Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 85 088
  • 794
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Как работодателите гледат на получено CV, при положение, че в момента не търсят хора? Някой имал ли е успех в такива случаи?

# 271
Как работодателите гледат на получено CV, при положение, че в момента не търсят хора? Някой имал ли е успех в такива случаи?

Как да гледат?
Нормално.
Ако се появи позиция, за която отговаряте на условията, може да ви поканят за интервю.

# 272
Зависи от работодателя и от това колко такива CV-та получава. Аз например мога да запазя и разгледам такива, само когато търся стажанти през лятото. През другото време, не пазя подобни кандидатури. Безсмислено е. Щом е изпратено по този начин, човекът явно активно търси работа. Т.е. кандидатурата може още утре да не е актуална. За какво да го пазя?

# 273
Зависи от много неща. Може ако те харесат, да измислят позиция за теб дори.

# 274
Зависи от много неща. Може ако те харесат, да измислят позиция за теб дори.

Чак пък толкова да те харесат от едно СВ, че да ти измислят позиция е леко нереално.

# 275
Ами аз така започнах първата си работа. Взеха ме по програмата за младежи до 29.

# 276
Ами аз така започнах първата си работа. Взеха ме по програмата за младежи до 29.

Това е нещо съвсем друго.
По тези програми изискванията са минимални и е въпрос на шанс, или пък добре и атрактивно написано СВ, за да те вземат.

# 277
Не е съвсем друго. Хората ме харесаха и са кандидатствали. Не са имали намерение да назначават някого преди това. Е, да, за да те харесат, трябва нещо хубаво да има в това СВ. То просто така няма как да стане.

# 278
celika, по тези програми, заплащането на служителя се финансира на 100% от държавата.
Така че за малки фирми това е плюс, че хем имат още един служител за 9-12м., хем те нямат никакви разходи.
Това е причината да казвам, че наемането на лица до 29г. по програма, и кандидатстването по обява за работа на общо основание, няма почти нищо общо.

Дамата питаше дали ако си изпрати СВто в някоя фирма ще и обърнат внимание.
Зависи от много неща, от големина на фирмата, от това в какъв бранш е ситуирана и т.н. и т.н.
Та, може и СВто и да отиде в коша, може и да го запазят с цел ако в бъдеще време търсят човек като нея, да имат кого да извикат веднага на интервю.

# 279
Да, и аз това казах. Зависи. Аз споделям моя опит. Изпратих си СВ-то без да има обявена позиция и ме наеха.

# 280
Здравейте, какво мислите за следната ситуация:
Държавен служител (на служебно правоотношение) е одобрен при нов работодател, но на трудово  правоотношение. Предизивестието за прекратяване е 1 месец.  Новият работодател не желае да договори срок за започване, който да се фиксира в договора. Искането е след изтичането на предизвестието в рамките на 1-2 дни след занасянето на документите за изготвянето на трудовия договор да се встъпи в длъжност. Не знам каква е практиката по принцип , но все си мисля че двете страни биха могли предварително да подпишат договор, който да е с по-късна дата (в случая съобразена с предизвестието).
Не е ли рисковано още повече, че заплатата дори не е категорично уточнена каква е, а само е спомената ориентировъчно.

# 281
Трудов договор задължително се сключва предварително. Колко предварително, няма ограничение.
От друга страна обаче, трудовият договор влиза в сила не с подписването му, а с постъпване на работа на служителя. Т.е. дори и да подпишеш договор, пак можеш да се окажеш без работа, защото преди да влезе в сила, дори и подписан, договорът не поражда задължения.
Трябва да се довериш на интуицията си или да прецениш ползи срещу евентуални загуби.

# 282
tkirilova, работодателят шикалкави.
Договор може да се подпише предварително, но вече много зависи какво подписваш.

# 283
По принцип искам да се възползвам от несъвместимостта по смисъла на Закона за държавния сужител. Да подпиша след което да уведомя органа по назначаване за промяна в обстоятелствата. Тогава няма да ми е необходимо предизвестие и няма да е нужно да се определи твърде далечна дата. Водя се от идеята, че преди всичко искам да видя какво подписвам. Защото ако ползвам предизвестието това ще стане чак след цял месец. Но не са съгласни, защото според ЧР трудовия договор ще се явява втори.
А защо трудовият договор влиза в сила от датата на постъпване? Това къде точно е регламентирано?

# 284
В Кодекса на труда е регламентирано, при това изрично. А ЧР са абсолютно прави. Ти искаш да си на сегашното си място до последно и да напуснеш без предизвестие. Обаче несъвместимостта е двустранна и след като трудовият договор е втори, може да се получи проблем.
Няма как хем едното, хем другото. Трябва да си вземеш решение. Аз също не бих подписала трудов договор, ако бях на мястото на работодателя по трудовия договор.

Общи условия

Активация на акаунт