Избор на училище за първи клас 2017г. ВАРНА

• 63 589
  • 406
  •   1
Отговори
# 90
Е, кофти е толкова много точки за предучилищната!  Confused Добре, че са само една паралелка, а първи клас са 4 (ли бяха). Иначе нямаше да останат места.
За местожителство също е 50 точки (слава богу). По 10-20 точки са за живеене, което реално е извън района на училището, но не са много отдалечени, да речем. В смисъл, че тези, които нямат по- близко училище, все пак си получават 50-те точки.

# 91
  • Варна
Децата от предучилищната са вече ученици в училището. Кандидатствали и приети. Нормално е да имат предимство, равняващо се на това на децата от района, т.е. по 50 т.
Бъдете точни в инфото, особено когато давате тежки квалификации.

# 92
Децата от предучилищната са вече ученици в училището. Кандидатствали и приети. Нормално е да имат предимство, равняващо се на това на децата от района, т.е. по 50 т.
Е да де,ама са приети когато реално няма наплив за училищата.По принцип в тези подготвителни нали влизат деца които не са приети в детските градини  newsm78

# 93
  • Варна
Е, не е съвсем така. Повечето деца са излезли от детските градини и са записани на предучилищна в училище. Разбира се, основно за да си подсигурят безпроблемно влизане в първи клас, но на цената на полудневно обучение и други неудобства. Точно заради тях е и липсата на наплив, подобен на този за първи клас.

Последна редакция: ср, 08 мар 2017, 11:06 от beljata

# 94
За предучилищната също основен критерий е местоживеене в района на училището, така че еветуално децата са си от района. Поне основната част, може би. Ние ще се пробваме за предучилищна и ако се получи, за първи клас ще кандидатства със 100 точки и ще е бетон. Единствено не ми допада непрестанната промяна, която се получава и за децата е трудна. Първо ясла, после сменят на градина, после смяна за предучилищна в учлище, после отново промяна за първи клас. Всяка година ново място, нови учители, нови деца...  Confused

# 95
  • Варна
В "Климент" поне от последните 7 - 8 години винаги си приемат децата от предучилищните групи с предимство. Не съм съвсем наясно сега как точно са променени правилата, но ме съмнява да откажат някое от тези деца да бъде записано в първи клас по някаква причина. Моите и двамата бяха в предучилищна в училище, предпочитам го пред градината по няколко причини. Първо, чувстват се по-големи, свикват с идеята да пишат домашни ( за единия това отне доста време и протече с доста сълзи и сополи ), запознават се с училищния живот и обстановката. Половин ден за мен е по-добре, прибират се вкъщи, имат време да се мотат и играят. Не са много 6 - 7 годишните деца, които спят следобед, моите определено не са такива и следобедният сън в градината им беше неприятен. Не мога да направя сравнение, единият след 3 група отиде в предучилищна, другият - след 2ра ( той тръгна в първи клас на 6 ), не мога да кажа как биха се чувствали в градината. Това по повод коментара, че им било трудно, изобщо не им е трудно, не съм чула някой от родителите да се оплаква и да съжалява, че детето не е останало в градина.
Вчера имахме родителска среща на нашия 4класник. Господинът каза, че по правило децата в начален курс трябва да са 22 - 24, нашите са повече ( 28 ), точно защото има голям наплив за "Климент" и освен децата от предучилищните групи ( преди 4 години бяха 3 ), има много деца, които отговарят на критериите за прием и приемат повече деца. Училищата имат финансов интерес да приемат повече ученици, някъде с увеличен брой паралелки, другаде с увеличен брой деца в един клас. Важно е да изберете учител, за който сте сигурни, че е "Вашият човек", училището да е достатъчно близо, за да има възможност детето да се прибира само, все някога ще дойде този момент.

# 96
Щом са били 3 подготвителни групи, това обяснява по- лесния прием. Тази година са обявили само една и струва ми се, ще се влиза по- трудно от първи клас. За първите класове не са обявили колко ще са на брой.

# 97
  • Варна
Олаф, не всеки може да си гледа децата половината ден, затова говорех за трудности. А и не всеки счита, че седенето на чин и спазването на училищни правила е подходящо за деца в тази възраст. Това съм установила в разговори с познати. Аз не изказвам мнение по въпроса.
Разбира се, че има и плюсове предучилищната в училище. И те не са малко, макар и деца от градини да имат прекрасна подготовка... както и никаква.
Пине, не се знае колко ще са, затова не са обявени.

# 98
  • Варна
Щом са били 3 подготвителни групи, това обяснява по- лесния прием. Тази година са обявили само една и струва ми се, ще се влиза по- трудно от първи клас. За първите класове не са обявили колко ще са на брой.
В какъв смисъл по-лесен прием? Ако има 3 групи предучилищна и приемат общо 7 класа, тогава ще приемат общо 4 х 25 деца за първи клас, защото останалите деца ще са от предучилищна. Ако има 1 група предучилищна и има 6 първи класа, явно ще приемат по-голяма бройка деца в първи клас. И всичко това, без изобщо да се взима предвид колко са децата от конкретния набор, колко изобщо ще кандидатстват в конкретно училище. 2009г. беше годината с най-висока раждаемост, след това цифрите тръгнаха драматично надолу и това със сигурност ще се отрази на броя първолаци.
beljata, така е, не всеки може да си гледа децата половин ден, моят коментар беше насочен не към теб, а към pina, която смята, че децата може да имат трудности от честата смяна, пък и всъщност се вълнува от прием в подготвителна група, което не е точно по темата. Зависи и какво точно разбира човек от "гледане". Аз предпочитам да имам възможност да прекарвам повече време през деня с тях, не просто да знам, че са някъде и не са сами. Предпочитам да се хранят вкъщи или поне с домашно приготвена храна. Предпочитам да имат малко време дори и да поскучаят, а не да са постоянно ангажирани, защото е прието такова да бъде ежедневието на всички 5 - 6 годишни.
За "Климент" аз съм с 2 ръце за учителите ни, но изобщо не ми харесва организацията. Моите деца ги записах в предучилищна, защото не бях доволна от ДГ на големия, насочиха ме към конкретен учител в това училище. Ученето на смени ни затруднява, според новите промени относно образованието, предучилищна и първи клас са само първа смяна ( поне така беше тази година ), но пък за сметка на това във втори клас са само втора смяна цяла година, защото използват едни и същи стаи. Това е неприятно, трудно за децата, вярно, че нямат още много да учат, като да речем в 4 клас, но пък всички извънучилищни занимания остават в късните часове след 18ч. Така че като избирате училище, опитайте се да проучите как стоят нещата и след първи клас. Пак казвам, според мен на първо място е избор на учител, място, което да позволява самостоятелно прибиране в 3 - 4 клас, и организация на работата в училище. По отношение на последното "Климент" далеч не е най-добрият избор.

# 99
  • Варна
Да, Олаф. Аз не опонирам на теб, само коментирам ситуации.
Пина има причини да се вълнува от приема, защото сегашният им избор ще предопредели и нещата за първи клас. Тя говори за лесен прием в предучилищна при 3 групи срещу бъдещата една.
Факт е ученето втора смяна (макар да не е всяка година и за всички), факт е и изобщо натоварването при наличие на двусменен режим. Както е факт, че всичко идва от недомислиците и липсата на правилна политика в образованието. Но това е друга тема.

Последна редакция: ср, 08 мар 2017, 18:53 от beljata

# 100
  • Най-красивата страна

Подкрепям.Естествено,че предучилищната група ще продължи в същото училище.

# 101
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Има идея предучилищните групи да отпаднат в училищата  защото вече имало достатъчно градини и можели да поемат всички деца.За мен това е пълен абсурд,но ако стане факт  нямаме избор.Не можело да си позволят градините да бъдат със по-малко на броя деца в подготвителната група,а родителите да ги записват умишленно в училище със цел по-лесен прием в  първи клас.

# 102
Здравейте!
Търся отзиви за кв. ВЛАДИСЛАВОВО, училища и по -конкретно учители, все пак те са водещи според мен. Като локация сам най-близо до ОУ-ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ.
МОЛЯ, за информация, преки впечатления и конкретни имена на учители, които ще поемат 1 клас.
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!

# 103
Има идея предучилищните групи да отпаднат в училищата 
Това може да е от причините в Климент предучилищните групи да са паднали от 3 на една. Ако и по други училища тенденцията е такава..., ясно.

# 104
  • Най-красивата страна
Аз чух точно обратното.
Че може да стане задължителна ПГ в училище.

Общи условия

Активация на акаунт