Какво правим ако завият сирените?

• 26 654
  • 276
  •   1
Отговори
# 15
Аз също съм мислила по въпроса, абсолютно не съм на ясно какво да предприема. В Израел, където живее свекърва ми, всеки член на семейството има противогаз, във всяка сграда има бомбоубежище, а в новите сгради, по закон има стая във всяко жилище. Аз успях да видя такава в съседния носопостроен блок.
Там вият често сирени и всички си знаят какво да правят, а и мъже и жени ходят в казармата и са подготвени.
Тук освен да чукаме на дърво и да си плюем в пазвите да не става, друго не можем да сторим.
Чела съм за приемане на йод по схема в случай на химична атака. Добре е да има винаги резера от вода и консерви за няколко дни, тиксо дебело за облепяне на прозорците отвътре. Знам че ако има радиация и си навън трябва да свалиш всичко прибирайки се, дрехи, бижута...коста си, всичко е облъчено.

# 16
Йод се пие при висока радиация  Peace
Ами реално всички от поколението, което помни комунизма сме имали НВО. Там всичко обясняваха и нищо не се е променило. Даже ходихме в близките бомбоубежища. Ама кой да помни ...
Гражданска защита ИМА разработен план. Желаещите да оцелеят се запознават с негосамоинициативно и го помнят. Другите  гледат заревото с блеснал поглед.

# 17
Дорис, разкажи за по- младите де Mr. Green

# 18
  • София
Със сигурност вода, сапун, брашно, лекарства, дрехи и документи. Заревото всички ще го гледаме, особено в София. Ако някой реши да гърми, ще гръмне най0населения град, който е и столица, за да има най-много жертви и да се парализира властта.
Напоследък дават на НГ много иннтересна поредица за мегаструктурите от Втората световна война. Поучителна е за това как каквото и да построиш най-важен ти е човешкият фактор. Хората постигат победа и правят провала.

# 19
Дорис, ама като завият сирените аз как да разбера дали е заради ядрена бомба или е химическа война, че да знам във ваната ли да се гмуркам или да се крия под прозореца?  Thinking

# 20
  • София
би трябвало да съобщят по същите тези високоговорители дали е природно бедствие, дали е нападение, както и да дадат инструкции на населението.

# 21
Докато четох темата се сетих за Чернобил... Тогава ни успокоиха, че няма повод за безпокойство. Какво им пречи и сега така да направят? За доброто на населението, нали. Да няма паника и да не се тревожим! Пък може и имунитет някакъв да сме развили, знае ли човек!

# 22
С тези постоянни тестове на сирените винаги съм се чудела, ако един ден тревогата е истинска, дали някой ще им обърне внимание. Изобщо не разбирам какво ломотят по високоговорителите. А слагането на противогаз също съм го тренирала като ученичка, но повече от 5 мин. не бих могла да издържа с такова нещо.

# 23
Докато четох темата се сетих за Чернобил... Тогава ни успокоиха, че няма повод за безпокойство. Какво им пречи и сега така да направят? За доброто на населението, нали. Да няма паника и да не се тревожим! Пък може и имунитет някакъв да сме развили, знае ли човек!
О, и Чернобил си спомням. Как жизнерадостно рупахме марули онази пролет без да си имаме идея какви радиоактивни елементи съдържат.

# 24
Кой ще ни бомбардира и защо?

Честно казано  повече ме притеснява вероятността за терористичен акт. По тоя повод имахме обучение в работата, горе долу разумни неща ни казаха...

# 25
Май вече няма действащи бомбоубежища в София и изобщо в големите градове: http://reporter.blog.bg/novini/2012/01/04/sofiia-ostana-bez-bomboubejishta.876738.

По смътни спомени от военно обучение - мазето на всяко училище е строено за бомбоубежище. Доколко наистина ще е в използваем вид е друг въпрос. Инструкции се дават не само по високоговорителите, а и по радиото и телевизията едновременно.

Последна редакция: нд, 16 апр 2017, 03:02 от ianajar

# 26
  • София
Гражданска защита отдавна няма (от 2010г.). Задълженията им са делигирани на други структури.

# 27
Последния път, когато в работата се включи сирената, никой не се мръдна. Седяхме си и се смеехме. Стара е алармата, а и сградата и често се включва. Дано да е все фалшива.

Иначе се говори често за това как трябва да сме подготвени, но малко хора го спазват. Трябва да държим документите си на удобно място и да имаме приготвена раница с вода, консеви, лекарства, леко одеало, фенер, кибрит или запалка.

Спомням си някакви откуслечни неща от часовете по гражданска защита, а и имам изкаран курс по първа помощ, но въпреки това, не смятам че съм подготвена и действан, както Жаки каза, с плюене в пазвата.

# 28
  • София
Гражданска защита отдавна няма (от 2010г.). Задълженията им са делигирани на други структури.

Има, но е с друго име - намира се на ул. Никола Габровски 30 в Дианабад.

# 29
Интересно. Повече от половин година един областен български град пие радиоактивна вода, но за това ни вопъл, ни стон.
Че нехайството на "Басейнова дирекция" 6 месеца подлага на геноцид същия този град – мълчание.
Виновници няма.
Ама иначе се чудим как да се спасяваме от хипотетични нападения.
А от българския чиновник кой ще си спаси? Нито противогаз, нито бомбоубежище – нищо не помага.
Сами си се затриваме – от мързел и безхаберие. Що им е на враговете да хабят време и ресурси?

Христос воскресе! България... надали.

Общи условия

Активация на акаунт