Американски колеж - осма тема

• 105 293
  • 764
  •   1
Отговори
# 210
Този спор за АК и СМГ винаги много ме е забавлявал.
Уча децата си, че е по-добре да са на кръстопът, вместо в безизходица.

Аз съм до тях в избора им.

# 211
  • София
Този спор за АК и СМГ винаги много ме е забавлявал.
Уча децата си, че е по-добре да са на кръстопът, вместо в безизходица.

Аз съм до тях в избора им.

Не е до спор. До някак едностранчив поглед над нещата е. Всяко нещо за друго училище, в случая за СМГ, трябва по подразбиране да се подлага на съмнение. Иначе несъмнено всеки е  свободен да  подкрепи избора на детето си, видян като най-добър конкретно за него. А какво по-хубаво от това да имаш опцията да избираш? И решението ти за училище да е въпрос на свободна воля, а не принудително, защото просто другаде не си се класирал... Не виждам някой да е оспорил това.

Последна редакция: пт, 07 апр 2017, 16:23 от пенсионирана русалка

# 212
  • софия
Фран, това брилянтно формулирано мнение на Ezhko дали не може някак си да се "ковне" в началото на темата?

(наясно съм, че е просто едно мнение, но отговаря на стотици задали въпроса за Колежа и другите училища, които въпроси ще има още стотици и занапред и си мисля, че ще е полезно за всички участници в темата, ако можем просто да реферираме към него)

Ezhko,  bowuu  bouquet

добра идея  Peace

# 213
Това, без доказателства черно на бяло, поименно и проверимо по университет,  изглежда като резултатите от IB програмата на ЧОУ Златарски.

Аз поне тези около 15 деца в Оксбридж мога и поименно да ги изредя, но по разбираеми причини няма да го направя. Ако искате да смятате и мен, и Стоянов за лъжци - ваша воля. По тази точка съм до тук в спора.

Цитат
Не е до спор. До някак едностранчив поглед над нещата е. Всяко нещо за друго училище, в случая за СМГ, трябва по подразбиране да се подлага на съмнение.

Това си има причина и тя е, че като плащаш 60 бона за гимназиален курс трябва да вярваш, че плащаш за най-доброто и ако си била избрала друго е щало да е много по-зле. И всякаква идея, че има училища, които са хем безплатни, хем равни по качество на обучение и възможности за след това е нормално да бъде взета на нож, защото нали знаете, че българинът най много го е страх от две неща - да не настине и да не се мине. Сега ще ме нападнат разбира се, но хората неслучайно са казали, че каквото и да си говорим накрая винаги става дума за пари Twisted Evil

Иначе без съмнение СМГ не е за всеки. НЕГ също не е чак толкова за тези, които искат да следват в САЩ или Великобритания. Та остава само дилемата с АЕГ.

# 214
  • София
Напротив, за същите пари можех да избера друго и да е много зле. И не е въпрос само на моя избор, въпрос на избор на самото дете, пък ако щеш, и на избор на Колежа да избере моето дете. Нещата в избора далеч не са едностранни и далеч не само финансовообусловени.

ЧС, не ми се искаше да го казвам, защото ще прозвучи обидно, но има и родители, за които парите за таксата не са проблем, проблем е детето да няма достатъчно знания и умения за учене и системна работа.

# 215
Напротив, за същите пари можех да избера друго и да е много зле. И не е въпрос само на моя избор, въпрос на избор на самото дете, пък ако щеш, и на избор на Колежа да избере моето дете. Нещата в избора далеч не са едностранни и далеч не само финансовообусловени.

ЧС, не ми се искаше да го казвам, защото ще прозвучи обидно, но има и родители, за които парите за таксата не са проблем, проблем е детето да няма достатъчно знания и умения за учене и системна работа.

Парите и за мен не бяха проблем на времето, но да не са ти проблем и да си съгласна да ги дадеш напразно не е едно и също. Като не са ти проблем 60 000 би ли ги хвърлила в контейнера за боклук?
Освен това и детето си реши, не аз.

А ако си говорим за обида обидното за мен не е въпросът дали някой може или не може да си позволи едни пари, а е намекът, че в своето училище моето дете е останало много по-зле обучено от твоето и няма достатъчно знания и умения за учене и системна работа. Защото така излиза от написаното от теб - ако не се плати за АК детето ти остава неуко Twisted Evil

# 216
Добре бе, ЧС. Твоето е избрало да не се напъва по другите предмети, а тези в АК са избрали именно това.

Оф, ама не се стърпях.

Аз пък не разбирам това мерене. И всеки път като се пише в темата за АК именно какво мислят родителите за колежа да се пишат опровержения и т.н.

# 217
Меренето почна, защото бях предизвикана, както става обикновено. Просто от постовете на почти всеки родител на деца в АК ( Стефан Б например не е такъв) лъха едно високомерие, едно самочувствие, че са хванали бога за шлифера, а всички деца от други училища са второ качество. Ми  това дразни и аз нали съм слабохарактерна се поддавам Twisted Evil

Ето, Шарки написа, че дете от друго училище "няма достатъчно знания и умения за учене и системна работа ". И намекна, че понеже съм нямала пари моето дете не учи в АК.  Ненормално ли е да се засегна?

# 218
Просто от постовете на почти всеки родител на деца в АК ( Стефан Б например не е такъв) лъха едно високомерие, едно самочувствие, че са хванали бога за шлифера, а всички деца от други училища са второ качество.

Като напълно страничен наблюдател, който е много далеч в момента от мисли за гимназиите, потвърждавам това твърдение. Наистина това от всеки безпристрастен се вижда. Както и това, че в темата трябва да се пишат само суперлативи за АК и всяко друго мнение се посреща на нож.
Сега аз не знам дали АК е толкова по-добро от другите училища или не, въпросът е начинът, по който това се изтъква.

А ако си говорим за обида обидното за мен не е въпросът дали някой може или не може да си позволи едни пари, а е намекът, че в своето училище моето дете е останало много по-зле обучено от твоето и няма достатъчно знания и умения за учене и системна работа. Защото така излиза от написаното от теб - ако не се плати за АК детето ти остава неуко Twisted Evil
Наистина така излиза, не само от нейните, а и от постовете на другите - извън АК децата не получават добро отношение, внимание, възможности за развитие и т.н.

Това си има причина и тя е, че като плащаш 60 бона за гимназиален курс трябва да вярваш, че плащаш за най-доброто и ако си била избрала друго е щало да е много по-зле. И всякаква идея, че има училища, които са хем безплатни, хем равни по качество на обучение и възможности за след това е нормално да бъде взета на нож, защото нали знаете, че българинът най много го е страх от две неща - да не настине и да не се мине. Сега ще ме нападнат разбира се, но хората неслучайно са казали, че каквото и да си говорим накрая винаги става дума за пари Twisted Evil
А това пък тук вече и от личен опит мога да кажа, че е напълно вярно, тъй като и аз съм от плащащите за частно образование. И вярвам, че това, за което плащам, е уникално и не бих могъл да го получа безплатно. Не мога да не вярвам в това, иначе за какво плащам.Simple Smile

# 219
  • София
Това, без доказателства черно на бяло, поименно и проверимо по университет,  изглежда като резултатите от IB програмата на ЧОУ Златарски. http://zlatarskischool.org/bg/top-ib-students/ (За сведение, в световен мащаб децата  с 43 (максимална оценка) са 80 на година. Правете си сметка това колко е реално. ).

А тази реплика я обожавам:
Цитат
В интервю за БТА Стоянов разказа, че в училището на посещение е бил човек от ръководството на университета „Йейл“ и когато учениците са започнали да задават въпроси за цената на образованието, той е казал „Не мислете за пари, просто елате!
Нещо като: жената взе парите и каза "Ще видим".

Не е зле да се беше информирала малко, преди да пишеш кои реплики обожаваш. Whistling
Йейл е един от 7-те американски университета, които предлагат стипендия "need-blind" или  тъй наричаната тук "пълна стипендия" на всички приети. Друг въпрос е, че не приемат всеки.

https://en.wikipedia.org/wiki/Need-blind_admission

http://finaid.yale.edu/costs-affordability/types-aid/scholarships-and-grants

# 220
Prizma,  bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet
Много се радвах за вас! Каквото и да изберете, такова дете навсякъде ще успее!

Браво на всички дечица! Прекрасни резултати!

Няма да правя съпоставка между СМГ и АК и двете училища имат предимно плюсове ( не само на ниво БГ)

СМГ е прекрасно училище и децата му се реализират в топ университети. Дъщеря ми познава и се среща непрестанно с деца, учили някога в СМГ. Прекрасни млади хора, постигащи мечтите си! ЧС, вярвам на статистиката ти.

За плюсовете и минусите на АК е писано много. Съгласна съм, че не е само бяла страната. Но никога не успях да обясня на хора, които не са се докосвали до АК каква е съществената разлика в начина на презентиране, аргументиране и цялостна стратегия при децата от АК. Скоро се сетих за разказа на СтефанБ за голямата му дъщеря, която се беше преборила за работното си място сред стотици други кандидати ( в Германия, ако не се лъжа). Той тогава написа, че начина на презентиране, научен в АК, според него са й дали предимство. Дъщеря ми мина през подобна цедка за работодател, който от години не излиза от топ 5 в световен мащаб и съм убедена, че качества придобити в АК и помогнаха да получи офертата. Разбира се и знания, но знания съм убедена, че са имали над половината от явилите се кандидати.

Това ми мнение моля да не се третира като изказване срещу СМГ!!! Не правя сравнение, само казвам какво сме получили от АК. Не знам как биха били нещата, ако бяхме учили в СМГ. И отново подчертавам, че от детето ми съм слушала за прекрасни деца от СМГ! Искрени Адмирации за тях, семействата им и учителите им!

Mamamilk,

Не е зле да се беше информирала малко, преди да пишеш кои реплики обожаваш. Whistling
Йейл е един от 7-те американски университета, които предлагат стипендия "need-blind" или  тъй наричаната тук "пълна стипендия" на всички приети. Друг въпрос е, че не приемат всеки.

https://en.wikipedia.org/wiki/Need-blind_admission

http://finaid.yale.edu/costs-affordability/types-aid/scholarships-and-grants

Вярно е, че Йейл приема "need-blind" ( ако те приеме и доходът на семейството ти е нисък за стандарта на САЩ, получаваш пълна стипендия).Но би било честно да не ти иска предварително информация за финансовото ти състояние, ако беше напълно безпристрастен!!! Това че преди да разгледа документите ти за кандидатстване, е получил предварителна информация дали ще имаш нужда от стипендия и в какъв размер, оставя съмнение за безпристрастност при приема на студентите. Съгласна съм, че няма как да се съгласят изведнъж да им се тропосат само студенти на стипендии. От какво ще живеят тогава.. Но пък този факт, веднага ги доближава до другите 30-50 колежа/университета, които не са need-blind, но покриват на 100% финансовите нужди на приетите кандидати.

Последна редакция: пт, 07 апр 2017, 20:24 от rosss

# 221
  • София
ЧС, аз давам немалко пари годишно за charity каузи, и не ги смятам за хвърлени в боклука. Виж, едни 30-50% от платените от мен данъци ми определено потъват в държавното блато, но аз там нямам контрол как да се харчат.

rosss добре го е обяснила, дали обаче ще бъде разбрана...

Миналата година моя съученичка от гимназията, като видяла поста ми за приетото в АК чедо във ФБ, ми писа колко било страшно в АК, нейната дъщеря едвам издържала 2 години и я преместили в Англия, където се чувствала отлично. Не знам колко моето негениално дете ще издържи в АК, но поне се опитва и най-важното, на него му харесва. И сега, след като учи в АК, пак му харесва. За мен това значи много. Равнището му на владеене на английски в момента е надминало моето.

Need-blind стипендия дадоха на дъщеря ми в АУБГ, а после, по резултатите от GMATa, за МБА й предложиха  пълна стипендия, с пълно покриване на tuition fee, lodging и отделно стипендия за ежедневни разходи, от университета на Индиана в Индианаполис, без дори да е подавала документи там (отказа, но при нея причините са свързани с географското местоположение на гаджето й). Та има и такива университети, но не са от Ivy league.

# 222
Уважаема  Шарки,
Онемях от написаното.
"Убий" простолюдието,  публикувай "Income statement"-a си.
Аман от парвенюта!!!

# 223
зададох въпрос и никой от форума не отговори.  или темата не е от интерес или просто уцелих лош момент точно преди АК/СМГ дискусията, неволно Simple Smile
може ли някой да разясни или да ме насочи към пост в темата/ предишни теми какво се има пред вид при заплащане на таксата за колежа през дружество?  преимущества? 

# 224
  • София
На мен ми беше обяснено, че можело (дори не съм опитвала). Цитирам татко Стефан по-долу, надявам се да не се обиди.

Не се стряскай от "качеството и температурата" на дискусията, ако прочетеш предните 5-6 теми, все едни и същи съфорумци все едни и същи неща пишат. А реално, сравнение  между двете училища биха имали право да правят само родители на деца, едното от които е учило в СМГ, а другото - в АК.

StefanB Потребител
Re: Американски колеж - пета тема
♥0 април 25, 2016, 03:23:25 #585  
Цитат
Реален пример - фирма, регистрирана в БГ с чужди собственици. Управителят българин.
Фирмата си плаща данъците, защото не е китайска или арабска, а западноевропейска и си държи на името
От друга страна собствениците поощряватинициативата в набиране на млади кадри - студенти в процес на учене, дори ученици навършили 16 за работа през лятото - работата е свързана с класиране, текстообработка, инвентаризация, абе на бюро. За по няколко часа дневно, със съответните разрешения, съвсем законно. И плащат, за разлика от повечето стажове в БГ които са безплатни.
Е, сина на управителя е на стипендия в Колежа. Има реален договор за работа после във фирмата, след като завърши колежа, като брой месеци.
Детето не е роднина, очевидно на собственика. И собственика, очевидно държи на управителя, за да спонсорира, като при това намалява облагаемата си печалба с разходите - горе е цитирано.
Подписва се тристранен договор между АК родителите и фирмата. Всяка година.
Вариации на тази тема са възможни и са реални, не една и две фирми са спонсори...
И не да не е имало данъчни ревизии... Няма проблем.

Детето завърши, наистина работеше там във фирмата-спонсор, дори връщайки се от чужбина, където следваше, а и в централата на фирмата, която бе точно в държавата, където учеше висше и сега се реализира в същата тази област.  
Конкретен случай е, но не търсете навсякъде измама и далавера, все пак светът не почва и свършва в "най-доброто място за живеене" на Фандъкова - София и далавераджийската република....

Общи условия

Активация на акаунт