Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 фев. 2017, 11:12 ч.

Кукър: рецепти и програми - Тема 2

  • 78 870
  • 606
  •   1
Отговори
# 585
  • Varna
  • Мнения: 2 330
Другият път опитайте, няма да съжалявате Hug

# 586
  • Мнения: 15 198
Идеята на нехерметическите кукъри не е да готвят мигновено като херметика, но пак спестяват време, удобни са и не са просто една тенджера!Първо имат отложен старт, второ в тях слагаш яденето и забравяш - пример след закуска в събота и неделя зареждах нехерметика, пускам го да готви и излизаме! Караме колела 5-6-7 часа, връщам се машинката е сготвила, изключила и държи топло, отварям и хапваме обяда! Същата работа и сутрин зареждам кукъра и заминавам на работа! Детето се връща по обяд, изключва хапва ядене! Топло и току що сготвено....това е идеята на нехерметиците, освен това улеснението е, че не бъркаш, не висиш до котлона да го наблюдаваш, можеш да го оставиш без надзор, съдът е дълбок не  пръска....! Сега с херметика пък се връщам, залагам яденето и си върша друга работа - влидзам в банята, шетам... след 20 минути ястието е готово! И двата имат предимства и двата спестяват време и са удобни! Flutter

# 587
  • Бостън
  • Мнения: 3 524
Идеята на всеки самоизключващ се уред е, че спасява света от идиоти като мен, които загарят дори супата - това не е майтап!

И, разбира се, фактът, че можеш да излезеш и/или спиш, докато се готви е безценен, както и бързината на тези под налягане!

# 588
  • СОФИЯ
  • Мнения: 8 861
А "Рецепти и програми". Правя само 3 неща с него и търся още скорополучаващи се.

# 589
  • Мнения: 624
Дайте рецептата за кавърмата в кукър не херметик.

# 590
  • София
  • Мнения: 9 426
Моите котлони се програмират и смоизключват, имам тенджери под налягане, този кукър не му виждам ориложение в моето домакинство въобще.
Ползвала съм го 3 пъти, не особено успешно:(
Ще се радвам на вашите успешни рецепти, че иначе обмислям да го върна на майка ми, нищо че ми е подарък от нея, дано тя да го полва повече.

# 591
  • Paris, France
  • Мнения: 3 910
Кавърма не готвя в кукър, но не е трудно. Намирате си рецепта за кавърма в нета и я приспособявате. 500грама месо се запържват и се изваждат настрана. Запържват се 5-6 глави лук, нарязани на едро, всичко това се обърква в кукъра и се слага на програма къкрене или бавно готвене. Може да добавите зеленчуци, като ги объркате първо с лука в мазнина леко да се запържат. Може да се добави вино, бира за по-интересно, моркови, целина, гъби. Черният и червеният пипер се запържват с лука. Солта се слага последна, преди да се обърка всичко. В кукър под налягане вода не се добавя, особено ако се слагат зеленчуци, защото те също пускат. Налива се 20-30мл вино или бира и това е. На програма средно или ниско налягане се вдига налягането и се изключва веднага кукъра. Когато налягането падне се чака още 5-10 минути и се сервира. В кукър без налягане се готви 1-1.30 часа на програма бавно готвене. Това ако месото е крехко и парчетата малки.

ДХ3, аз от кукър без налягане файда не видях. Никога няма да оставя включен уред и да изляза. Кукър с налягане ми харесва повече от експрес тенджера заради това, че е тихичък и никаква пара не излиза от него. В него готвя и на бавно готвене и мога да си го сложа в спалнята без някой да разбере, че готвя миризлива манджа. Доста спорих в първите теми за полезността на уреда и се оказах права за себе си. Явно не е твоя уред. Сигурна съм, че лукът с хубава тенджера и налягане от сорта на Cookeo би ти харесал. Не се насилвай след като не е по вкуса ти и го върни. Доста уреди съм имала, които имат цели сайтове възторжени последователки, а на мене само ми заемаха място. Имаш си изграден вкус и стил на готвене и това чудо явно не е за тебе. Поздравления, че можеш да го признаеш. За мене е един от най-ползуваните уреди заедно с пасатор с резачка на Браун и оризоварката със сито за пара. Не можа да замести оризоварката, обаче. Аз пробвах 2 кукъра без налягане и никой не ми допадна. А кавърма, бьоф бургиньон, бьоф строганофф в лукът няма да седна да готвя. В кукъра готвя шкембе чорба, супа от броколи, карфиол, рибена супа, лозови и зелеви сърми, мусака с картофи, варен говежди език, червено цвекло и картофи за салата на пара, агнешки или кози ребра на пара, стар фасул, бакла, нахут, харира, супа от спанак и агнешки дроб, месо или риба със зеленчуци, кисели зеле с боб, бакла, ориз. Варя жито, като за помен, супа и каша от червена и жълта леща и счукан грах. Варя големи макаронени изделия, но сосът го правя в тиган, че заедно не ни харесва  Ориз за суши правя в нея на специалната програма. Правила съм овесени ядки, гречка, грис на каша и халва, тархана и стана добре, но не ми се мие цяла купа за подобно нещо  Всичко това с налягане

На програма печене правя сладкиши - един от цедено мляко с много малко брашно, фланове, кексове, тортили с картофи и зеленчуци, ръжен хляб, блатове за торти. В руските сайтове мультиповар, хлебопечка и подобни има купища рецепти. Също във френски сайтове, испански за Olla GM, но испанските манджи и сладкиши нещо не ме кефят особено. Напоследък не пека в нея, но за Коледа пекох е част от кексовете в нея и се получи добре.

Можеш да погледнеш рецептите за Оля ГМ в испански сайтове и да направиш тези без налягане. Радвам се да те засеча.

# 592
  • Мнения: 162
Здравейте! От скоро имам Тефал 45 в 1,нехерметик.Все още се запознаваме с книжките, но довечера смятам да го пробвам. На първа страница не видях рецепта за леща яхния, бихте ли споделили как я правите? Унас се яде предимно течна храна, супи и яхнии, боб също обичаме, кисело зеле с месо... Традиционните български гозби. Моля да споделите сполучливи рецепти. Първо да се усъвършенствам с тяхното приготвяне, а после и нови неща бих пробвала! Благодаря предварително на всички, които ще се включат! А аз се връщам да чета назад, колкото успея.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 11:29 от kikokolin

# 593
  • Мнения: 624
Вшизам да споделя първия си успешен опит за дробчета по селски. Кукър Филипс.
Дробчетата запържвам с малко мазнина за 5 Мин на fry, докато побелеят. Добавям 2 глави лук на полумесеци, 200гр гъби на филийки, 2 моркова на кръгчета, няколко лъжици домати консерва, сол, чубрица, пипер. Сипвам още вода, но да не покрива продуктите и слагам на bake за 40-45 Мин. Станаха много вкусни.
А всъщност винаги готвя на отложен старт, та дробчетата запържих снощи, а днес добавих останалото и сложих на ръчен режим на 120° за 40мин. не зная защо програмата bake не позволява регулиране нито на време нито на градуси и понеже ме беше страх да не изгорят без надзор, настроих ръчния режим.

# 594
  • Paris, France
  • Мнения: 3 910
kikokolin, леща яхния правя в кукъра по същия начин, по който я правя в тенджера, в моя случай под налягане, в твоя без. И времената са еднакви. В зависимост от лещата - зелена, кафява, червена, дали е кисната във вода и колко време, температурата и програмата готвенето отнема от 20-25 минути в кукър под налягане до 5-6 часа и повече на програма бавно готвене. Ако нямаш такава програма просто я оставяш на дръж топло 4-5 часа. На чаша леща слагам 2.5 чаши вода ако не е космата, 1 ако е кисната 5-6 часа. Аз не пържа зеленчуците. Слагам измитата леща с водата, но без сол да заври. Като поври 2-3 минути слагам всички зеленчуци, сол, черен пипер, куркума и като заварят  изключвам програмата и включвам дръж топло. След 4 часа е готова. Нарязания морков, дръжки от магданоз, цели скилидки чесън или нарязан на дребно омесвам с ръце в зехтин и направо слагам във вряща леща. В кукър под налягане или програма бавно се слага по-малко вода. Да ви е сладко!

Трик за мразещи лук и зеленчуци деца - всички зелении, лук, чесън, морков се смилат в резачката на блендер на дребно и след готвене дават по-гъст сос, но не се забелязват.

Ако готвите под налягане след свършването на програмата се оставя лещата 10-15 Мин да се сгъсти. Същото ако ври бурно в кукър или тенджера.

Ако държите да пържите зеленчуците, включвате програма пържене и хвърляте всичко без чесъна, като се позапържат слагате лещата, но само обърквате със зеленчуците и доливате веднага студена вода. Избирате програма да заври - по-силен огън. Като заври веднага спирате и избирате програма къкрене или бавно. Ако килърът ви има ръчно програмируеми сложни програми избирате 100° 5 минути и след това 50-80°  1-5 часа. Аз след 5те минути слагам на дръж топло и ядем след 4-5 часа.

По същия начин готвя боб, нахут, суха бакла, но тях задължително ги киснат поне 12 часа.

# 595
  • Мнения: 1 034
запис и от мен...очаквам да получа първия си кукър и ви чета с интерес за да събера идеи..Simple Smile Тепърва ще се допитвам до вас момичета, надявам се да помагате.

# 596
  • Бургас
  • Мнения: 5 701
И аз очаквам моя с нетърпение.
Чета темите, обаче много сложно ми се струва - програми, налягане... как ще се оправям не знам.

# 597
  • Paris, France
  • Мнения: 3 910
И аз очаквам моя с нетърпение.
Чета темите, обаче много сложно ми се струва - програми, налягане... как ще се оправям не знам.

Лесно. Прочиташ внимателно опътването. Обикновено има рецепти, поне няколко и указания. Ако няма, отиваш в сайта на подобен кукър и ползуваш техните рецепти, но приспособени към вашия вкус. Преди 7 години нямаше много информация, а моят килър дойде с лошо преведен от английски лист хартия. Написах програмите, които има, както са на екрана, на английски и ги копирах в Гугъл. Излезе ми сайта на Инстант пот, руски за абсолютно същия, като моя кукър и няколко испански. Взех рецепта за боб на Инстант пота, сложиш мои си подправки и я сготвиха с времето и налягането на програмата бобови. Стана работата. Оттам нататък тествах картофи, цвекло на пара, варени яйца на пара и така. Не е трудно.

Ако избереш правилната програма няма нужда на променяш налягане, освен ако не искаш по-бързо сготвяне. На бобови и месо като избера програма излиза налягане 4, примерно и повечето манджи се сготвят на него. Само за леща е много високо и за жилаво месо е ниско.

Аз даже не търсих специални рецепти ами си продължих обичайните.

# 598
  • Мнения: 162
Вече правих леща, зеленчукова супа, макарони, ориз със зеленчуци... Влюбена съм в кукъра си!!!!! Толкова усилия ми спестява, а и това, че не е нужно да бъркаш и доливаш вода непрекъснато... Мечта! Снощи малко сбърках-правих едни Очи на ламята, има рецепта в нета, пекоха се 50мин по програма, всичко беше ОК, но ми се видяха "сварени" и пуснах още 10 мин да се пекат и кашкавала ми загоря!!! Ама аз съм си виновна де! Сега предстои готвене на любимия ни боб! С него трябва да се усъвършенствам задължително😀

# 599
  • Мнения: 162
Дали има някъде тема специално за Тефал, защото например аз програма BOIL нямам... Каква програма бихте ползвали в случая? За супа може би?

Общи условия

Активация на акаунт