Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Последен етаж?

 • 4 204
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 392
Здравейте,
Чета напоследък в този подфорум, и сега се реших да си задам въпроса, който ме интересува.

С две думи - какви са минусите на апартамент на последен етаж (като отгоре няма таван)?
Имам нужда от обективно /професионално мнение за реалните минуси на такава покупка.

Благодаря!

# 1
 • София
 • Мнения: 27 817
Зависи какво строителство е, как е покрива, има ли тавански прозорци.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 6 271
Аз живея на последен 6ти етаж, в панелен блок т.е. има въздушна възглавница отгоре. Преди време бяхме решили да купим друг апартамент и това беше едно от условията - етажа да е последен.  Имах и друго условие - вида на терасата и гледката, за съжаление това не успях да намеря.
При добър покрив/т.е. няма течове/ и поносим етаж за нас това е правилния избор. У дома е тихо, слънчево и максимално просторно като погледна навън. След месец като се разлистят десетките липи по улицата не виждам хора, коли ... всичко е зелено.

Май съм чела неотдавна подобна тема.

# 3
 • Мнения: 17 711
Не съм живяла на последен етаж, но мисля, че си има предимства - не ти тропат отгоре, имаш гледка и пространство, миризмите от улицата не достигат до горе. Като недостатък мога да изтъкна евентуални течове, по-студено зимата и по-топло лятото.

# 4
 • Мнения: 2 485
Много по-топло лятото и много по-студено зимата. Много гълъби, които се чуват доста, а лятото и миришат. Незнайно поради каква причина прозорците отвън са по-замърсени, от колкото на по-долни етажи. В зависимост от строежите до блока (дали  има много дървета или е гола улица) звуците някак си се усилват към горните етажи - 8 етаж чувах колите на улицата, все едно са в апартамента (гола улица,  без големи дървета) на втори етаж с много дървета до блока не чувах почти нищо.
(по наблюдения от последен 8 и последен 9 етаж, без тавански помещения отгоре)

# 5
 • София
 • Мнения: 10 928
Живях като дете на последен етаж блока беше на средна, софийска номенклатура с   асфалтов, равен покрив. Протече и последваха няколко  години безуспешни събрания на съседите за да вземат решение за ремонт. От 12 апартамента - половината отказаха да платят, не им течало. Накрая баща ми и друг съсед по етаж си платиха на бригадата за ремонт. Имаха право да съдят неплащащите, но не им се занимаваше. Имали бол пари - дали. Ами ако нямаха ....

# 6
 • Мнения: 439
Последен до 5 / Пети поносим. Липсата на асансьор е плюс.
За мен минуса е водата.
Когато няма консумация, водата е застояла в тръбите.
Иначе покрив се прави, но трябва контрол и разбиращ човек

# 7
 • Мнения: 439
Накрая баща ми и друг съсед по етаж си платиха на бригадата за ремонт. Имаха право да съдят неплащащите, но не им се занимаваше. Имали бол пари - дали. Ами ако нямаха ....
По сегашния ЗУЕС / каквото било, било /могат да направят покрива с доказани разходи и всичко да е пипнато документално / на ОС да докажат, че тече, да предложат решение с три оферти поне, и да не се приеме, и правят ремонта за своя сметка, която после да я удържат от текущите разходи.

Убедете ме, че не съм прав  

# 8
 • София
 • Мнения: 10 928
На теория си прав.
На практика текущите разходи и такса за чистачка бяха символични и трябваше вече 30 г. да си ги приспадаме.
По-лесно беше да продадем апарт. на последен етаж и да ги зарежем.
В момента поя позната с апарт. на последен етаж се бори със съседите да ремонтират покрива.
Но пък първия и втория етаж искат нова врата и домофон. Не могат да се разберат.

# 9
 • Мнения: 4 217
Живях около 2 г. на последен етаж.За квартира си беше супер , прекрасна гледка , без съседи и с недостатък  един единствен шумен съсед до нас асансьора- сградата беше 10 етажна , а ние сме на 11 , доста често се ползваше. И другите са споменали ,много е важен покрива, там където живяхме собственика сам го беше ремонтирал.

# 10
 • София
 • Мнения: 9 341
30 години живях на последен етаж в панелен блок. след това пак си избрах последен етаж в ново строителство. по-тихо е, никой не ми тропа отгоре.
единственият недостатък при нас е липсата на асансьор, но това е временно.

# 11
 • Мнения: X
Най - често изтъквания минус е евентуален теч от покрива, който все пак е поправим (дали лесно или трудно е друг въпрос). Също така и температурните разлики. Ако решиш да го продаваш цената е по - ниска...

Живяла съм 2 години на последен етаж (8-ми) на квартира в панелен блок. Никакви проблеми нито с покриви, нито с гълъби, само че беше ужасна жега, НО става въпрос за Русе, където по принцип лятото е нетърпимо, апартамента нямаше НИКАКВА изолация, беше с кофти дограма и ужасно изложение - изток - запад, та следобед в западните стаи не се дишаше. Сега съм на 5 - тия етаж (непоследен), пак изток - запад и лятото пак не се диша  Wink

За мен лично проблем би бил прекалено високия етаж, до 5 - 6 - ти ми е ок, ама по - високо засега не искам да се качвам. И както казах лятната жега, но това е 2 - 3 месеца, щори и климатици решават проблема, а и зависи от изложението, наличието на други сгради или дървета, които да засенчват и т.н.

Много исках апаратамент на последен етаж, но не успях да навия мъжът ми  Sad, най - голямото предимство за мен е, че нямаш съседи над главата, заради което си струва всички други минуси!

# 12
 • София
 • Мнения: 915
Последните 6-7 г. живяхме на последен 7 ет. в ЕПК,югоизток, среден ап. и мога да кажа,че: преди да си вземем климатик лятото беше пълен кошмар-прибирахме се след 21.00ч., зимата парното въобще не достигаше до нас (надолу 5 ет. бяха със спрени радиатори и при всичките ни молби,срещи и опити проблемът не се реши до последно); постоянно засядане/спиране, незатваряне вратата на асансьорът; с покрива проблеми не сме имали,нито съм забелязала гълъби,които ненавиждам; + за мен беше гледката и липсата на комшии от двете ни страни и отгоре.

# 13
 • Мнения: 41 860
Липсата на асансьор е плюс...
Защо?

# 14
 • Варна/София
 • Мнения: 23 813
Скрит текст:
Накрая баща ми и друг съсед по етаж си платиха на бригадата за ремонт. Имаха право да съдят неплащащите, но не им се занимаваше. Имали бол пари - дали. Ами ако нямаха ....
По сегашния ЗУЕС / каквото било, било /могат да направят покрива с доказани разходи и всичко да е пипнато документално / на ОС да докажат, че тече, да предложат решение с три оферти поне, и да не се приеме, и правят ремонта за своя сметка, която после да я удържат от текущите разходи.
Убедете ме, че не съм прав  
Веднага ти казвам случай от входа на родителите ми. Има хора, които не плащат нищо. Не ги интересуват текущи разходи, покриви, козирки, дограми ..... нищо. Какво ще му вземеш на такъв съсед? Решиха преди години да направят домофонна уредба и няколко сем-ва казаха, че са против. Не им се дават пари. Уредбата се направи, те още не са платили и не ползват такава. Звънят им на звънеца и те или хвърлят ключове от терасите си, или слизат до вратата и я отваря.

За последен етаж: ако е ново строителство, бих се навила, макар и при купуването на апартамента ни да избирахме точно м/у последен и по-нисък етаж и аз избрах втория.
За мен плюсовете са, че е тихо, нямаш съседи над теб, гледката в повечето случаи е добра, апартаментите са по-светли.

Общи условия

Активация на акаунт