Избор на училище за първи клас 2017г. ВАРНА

• 63 589
  • 406
  •   1
Отговори
# 105
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Аз чух точно обратното.
Че може да стане задължителна ПГ в училище.
Абсурдно звучи,градините да стоят празни,а училищата изпитват трудност да имат целодневно обучение(занималня).Тази информация ми е от личен състав на едно от варненските училища.Втория проблем е,че РИОКОЗ също им е издала забрана,не отговаряли на изискванията.Всеки сам да си направи изводите.

# 106
  • Най-красивата страна
Аз не вярвам предучилищните групи в училище да отпаднат.
Moже би целодневни групи няма да има изобщо.
В повечето училища са полудневни.
Ако стане задължителна ПГ в училище за 6 годишните,то тогава ще се освободят места в градините ,а и децата ще се адаптират по-лесно към училищния ред.
Градините въобще не са празни.Някои са пренаселени и групите са големи.Все още има и неприети деца.
Но да не спорим,времето ще покаже.

Последна редакция: чт, 09 мар 2017, 13:34 от -veni-

# 107
Е, пренаселени са градините в центъра ама то нас кой ни пита. Убедена съм, че има градини със свободни места.Има неприети деца защото според мен са доста отдалечени от местоработата на родителите или не са им в района по местоживеене.

# 108
Някой би ли споделил мнение за уч. Арабаджиев на Колхозен пазар и за Цар Симеон. Според вас има ли някакъв шанс да се класираш в училище, което не ти е по местожителство? Доколкото разбирам според новата наредба и критерия местоживеене ти се пада едно училище само и нямаш никакъв избор. Много съм разочарована и смятам, че новите правила са дискриминиращи. Не харесвам училището към което са ни определили и не бих искала детето ми да учи там.  Cry

# 109
  • Варна
Как разбрахте за кое училище са ви определили?

# 110
Може би не се изразих правилно. Това е най-близкото ни училище по местожителство. Адресът ни не попада в нито една от зоните на съседни близки училища.

# 111
  • Най-красивата страна
Между Арабаджиев и цар Симеон,аз бих предпочела цар Симеон.

# 112
  • Варна
Има идея предучилищните групи да отпаднат в училищата 
Това може да е от причините в Климент предучилищните групи да са паднали от 3 на една. Ако и по други училища тенденцията е такава..., ясно.

По-скоро е заради изискването да са само първа смяна. В "Климент" до тази година двете групи деляха една стая в двете смени, тази година са в различни стаи, за да са само първа смяна.

# 113
Някой има ли информация кога ще са ясни критериите и изобщо реда за подаване на документи?
И аз с това питане  Thinking Уж март месец щеше да има изнесена информация по сайтовете на училищата,а аз където погледна нищо не намирам,с малки изключения...

# 114
Има идея предучилищните групи да отпаднат в училищата 
Това може да е от причините в Климент предучилищните групи да са паднали от 3 на една. Ако и по други училища тенденцията е такава..., ясно.

По-скоро е заради изискването да са само първа смяна. В "Климент" до тази година двете групи деляха една стая в двете смени, тази година са в различни стаи, за да са само първа смяна.
И пак стигаме до извода, че нямат база. Във училището,в което ние мислим да бъдем във една стая са двете подготвителни групи. Поради липса на база.

# 115
Децата от предучилищната са вече ученици в училището. Кандидатствали и приети. Нормално е да имат предимство, равняващо се на това на децата от района, т.е. по 50 т.
Бъдете точни в инфото, особено когато давате тежки квалификации.

Подкрепям.Естествено,че предучилищната група ще продължи в същото училище.

beljata няма нищо по-точно от актуалното в момента законодателство, част от което цитирах в предишен пост и от което следват определени изводи. Нищо не съм си измислила и не съм правила свободни съчинения.   Wink

Цитирам отново чл.43 от Наредба 10 от 01.09.2016г. за организацията на дейностите в училищното образование издадена на основание ЗПУО:
"Чл. 43. (1) За осъществяване на приема в първи клас за всяко населено
място с повече от едно училище общините разработват система за прием, в
която водещ критерий е близостта на училището до настоящ адрес на
родителите/настойниците и/или най-краткото време за достигане до
училището.
(2) При голям брой кандидати за прием в първи клас за определено
училище се прилагат и следните критерии:
1. дете с трайни увреждания над 50 %;
2. дете с двама починали родители;
3. други деца от семейството, обучаващи се в училището;
4. деца, завършили подготвителна група в избраното училище;
5. близост до местоработата на един от родителите. "

За мен лично този текст недвусмислено означава, че децата завършили подготвителна група кандидатстват за прием в първи клас на равни начала с всички останали, като при определени условия (в случаите по ал.2) получават определено предимство, НО от второстепенните, тъй като съгласно ал.1 водещ критерий е настоящия адрес.

Системата за прием, приета от Община Варна преповтаря я наредбата в тази и част.

Не обвързвам никого с направените заключения и именно затова съм пуснала точен цитат за да може всеки да си го анализира.

veni сигурна съм, че родителите на децата от подготвителните групи го намират за съвсем естествено и това е нормално, защото така им е било обещано (и аз смятам, че най-малко от морална гледна точка е редно да приемат децата), но промяната в правилата за тази година е факт и според нея не е толкова естествено.

Последна редакция: пн, 13 мар 2017, 21:37 от ici-bici

# 116
  • Варна
Не твърдя, че си измисляш, ici-bici, а че си неточна и използваш тежки квалификации. Не споменаваш, че за адрес в района се дават същия брой точки като за предучилищната в училището. Говориш за 10-20 точки и пошлост, някаква...

Както казах, деца, които вече са ученици в училището, няма как да бъдат принудени да напуснат. Това първо. Второ, те са преминали прием по абсолютно същите критерии като за първи клас (единствената разлика е, че при прием в предучилищна няма точки за предучилищна, естествено), т.е. те отговарят на критериите. Дори ако бъдат насила отписани от училището, кандидатствайки наравно с останалите 99% от тях ще влязат.
Ако сте в района на училището (не в прилежащата зона, което е съвсем друго нещо) не виждам от какво се притеснявате. А ако не сте, защо ви е училище, чиято политика не одобрявате?

# 117
Последното нещо, което искам е да влизам в спор. Извинявам се ако поста ми е прозвучал неточно (тъкмо обратна е била целта ми).  Simple Smile

Всъщност точния израз, който съм използвала е " за адрес в района може да получиш и 10-20 точки, а за подготвителна група вземаш 50 точки". Вярно е че за адрес може да получиш и 50 точки в зависимост от точната локация, но това отново не го прави водещ критерий, както предвижда наредбата.

Мен конкретното училище не ме интересува, но считам, че като едно от "елитните" в града трябва да дава добър пример, та затова се подразних. Ако от своя страна съм Ви подразнила с израза пошлост нека да го заменим с незаконосъобразност.
Със здраве! Simple Smile

# 118
Наистина, в училищата, в които са излезли критериите, за местожителство се дават най- много точки и по- малко за предучилищна. Да, някъде дават 25 точки за адрес и 24 за предучилищна, което е една доста декоративна разлика, но все пак се вижда кое е на първо място. Докато в Климент са се направили малко на интересни - факт. Равнопоставени са двата критерия, а в закона ясно се вижда, че следва да се степенуват.
Иначе,  ici-bici, за адрес са си 50 точки. Тези, които биха получили само 10-20 точки, реално са в района на други училища, където биха ползвали по- големи предимства за адрес.

# 119
  • Варна
Здравейте искам да попитам- понеже в наредбата Чл. 43. (1)  пише за настоящ адрес на родителите. По- кой адрес ще се гледа- ако настоящ и постоянен са различни ? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт