Две сърца сега в едно туптят, през СЕПТЕМВРИ радост ще ни донесат! Тема 2

• 35 524
  • 732
  •   1
Отговори
# 165
И аз съм с резус фактор - , след миседа миналата година ми биха андидота. Тогава си се плащаше, не вярвам да се е променило нещо (а дано, ама не вярвам) и струваше 180 лв. (това в аптеката пред МД в София). И аз сега се интересувам какво следва за тази бременност, трябва ли да се бие пак или не?

# 166
Сурасура по-назад в темата беше пуснала брошура, кое се полага на майките по ЗК и кое е безплатно.

Около инвитрото имам позната, която беше с резус фактор различен от таткото и май бебето беше с различен от нея, нейният антидот беше безплатен.

Трябва да си знаем правата и да си ги търсим.

# 167
след като родих ми я биха и беше безплатна но това беше преди 10 год сега нз колко е

# 168
"Има два вида несъвместимости - Rh и ABO. Второто е несъвместимост на кръвните групи, като по-често възникват проблеми при майки с кръвна група 0. Проблемите не са с толкова изявени, както при Rh несъвместимост и може и да не се проявят (анемия).
Тъй като в България вторият вид несъвместимост не е много популярен, има и по-малко информация. Заради това е хубаво при бременност да се знае кръвната група и на двамата родители, за да се обърне внимание на лекаря, който да прецени дали има или няма проблем. 
Има повече информация в нета на английски(ABO incompatibility). "

За да се предпази плодът при Rh несъвместимост, е необходимо да се предотврати образуването на Rh антитела. Наложената практика от лекарите е двойната атака. Първо през 28-ата седмица на бременността се поставя подобна на ваксина инжекция с анти-D - имуноглобулин, известна като Rhogam (прилага се също при спонтанен аборт, извънматочна бременност, амниоцентеза, маточно кървене или травма по време на бременност), която не позволява образуването на антитела. Следващата доза се поставя непосредствено след раждането, в случай че изследванията на бебето покажат, че то е Rh положително.  До 4 часа след оперативно раждане и до 72 часа след раждане по нормален механизъм.  Ако детето е с Rh отрицателен, то не се налага лечение или намеса.

Нека да видим какво би се случило с жена Rh отрицателен, ако не се инжектира Rhogam през първата бременност, а изследванията покажат, че организмът й е изработил антитела. Тогава се прави кордоцентеза, за да се определи кръвния тип на плода. Ако се окаже, че то е със същия отрицателен резус фактор като майката, то тогава всичко е наред. В случай обаче, че е с Rh положителен, нивото на антителата на бременната се следят редовно. При опасно покачване на антителата се правят изследвания, за да се прецени състоянието и развитието на плода. В случай че се появи риск или Rh заболяване, може да се наложи преливане на Rh отрицателна еритроцитна маса. Тези случаи са редки, но ако все пак се стигне до кръвопреливане на плода, това става още по време на вътреутробното му развитие. Rhogam намалява значително необходимостта именно от кръвопреливане при Rh несъвместимост.

Последна редакция: вт, 07 фев 2017, 16:08 от Анонимен

# 169
По често се правят изследвания за анти тела

# 170
То моето нали беше мисед сигурно заради това е трябвало да платя, пише че се поема при бременни ама аз тогава бях след аборт. Така поне си обяснявам нещата.

# 171
 Здравейте! Втора бременност. Вчера видяхме точицата. На 24 сме за сърчице. Чета ви от самото начало,защото имах чувството ,че съм бременна. Толкова силно го желая. Хубав ден.

# 172
То моето нали беше мисед сигурно заради това е трябвало да платя, пише че се поема при бременни ама аз тогава бях след аборт. Така поне си обяснявам нещата.
Не е проблем в цената, но никой не ми казал...аман от некадърници... #Cussing out Сега да се спукам от притеснение заради некъдърни лекари които не си вършат работата #2gunfire

# 173
Пишеш тук и помагаме с каквото можем.

Когато е нужно се търсят и други лекарски мнения.

Няма да се притесняваш излишно.

Ето, примерно аз в момента съм вдигнала АСАТ и АЛАТ, но нямам хепатити.  Оказа се, че от съчетаване на няколко вида лекарства  (за щитовидна жлеза,  прогестеронов препарат и клексан )съм натоварила черния дроб.

Последна редакция: вт, 07 фев 2017, 17:19 от Анонимен

# 174
  • София
Дойде време и аз да се запиша в темата Simple Smile
Във Фейсбук групичката съм доста активна, но тук изчаквах, защото още не съм казала на колегите (работя в BG-Mamma и няма скрито покрито Laughing ) и се притеснявах, че ще ме изловят твърде рано. Тази седмица обаче планирам да им кажа, така че вече не се крия и влизам спокойно при вас  Hug
Термин 19 септември, в момента 8 г.с. На 33 съм и това ми е втора дълго планирана и пресмятана бременност. Баткото е вече на 7 години и е в първи клас.

Днес ми беше трети преглед и засега всичко е наред. Имам си доста болки ниско в корема, особено като ходя повече от 50-100 метра (а преди ходех пеша на работа по 3,5 км в посока) или седя права. Гърдите също са много напрегнати, но в последните дни се поуспокояват полека. Гадене имам, но не много силно и не повръщам. Основният ми проблем е чудовищната отпадналост и умора, която чувствам постоянно. Във всеки един момент ме е страх, че ако мигна, може да заспя, независимо дали съм в офиса, в автобуса, в магазина...

Мислех, че като втора бременност ще съм в голям шаш през цялото време, но всъщност ми е някак неестествено спокойно и безгрижно. За сметка на това мъжът ми е в страшна паника. Днес за пръв път беше с мен на преглед и зададе толкова много и малоумни въпроси (с предната бременност си беше съвсем адекватен), че накрая го заплаших, че повече няма да го взимам с мен  Laughing

Колкото за пускането и оформлението на темата - насреща съм да помагам с каквото е нужно. Според мен е редно да я пуска някоя от нас, септемврийките. Важното е веднъж да се оформи като хората, после само ще се копира и допълва.

# 175
gerda1,  предписаха ли ти нещо за черния дроб, ще правиш ли някаква терапия?
И аз пия доста лекарства и се страхувам, че черния ми дроб няма да издържи в един момент. По принцип избягвам да пия лекарства, а сега откакто съм бременна ги вземам с шепата(естествено предписани от лекар). А и като се зачетеш в листовката с негативното влияние върху едно или друго ти идва да се гръмнеш  #Cussing out

Добре дошла, Адри́, работиш в BG-Mamma- много готино Simple Smile, сега имаме и вътрешен човек.

Последна редакция: вт, 07 фев 2017, 17:05 от mladamama

# 176
Колкото за пускането и оформлението на темата - насреща съм да помагам с каквото е нужно. Според мен е редно да я пуска някоя от нас, септемврийките. Важното е веднъж да се оформи като хората, после само ще се копира и допълва.

Ако ти се занимава, направи я ти, защото и според мен е редно някоя от вас да я пусне. Аз просто предложих помощ Simple Smile

# 177
  • София
WesseLina Kirchewa, ти си си от нас  Hug На теория всяка може да роди в друг месец. Особено граничните термини в началото и края на септември Simple Smile
Мисълта ми е да е някой, който следи темата и пише редовно в нея, а не случайно на някой да му хрумне да пуска теми, а после също така случайно да спре да пуска  Laughing

# 178
Млада мама, утре ще повтарям изследванията,ще поразширя някои за чернодробната функция и тсх.
 Ще спирам утрогестана, за да се подобри функцията на черния дроб.
 От резултатът на тсх ендокринологът ще определи до колко да се намали лекарството.
 Казаха ми да взимам Есенциале форте.

# 179
И аз искам да спра Дуфастона, ама няма как в моя случай. А от него мисля, че допълнително ми става лошо и натоварва черния дроб. Преди го бях пила с друга цел и се оказа, че е натоварил черния дроб, после пих някакви билки. Няма пълно щастие Grinning

Общи условия

Активация на акаунт