Етажна собственост - между танц със саби и етажна гроздова - тема 4

• 77 411
  • 763
  •   1
Отговори
# 135
За да осъдите съсед процеса е дълъг и всичко трябва да е методично планирано.
Прави се събрание по всички правила- покана с дневен ред, протокол за залепване на поканата.
В дневния ред трябва да има точка за обсъждане на собственици със задължения към Ет.собств.- мерки и санкции към тях. В тази точка се взема решение за таван на суми- задължения, над който упълномощени лица /домоуправител, член на домсъвета/ да предприемат мерки по събиране на вземанията. При нас тавана е 200лв. Можете да им дадете шанс да се разплатят от да речем 1 или 3мес, зависи каква е сумата. Можете да им дадете шанс с труд или материали да се изплатят /при нас 1 беше градинар миналия сезон, а друг боядисва общи части заради неплатен покрив/.
Ако на събранието не присъстват длъжниците, за да са информирани веднага, се правят покани за доброволно плащане със срока, избран от събранието и се връчват с копие от протокола на длъжника. Трябва да ви подпише протокол за получаване, а това длъжник, уверявам ви не го прави. За това му го пращате по пощата или с куриер с обратна разписка.
След като изтече срока от поканата се подавя заявление за издаване на изпълнителен лист. Ако длъжника оспори заявлението, подаде възражение започват дела. И т.н.
По повод изрядно проведеното събрание. Всичко трябва да е по ЗУЕС- присъствен списък; % кворум от общ. части, а не от брой апартаменти, за да започне събранието; пълномощни /при тях също може да се издъните, защото без нотариална заверка могат да са от собственик на собственик, ако е от собственик на ползвател или обитател трябва да е нотариално/, като 1 присъстващ може да е пълномощник само на 3-ма собственици; избран протоколчик; ако ще се избират оферти за ремонт на нещо- поне 3 бр оферти. След събранието до 7 дни трябва да е написан протокола. Залепва се съобщение за готовия протокол на видно място и се прави протокол за залепването.
Тези бланки- поканата за събрание, протокола от залепването и, съобщението за готовия протокол и протокола от залепването на съобщението, присъственият списък могат да се намерят в интернет, не е нужно да ги съчинявате сами.
Направете си готови бланки- декларации за получаване на копие от протокол от ОС. Давате копието- подписват ви декларация, че са го получили. Защото сме имали случаи, че хем сме давали копия, хем лъжат в съда, че никой не им е давал и че ги крием нарочно.
Изчаквате след събрание 30 дни преди да правите каквото и да е, ако не е спешно, за да мине срока за обжалване на протокола. След това- пей сърце! И да мрънкат- изпуснали са срока за обжалване, точка.
Имайте предвид и че можете да предявявате претенции за задължения за 3 години назад, не повече. Иначе само ще харчите пари за такси и хонорари.
А, другото важно нещо е воденето на счетоводството. Касова книга, перфектно водена. Ние си гласувахме на едно от събранията след всеки мандат да се прави финансов външен одит, вместо разни контролни комисии от съседката Пена и Гюро. Един такъв одит е около 120-150лв, зависи от обема документи и с протокола от него влизате в съда като пичове. Иначе контролната комисия от Пена и Гюро кой знае какви ще ги изфабрикуват, за да спасят от съд наглеца Груйо и да запазят добри отношения с него, а той пък да им донесе щайга лук и кора с яйца от село и ...те така.

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 02:02 от СедеФка

# 136
СедеФка, много полезен пост, благодаря ти!

# 137
  • Бургас
няма да останат тия задължения - като сложите чип, тя няма да може да ползва асансьора докато не й разрешите, т.е. докато не си плати задълженията. Редовните платци ще могат да си ползват асансьора.

Може ли малко повече подробности за  чипа? Доколкото разбирам на първи етаж няма, така ли, или просто тръгва нагоре с чип? При нас аргумент против е като идват гости да не слизаш ти да ги качваш.Как всъщност на практика е решен този въпрос?

# 138
Документацията на ЕС трябва да е изрядна, за да може да осъдите съсед, който не изпълнява задълженията си. Пример - нашият стар домоуправител решил да съди един неплащащ, резултатът е, че в момента му дължим над 2000 лв. - разноски за водене на дела (които сме загубили, понеже протоколи от ОС събрания йок, или не йок, ама не ОК, съответно - решенията на ОС са незаконосъобразни) + разноски за изпълнителни дела, тъй като адвокатът си разбира от работата и в мига, в който е докопал заветния изпълнителен лист, веднага е образувал изп. дело. Та така. За капак - имаме вземания за наем, та за адвокатчето ще паднат лесни пари, както и за ЧСИ. Но хак да ни е. Не е луд който яде баницата.
Много внимавайте с делата. Всичко - повтарям ВСИЧКО като документация, трябва да е изрядно. Една стъпка встрани - и сте на нашия хал.

Благодаря за полезната информация Hug

# 139
28 лева съм написала просто так, защото е за сходен блок като етажи и брой апартаменти
Но има малко доходи от наеми и т.н., така че сумата се допълва...
Седефка , чудесен пост
Исках да кажа за чипа- гостите слизаш и ги качваш нагоре ти, или влизат в асансьора и ти ги извикваш нагоре до твоя етаж
Свиква се, и куриери и други също са свикнали вече, защото е разпространена практика. В + е известен елемент на по-голяма сигурност, ако се съчетае с обезопасаяване на вратите към стълбите на етажите

# 140
Може ли малко повече подробности за  чипа? Доколкото разбирам на първи етаж няма, така ли, или просто тръгва нагоре с чип? При нас аргумент против е като идват гости да не слизаш ти да ги качваш.Как всъщност на практика е решен този въпрос?
Може и на 1ви ет. да има чип за да се извика асансьора и така цялото движение е само за хора с работещи чипове. Но не се прави, защото така за всички гости, куриери, инкасатори трябва човек да се разхожда до долу и се обезсмисля домофона.

# 141
СедеФка, и аз благодаря за полезния пост!

# 142
...... Може и на 1ви ет. да има чип за да се извика асансьора и така цялото движение е само за хора с работещи чипове. ...

Въпрос към специалисти ако някой има опит - може на вратата на асансьора на 1ви етаж да се направи контрол на достъп, за да се влиза в него само ако чипът ти работи. Някой правил ли го е и колко струва? На нас ни оферираха два варианта и двата около 250-300лв  Confused Не би трябвало да е толкова скъпо.
Друг спец ни каза, че уж пожарната не разрешавала да се прави това, което е тъпо и ме ми се вярва да е така. Нали при пожар ползването на аснсьор е забранено.

Седефке, вие осъдихте ли вашия проблемен съсед? помня, че преди време ти писа тук, че работите по въпроса.

# 143
За пожарната аз знам това
Скрит текст:
Чл. 34. (1) По време на експлоатация не се разрешава:
1. използване на сградите и помещенията не по предназначение, в нарушение на нормативно установените изисквания за безопасност при пожар;
2. заключване (блокиране в затворено положение) на вратите по пътищата за евакуация от обекти в работно време и в извънработно време, когато в тях пребивават хора, с изключение на затвори, психиатрични заведения и др. под.;
3. поставяне на материали и оборудване, както и изграждане на други препятствия в коридорите, пожарозащитните преддверия, стълбищата, рампите и по другите пътища за евакуация в обектите, с които се намалява широчината на евакуационните пътища под нормативно изискващата се или се създават предпоставки за затрудняване на безопасната евакуация;
4. поставяне на горими материали по пътищата за евакуация.
(2) Допуска се изискванията по ал. 1, т. 2 да не се изпълняват, ако е налице най-малко едно от следните условия:
1. заключените врати се освобождават от сигнал на автоматична ПИС, като в непосредствена близост отвътре до вратата се разполага ръчен пожароизвестител;
2. осигурено е автоматично отключване (разблокиране) на вратата при отпадане на електрическото захранване, както и при натискане на бутон, разположен в непосредствена близост отвътре до вратата.
(3) Изискванията по ал. 1, т. 3 не се отнасят за вратите, чиито крила в отворено положение стесняват пътя за евакуация

Но то важи за стълбищата и вратите към тях, не за асансьорите
Асансьорите са забранени за ползване по време на пожар  Peace

# 144
Фри, и при нас цената беше такава - 280лв на етаж. Отказахме се.

# 145
И аз се зачудих как обезопасявате вратите към стълбите така, че да може да се реагира при пожар. Единствен вариант е май заключване на такава с голямо остъкление.

# 146
Врата с остъкление, която отвътре е с топка, а отвън с ключ
Но така си е построен блока, с тези врати.
При някои няма, а другаде се слагат решетки, които не знам дали са окей откъм пожарна безопасност

# 147
Решетките са забранени със сигурност - и излизането е трудно, и влизането на спасители. По принцип на първите етажи не е проблем да счупят външен прозорец и да влязат в жилище  с вишката, ако има как да паркира пожарната удобно, но по високите не знам как не ги е страх да се заключват така. Лично предпочитам да ме оберат, отколкото при нужда да избягам с детето при бедствие да ми се налага да се справям с ключалки - да отключиш, особено при лоша видимост, може да отнеме много ценно време.

# 148
И аз съм така, да не говорим че съм на 11 етаж, та спасител не знам дал ще видя, но все пак...
Понеже за въпросната врата имахме пререкания със съседи, достигнахме консенсус да е по този начин Simple Smile Де факто може стъклото да се счупи при спешен случай , не дай Боже  Peace , както  и да се излезе без ключ.
Покрай вратата , стълбите и асансьора се присетих за пожарната безопасност, крановете и тръбите, и това е новият ми минипроект, който да проучвам и който да си въведем в ред. За съжаление нямам много време, но е важно и ще проучвам какви са изискванията, какво имаме ние...то не че с асансьора са съвсем в ред нещата, нос е задвижиха макар и със скандали...
Изобщо...танц със саби  Tired

# 149
Седефке, вие осъдихте ли вашия проблемен съсед? помня, че преди време ти писа тук, че работите по въпроса.
Да, двама. Идната седмица имаме дело с още един, който вместо да си вземе бележка от другите 2-ма се направи на смел. Ще се похваля, ако пак имаме успех и ще се оплача, ако нямаме, за да предпазя други като вас, които тепърва ще се хвърлят в дълбокото Naughty

Да кажа и аз за чиповете. Най- бързия и безобиден начин да накараш някой да плати стари задължения и да стане редовен платец. За монтажа, обаче трябва да има точка в дневния ред на предстоящо събрание от типа " Контрол на достъп до общите части на ЕС", като гледате да съберете достатъчния % за това. На самото събрание докато обсъждате наблягате не на НЕплащането, а на сигурността- кражби, нападения. НЕ пишете в протокола, че е заради задължения, защото някой може да обжалва протокола, че чиповете са с цел санкция, а това го няма в нито в ЗУЕС, нито в Правилника за вътрешния ред. Никъде не упоменавате пожарни, линейки и изобщо коли със специално предназначение. Ще потретя- само с цел сигурност.
И не се притеснявайте, че ще стане пожар или земетресение и с чип ще е трудно излизането. Същото е като и без него- при такива ситуации е желателно да се излиза по стълби. В нормалните държави имат външни аварийни стълби.
Гости и пицари всяка вечер ли имате? И какво предпочитате- да слезете да си вземете пицата или некоректния Унуфрий да се вози на воля барабар с 10 кашона буркани или бидон зеле, а вие да платите след това за ремонта на асансьора? Доброволно се съгласявате да носите някого на гърба си?
Друга важна подробност за чип- системата. Изберете такава, на която не могат да се копират чиповете, тя е с 20-30лв по- скъпа от другите. Защото при нас беше монтирана евтинка, но нередовния Унуфрий отишъл при ключар  с чипа от съседа и си копирал нов. Наложи се да сложим нова система с некопиращи се чипове. Вече 2-ра година нямаме ядове. Дистанционното е в член на домсъвета и сами спираме и активираме чипове.

Общи условия

Активация на акаунт