса, ако ще трябва да се спазва авторското право защо не ни направят заплатите като в Германия. тогава аз лично съм съгласен да не свалям от торенти и да давам 15 евро за книги, защото там Замунад няма и глобите са жестоки. Само че заплатите са 7 пъти отгоре, а качеството на книгите е доста по-високо като цяло.

Впрочем аз също съм търсил Улиците, но те са изчерпани. За какви права говорим тук, когато нещо е изчерпано? След като книгата вече е изчерпана едно нейно показване няма да ощети никого, защото тиража е изкупен. Ако някой смяташ, че биха се изкупили и още книги - да ги напечата.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 19:53 от Лорд Сняг

# 403
 • Дивата природа
 • Мнения: 194

Споделиха го: Намерете го? Купете го!

The Pratchett Portfolio.pdf ~34стр/мб

Общи условия

Активация на акаунт