Юлски бебета 2016 - тема 5

• 32 568
  • 731
  •   1
Отговори
# 525
Темата е към края си, а аз не мога да смогна да се запиша.
Днес ставаме на 8 месеца. На 15 сме на консултация, тогава ще се мерим и теглим. Вече седи все по-дълго и се заиграва. Много смешно се дупи и застава на колене, подпрян на дланите си. Не може да направи връзката обаче, че трябва и да се движи. Постоянно иска да е изправен и да си стъпва на крачетата. Прави го правилно, на цяло ходило.
Със захранването сме добре. На обяд яде месни и зеленчукови пюрета, а за СЗ каши с плод. Яде различни количества, понякога и 200+гр.
От месото само пилешко и пуешко съм вкарала, заешко нямам домашно и не намирам хубави пюрета.
Как въведохте жълтък? Всеки ден ли се дава, до достигането на цял жълтък?

# 526
Има заешко на Хип (с картофи и копър). Жълтъкът се дава постепенно и то в дните, в които не даваш месо. Чета, че се дава през ден, но моята педиатърка каза, че може и по-рядко (примерно два пъти седмично в малки количества. Аз започнах с 1/8, след това 1/4 и стигнах до 1/2 и сега вече по толкова давам Wink

# 527
Вили и ние много си падаме по кабелите, цял ден може да си играе с тях.  Laughing

# 528
Относно яслите си е до детенце, съответно до имунитет. Каката я пуснах на 1,3г и не съм съжалявала никога, трябваше да се върна на работа, поради финансови причини, за щастие тя не ми е боледувала особено и рядко отсъстваше, а имах кой да ми я гледа като не е на ясли. Не е плакала, само първите дни, бързо си свикна, сега мисля пак така да процедирам, с тази разлика че май ще си търся нова работа. Дано и той не боледува. В същото време имам познати, които така и не пускаха децата на ясли и пак са се разболявали често. Затова си мисля, че е само до дете. А иначе от възпитанието и грижите там бях много доволна, с памперс беше като я пратих и си го сменяха редовно, преобличаха, всичко 6.
Сега ще ми е зор, септември - каката първи клас, бебето на ясли и ако си намеря и друга работа ще ми е тройно критично  Mr. Green
Днес в менюто от кухнята имаше риба и досега не е ял и вместо с пюре, му я въведох с кухнята  Embarassed
О десертите само 2 имаше без прясно мляко тази седмица и само тях му давах, той пък им се муси, дето не отказва нищо и ме гледа с такъв обвинителен поглед  Laughing

# 529
Да така е и на 5 да го пуснеш на градина зависи от детенцето 😀
При мен обаче няма и кой да помага единсвено свеки,но тя работи в чужбина и рядко се задържа в БГ.

# 530
  • София - Варна
Аз не съм фен на градините, а пък на яслите съвсем. Ще гледам да ги пратя максимално късно на ДГ, баткото още не съм го пратила, той е на 3 де, има време.
Имам много голям отпуск от работа, който още не съм ползвала с баткото. За двете деца ми се събира над година календарна, отгоре на двете години майчинство.

# 531
И аз не съм фен на градините , даже и с задължителната подготвителна от 5 г. Баткото го пуснахме и беше голяма грешка , но с малката ще се леша от детските за няколко месеца , но няма да я пусна , не само заради боледуването , а и заради ранния тормоз да ги учат да пишат и смятат на 5 г. абсурд. Не виня обаче тези които са принудени поради някакви обстоятелства да си ги пускат. Детството на децата отива подяволите , вместо игри да се мъчат да пишат  #Cussing out

# 532
  • София - Варна
И това, да. Излишен стрес и за деца, и за родители. В първи клас вече трябва да четат и да смятат. Тогава за какво е този първи клас?
Едно време колко съученици имах, които не можеха да четат гладко до края на 2-ри клас, дори до 3-ти. Сега са си съвсем нормално реализирани хора.
Дори бащата на една приятелка, който е инженер, се научил да чете добре в 3-ти клас. Същата тази приятелка сега се тревожи, че почти шестгодишният ѝ син не може да разпознае 26-тата буква от азбуката и 6-тата цифра от 1 до 10 в обратен ред, и как ще бъде готов за училище с този натиск...
В днешно време такива сигурно биха ги обявили за хиперактивни.
Сигурно поне половината от нас щяха да бъдат за специалист, ако растяхме в наши дни.
То и предучилищната не е задължителна, ама ако не го пратиш, в първи клас сигурно според новите стандарти ще бъде като Али Баба.

# 533
  • Варна
Аз си спомням първия учебен ден в първи клас,това е било 89-та ни питаха колко деца познават буквите и от 30 деца , вдигнаха ръце само 2,а сега на 4 гд пишат и четат!
На наши приятели детенцето заеква в определени ситуации и го водили на детски психолог. Те решили да се похвалят, че 4 гд детето може да чете и психоложката казала, че това не е много хубаво!
 А за детската градина си спомням, че имаше разни занимания с картинки примерно и да казваме кои са плодовете и зеленчуците,или пък ни изпитваха на цветовете. Спомням си, че не знаех сивия цвят и учителката ми беше казала, че съм глупава!  Close  Бях го взела много навътре и после все се скатавах на различните занимания! Егати патката!
 Не знам дали все още има такива педагози,но ако разбера че подобно нещо се е случило на детето ми...майко мила!

# 534
Трябва ли вече да се опитват да дъвчат бебчетата или поне малко на бучки да е пюрето? Моичката се дави и от съвсем малки бучки. Хич не я виждам да дъвче скоро. Или може би е защото няма зъби още.
Стъпваме на пръсти ние. Не знам какво да направя. И си криви глезените, и пръстите ги свива навътре. Ще питам на консултацията. Тя от няколко дни се изправя все пак, може би е нормално.
Аз имам спомени от яслата и от детската градина - не съм плакала и не съм се чувствала изоставена. Майка ми го отдава на това, че всяка събота и неделя още от бебе ме е оставяла на баба ми. Моето момиченце много плаче от непознати и се чудя как ще се оправя в яслата. Мисля лятото постепенно и по малко да я оставям при баба й да свикне да е отделена от мен. Сърцето ми ще се скъса първия ден като я оставя в яслата, сигурна съм. Вече ми напират сълзи като си помисля.
За разболяването в яслите съм на мнение, че изолирането на децата само би ги изнежило. Не че съм специалист де.  Peace

# 535
Днес бяхме на консултация 9150/70см,пак не е наддал много.
Вие какво месо сте въвели,аз съм дала заешко и пуешко,чудя се за пилешкото,а телешко и свинско след година ли се въвежда.
На някой случвало ли се е след жълтък детенцето да повръща-въвеждам от доста време,но последните два пъти повърна всичко след около 2 часа.
Елена аз си поръчах стойка за чаша от алиекспрес.

# 536
О, и брат ми беше обявен за глупав в детската градина. Сигурна съм, че такива „умници“ и сега съществуват. Дано само не ни се налага да се сблъскаме с тях.
Моето дете го дадох на 1,3 години в яслата. Рева цял месец и когато я оставях, и когато се връщах да я взема, само като ме видеше. Поне работих на половин работен ден и не е прекарвала голяма част от деня с други хора. Но аз съм доволна от градината й.

С първото ми дете също като Мерилин и Пипа не исках да мръдна никъде без нея. Сега, обаче имам нужда от почивка и само си мечтая да излезя някъде сама. Но пък няма кой да ми помага. Така че пак си ходя с децата навсякъде, но вече не бих отказала помощ, стига да ми се предлагаше.

Като споменахте за килими - веднъж бяхме на гости и си говорим с една приятелка,  поглеждам към бебони и какво да видя, нашият налапал ресните на килима и ги дъвче сладко, сладко. Лошо ми стана.

Има ли бебе, което яде твърда храна по 5 пъти на ден? Моята консултантка ме пита по 5 пъти ли ядял на ден и очакваше да й отговоря утвърдително. Струва ми се невероятно такова постижение на тази възраст, но може и да греша. Моето набляга на кърмене и му се събира около 200 гр, макс 300 гр твърда храна. Дъщеря ми пък на тази възраст не искаше изобщо да докосне твърда храна. И пак оцеля.

Зомби, вчера му купих месно пюре за 8 месеца и с изненада установих, че беше на бучки, т.е. имаше и цели зърна от грах. Пробвах го да му дам така, но го плю и веднага го минах с пасатора.

Мишлето, аз бих оставила жълтъка в този случай за по-нататък. Явно нещо не му понася.

# 537
Да се събудиш от бебешки хленч и да решиш в просъница с известно задоволство, че си се наспала, след което да погледнеш часовника и да видиш, че е 1 часа - безценно.  Laughing
Свалихме нивото на кошарата, нямаше как да ми се размине без сътресение. Ох,дано заспи скоро!

# 538
Zombie и аз се събудих от бебешки хленч в 3 часа и се чувствам наспана, че реших да вляза да чета!
Buzzz в една книга за бебешкото хранене твърдят че през 7-8ми месец бебето трябва да се научи да дъвче, за това и купешките пюрета стават на по-големи парчета, те са по бебешки стандарт направени. Моя придъвква, ама като му дам пюре на по- големи парчета няма желание да го яде, явно го мързи. Това че се давят съм чувала, че са рефлекси и точно по този начин се учи да не се дави ( естествено не да му влезе в кривото гърло, а да е налапал по-голямо парче и като тръгне да го гълта, вижда че не е по способностите му и го връща)
Чесно да ви кажа незнам какво НЕ съм въвела, човека си яде без проблеми и алергии! И меса всякакви ( без заешко, защото не намирам на пазара). За свинското съм му взела едно пюре на хипп с шунака и други неща ама не съм стигнала до него още. Плодове всякакви ( ягоди, банани, манго, портокал, ябълки, круши, каквото се сети човек). Но него, който го види как яде и пада от коня, не мога да сваря да давам с лъжицата, като си види бурканчето и почва да се смее. А ако му дам нещо за ядене в ръка, и му го взема, е пищене и рев до небесата. Има голям апетит и се възползвам, от малък да свиква с най-разнообразни вкусове.
Но 5 твърди хранения ми се струва прекалено, те не са им толкова големи стомахчетата! Някъде четох че през първата година на детето твърдата храна е само за "забавление", за опитване на нови вкусове, а основната храна трябва да бъде кърма или АМ. Ето го и цитата от списание Родител:
Независимо кой от методите ще изберете – класическия или педагогическия, трябва да знаете, че твърдите храни преди навършване на 1 годинка са само с цел запознаване и привикване на бебето с нови вкусове без премахване на кърменето (или адаптираното мляко, ако кърменето е невъзможно). Минимум 50% от хранителния прием до 1 годинка трябва да бъде кърма (или адаптираното мляко, ако кърменето е невъзможно).

Последна редакция: сб, 11 мар 2017, 05:03 от Merilin2

# 539
Добро утро.
И аз се разбудих от същата "музика" тази нощ към 1ч...само че след няколко минути за щастие и както обикновено той си млъкна сам и си заспа, аз също Simple Smile
Мнгоо крайни твърдения са това според мен, че храната била за забавление само до 1г... Знам "новите" теории - само мляко/кърма до 3 години ако може! хаха... Аз не уважавам крайностите, гледам да съм в някаква златна среда...и като цяло в периода 9-12 месеца на детето наистина трябва да се предоставят всякакви храни, да се захранва, да се учи да дъвче и т.н. и след 1г да е готово да яде обща храна. Ако до тогава си му давал само мляко, ще свикне да дъвче , ама в първи клас чак , наред със смятането и писането..хаха Wink Между другото аз му давах вече 2 пъти от филийка със сирене и си дъвче и мляска с голямо удоволствие, но ако в пюрето има парчета се дави и му се повдига и изплезва език много смешно...

Аз давам сега мляко сутрин и вечер, но вечер започва все повече да не го иска. Дърпа се, реве, опъва се, свива устни... просто не иска АМ... струва ми се малък наистина да спираме млякото, но когато и да е около 11-12 месец като гледам на къде вървим май ще го спираме ако кара с тази стачка.
Така или иначе по-добре да се отказва от яденето с биберон колкото се може по-скоро. Това си е лично мое мнение - особено след 1г няма никакви ама никакви сайтове, статии , книги или лекари, които да препоръчват сученето и биберона. Каквото и да приема като храна или течност по-добре да свиква с чаша /лъжичка и т.н.

Но няма да се заричам разбира се , ще видим и при нас как ще е Simple Smile В едно се убедих с бебетата - няма смисъл да се заричам че ще правя нещата по един или друг начин, защото никога не се получава така както го планувам..хаха Wink

Относно ясла - май ще е догодина, освен основното класиране Септември 2018, ако междинно има някакви бройки и ако случайно влезе и по-рано ще е супер... но като цяло май няма да е тази година. Така като гледам сегашното класиране в 2-3 от най-близките градини - веднага са се заели местата ( които са 10-15бр)  и има чакащи в едната 88, в другите 117 или 142 ... и т.н.  Sad не знам кога ще дойде нашият ред... Sad

Общи условия

Активация на акаунт