Баткото на тая възраст (8 месеца) имеше 7 зъба, на 1 година и 2-3 месеца можеше да дъвче като голям, просто на по-ситни хапки. Имам приятелки, чиито деца получават рефлекс за гадене (май някой беше зачекнал това тук) дори на 3+ години.
На година и нещо трябва да може да дъвче, трябва да може и да духа свещички (ако не може е маркер за аутизъм). Ако не може, положението с развитието не е добро.
Така подхвърлено без контекст звучи доста зле наистина.
Както и че не било хубаво детето да познава бувки и цифри от малко, или да чете и да смята (умението на тия неща отново е маркер за ауитизъм). Само че и това без контекст няма много смисъл. Аз съм можела да чета сричайки на 4.5 години. В първи клас можех да гледам филми с надписи наред с вързастните. До 5-годишна не можех да пия добре от чаша за възрастен, да ползвам добре сапун сама, камо ли да боравя с прибори.
Баткото си пие от биба, така се успокоява все още, като необходимост му е, то се вижда. И на познати децата са така.
Понеже работата ми е такава, че ежедневно се срещам, храня, дори живея с десетки хора дневно, стотици годишно и тъй нататъка, дори хора от различни националности, съм виждала как техните деца пият от биба до 4-5-годишни, някои дори са с биберон залъгалка до тая възраст,
На 3 години детето трябва да се е научило да борави с прибори - да може да се храни самО с вилица и нож! Такава поне е нормата

Видяла съм единици възрастни (било то дори и българи), и то на официални събития, които изпозлват избщо нож, и които знаят, че вилица се държи с лява ръка, дори и когато не се ползва нож. Мнозинството от тия, които я държат с лява ръка са просто левичари. Но тригодишното трябва да се храни с вилица и нож, хванати с лява и дясна ръка съответно.

)