Ваксини

• 34 389
  • 311
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Тъй като аз отвори тема за менингит - да уточня, ваксина за менингококи тип С е в задължителният календар. Ваксината, която в крайна сметка не поставих беше за менингококи тип Б.

Здравей, би ли споделила защо се отказа от менингококовата ваксина? Педиатърът препоръча да я сложим (Nimenrix), защото все още се откривали менингококови огнища в България, но аз съм все още в чуденка. Малкият е с неприятен дерматит и много внимавам с тези ваксини, та заради това се чудя за тази препоръчителната.

Братовчедка ми почина от това на 4 години. Не знам кой тип, признавам - аз самата бях дете, дори не съм знаела тогава, че биват различни.

# 46
  • Пловдив
Дете със съмнение за морбили в Пловдив:

# 47
Никол, какъв е календарът се определя от местоположението на държавата и често и рядко срещаните болести в конкретната държава. Би било тъпо да се прави масова ваксинация п/в малария в Норвегия, примерно.
При днешните свободни пътувания никой не знае кой какво ще донесе. Достатъчно е да се разпространи в една градина и гледай какво става. Не говоря за екзотичните болести, а за тези по нашия календар.

# 48
Ваксината за менингит (за нея съм) не е от тези, за които пита авторката на темата.
И не не можеш да го запишеш на детска градина.  Peace
Могат, могат - личните лекари са престъпници - на нас в една от градините дори ни казаха "ако нямате ваксини ще ви свържем с човек". Това не е държава просто  #Cussing out
Представяш ли си пък какви държави са другите, в които няма задължителни ваксини или само една е такава. И то бели. И оцеляват Mr. Green

П.П. За ваксините съм, детето ми има всички поставени, просто си разсъждавам.

С по-добри условия на живот оцеляват. Хигиенни и житейски от всякакъв вид.....Например без глад, със значително по-малко стрес, значително по-малко болни в обществото.......

А тук как е? Ами в Африка, в далечния изток?

Мой познат е бил синя каска в Камбоджа и още тук е отнесъл 18ваксини! Изуми ме с разказа си за Камбоджа......Пиели вода от някакво езеро, в което миели кравите си! Той благодарение на ваксините е оцелял въпреки лошата хигиена и епидемии. Даже казваше, че сега и грип не го хващал!

Тук е мястото обаче да се наблегне върху качеството на ваксинациите, а не толкова на ваксините. За съжаление в Бг не е на добро ниво. А именно не се внимава достатъчно детето да не е полуболно(ако е болно, ясно), както и алергично. И резултатът идва-усложнения след поставена ваксина. Даже инжектирането често се прави небрежно и неправилно! И после боли, детето реве.....Тоест не темата за или против ваксините е важната. Важна е темата за повишаване взискателността към ваксинациите-повече старание на персонала.

По-старата концепция за инжектиране на ваксини в ръката е това да бъде в средната третина между лакътя и рамото. В белите страни, включително и Гърция тази практика май е отхвърлена. Според новата концепция инжектирането трябва да става в долната част на горната третина или по друг начин казано на 4 пръста от рамото или където е мишницата от външната и страна. Това у нас масово не се спазва и често се инжектира в долната част на средната третина, често даже плитко! И после боли, появява се огромно червено петно, което се задържа дни, а понякога и седмици!

Последна редакция: сб, 18 мар 2017, 16:17 от vl

# 49
...
Тук е мястото обаче да се наблегне върху качеството на ваксинациите, а не толкова на ваксините. За съжаление в Бг не е на добро ниво. А именно не се внимава достатъчно детето да не е полуболно(ако е болно, ясно), както и алергично. И резултатът идва-усложнения след поставена ваксина. Даже инжектирането често се прави небрежно и неправилно! И после боли, детето реве.....Тоест не темата за или против ваксините е важната. Важна е темата за повишаване взискателността към ваксинациите-повече старание на персонала.
Искам да вметна нещо, което ми направи впечатление, срявнявайки практиките на поставяне на ваксини в България и моята чужбина  (живея в Швейцария). В България отлагат ваксинациите поради ред причини, дори само при контакт с болно дете, без никакви болестни симптоми при детето, което ще бъде ваксинирано. Тук, ако желанието на родителя е по принцип да бъде ваксинирано детето, ваксина се поставя, даже и детето да е с хрема или кашлица. Единствено, ако има температура над 38.5 няма да сложат. Последния път ваксинираха сина ми на 4 месечна възраст, точно беше започнал да се възстановява от поредния градински вирус (сестра му ходи на ясла). Попитах лекаря дали имунната система няма да бъде предизвикана от скорошното заболяване в комбинация с ваксинацията. Отговорът беше, че това е най-добрият момент за поставяне на ваксината, защото контактът с вируса е направил имунната система по-възприемчива да отговори на новия антиген. Не знам, не съм лекар, нито имунолог, но като на биолог ми звучи логично. Не съм се зачитала подробно какъв е молекулярният механизъм на създаване на имунитет при ваксинация, особено пък в комбинация с предшестващо вирусно заболяване. Знам само грубо за какво иде реч и се доверявам на педиатъра. Оф, стана роман, но ми се стори интересно сравнението на практиките тук и там по света.

# 50
Учудвам се на такова мнение на швейцарски лекар. Нашата лична веднъж трябваше да ми отговори колко време след като сме хванали сравнително лек есенен вирус можем да направим грипната ваксина. Нейният отговор беше: "След пълното излекуване трябва да минат още 2седмици." За разминаването на родожил с грипна ваксина също сме говорили. Според нея, ако вземаме родожил(който бил от слабите антибиотици), една седмица след като сме го спрели можем да си направим ваксината. Ако обаче сме я направили, едва след месец можем да приемаме родожил.

# 51
Човекът е със сериозна клинична практика и научна кариера, та си мисля, че знае какво говори.

# 52
Скрит текст:
Ваксината за менингит (за нея съм) не е от тези, за които пита авторката на темата.
И не не можеш да го запишеш на детска градина.  Peace
Могат, могат - личните лекари са престъпници - на нас в една от градините дори ни казаха "ако нямате ваксини ще ви свържем с човек". Това не е държава просто  #Cussing out
Представяш ли си пък какви държави са другите, в които няма задължителни ваксини или само една е такава. И то бели. И оцеляват Mr. Green

П.П. За ваксините съм, детето ми има всички поставени, просто си разсъждавам.

С по-добри условия на живот оцеляват. Хигиенни и житейски от всякакъв вид.....Например без глад, със значително по-малко стрес, значително по-малко болни в обществото.......

А тук как е? Ами в Африка, в далечния изток?

Мой познат е бил синя каска в Камбоджа и още тук е отнесъл 18ваксини! Изуми ме с разказа си за Камбоджа......Пиели вода от някакво езеро, в което миели кравите си! Той благодарение на ваксините е оцелял въпреки лошата хигиена и епидемии. Даже казваше, че сега и грип не го хващал!
Скрит текст:

По-старата концепция за инжектиране на ваксини в ръката е това да бъде в средната третина между лакътя и рамото. В белите страни, включително и Гърция тази практика май е отхвърлена. Според новата концепция инжектирането трябва да става в долната част на горната третина или по друг начин казано на 4 пръста от рамото или където е мишницата от външната и страна. Това у нас масово не се спазва и често се инжектира в долната част на средната третина, често даже плитко! И после боли, появява се огромно червено петно, което се задържа дни, а понякога и седмици!

Твърде несериозно... Ваксинираните с противогрипна ваксина боледуват от грип (да кажем заразяват се с друг щам, не точно поради неефективността на ваксината), а някой не боледувал от грип, защото получил 18 ваксини с нещо си някога си... Не е лошо да ти сподели кои са тези 18 ваксини, с които е оцелял в кравешките локви...

# 53
  • София
Никол, какъв е календарът се определя от местоположението на държавата и често и рядко срещаните болести в конкретната държава. Би било тъпо да се прави масова ваксинация п/в малария в Норвегия, примерно.
При днешните свободни пътувания никой не знае кой какво ще донесе. Достатъчно е да се разпространи в една градина и гледай какво става. Не говоря за екзотичните болести, а за тези по нашия календар.

Така е, Никол, но все пак е абсурдна идеята да ваксинираме всички за всичко възможно - абсурдна е дори и за мен. Трябва някак да сложим разумната граница... на база вероятността за среща - на даденото място, не изобщо. Който пътува до места, където е по-вероятно да се срещне с други неща, си поставя допълнителни ваксини.

# 54
Хах, stelt77, това за грипа беше фигуративно казано, струва ми се.

# 55
Така е, Никол, но все пак е абсурдна идеята да ваксинираме всички за всичко възможно - абсурдна е дори и за мен. Трябва някак да сложим разумната граница... на база вероятността за среща - на даденото място, не изобщо. Който пътува до места, където е по-вероятно да се срещне с други неща, си поставя допълнителни ваксини.
Не става дума за абсолютно всичко, но болестите тук не са по-различни при някои страни, в които не са задължителни.

Също не разбирам в белите страни не се прави никъде Манту? Доказано е, че еднократно поставяне има резултати, че Мантуто не показва онова, за което се прилага тук и че многократното поставяне на БЦЖ води до по-тежко боледуване, ако се зарази човек.

Не ми е направило впечатление навън да живеят в по-добри условия от нас. И стресът е по-голям.

# 56
А аз не разбирам защо някой смята, че "проблемът" са само децата за да се вторачвате така в тях... Ето сега морбилна епидемия твърдят има в Румъния и отново се връщаме на темата за отминалата морбилна епидемия у нас и дали евентуално може да последва друга такава... И всички сочат с пръст децата, които са без морбилна ваксина... Реално колко от възрастните знаят имат ли я тази ваксина, колко пъти им е поставяна и пази ли ги все още от морбили?
Твърдението на МЗ: "Поради ненавършена имунизационна възраст най-много неваксинирани деца (98 %) има сред кърмачетата, които са особено уязвими към заболяването и са най-добре защитени от колективния имунитет при поне 95 % имунизационен обхват с 2 дози морбилна ваксина."

Проверете си картоните и вижте кой е виновен за морбилната епидемия - неваксинираните деца или неваксинираните възрастни...

От предишната морбилна епидемия в България се направиха някои изводи, от които на мен ми е особено интересна тази таблица (кликането върху нея я отваря по-голяма)

В нея се виждат заболелите неваксинирани, ваксинирани с една доза и съответно с две дози (както твърди МЗ, че трябва да бъде за колективния имунитет)... В България към момента втората доза се поставя рутинно на 12-годишна възраст, което прави почти 100% от децата до тази възраст само с една или нито една доза (за мен е непонятна причината да има толкова ваксинирани с втора доза и болни едновременно с това преди тази възраст, както се вижда от таблицата)... Като добавим и възрастните без нито една или само една доза (ако знаете, разбира се кога тази ваксина е започнала да се поставя в България и кога рутинно са влезли двете дози) и онези 95% покритие с две дози са една много сериозна заблуда, че могат да бъдат достигнати... Това, разбира се, ако допуснем, че ваксината изобщо предпазва, което като гледам таблицата дълбоко се съмнявам... Ако една ваксина не може да предпази ваксинирания, как ще предпази останалите?

# 57
Не става дума за абсолютно всичко, но болестите тук не са по-различни при някои страни, в които не са задължителни.

Също не разбирам в белите страни не се прави никъде Манту? Доказано е, че еднократно поставяне има резултати, че Мантуто не показва онова, за което се прилага тук и че многократното поставяне на БЦЖ води до по-тежко боледуване, ако се зарази човек.

Не ми е направило впечатление навън да живеят в по-добри условия от нас. И стресът е по-голям.

На теб не ти е правило впечатление(кой знае защо), но на мен и на доста други хора е правило. Например пипането на хляба в нашите супери с ръце е често срещано, докато в Италия даже за пипане на плодове и зеленчуци без ръкавици се карат! Вече 9г. ходим на море в Гърция, а на нашето не сме стъпвали....И летни вируси не са ни нападали, докато на нашето черноморие се случваше.....Понякога всяка година, друг път през година.....Личната обяснява този факт с лошата хигиена в Бг.

Уморени, но спокойни хора.....Това се отнася до белите страни. А при нас мало и голямо е със силна невроза.....И както вече обясних твърде голяма е разликата в хигиената! Аз не разчитам на медиите, за да се информирам. Предпочитам да видя с очите си. Или да го чуя от хора, които са били там и на които вярвам.

Колкото до Манту и БЦЖ, ти подновяваш един доста стар спор въпреки, че тази тема не ги засяга пряко. Данните ти, че многократно ваксинираните с БЦЖ се разболяват, а другите не, НЕ СА ВЕРНИ! И като е многократно, колко пъти? 10-20? От много години се прави статистика на ТБ болните и тя ЯСНО показва, че са без белег от БЦЖ или само с един. В доста случаи дори само един е достатъчен за приличен имунитет.

Доскоро в САЩ правеха Манту, а дали през последните няколко години са спрели, не зная.....Въпреки, че там никога не са правили масово БЦЖ, както тук! Тоест Мантуто е един ориентир, както за имунитет, така и за заболяване. Не единствен, разбира се. Но е най-евтин и лесен. И ако Мантуто е прилично и пациентът се чувства добре, други изследвания не се правят! Ти и Бърди обичате да цитирате един и същ текст уж на СЗО, който започва така "There is no evidence....." Нямам желание да занимавам лекарите, на които вярвам с него......Както и да им искам да покажат тук статистика за ТБ и за какво ли още не......Те ходят по конгреси и конференции. Там сигурно им показват статистика. Да поискам от тях статистика означава, че не им вярвам! По твоята логика излиза, че за всяко изписано от тях лекарство трябва да им искаме статистика......Аз нямам този кураж, защото им вярвам. Все на някого трябва да вярваме. И за мен е обидно, когато некомпетентни хора се опитват да ме опровергават в моята област дори понякога със статистика! Тогава им отговарям да търсят други по-компетентни от мен.

Преди 2-3г. моята майка е имала 1-2срещи със своя съученичка, за която скоро след това се разбра, че е с ТБ. Майка донякъде се притесняваше. Поисках мнение от моите познати лекари. Не вярваха да се е заразила само от тези две срещи, но казаха, че може да си направи поне едно Манту. Тя не пожела и за щастие нищо не я сполетя. Какви са били съображенията им? Че ако майка се чувства добре и Мантуто също се окаже добро, няма смисъл от други сложни и скъпи изследвания.

Последна редакция: нд, 19 мар 2017, 01:18 от vl

# 58
Във Франция всичко се препипва с ръце и пробват в магазините каквото им душа иска.
Ентеровирусите ги има навсякъде по света, въпрос на късмет. Аз много лесно ги лепя, морето няма нищо общо, и зимата тук си ги хващах. Преди, от години не съм се разболявала (а почивам всяка година до един от най-мръсните плажове на бг черноморие).
За спокойствието въобще не съм съгласна. В големите държави стресът е доста голям, който е живял навън ще ти каже за какво става дума.

За реваксинацията СЗО е ясно, че е против, няма да ти го цитирам, пускам обаче линк към резултатите от изследванията на руснаците по повод реваксинацията, който ти сам ми даде, така че предполагам поне на тях вярваш  Peace

Пускам линк, който самият ти ми даде, благодаря за него, беше ми много полезен  Peace

http://www.airspb.ru/persp_48.shtml

Ето изводите:

Выводы:
      1. Ревакцинация вакциной БЦЖ не препятствовала заболеванию подростков туберкулезом, особенно при наличии тесного туберкулезного контакта.
      2. У ревакцинированных подростков наблюдалось в целом более острое течение туберкулеза за счет большей частоты инфильтративных форм, сопровождающихся распадом, и экссудативного плеврита.
      3. У ревакцинированных подростков значительно чаще наблюдалось течение туберкулеза по типу вторичного. Возможно, что ревакцинации БЦЖ оказывает на иммунологическую систему организма воздействие, аналогичное первичной туберкулезной инфекции.
      4. Повторные иммунизации не улучшают структуру и характер клинического течения туберкулеза у подростков.

П.П. Линкът не работи, ето го тук.

# 59
Значи във Франция масово опипват всичко с ръце, дори и хляба???? Не вярвам......И какво искаш да кажеш? Че трябва да поощряваме мърлящината и безотговорността??? Не мога да се съглася и с твърдението ти, че в белите страни стресът е много по-голям. Тъкмо обратното е. Кочината е у нас и неслучайно хората ги наричат "бели страни". Можем да обясняваме подробности поне до Нова Година......Всякакви изблици на балкански патриотизъм са напълно безсмислени......

Почивай спокойно на нашите мръсни плажове......Може би имаш някакъв божествен имунитет.....

Ние отдавна сме се отказали от нашето море заради куп причини.....

Колкото до ТБ, отдавна се изморих да споря.......Не е от моята компетентност, имам някакви знания за обща култура, имаме и семеен опит с нея(баща ми я е хващал 3пъти!), вярвам на сериозни лекари(които на всичко отгоре са ми близки) и това е........За други болести пак тях търся. Някои са специалисти в една област на медицината, други в друга.......Но аз НЕ СЕ ОПИТВАМ ДА ИМ ПРОТИВОРЕЧА И ДА ИМ ИСКАМ СТАТИСТИКА КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО!  

Последна редакция: нд, 19 мар 2017, 01:49 от vl

Общи условия

Активация на акаунт