Юлски бебета 2016 - тема 5

• 32 571
  • 731
  •   1
Отговори
# 540
  • София - Варна
Всички тия теории за много оптимистични.
Баткото на тая възраст (8 месеца) имеше 7 зъба, на 1 година и 2-3 месеца можеше да дъвче като голям, просто на по-ситни хапки. Имам приятелки, чиито деца получават рефлекс за гадене (май някой беше зачекнал това тук) дори на 3+ години.
На година и нещо трябва да може да дъвче, трябва да може и да духа свещички (ако не може е маркер за аутизъм). Ако не може, положението с развитието не е добро.
Така подхвърлено без контекст звучи доста зле наистина.
Както и че не било хубаво детето да познава бувки и цифри от малко, или да чете и да смята (умението на тия неща отново е маркер за ауитизъм). Само че и това без контекст няма много смисъл. Аз съм можела да чета сричайки на 4.5 години. В първи клас можех да гледам филми с надписи наред с вързастните. До 5-годишна не можех да пия добре от чаша за възрастен, да ползвам добре сапун сама, камо ли да боравя с прибори.
Баткото си пие от биба, така се успокоява все още, като необходимост му е, то се вижда. И на познати децата са така.
Понеже работата ми е такава, че ежедневно се срещам, храня, дори живея с десетки хора дневно, стотици годишно и тъй нататъка, дори хора от различни националности, съм виждала как техните деца пият от биба до 4-5-годишни, някои дори са с биберон залъгалка до тая възраст, Mr. Green търкалят дупета с памперси до 3+ - все неща, за които тук ще ни размахват пръст и ще ни карат да се чувстваме провалили се.
На 3 години детето трябва да се е научило да борави с прибори - да може да се храни самО с вилица и нож! Такава поне е нормата  Joy
Видяла съм единици възрастни (било то дори и българи), и то на официални събития, които изпозлват избщо нож, и които знаят, че вилица се държи с лява ръка, дори и когато не се ползва нож. Мнозинството от тия, които я държат с лява ръка са просто левичари. Но тригодишното трябва да се храни с вилица и нож, хванати с лява и дясна ръка съответно. Mr. Green

# 541
Учудвам се, че има толкова много противници на детските заведения. Жалко, че все пак, местата в системата остават недостатъчни и има много голяма вероятност и ние да останем неприети. От друга страна, се радвам, че има семейства, които могат да си позволят живот на една заплата Peace
Относно различните стандарти за развитието на децата - за момента избягвам да се интересувам, за да предотвратя излишен стрес. Бебка е здрава и си се развива идеално Sunglasses
Аз в първи клас не можех да чета. Даже мисля, че не познавах и буквите. Мама е направила опит да ме научи, но не съм проявявала никакъв интерес и бързо се е отказала. Винаги съм била запален читател обаче.
С прибори със сестра ми се храним самостоятелно от ранна ученическа възраст. Знам, че това навремето много е правило впечатление на други хора. Това по разкази от родителите ти. Не сме учени целенасочено. Аз обаче много обичах да "слагам" масата и културата на хранене продължава да ми е важна в момента.
Като цяло нашите родители не са били амбициозни спрямо нас. Не сме учили заедно, писали домашни или бивани изпитвани. Това точно ми е била интересна тема винаги - дали само примерът и средата са достатъчни, защото при нас така са се случили нещата или е било въпрос на късмет, като гледам как при връстниците ми е бил друг подходът Thinking

# 542
Мишлето, благодаря! Снощи ги гледах по наши сайтове, ами то най-евтините са по 20 лв., не бих дала толкова за една поставка за чаша, но алиекспрес е добра идея, ще се престраша вече да поръчам, какво ли няма там Simple Smile
Аз да попитам пак - почиствате ли с нещо ушите на бебетата? С какво?
Другия понеделник сме на очен в александровска заради постоянния конюктивит Sad
Да се похваля с нещо дребно - купих мини прахосмукачка, защото вече давам на Елочката коричка хляб или сухар и тя ги чопли повече, отколкото да ги яде. Майка ми едно време казваше, че трябвало да пусне една кокошка под масата да кълве трохичките, хаха  Laughing
Тати заведе Кати на театър, следобед е тържеството за 8 март за мама, нямам търпение, защото го правят в студио 5 на ндк и винаги има много приятна атмосфера.

# 543
Тържество супер Simple Smile
Аз почиствам ушите само с бебешките клечки за уши.
А пак да питам до кога се дава преварена вода? В смисъл кога може вече да се дава от чешмата примерно?

# 544
За преварена вода съм чела, че е до годинката.
Уважение, може да даваш вода без да я преваряваш напр. на бебелан. Аз такава почнах да давам.
Аз също забелязах, че когато я храня и от време на време се дави, което досега не го е правила.

# 545
Ще трябва да я пусна малката на ясла. Просто няма кой да я гледа. Искаше ме се да бъде поне на 2, но ако я приемат ще трябва още и от тази година (това с приема е направо почти невъзможно на този етап). Аз трябва да се върна на работа след 1 вата година, т.к финансово ще ни е непосилно. Трябваше да я гледа свекърва ми, но виждаш ли някак започна работа без да ни каже (пенсионерка е), не че е лошо но знае финансовото ни положение и че ще разчитаме за гледането на нея, а довод за започване на работата беше, че и е скучно вкъщи по цял ден. За тези 8 месеца идвала да я вижда когато тя си поиска за по час, два. А в беглите моменти когато сме я оставяли е било някак насила, не е проявявала желание. В такива моменти си поплаквам доста, т.к майка ми почина 2014, а тя щеше много да и се радва.
Друг вариант е да запретваме ръкави за второ  (понеже ще трябва пак да е инвитро, ще трябва и помощ  Heart Eyes)
А днес също пробвах от пюре 8+, не се дави дъвче, но някак си го държи в устата доста време и установих, че не е готова и го пюрирах още.
Много дълго стана...извинявам се.

# 546
  • София - Варна
Фолоу, май повечето свекърви са така. Прегръдки!
Аз съм късметлийка, че имам над 60 дни годишен платен отпуск. И затова ми се събира от тия години да си седя към 18 месеца вкъщи отгоре на 2-те години майчинство.

# 547
Ще трябва да я пусна малката на ясла. Просто няма кой да я гледа. Искаше ме се да бъде поне на 2, но ако я приемат ще трябва още и от тази година (това с приема е направо почти невъзможно на този етап). Аз трябва да се върна на работа след 1 вата година, т.к финансово ще ни е непосилно. Трябваше да я гледа свекърва ми, но виждаш ли някак започна работа без да ни каже (пенсионерка е), не че е лошо но знае финансовото ни положение и че ще разчитаме за гледането на нея, а довод за започване на работата беше, че и е скучно вкъщи по цял ден. За тези 8 месеца идвала да я вижда когато тя си поиска за по час, два. А в беглите моменти когато сме я оставяли е било някак насила, не е проявявала желание. В такива моменти си поплаквам доста, т.к майка ми почина 2014, а тя щеше много да и се радва.
Друг вариант е да запретваме ръкави за второ  (понеже ще трябва пак да е инвитро, ще трябва и помощ  Heart Eyes)
А днес също пробвах от пюре 8+, не се дави дъвче, но някак си го държи в устата доста време и установих, че не е готова и го пюрирах още.
Много дълго стана...извинявам се.
Follow, съчувствам ти.И аз съм също като теб.Майка ми почина 2012 г.,  5 дена преди да родя дъщеря си.За свекървата не ща и да коментирам,толкова студен човек.За 8 месеца е виждала бебето 3-4 пъти и то ако сме ходили ние в тях на гости.Въобще не се обажда даже да пита как сме.Но съм забелязала,че звъни на мъжа ми да дава акъл за децата,което мен много ме дразни. Не повдигам въпроса зя нея за да не се караме с мъжа ми,щото нали му е майка и гледа да я защитава,макар че вижда за какво става въпрос.

# 548
За преварена вода съм чела, че е до годинката.
Уважение, може да даваш вода без да я преваряваш напр. на бебелан. Аз такава почнах да давам.
Аз също забелязах, че когато я храня и от време на време се дави, което досега не го е правила.

Знам за тази минералната, то още първия ден като дойде педиатърката в нас каза, че мога да давам девин розовата капачка. Ама нали уж следим за играчки и т. н. да са bpa free, а пък да давам вода престояла в пластмасово шише някак не ми идва, защото тя водата може да е за бебета, но пластмасата е вредна. Лично мнение де Simple Smile

# 549
Здравейте и от мен!💐 И аз да споделя с вас за ясли те - баткото не ми го приеха преди години и понеже нямаше кой да ми помага,се наложи да напусна работа и да си го гледам...на свекърва и на майка го оставях само за по няколко часа ,като трябваше да ходя на изпити или на лекции,през другото време навсякъде с мен,но аз и не исках никой да ми го гледа 😊.Понеже се роди януари,та на детска градина нямаше как да ми го вземат на 3г  и си го гледах до 3/9 месеца(септември месец),но и тогава не можех да почна работа ,понеже почна много да боледува - преди това -ни сополи, ни кашлица,първите 6 месеца от градината ,през ноща се будеше с писък и рев,викайки ме и аз плачех заедно с него ,докато го будех , за му кажа че си е в къщи с мен.Изключително привързан беше към мен,на 4 години ,за първи път го оставих на баба му ,за го гледа,понеже мен ме тръшна вирус на легло!Естествено,няма да ви обяснявам каква драма беше нашата раздяла....
Сега обаче си обичам работата и искам - не искам, ще трябва да пусна бебока на ясли,няма кой да го гледа до градина,исками се да го гледам до 2 - та година,но ако има места в яслата,която искам -ще го дам и по-рано! Сигурна съм,че по-лесно ще се адаптира от батко си.Пък и мисля,че от социална гледна точка ,ще е добре за него
За имунитета,това си е до дете ,според мен,за бибероните-чай/вода давам вече месец от преходна чаша,биба - залъгалка ,на баткото махнах на 2 години (само вечер я ползваше),сега се надявам да е по-рано...
Относно храненето с прибори,според мен и от опит (имам и 4 племенника),на 2/2 и половина са си съвсем в състояние да се хранят самостоятелно,на същото мнение съм и относно памперсите,защото са си съвсем в състояние да си контролират ректалните мускули и да се стискат .Да,познавам хора ,чиито деца носят памперси на 4 години и ги хранят майките им,но не защото не могат или са болни,а просто защото "не бивало детето да се насилвай за нищо"
За букви и четене - в градината не са ги учили,и аз не съм давала зор вкъщи,в първи клас му беше мн интересно и бързо се научи и да пише ,и да чете..😊
Стига толкова от мен, че пак роман написах 😅

# 550
Фолоу, много тъжно ми стана като прочетох ...
Випкрис, в първите месеци каката се будеше също така с рев по няколко пъти, аз също сама съм я гледала, много рядко съм я оставяла, най-вече защото всички на приказки са много силни, но дойде ли време за гледане всички изведнъж се оказаха заети. Явно заради това, въобще не искам да си припомням колко тежък период беше началото на градината за нея и за мен.
С всеки горчив опит си казвам господи помогни ми да бъда по-добра, по-разбираща, по-мъдра, да бъда близо до децата си и до техните деца и да не допусна грешките на нашите родители, просто да си мълча и винаги да съм насреща!

# 551
Елена , разбираш ме тогава ,за какво говоря 😅. Точно,заради преживяното с баткото,малкия и да имаше кой да го гледа,пак щях да го пусна на ясла - мисля ,че няма да изживее нещата като батко си,и като гледам другите деца (които са ходили на ясли, колко по социални и "отракани" са ,струва ми се,че ще е добре за него! И като знам,че в другите държави имат по 6 седмици майчинство,и децата им от бебета са в детски заведения,май само ние българите правим драми 😁

# 552
[quote author=Elena2016 link=topic=964122.msg34681331#msg34681331 date
С всеки горчив опит си казвам господи помогни ми да бъда по-добра, по-разбираща, по-мъдра, да бъда близо до децата си и до техните деца и да не допусна грешките на нашите родители, просто да си мълча и винаги да съм насреща!
[/quote]
Ако знаеш колко пъти съм си мислила същите неща!
Vipkris и аз знам че има държави с много късо майчинство, но и Австрия не е от тях. Аз взех 20 месеца( и бащата има право да вземе 4 бащинство, но е по желание, ако бащата не иска, остават само 20-те на майката). Максимума е 30 (+6 бащинство).

# 553
  • Варна
Живяла съм година и половина в Италия и там майчинството е 3 месеца. Имах три познати италианки за които беше голяма драма оставянето на децата им толкова малки.
Най-добрата ми приятелка живее от 10 гд във Франция и роди там преди две години и за нея беше голям кошмар, че трябваше да даде детето на ясла на 4 месеца,а тя е доста пестелива в чувствата и лигавщините. Направо си е коравосърдечен адвокат.
 Мъжът ми пък живя в Австрия, че и аз с него известно време, че там политиката им относно майките и децата е доста добра и там си раждат. Има много семейства с по 3,4 деца .
 Не мисля, че българите правим голяма драма. Драма има навсякъде,зависи какви са законите в държавата и кой как ги усеща нещата!
  Мишолинка , аз не съм спирала да работя през цялата ми бременност и след като родих. Носят ми работата вкъщи. Не можем да си позволим да живеем с една заплата,но имам късмет, че мога да работя по всяко време на денонощието  Peace
Иначе що се отнася до социализацията,то има много варианти.
Аз да се похваля, че вече акаме основно в гърнето! Много съм щастлива,предвид стомашните ни проблеми и честото дрискане,мислех че трудно ще се справим!

# 554
[quote author=Elena2016 link=topic=964122.msg34681331#msg34681331 date
Ако знаеш колко пъти съм си мислила същите неща!
Vipkris и аз знам че има държави с много късо майчинство, но и Австрия не е от тях. Аз взех 20 месеца( и бащата има право да вземе 4 бащинство, но е по желание, ако бащата не иска, остават само 20-те на майката). Максимума е 30 (+6 бащинство).
[/quote]

А тук в България бащинството е 15 дни, които текат от деня на изписване, т. е. може да ги ползва само тогава и ако реши да ги ползва от третия ден на изписването съответно вече са 12 ... / Пак е по желание /

Общи условия

Активация на акаунт